IMG_7065

Tre år till

ÖIS mest ogenomtänkta, impulsiva och riskabla kontrakt som skrivits under min tid som supporter var utan konkurrens det som skrevs med Marcus Lantz sommaren 2013. Hans Prytz hade tagit oss, via en kanonsäsong i Division 1 till Superettan. Efter det var vi något mål ifrån en cupfinal mot IFK Göteborg. En dålig halv säsong senare var han sparkad till förmån för just Lantz. Tre och ett halvt år kritades på direkt för Helsingborgaren. Utan någon som helst erfarenhet eller tidigare meriter från A-lags-tränarjobb lyckades Lantz sno åt sig det kontraktet.

Där och då sade jag och många med mig att det dels var aningen förhastat att sparka Hans Prytz. Här vet jag att det även är många som tyckte att det var helt rätt. Jag kan köpa det, jag är inte Prytz största anhängare, men inte heller hans största motståndare. Men tålamodet var lika kort som det alltid är i ÖIS-led när det börjar gå dåligt. Men framförallt ropades det att det kändes väldigt märkligt att ge en oprövad Marcus Lantz ett så oerhört långt kontrakt på direkten. Kent Carlzon och dåvarande ledningen såg inga problem med kontraktet och en ny era inom ÖIS skulle starta där och då.

13 poäng på 14 matcher hade Prytz ÖIS skrapat ihop under säsongen 2013. Försäsongen hade gett större förhoppningar än så. Det såg ganska illa ut. Man gjorde sig av med Prytz illa kvickt för att ge Lantz gott om tid för att vända på steken. 16 matcher senare hade vi tagit 15 poäng till. I den sista matchen mot Värnamo vek ÖIS ned sig fullständigt och nedflyttningen var ett faktum.

Säsongen 2014 skulle vi snabbt tillbaka igen. Det var den svagaste upplagan av Division 1 Södra på länge. Åtminstone under åren ÖIS varit där. Det såg ganska bra ut. Det var lite upp och ner, men förstaplatsen var vår under stora delar av säsongen. Sedan kom matchen mot Utsikten. Matchen som betydde så ofantligt mycket, både innan och efter den kunde det enkelt konstateras. ÖIS vek ned sig. Igen. Säsongen vände och avslutningen var alldeles för dålig, och ett halvbra Utsikten kunde jogga hem serien till slut, för att året därefter åka ned till samma serie direkt igen. ÖIS fick kvala. Man mäktade inte med Assyriska. Man höjde sig inte tillräckligt när det väl gällde. Misslyckandet 2014 var då ett odiskutabelt faktum.

2015 skulle det revanscheras. Serien såg betydligt svårare ut än året innan. Men vår omsättning, vår spelarbudget och vår trupp berättade också att det här laget skall ha en stor chans att gå upp även med Trelleborg, Landskrona och Öster som tuffa utmanare bland flera andra. Vid midsommar hade Trelleborg seglat iväg med förstaplatsen i sina händer. Redan då, redan innan halva säsongen var spelad, kändes direktuppflyttningen helt körd. I praktiken var den det, i teorin fanns det fortfarande en chans såklart. Men efter en fin höstsäsong med mängder av mål och nästintill idel segrar blev det åtminsone en andraplats och ett kval, igen. Ni minns hur det gick. Vi vann. Undantaget i Lantz gärning hittills skedde där och då. Med nöd och näppe, med en nickskarv i förlängningen tog vi oss vidare. Vi hade med minsta möjliga marginal klarat målsättningen för 2015. Att gå upp till Superettan.

Elva matcher in har vi skrapat ihop tolv poäng. Att minnas är att under Prytz sista säsong som tränare hade vi…tolv poäng på elva matcher, med i mitt tycke en sämre trupp överlag. Vi har alltså om man tittar på starten på Lantz tid i ÖIS och på punkten nu så har vi stått och stampat på samma punkt i tre år. Men så bra har det inte varit. Vi har varit nere och vänt i serien som en dag kommer ta död på oss.

