IMG_9371

När liret räddar defensiven

Vi ska inte överdriva, vi kan nöja oss med att konstatera att poängen mot Assyriska kan ses som någon form av återbetalning av de uteblivna poängen i måndagens hemmapremiär.

ÖIS var inte utspelade i 90 minuter men vi kan konstatera att laget nog kommer behöva fortsätta producera mål i ganska rask takt om man ska lyckas ta den där platsen på övre halvan som så mycket av inför-snacket handlat om. Mot lag som Assyriska släpper rödblått nämligen till en hel del fortfarande.

Jag stod visserligen på bortasektionen idag och därifrån är det alltid svårt att ge sig in i någon djupare analys av spelet. Jag vågar dock påstå att jag fortfarande inte är helt bekväm med ÖIS förmåga att stänga till när det behövs. I den första halvleken tilläts hemmalaget allt för ofta vandra in i ytan precis framför backlinjen och antingen gå på skott eller hitta in till någon av sina, för dagen lyckligtvis trubbiga, anfallare.

Om ÖIS inte lyckas täppa till i den ytan och börja vinna boll så högt som Lantz vill kommer det straffa sig.

Kanske är det läge att titta på en lösning där man i de tuffare matcherna försöker spela med tre innermittfältare för att få tag om mittfältet. Det kommer kosta en anfallare men jag är personligen ganska säker på att William Atashkadeh är tillräckligt bra för att klara av rollen som ensam spets.

Men känner jag Marcus Lantz rätt kommer inte något ändras så länge poängskörden är på godtagbar nivå.

Johan Hammar

Det kollektiva försvarsspelet lämnade en del övrigt att önska men vi kan iallafall konstatera att Johan Hammar håller vad han lovat. Mittbacken hade höga förväntningar på sig när han kom till klubben men har ännu inte gett oss någon anledning att tvivla på hans förmåga.

Idag kom nickade han undan allt som kom i hans närhet och lyckades dessutom rädda upp ett antal stökiga situationer i straffområdet när försvarsspelet brustit på andra ställen.

Ändå har han av någon anledning hamnat lite i skymundan. Kanske för att man som ÖIS:are under de senaste åren vant sig vid underpresterande nyförvärv. Men nu är det faktiskt dags att konstatera, i Johan Hammar har ÖIS en av seriens bästa mittbackar.

Offensiven räddar defensiven

Likt förra året var det ÖIS offensiva kvalité som avgjorde det hela idag. En offensiv fyra med Ohlsson, Paulson, Mourad och Atashkadeh är för bra för att åka ur och idag såg vi återigen vad de kan åstadkomma med fria tyglar. För även om ÖIS inte radade upp skott mot hemmalagets mål skapade man likväl tillräckligt med chanser för att ett mål framåt skulle kännas logiskt.

Vi ska inte glömma William Atashkadehs friläge i den första halvleken och Robin Malmqvists dubbelräddning i inledningen av den andra utöver det mål ÖIS faktiskt gjorde. Lägg därutöver ett antal halvchanser och vi kan konstatera att ÖIS faktiskt inte var mer utspelade än Ängelholm på Gamla Ullevi.

Och hur mycket jag än vill att ÖIS ska ha en defensiv som är tätare än Bonnierfamiljen så måste även en puritan som jag konstatera att det i dagens fotboll i många fall faktiskt kan vara viktigare att ha förmågan att ösa på framåt än att täppa till bakåt. En riktigt bra offensiv kan, hur orent det än låter, släta över en dysfunktionell defensiv.

Iallafall till den grad att den lyckas samla ihop tillräckligt med mål och poäng för att hänga kvar.

En vis italiensk man myntade en gång uttrycket ”cuatro due fantasia” som på svenska betyder något liknande 4-2-fantasi. Med det menas att det behövs en backlinje och två stabila innermittfältare, sedan kan man låta de fyra utöver detta göra lite vad de vill om de är tillräckligt kreativa.

Detta verkar vara en linje ÖIS går på i år där åtminstone Sebastian Ohlsson, Daniel Paulson och William Atashkadeh ges stor frihet.

Förhoppningsvis lyckas man få ordning på de sex bakom. Vilket man borde kunna med tanke på vilka namn som finns där. Men en försvarsspel är också mycket mer ett kollektivt ansvar än något annat.

Annars lämnar vi framtiden fritt i fantasin. Något kan fungera, även om vi inte vill tro det.


