IMG_4747

Ett tidigt bokfört cupgruppspel

Från en kurva i Norrköping till en kortsida i Halmstad. Svenska Cupens gruppspel 2017 varade i för ÖIS del i två matcher. Det kommer spelas en match till, men för vårt sällskap är det numer en träningsmatch mer än något annat. Efter en överraskande poäng borta mot ett av Sveriges bästa lag fanns chansen i allra högsta grad inför match två. Framförallt då samtliga tre övriga matcher i gruppspelet, som ÖIS inte deltagit i, hade slutat oavgjort. Vägen låg öppen och redo att föra oss till slutspelet. Men det var istället som bekant Halmstads BK som tog chansen när alla andra vägrat ta den. Det var klasskillnad. Halmstad var flera hack bättre än ÖIS i samtliga av spelets delar. Då kan det bli 4-0.

Men inte är man mer belåten med det för det. Eller, kanske lite. För hur mycket man än gillar att måla upp fan på väggen och vältra sig i hur dåliga ÖIS är så var Halmstad i lördags på Skedalahed väldigt bra. En snett inkommen Carlsén och en vilt kämpande Östling blev överkörda på mittfältet och till skillnad från mot Norrköping innebar det att anfallen från ÖIS motståndare inte bara skedde via kanterna utan även från mitten av planen. Och när man varken lyckas stoppa anfallsförsök centralt eller i ytterområderna, då har man inte mycket att sätta emot. När man därtill har en stundtals riktigt usel innermittfältare och en till vardags yttermittfältare längst fram i anfallet så blir det också svårt att undvika anfall emot sig genom att anfalla själv. Lägg därtill att varken Emil Skogh eller Daniel Sliper kom loss överhuvudtaget på sina kanter.

Ni hör ju. Och ni såg ju. Det fanns uppenbara och enkla anledningar till det förkrossande 4-0-resultatet. Lika enkelt är det inte att lägga fram tydliga förklaringar till 1-1 mot Norrköping. Bättre försvarsspel centralt i banan gav färre chanser till anfall. En Johan Elmander i anfallet gav ett bra alternativ framåt. Lägg på en skopa tur på det så behöver skillnaden mellan 1-1 och 0-4 inte vara särskilt mycket större. För visst kunde Norrköping även dem vunnit med 4-0. Ribbskott, friläge och en herrans massa farliga inlägg innebar lika många målchanser på sitt mål som Halmstad hade på sina fyra. Men ibland gör en målvakt ett benparad i ett omöjligt läge och en annan gång får samma målvakt en hand på ett skott som ändå slinker in. Oavgjort till förlust. En Hannes Sahlin med en bruten arm kan ibland göra skillnad mot en Fredrik Björck ur slag. 1-1 till 0-4.

Så Europa får vänta ett år till. Men resorna till Norrköping och Halmstad är och var fina de också. Att välkomna spelarna i årets första tävlingsmatch på en bortaläktare med tak en dryg halvtimma före matchstart gav ett härligt driv till 2017. Stelfrusna fingrar och tår och 0-4 i baken på en träläktare mitt i ingenstans utanför Halmstad finns det, såklart, något härligt i det också. Man lär ha glömt upplevelsen relativt snart, men den resan skall göras den också, och den sedvanliga gemenskapen med de personer som också genomfört den värmer upp vilka fingrar och tår som helst.

Sen händer det, som sig bör när det gäller ÖIS, saker utanför planen också runt klubben som är omöjliga att ignorera. Det enda jag har att säga om soppan kring Matz Thorsson är upprepningar av saker som tidigare sagts här på Sambadefensiv. Det är (detta borde vara sjävklart) superduperfarligt att hänga upp betydande delar av en hel klubbs ekonomi på en storsponsor och dessutom låta denne ta plats i klubbens styrelse ovanpå allt. Nu finns risken att vi står här med ännu en kris framför oss på grund av detta. På grund av att vi låter oss vara alldeles för beroende av andra än oss själva när det kommer till klubbens överlevnad. Oavsett vad som hänt eller inte hänt så hör man det man hör, läser det man läser och tolkar det man tolkar, och ingen rök utan eld (?).

ÖIS fortsätter alltid vara ÖIS. På gamla och på nya sätt. På planen och utanför. Vi fortsätter. Vänersborg hemma härnäst.


'Ett tidigt bokfört cupgruppspel' have 8 comments

 1. 28 februari, 2017 @ 10:42 Var går gränsen för hur naiv man kan vara?

  Inte vara alltför beroende av en storsponsor – det låter sig lätt sägas, men presentera gärna ett trovärdigt alternativ någon gång. Som det ser ut nu är alterantivet spel i högst division 1, sannolikt ännu lägre och möjligtvis utan ÖIS-gården.

  Svara

  • 28 februari, 2017 @ 11:28 Jonathan Larsson

   Den främsta motsättningen mot detta är makten som skapas för en utomstående person när denne både bekostar spelare, klubbstuga och mycket övrigt. När man låter en sådan person ta sig in i klubben då har man gett upp skiljelinjen mellan sponsor och klubbrepresentant och det, precis som du säger, kan sluta illa. Det i och med att, exakt så, lär innebära icke elitspel och utan ÖIS-gården. Att det kan räcka med ett snedsteg för denna personen i fråga och hela klubbens existens blir hotad. Skall man ha en välmående förening krävs det att man klarar sig, självklart inte utan sponsorer eller utan extern hjälp, men med en grund att stå på som gör att man inte går under så fort någonting går snett för en enstaka individ.

   Jag vill också spela så högt upp som möjligt, och jag säger inte att jag har några mirakelkurer för hur det skall bli en möjlighet. Men det jag vet är att jag hellre spelar i gärdsgårdsserier än inte spelar alls. För det hotet orkar jag inte leva under jämt och ständigt, som vi allt för ofta gjort.

   Och självklart är alternativet inte så svart eller vitt att utan Matz Thorsson är det HÖGST Division 1, men det blir åter en hård kamp om att ta sig längre än dit. Precis som det blev efter konkursen.

  • 3 mars, 2017 @ 15:23 AntonR

   Mycket väl talat Larsson

 2. 4 mars, 2017 @ 18:56 Harry (Dirty Harry)

  Öis fiasko – föll mot Vänersborg i cupen.
  Med allt som händer i Öis nu så verkar det inte fungera med fotbollen när det gäller A- laget.

  Svara

 3. 8 mars, 2017 @ 21:42 Slutet är här för ÖIS

  Korthuset rämnade med Thorsson. Det lilla av moral som fanns i klubben, har smält ner till ingenting. Fattas bara att motståndartifo börjar skrika rasseramsor mot öis-spelarna. Om så sker, kommer Elmander & Co. att klappa ihop psykiskt. Måste vara sunkigt värre i öis-leden.

  Svara

  • 9 mars, 2017 @ 06:54 Jonathan Larsson

   Fler domedagsprofetior åt folket!

  • 12 mars, 2017 @ 11:52 Kalle H

   Din lilla hatiska Gaisare. Haha.

 4. 12 mars, 2017 @ 11:55 Kalle H

  Om Gaisarna hade sett ÖIS igår. Hade de gråtit på hemvägen. Då hade ändå Elmander ont i foten nästan hela matchen.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se