Då sker det. Igen. Tre år till. Tydligen har Marcus Lantz gjort så bra ifrån sig att han är värd tre säsonger till i världens vackraste fotbollsklubb. Visst, han fick starta i ett tufft läge. Men ÖIS har inte rört sig framåt på tre år. Det är värt tre år till. I klubben med en enorm tränaromsättning (som inte är bra, det säger jag inte) så är det den här mannen som är värd att satsa på i över ett halvt decennium.

Nu har jag dessutom bara pratat om den faktiska fotbollsgärning Marcus Lantz har stått för i vår klubb. Jag har inte ens börjat nämna varför Lantz gör större skada med tolv poäng på elva matcher än vad Hans Prytz, exempelvis, gör med samma resultatrad. Den uppenbart fientliga inställningen gentemot de som bryr sig, mot oss, skadar mer än vad vissa kanske vill erkänna. Att smita undan bakvägen när det går dåligt och ta emot berömmet när det går bra är en inställning som omöjligtvis inte smittar av sig till en spelartrupp. Efter kvalförlusten mot Assyriska fick supportrarna som tagit sig dit, som vanligt vad gäller Lantz, inte ens ett litet tack för stödet under matchen eller för säsongen som gått. Ingen Lantz syntes heller till på efterföljande tillställningar där ÖIS-supportrar fanns att skymta. Efter kvalvinsten mot Mjällby däremot. Då valsade herr Lantz in på Skotten och tog emot de hyllningar som gick att få. När det passar så passar det.

Det här är bara en liten del av allt, och det kan säkert ses som en oväsentlig del av vissa. Men för mig är det oförsvarbart att en tränare, som uppenbarligen inte fört ÖIS framåt under tre år, och som dessutom tydligt tar avstånd från de som är den här klubben, är den tränare som skall få tre år till på sig att försöka uträtta något av värde. Att en person som portar hängivna supportrar som yttrat kritiska ord mot honom från vårt hem, från ÖIS-gården, skall leda vår klubb framåt får mig att må illa. Att en person som får duktiga skribenter att sluta arbeta för ÖIS hemsida på grund av det här kontraktet får illamåendet att höjas ännu ett par snäpp. Att tränaren som fått en av Sveriges bästa målvaktstränare att söka sig ifrån klubben får stanna i tre år till gör mig ledsen. Att mannen som bara tar emot hyllningar och gömmer sig för kritik, som är oförmögen till självkritik och självinsikt, skall få spelarna att ha just de egenskaperna är i min värld högst osannolikt.

I tre år har jag väntat på att det här kontraktet skall ta slut. Jag var 20 år när det inleddes. Jag kommer vara 26 år när nästa kontrakt går ut. Marcus Lantz och beslutande personer inom ÖIS kommer att ha slösat bort mångas bästa år genom de här två kontrakten.

Jag säger inte att vi nödvändigtvis kommer att åka ur nu bara för att Marcus Lantz är kvar. Vi har tillräckligt bra trupp för att även han skall ha en chans att lyckas undvika det. Det jag är övertygad om är att förväntningarna sällan kommer överträffas, om ens nås upp till, de kommande tre åren.

Jag har sällan varit så här besviken på ÖIS. Och det säger väldigt, väldigt mycket. För besviken är ju det enda man är, ständigt. Karl Corneliusson och resterande del av de beslutsfattande bakom detta beslutet har tappat all sin trovärdighet i min bok, och det blir svårt att återfå den.


'Tre år till' have 50 comments

  1. 10 juni, 2016 @ 17:01 Rhino

    Håller med om ovan, men väldigt kluven. Den fotboll Öis spelar när vi får till det är ju så oerhört positiv och i mina ögon väldigt attraktiv. Detta i kombination med att så många av fjolårets spelare ändå valde att förlänga sina kontrakt med vetskapen att Lantz skulle vara tränare även denna säsong läggs till vågskålens plussida…Samtidigt ser man ju en hel del talanger som inte direkt blommar ut under Lantz. Intressant / stundtals horribel matchcoachning läggs ju i kombination med de missförhållanden Jonathans redogör för i minusskålen…Hade föredragit en omförhandling efter säsongens slut!