'När liret räddar defensiven' have 26 comments

 1. 18 april, 2016 @ 11:21 Anders Dahlby

  Bra skrivet, men jag måste missat införsnacket om att Öis skulle ta en plats på övre halvan

  Svara

 2. 18 april, 2016 @ 11:25 !!

  Varför skrivs det inte något om Robertino som räddade en del bollar? Han borde få beröm för gårdagens insats. Så fort något går dåligt då klagar man på det men går något bra så kan ni inte ens berömma någon. Jag vill i alla fall ge honom cred, han gjorde det jättebra!!

  Svara

  • 18 april, 2016 @ 11:31 Vad hade Sven-Agne gjort?

   Kan inte minnas när vi haft en ÖISigare målvakt. En riktig lirare hehe. Det hörs ju redan på namnet, Robertino!

  • 18 april, 2016 @ 14:24 ÖISare

   Instämmer när det gäller Kljajic. Vill påstå att Robertino räddade ÖIS från att hamna i underläge genom minst ett par högklassiga räddningar. Lite trist att det förbigås med total tystnad, eftersom minsta lilla miss han gör genast hamnar i fokus här på Sambadefensiv.

  • 18 april, 2016 @ 14:34 kaktus74@hotmail.com

   När han tappade bollen ur händerna helt ohotad i slutminuterna var han ju nära att ge iaf mig hjärtstopp.
   Iö. en helt ok . Men som sagts och skrivits tidigare, man måste väl ha lägre krav på honom än vi haft på tex Fredrik, Naurin, Dick osv.
   Stark insats av alla igår!

  • 18 april, 2016 @ 18:07 ÖISare

   Javisst Kaktus – jag påstår inte på något sätt att Robertino är någon stjärnmålvakt. Han har gett mig hjärtsnörp också emellanåt. Men han förtjänar erkännande när han gör bra insatser.

  • 18 april, 2016 @ 22:18 Felix Jonsson

   Robertino stod för ett antal bra räddningar. En fullt godkänd insats.

   När man bedömer en målvakt tycker jag dock inte man ska stirra sig blind på reflexräddningar utan snarare bedöma de agerande som är avstyr farliga lägen. Saker som nedplockade inlägg, utrusningar på förlupna bollar, dirigerande av backlinjen och liknande. Där tycker jag fortfarande Robertino visar upp brister. Sedan hade det varit att undervärdera honom en aning att hylla honom så fort han gör en okej match.

  • 19 april, 2016 @ 09:13 Lanslarke

   Hade Robertino hetat Abrahamsson eller Andersson och inte Kljajic så hade han tokhyllats efter söndagsmatchen. Nu gör han inte det och i egenskap av årets hackkyckling, eller ”Fredholm” som man säger, så blir det i stället ett nedsättande omdöme av typen: ”Den här gången blev det kanske inte något baklängesmål, men vi vet ju alla att han egentligen är kass”.

   Det jag inte gillar med Kljajic är att han envisas med att spela kort, när det inte är läge för det. Till exempel när han lägger ut bollen till Klingberg, som inte vill ha bollen, kommer i tidsnöd och känner sig tvingad att ta ett gult. Inte konstigt att Klingberg går bananas. Men, detta ser jag inte som ett oöverstigligt problem. Jag tycker redan att det har blivit bättre.

  • 19 april, 2016 @ 16:31 Jonathan Larsson

   Lanslarke:

   Alltså, jag förstår vad du menar med att Robertino fått en del kritik hittills. Jag har varit osäker på honom fram till seriepremiären, då han varit relativt darrig under sin tid i ÖIS överlag. Efter ett par rejäla misstag i premiären började mina farhågor bekräftas. Men jag ställer verkligen inte upp på att Robertino är ”årets hackkyckling”. I min värld så har folk pekat ut misstagen han de facto har gjort, och hyllas har han också gjort. Efter kvalmatcherna ifjol var det väldigt mycket positiva ord kring Kljajic. Att peka ut misstag en målvakt gör är inte i min värld att hacka på honom. Att någon annan målvakt hade ”tokhyllats” efter i söndags köper jag inte heller. För mig skall en målvakt vara lite som en domare. Hellre stabil rakt igenom, varje match än ett fåtal kanongrejer emellanåt varvat med rena misstag. Därmed kommer hyllningarna på mer lång sikt och kritiken på kortare sikt. Inget konstigt med det.

   Ja, Robertino var bra i söndags. Nej, Robertino var inte bra mot Ljungskile. En hackkyckling är han inte än. Han har fått den kritik han förtjänat. Så ser jag på saken.

