martin

Wow! Men varför?

Martin Mutumba är klar för ÖIS. Precis som i alla andra sammanhang han figurerar i lämnar det ingen oberörd.

Värvningen var så oväntad att jag kände mig manad att dyka in här och skjuta min åsikt genom cyberspace rakt in i era webbläsare. Here it goes:

Därför blir jag glad

 

Personligen dras jag till Martin Mutumba på ett sätt jag sällan gör med spelare som inte tillhör ÖIS eller Southampton. Jag imponeras inte av honom inte för att han är en kompetent dribbler, för att han är från förorten eller för att han rappar.

Jag fascineras av honom för att han dribblar på ett sätt som ingen annan, med finter man vanligtvis mest ser på youtubeklipp som barn visar upp. Jag dras till honom för att han bär Rinkebys namn på sina kläder, lirar fotboll med kidsen så fort han har tid över och han uttrycker som han gjorde hemma på gården även om folk retweetar ironiskt.

Martin Mutumba har reducerats till en lustig figur som säger lustiga saker. Jag skulle snarare säga att han är en genuin figur som tog med sig något till Råsunda som aldrig kommit dit annars.

Utöver detta är Martin Mutumba i sina bästa stunder en väldigt kompetent yttermittfältare. Vi får inte glömma att han faktiskt var en vital del i AIK:s guld 2009 och därefter i flertalet år spelade en stor roll när laget etablerade sig som ett topplag från att ha varit en klubb som pendlat mellan hopp och förtvivlan.

I sina bästa stunder är Martin Mutumba en alldeles utsökt yttermittfältare.

 

Därför blir jag fundersam

Martin Mutumba är 31 år. Under sin karriär har han egentligen bara levererat regelbundet i AIK, detta senast 2013. I andra klubbar har det sällan fungerat och förra året blev det bara sju starter i Brommapojkarna som då ramlade ur Superettan. När vi tittar tillbaka på detta facit ska vi också ta i beaktning ÖIS och Marcus Lantz oförmåga att hantera spelare med ett rykte om sig att vara svåra att hantera. Det gör att min initiala sprallighet avtar en aning.

Dessutom gör värvningen mig fundersam för att jag inte riktigt ser behovet av en till yttermittfältare i nuläget. En målvakt borde rimligtvis vara högst på önskelistan och därefter en anfallare.

Givetvis kan detta göra att en yttermittfältare kan flyttas upp på topp och vi vet dock sedan tidigare att klubben försöker göra sig av med Alexander Vrebac. Ännu en spelare som har frostskadats i Marcus Lantz frysbox och nu behöver bytas ut. Ändå känns det prioriteringen aningen underlig i ett läge då klubben blöder ekonomiskt.

Därför händer det

 

Detta är nog den enklaste frågan att svara på: Det finns troligtvis ingen spelare i Sverige som ger samma exponering för pengarna som Martin Mutumba. ALLT karln tar i drar fler klick än Linda Lampenius och vad passar då bättre för sponsorer att lägga pengar på än Martin Mutumba. Givetvis finns det också en förhoppning om att värvningen ska ge resultat på planen men, alldeles säkert hade en yttermittfältare nog inte värvats om namnet inte gett lika många träffar på google.

Så hur deppigt det än må låta är nog Martin Mutumba ännu ett tecken på att sponsorernas starka viljor påverkar sportsliga beslut i ganska stor utsträckning fortfarande.

Dessutom har Marcus Lantz lag satt sig i en situation där man alltid måste värva sig ur låsningar. I ett annat läge hade större delar av truppen varit igång och Alexander Vrebac kunnat bidra med energi när någon av våra nuvarande yttrar tappat fart och David Johansson inte levererat på mittfältet. Efter en vår helt utan speltid för Vrebac finns dock inte den möjligheten och nu behöver det istället värvas för att ändra den nedåtgående trenden.

Martin Mutumba känns, hur som helst väldigt ÖIS.

På gott och ont.


'Wow! Men varför?' have 16 comments

  1. 13 juli, 2016 @ 20:22 Rinkeby 4-ever

    Kan detta betyda att nån av Pålle eller Seb är på väg att lämna?

    Svara

    • 13 juli, 2016 @ 21:25 afonso

      Felix jag hoppas du är nykter vreback platsar ju för faen innte i div 3 försök att fatta att Lantz spelade i bundesliga i många o du pratar om vreback har en känsla att du skall byta klubb

  2. 13 juli, 2016 @ 21:03 G.C

    Delar precis varje ord, kommatering och konstpaus. Blir en spännande höst.

    Svara

  3. 13 juli, 2016 @ 22:26 agne

    Såg en träning div 3 va att ta i Felix är du släkt med denna vreback eller ser du mycket korpfotboll

    Svara

  4. 14 juli, 2016 @ 00:27 Stefan

    Felix, jag önskar du höll dina årsiker för dig själv och att du inte förpestade nätet med dem längre.

    Svara

    • 14 juli, 2016 @ 02:44 Kaj kajsson

      Troll! Försvinn tillbaka till gajs forum!

    • 14 juli, 2016 @ 08:37 Zukertort

      Vi andra önskar att du inte ska läsa eller kommentera… Skånepajas!

  5. 14 juli, 2016 @ 13:37 Rödblå gubbe

    Alltid kul att läsa vad du skriver Felix. Visste inte så mycket om Martin Mutumba. Verkar vara ett tag sedan han var på topp, svårt att bedöma vad han kan tillföra i Rödblått.

    Svara

  6. 14 juli, 2016 @ 14:55 Daffy

    Jag håller med dig i vad du skriver Felix. Roligt att du tog dig tid att skriva förresten, det är alltid läsvärt när du gör det!

    Svara

  7. 14 juli, 2016 @ 16:41 Peter

    Bra kommentarer om Mutumba.
    Det är en chansvärvning -beroende på att vår ekonomi inte tål större utsvävningar.
    Det fanns klass-gäller att det visas igen.
    Då kan det bli riktigt roligt i höst.

    Svara

  8. 14 juli, 2016 @ 23:12 Roffe Rough

    ”Martin Mutumba känns, hur som helst väldigt ÖIS.”

    Har han börjat köra backslick och seglarjacka?

    Svara

  9. 14 juli, 2016 @ 23:13 Daniel

    Skönt att se dig tillbaka Felix! Lyssna inte på trollen, grymt skön text.

    Svara

  10. 15 juli, 2016 @ 10:37 Tioitopp

    Hallands Nyheter tycker att Varbergs Bois skall förstärka i kedjan
    De rekommenderar bl a de bägge kontraktslösa Emir Smajic och Ken Fagerberg
    Kanske ngt för ÖIS?

    Svara

    • 15 juli, 2016 @ 18:46 B Linder

      Tror vi gör bäst i att låta den gode Fagerberg söka lyckan i någon annan klubb …

  11. 16 juli, 2016 @ 09:04 Hul

    Vilka svårhanterliga spelare har Lantz haft problem med? Har han verkligen besvär med sådana i högre grad än andra tränare?
    Det konstiga med Vrebac är väl att man överhuvudtaget värvade honom.
    Det är helt klart lite gaisvarning på Mutumbavärvningen men jag är ändå optimistisk; verkar vara en bra kille som tillför Öis något nytt och som man ändå vet någonstans (möjligen långt inne) kan vara en jäkligt bra fotbollsspelare.

    Svara

  12. 23 juli, 2016 @ 19:31 Martini

    Wow -Därför!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se