ifk-6825

Cupgrupp – tre motståndare

Cupvecka! Cuphelg! Försäsongen hinner knappt dra igång innan de viktiga matcherna radar upp sig på schemat. Inom två veckors tid skall vi avklara ett gruppspel i den så fina Svenska Cupen. Två allsvenska lag och ett division 2-lag skall mötas och förhoppningsvis besegras. För att uppdatera mig själv, och kanske även er, på hur våra motståndare ser ut så här i mitten av februari 2017 så kommer här en liten titt på det, och vi börjar med vår första motståndare, som vi ställs emot redan på söndag, och tar det sedan vidare därifrån.

 

IFK Norrköping

10 år yngre än oss men med meriter, trofémässigt, som är jämbördiga eller som till och med trumfar våra. Storhetstiderna för Östgötagänget har varit i just plural, men egentligen hela 40-, 50- och 60-talen var IFK Norrköping ett lag som med få undantag var med och slogs i toppen av den svenska fotbollshierarkin. Elva SM-guld mellan 1943 och 1963 imponerar något oerhört. Efter den sista segern där dröjde det 26 år tills nästa, och som bekant 26 år till innan de var herre på täppan igen förrförra säsongen.

Även ifall IFK Norrköpings namn alltid klingat högt när man hört det, så har det ju fått en ny våg av högt klingande efter den chockartade seriesegern 2015 och den påföljande kanonsäsongen ifjol.  Efter att ha spenderat hälften av de senaste 14 säsongerna i Superettan så är det ju ett litet annat IFK Norrköping ÖIS nu skall möta än när de senast möttes, just i Superettan, för knappa sju år sedan.

Men, det går att se från fler håll, det där också. Det är även ett annat Norrköpingslag för varje säsong som går nu, i och med framgångarna. Spelare lämnar och spelare kommer in. Guldlaget för två år sedan är, om inte bortblåst, så åtminstone till stora delar utbytt. När stöttepelarna där och då bland annat hette Traustasson, Kujovic, Nyman och Fransson, så skall de nu heta Moberg Karlsson, Holmberg, Skrabb och Andersson. Men visst, en del är ju också precis samma nu som då. Daniel Sjölund härskar fortfarande över mittplan, Andreas Johansson, Linus Wahlqvist och David Mitov Nilsson ger även nu trygghet bakåt i planen och Nicklas Bärkroth springer fortfarande och slår precisa inlägg från högerkanten.

Medan ÖIS spelat två träningsmatcher, mot Varberg och Assyriska BK så har Norrköping varit igång betydligt mycket längre, och spelat avsevärt många fler matcher. Träningsläger i Portugal, med matcher mot bland andra Shaktar Donetsk, har hunnits med. Vanliga träningsmatcher har även det genomförts, likaså en träningsmatchsturnering i Stockholm mot Hammarby och HJK Helsingfors. Turneringen är Norrköpings genrep inför ÖIS-matchen på söndag och matcherna i den slutade i en resultatmässigt positiv ton för Norrköping. En 4-3-seger mot HJK Helsingfors följdes upp med en 2-0-vinst mot seriekonkurrenten Hammarby.

Så nog är det ett tufft motstånd vi ställs emot direkt nu på söndag. Och när det endast är ett lag från varje cupgrupp som går vidare till slutspel så är inte poäng ett måste, men nästintill.

 

Halmstads BK

Möten med Halmia byttes för ÖIS del ut mot möten Halmstad inför fjolårssäsongen. På pappret roligare, men i praktiken skulle jag gärna bytt tillbaka den detaljen. En 2-1-förlust på Gamla Ullevi efter enorma virrigheter i backlinjen från ÖIS sida tidigt i matchen, och en 2-0-dito på Örjans Vall fram mot hösten gör att även Halmstads BK känns som en mycket tuff motståndare i detta cupspel. Vår kommande Superettan-motståndare Helsingborg fick även dem smaka på Halmstads framfart ifjol då de besegrades över två matcher i kvalet till Allsvenskan.

Hur ser då Halmstads lag ut i jämförelse med fjolåret? Inte särskilt annorlunda, än så länge. Ett par forwards har anlänt till en redan namnstark anfallsuppsättning, medan som bekant deras förstemålvakt har lämnat för ett rödblått sällskap. Mycket mer värt att nämna, utöver möjligtvis att Antonio Rojas som startade mer än hälften av HBK:s matcher under 2016 har lämnat, finns det egentligen inte. Halmstad ser ut att satsa vidare på truppen, och tränaren Janne Jönsson, som tog dem till landets högsta serie inför i år.

Halmstads BK har precis som ÖIS tagit en cuptitel i klubbens historia. 1995 norpade de åt sig titeln som alltså hittills är den enda. Samma år som ÖIS sedan vann Svenska Cupen, år 2000, så tog Halmstad sin fjärde och senaste SM-guld då man seglade in i mål sex poäng före tvåan Helsingborg. 2000 var, kuriöst nog, även året då Allsvenskan av 14 lag innehöll fem stycken Göteborgs-lag. Om man nu räknar det gulsvartrandiga laget dit, vilket man ju ändå gör.

ÖIS möte med Halmstad kommer att gå av stapeln på Skedalahed i Halmstad, lördagen den 25:e februari.

 

Vänersborgs FK

Oj, vad jag har saker att säga om vår sista gruppmotståndare. Jag har så mycket tankar och funderingar kring detta Vänersborgs FK att jag inte vet vart jag skall börja. Så jag börjar bara inte.

Division 2-lag. Fick sitt nuvarande namn så sent som 1998. Slutade 2016 på tionde plats (av 14) i Division 2 Norra Götaland, bakom lag vi som ÖIS:are känner till, som IK Gauthiod, Skövde AIK, IFK Uddevalla och Karlstad BK.

ÖIS och Vänersborg ställs mot varandra prick en vecka efter den andra gruppspelsmatchen. Låt oss hoppas att drömmen om Europa lever både inför och efter matchen!

 

Det var det.


MOT EUROPA!


'Cupgrupp – tre motståndare' har en kommentar

  1. 20 februari, 2017 @ 20:44 Anonym

    Marcus Lantz är kung o ni andra som innte fattar heter felix

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se