 3. 18 april, 2016 @ 11:45 Stefan

  Hampus Bohman verkar osäker varje gång han får bollen… Borde inte Sahlin få chansen snart.

  Svara

  • 18 april, 2016 @ 11:50 Vad hade Sven-Agne gjort?

   + 1 !

  • 18 april, 2016 @ 17:05 Peter

   Instämmer-Bohman verkar väldigt osäker.
   Slår därtill mestadels dåliga hörnor-även frisparkar.
   Slarvig kanske är rätt betyg?
   Hannes måste få chansen snart.

  • 19 april, 2016 @ 23:56 Marty 66

   +100

 4. 18 april, 2016 @ 11:53 Anders Dahlby

  Glömde en sak förut…..
  Har Joacim Nordh avlidit?
  Sen han blev vald har åtminstone inte jag sett något uttalande eller intervju med honom.

  Svara

  • 18 april, 2016 @ 12:58 Jacko

   Han uttalade sig (på ett bra sätt) i samband med incidenten när ett av ungdomslagen gjorde bort sig på en cup.

   Annars gör han väl det rätta dvs hänvisar pressfrågor till Pierre och Kalle. Tycker inte att en ordförande skall vara ute och fladdra i media Ranäng-style. Bättre att de ansvariga i den löpande verksamheten gör detta.

 5. 18 april, 2016 @ 14:16 Axel Olander

  Känns som att Bohaman kommer bli lite av öis akilleshäll i backlinjen, känns osäker. Sahlin borde snart få chansen

  Svara

 6. 18 april, 2016 @ 14:44 Oskar Ängermark

  Det kommer nog en riktigt fantastista till sommaren. Cassano ryktas ju lämna Sampdoria i sommar…

  Svara

 7. 18 april, 2016 @ 16:47 Hocus Focus

  Helt rätt tänk där att (på bortaplan) spela med 5 mittfältare och 1 anfallare , förutsatt att William är fulltränad.
  Ingen har väl direkt betvivlat Robertinos kvalitéer vad gäller linjespelet .
  Är ju tvålen i handskarna och de skeva fötterna som oroat.

  Svara

 8. 18 april, 2016 @ 22:39 !!

  Jag känner så här: Ger ni inget, kommer ni inte få tillbaka något. Ni är väldigt negativa, bara klagar och klagar. Händer något bra är det tystnad, händer något dåligt då passar det att skriva ner negativa saker t.ex. Robertino, hade han inte gjort en bra insats som igår hade vi nog inte åkt hem med en seger. Tänk på att spelare kan sitta och läsa dessa sidor och de behöver så mycket stöd som möjligt inför varje träning och match, vi behöver skicka energi och kärlek till hela laget.

  Svara

  • 20 april, 2016 @ 13:39 Felix Jonsson

   Detta är en diskussion vi hamnar i ganska ofta, men det är väl lika bra att ta det en gång till. Vår sida är främst till för supportrar, även om jag inte har något emot om spelare läser. Vi vill ge en så nyanserad och sanningsenlig bild som möjligt av det som händer på och utanför planen. Den bilden kommer inte alla människor hålla med om, men om vi skulle hylla allt spelarna gör bara för att inte någon ska ta illa upp skulle vår rapportering också bli ganska ointressant. Jag tror att det bästa vi kan göra är att vara en sansad rödblå röst som hyllar den som hyllas bör och kritiserar när det är befogat.

   Om vi rapporterar på ett så bra sätt vi kan tror jag att intresset för ÖIS ökar och det gynnar alla i längden.

 9. 19 april, 2016 @ 15:44 Richard

  Tycker till trots Assyriskas spelövertag att vi borde vara jävligt nöjda med att laget åkte och hämtade tre poäng, vi kommer inte alltid lira fantastiskt, ibland handlar det om att bara kriga till sig tre poäng och inte be om ursäkt för det.
  Med tanke på matchen mot Ängelholm så njuter man ännu mer.
  Det kommer lossna med målskyttet snart också, helt övertygad om det!!

  Svara

 10. 19 april, 2016 @ 16:09 Anonym

  Janne Carlsson

  Svara

 11. 19 april, 2016 @ 18:10 Putte

  Hur länge ska säkerhetsrisken Hampus få lov att hålla vår kvalhjälte utanför laget?

  Svara

  • 20 april, 2016 @ 08:48 Vad hade Sven-Agne gjort?

   Även Hannes är ju en säkerhetsrisk haha, men en betydligt ÖISigare sådan: frisk, frejdig, snudd-på-nonchalant, kaxig, kamikazeaktigt offensiv!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se