    Svara

  2. 10 juni, 2016 @ 17:18 John

    Jag håller med. Märkligt beslut av öis. Marcus Lantz hängde kvar på nåder inför förra säsongen. I princip bara för att öis inte hade råd att ge honom sparken. Sen tog vi oss ändå upp – inte tack vare utan trots Lantz. Sen spelade vi bra mot Gais mfl i början av serien och superlativen haglade över Lantz. Men det är det enda vi fått av lantz under dessa tre säsonger – ett tiotal väl genomförda matcher. Inte mer. Jag har personligen lovat mig själv flera gånger att inte gå på fler matcher med Lantz som tränare. Tur att jag har så dålig karaktär ;)
    Dessutom märkligt att förlänga med en tränare redan nu, speciellt med rådande form. Och så långt kontrakt. Känns som ett huvudlöst och förhastat beslut. Inget glädjebesked inför helgen direkt.

    Svara

  3. 10 juni, 2016 @ 17:37 Den värdelöse från Skåne

    Tidpunkten att förlänga är minst sagt överraskande…

    Svara

  4. 10 juni, 2016 @ 17:37 Kalle H

    Mycket märkligt? Han har ju inte visat någonting. Vi började ju bra i serien men nu när det tar emot så har han ju inte förmåga att ändra taktik.

    Svara

  5. 10 juni, 2016 @ 18:08 Izak

    Är inte helt övertygad om han heller har brett stöd i truppen. Spelare har dessutom lämnat ÖIS på grund av Lantz. Dock var det absolut rätt att göra sig av med Prytz – som aldrig skulle värvats. En koll med tjejerna i Jitex skulle räckt, alla ogillade honom. Men ÖIS ledning agerar efter en egen logik som tyvärr sällan blir fruktsam.

    Svara

  6. 10 juni, 2016 @ 19:51 Hocus Focus

    Kan inte påstå att jag gillar Lantz speciellt hårt men ogillar heller inte.
    Är dessutom trött på alla dessa tränarbyte där man sällan vet på förhand vad man får.
    Kan hålla med om att jag inte heller hade coachat på samma sätt som Lantz gjort en del gånger.
    Tycker iofs att 3 år kanske är något år för mycket.
    Är även för dåligt insatt i hur mycket Lantz är inblandad i nyförvärv m.m.
    Har heller aldrig träffat honom personligen men jag tycker att texten kanske vinklats lite till personliga åsikter snarare än enbart en tränarfråga.
    MEN , som jag skrev inledningsvis , hyllar jag inte honom heller.

    Svara

    • 10 juni, 2016 @ 21:34 Anonym

      Hej Larsson har du hört Lantz stannar fy faen va gott

  7. 10 juni, 2016 @ 22:02 Anders

    Fem raka förluster (Är synsk, blir torsk imorgon) och ÖIS väljer att förlänga!? Aldrig hört talas om något liknande, något stämmer inte. Ni som står bakom detta, hur fan tänker?

    Svara

  8. 10 juni, 2016 @ 22:03 Marcus Lantz

    Kom till ÖIS-Gården över en kopp kaffe så får vi prata.

    Svara

    • 10 juni, 2016 @ 22:19 Per

      Man tackar, en kaffe är aldrig fel. Man ska inte tro på hörsägen utan försöka se på fakta, fakta är att man kan vara en bra tränare men en dålig coach. Fakta är att man måste få poäng för att kunna hänga kvar i en serie, detta är inte alltid lätt och jag vet inte om jag någonsin sett matchpåverkande insatser av herr Lantz.
      Bevisa att jag har fel och ingen är gladare än jag, alla vill ju att vårat lag ska hänga kvar och jag hoppas att det blir så.

  9. 10 juni, 2016 @ 22:58 Slicen

    Förmodligen det bästa, mest genomtänkta och välformulerade jag någonsin läst av dig, Jonathan. Synd bara att det ska vara i en stund av sorg över Öis felbeslut. Keep up the good work. Lär bli en lång treårsplan – eller kanske inte?

    Svara

  10. 10 juni, 2016 @ 23:05 öisarn

    vi är ett gäng gubbar som gått på nästan alla hemmamatcher i över 40 år.

    har hoppats bli av med lantz nu eller senast efter säsongen

    vi har nu alla slängt våra årskort och kommer kolla på tv istället tills vi får en tränare som utvecklar vårt lag

    fy fan

    skulle vara kul att få höra en förklaring av öis. trodde inte det var någon som ville ha kvar honom. varken supportrar spelare eller ledning

    Svara

  11. 10 juni, 2016 @ 23:11 MJ

    Jösses, vilken chock.
    Varför så bråttom att förlänga?
    Varför så långt kontrakt?

    Instämmer i underhållande fotboll men ack så ineffektiv. Matchcoachandet något bättre anser jag (tänker då framförallt på mer desperation sista 15 min vid underlägen), men mycket kvar på den punkten också. Inte minst gällande taktik efter motstånd.

    Attityden är det som är värst. Alldeles för självgod och med påtaglig hybris i media.

    Svara

    • 10 juni, 2016 @ 23:24 Bosch

      Fy fan vad bra. Glöm nu domedagsprofeterna och de andra gnellermanstrollen. Öis leder in i framtiden på rätt sätt.

  12. 11 juni, 2016 @ 01:00 John John

    Hur ser läget ut med de bästa i U21 någon som imponerat iår? Oskar Vilgotsson vet jag var duktig förra året och belönades med ett A kontrakt, vart har Lantz gömt han nu någonstans?

    Svara

  13. 11 juni, 2016 @ 02:43 RIP

    Man hade en liten förhoppning när nya personer kom in på ÖG att man skulle ta rätt steg mot framtiden.
    KC tog många beslut och ett var Lantz, tyvärr ett stort misstag.
    Jag har sett Lantz på nära håll, hört honom och pratat med spelare och tyvärr så stämmer det med den bild jag har, en dålig tränare och ledare.
    För några år sedan sänkte man sin ungdoms akademi genom att ta in Gren och Glans och det fungerade inte så bra, även här så hade KC ett finger med i spelet.
    När jag tog upp detta med KC vad som hände under denna tid så ville han inte ta något ansvar för detta, beklämmande.
    Nu när nya tagit vid så gör man om samma misstag och ger Lantz ytterligare ett antal år ❓
    Läste att någon frågade om U 21 och Vilgottsson, att man tog upp 2 spelare från junior till A laget var ett spel för för att vända den negativa kritiken man fått pga. hur man skött sin ungdomsakademi de sista åren. Ett gott råd till dessa 2 spelare är att lämna Öis och sök er till klubbar i Div. 1-3 och få speltid och utvecklas, att sitta på bänk samt spela i Reserv elit eller göra inhopp i U 21 serien lär man inte komma långt med och tro inte att Lantz kommer att lägga någon energi på er, han är fullt upptagen med sej själv.
    Med vänlig hälsning, en som lämnar Öis för alltid, finns ingen framtid i denna klubb längre.

    Svara

    • 11 juni, 2016 @ 18:07 Benny

      Fy fan vad bra skrivet!
      Vad håller vi på med!
      Vem ansvarar för 3 år till med Skåne pajasen?
      Vill veta på nästa årsmöte vem/vilka som tagit beslutet , våga stå för det nu också!
      Jag vill veta vem som ska betala när vi sparkar Lantz om några matcher.. För ÖIS kommer inte lägga en krona när det sker!

  14. 11 juni, 2016 @ 06:58 Putte

    Vi får verkligen hoppas att detta är väl förankrat i spelartruppen, annars undrar iallafall jag hur föreningen mår Ska spelarna tränas i tre år till på att tjata till sig varningar och avstängningar ( sådan herde sådana får) attityden på plan blir en direkt spegelbild av ledarskapet.

    Svara

  15. 11 juni, 2016 @ 07:02 Putte

    Någon som vet vart Vilgotsson har tagit vägen??

    Svara

  16. 11 juni, 2016 @ 08:11 Röd blå

    Vad fan har ni gjort?
    Jag vill veta om detta var ett enat beslut ,om inte så vem/vilka tog det?
    Om detta var enat så lägger jag ner ,om inte så MÅSTE någon avgå!
    FY FAN FY FAN vad dåligt agerat..

    Svara

  17. 11 juni, 2016 @ 08:47 Johan

    ”en som lämnar Öis för alltid, finns ingen framtid i denna klubb längre.”

    ”vi har nu alla slängt våra årskort och kommer kolla på tv istället”

    Måste säga att jag aldrig har sett något liknande. Helvete vilka losers och medgångare det finns i ÖIS supporterled.

    Svara

    • 11 juni, 2016 @ 08:52 Anders

      +1

    • 11 juni, 2016 @ 10:05 John

      Medgångare eller ej så är det ändå en fingervisning om hur omtyckt Lantz är bland supportrarna. Jag tror att samtliga öisare någon gång under Lantz ledning har önskat se honom sparkad. Men nu när öis ledning fattat detta beslutet så får vi väl bita ihop och fortsätta stötta.

    • 11 juni, 2016 @ 12:16 Rude Boy

      +2

    • 11 juni, 2016 @ 17:16 Röd Blå

      +1

  18. 11 juni, 2016 @ 08:50 Anders

    Kan fortfarande inte tro det är sant. Vem/vilka bär ansvaret för detta katastrof beslut? Det här vanstyret måste få ett slut! Vi syns på årsmötet!!

    Svara

  19. 11 juni, 2016 @ 11:06 lottie

    Oj vad många öis supportrar som inte har någon koll Lantz är ingen mes men det är ni 2019 får ni skämmas från mej får

    Svara

  20. 11 juni, 2016 @ 11:09 lottie

    Rött kort

    Svara

  21. 11 juni, 2016 @ 12:37 Ansgar

    Det ligger någonting i Johns kommentar ovan, att visst någon gång har man velat se Lantz få sparken. Man har ju inte glömt alla matcher för ett par år sen som höll på att gå snett och så kastade Lantz in Stellan, ja ni vet hu det gick……
    Men senaste året har Lantz varit helt okey i sina laguttagningar och matchcoachning. Vilket är det jag kan bedöma. Tre år till är länge, kanske väl länge. Men jag är optimist, det finns något bra i öis nu. Det kommer vända, kanske redan idag. Håller dessutom med Lantz i dagens GP :s artikel att det faktiskt bara är två matcher i årets serie där spelet falerat (Frej och nu Värnamo). Visst kunde vi ha någon bättre längst bak o s v, men det är inte Lantz som väljer trupp. Nu behöver vi stolpe in, en seger mot Gais, en mittenplacering i serien – och jag nöjd när höstmörkret anländer 2016. Upp till bevis!

    Svara

  22. 11 juni, 2016 @ 14:14 Bengt

    Vilgotsson är uttagen i truppen till dagens match som jag snart är på väg till.
    Hoppas att han får göra ett inhopp.
    Nu kan det ”nya” laget för dagen (4 som är avstängda) visa att de vill starta från början.
    Överraska oss med bra spel och vinst idag.
    Det fanns flera startelvan (har inte mycket med på 11 matcher) i måndags mot Värnamo som verkade loja och ”trötta”. Nu kan det ”nya” laget visa var skåpet skall stå och ta en startplats även nästa gång.
    Mot 3 poäng idag

    Svara

  23. 11 juni, 2016 @ 16:53 Egon

    Det ryktas om att firma Karl Corneliusson och ”Design” Pierre Edström väntas skriva 3-årskontrakt med nuvarande förstemålvakten.

    Svara

    • 11 juni, 2016 @ 17:16 Röd Blå

      +1

    • 11 juni, 2016 @ 18:16 Peter

      Håll inte på och bara ösa dynga på våra tränare-se vilket uselt material de fått.
      Men de har varit lojala-inte gnällt utåt.

      Väldigt vad tysta Sportrådet är i dagsläget.
      Det är de som bär ansvaret för våra ” julklappar”- Hall-Bozic och Mustafa-den spelartrupp vi har.
      Nyförvärv som inte ens skulle varit givna i ett bottenlag i div 1 södra.
      Pinsamt den nivån de presterar idag-hade hoppats att de skulle ta chansen.
      Vi är nu ännu sämre än förra gången-vi var i Superettan-varför lär vi oss inte??
      Låt nu vår nye sportchef Janne C. Få ta kommandot-verkligen vara sportchef.
      Mer resurser på spelare än administrationen.

      Annars går detta rakt ner i div 1 igen.

  24. 11 juni, 2016 @ 18:03 Den värdelöse från skåne

    Fy fan vilken usel inställning idag, måste varit ngn form av protest mot skånepajasen?
    Allvarligt så här jävla uselt kan man inte spela… Sämsta någonsin…. AVGÅ din värdelösa jävla skånepajas!

    Svara

  25. 11 juni, 2016 @ 18:32 Anonym

    kunde ju varit 5 års förlängning och matcherna på heden sista åren. iof inte så långt att åka

    måste ju se det positiva med detta idiotbeslut

    Svara

  26. 13 juni, 2016 @ 13:11 Stefan

    Önskar att alla ni kommunister och extremvänster kunde välja ett annat lag att skriva för. Det luktar illa…

    Svara

  27. 13 juni, 2016 @ 14:34 Gabriel

    Bojkott på lördag av mig.

    Svara

    • 13 juni, 2016 @ 20:17 Frågande

      Och hur skall det hjälpa laget?!

    • 13 juni, 2016 @ 21:17 Putte

      Gabriel det är nu allt stöd behövs! Kom igen nu

    • 13 juni, 2016 @ 22:41 Bojkott

      JN KC skiter i vad vi supportar vill…hur FAN kan man förlänga ??
      BOJKOTT på lördag av mig med!

    • 14 juni, 2016 @ 11:09 Så fan heller

      Jävlar vad jag kommer att gå! Men när det går bra kan vi byta plats, blir inte lika upphetsad då.

  28. 14 juni, 2016 @ 14:49 Bojkott

    Så fan heller , du verkar vara en klipsk kille/tjej..Läs ovan 5 gg så ser du EXAKT vad jag menar ……DETTA HAR INGET MED RESULTATET ATT GÖRA !! Jag står inte bakom en IDIOTISK förlängning av en usel tränare !

    Svara

  29. 14 juni, 2016 @ 22:15 Martin

    4 mål av Dardan i U21. Dags att spela honom med William. Kommer bli ett klart större hot än nuvarande anfallspar. Inte tappar vi särskilt mycket kraft eller längd heller…

    Svara

    • 14 juni, 2016 @ 22:39 P

      Gott att se Dardan idag! Blir intressant att se vem som gör honom sällskap på topp på lördag!

  30. 14 juni, 2016 @ 23:33 l

    vad jag kan se är det utsiktens u-19 öis mötte

    men jag tror ju inte mourad skulle gjort mål i alla fall om han varit med

    Svara

  31. 15 juni, 2016 @ 20:41 Henke tillbaka!

    Kul att Henke kommer tillbaka och får säkert A-lagsplats direkt. Även om det gick sådär i Norge, så är Henke alltid ändå Henke för ÖIS. Henke på topp skall bli roligt att följa. ÖIS tror stenhårt på talangen fortfarande!

    Svara

    • 16 juni, 2016 @ 05:35 ?

      Tillbaka i Öis? Vad har du fått det ifrån?

  32. 15 juni, 2016 @ 22:09 rolf

    Lantz kallade hem honom för att få spets i laget.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se