345345

ÖIS nutida cuphistorik

Svenska Cupen! Turneringen (ja) som fått utstå så mycket spott och spe, men som är så fin, så fin. Sedan gruppspelets intåg har det gått från cup till turnering men det har också gjort försäsongen väldigt mycket mer intressant och underhållande. Åtminstone när man lyckas kvalificera sig. ÖIS, ständigt regerande mästare i klantighet, har i år lyckats hålla fingrarna på rätt ställen och dessutom levererat tillräckligt på planen för att ett gruppspel nu skall spelas.

Motståndarna tas det en titt på under veckan, men här och nu skall vi blicka tillbaka på de senaste tio årens cupframgångar eller -motgångar för vårt kära sällskap. 2006 blir startåret för denna genomgång och 2016/17 är slutdestinationen, den vi är mitt uppe i. Det blir mer av en faktagenomgång än en genomgång med personliga anknytningar, då jag har ganska få minnen från många av cupmatcherna. Så här kommer den:

2006

Denna 2006-säsong då vi åkte ur Allsvenskan för första gången på över ett decennium räckte krafterna till en sextondelsfinal mot Landskrona BoIS. 3-0 på bortaplan och ett tydligt respass efter två spelade cupmatcher. ÖIS tog sig dit genom en likadan seger på bortaplan mot Kalmar FF i omgången innan. Landskrona tog sig sedermera till kvartsfinal där man åkte ur mot Gefle IF. Cupsegrarna blev tillslut Helsingborgs IF efter en finalvinst mot just Gefle. Den nuvarande landslagskaptenen Andreas Granqvist gjorde ett av målen i finalen.

2007

Spiralen fortsatte nedåt i seriespelet för ÖIS del, medan cupspelet gick ett hack bättre än under året innan. Åttondelsfinalen nåddes denna gången, där det tog stopp mot Mjällby AIF på straffar på Valhalla IP. Mjällby åkte senare ut mot de där blåvita som tog sig till final där Kalmar blev för svåra, som då to hem bucklan till Fredriksskans. Innan det tog slut mot Mjällby hade ÖIS tagit två bortasegrar mot giganterna Bodens BK och IFK Timrå med Sverige-i-VM-1990-siffror.

2008

Fina 2008 förde med sig ett cupäventyr som var lika långt som under det grådaskiga 2007. Efter segrar mot Sandvikens IF och Väsby United (med 3-0, tro det eller ej), tog det slut mot Valsta Syrianska, där Valsta-versionen av alla dessa Syrianska-lag gick och vann med 1-0. Finalen spelades återigen mellan Kalmar och IFK Göteborg. Tråkigare utgång blev det detta år.

2009

Upp som en sol, ner som en pannkaka-året, eller var det tvärtom? 2009 var hur som helst ett år där ÖIS bara spelade en cupmatch. Första omgången man gick in i turneringen i var i sextondelsfinalen där Gunnilse visade sig vara för svåra. Två raka fiaskon för ÖIS, som där och då närmade sig ett decennium från klubbens enda cupbuckla någonsin. Finalen gick inför Råsundas publik mellan AIK och de blåvita, som även gjort upp om den allsvenska titeln. AIK gick segrande även här, skönt nog, och vår egen misär kunde lindras ytterligare ett mini-snäpp i och med detta.

2010

Relativt tidigt respass blev det även under säsongen som präglades av oavgjorda matcher. Oavgjort blev det, såklart, i den första matchen i cupspelet mot IFK Värnamo. Segern bärgades senare i förlängningens slutskede. Sedan var det Gefle som återigen satte stopp för våra europa-drömmar genom ett retligt sent avgörande på Valhalla i sextondelsfinalen. Vann cupen gjorde Helsingborgs IF genom en 1-0-seger i finalen borta mot Hammarby på den insomnade Söderstadion.

2011

Helsingborg lyckades dessutom försvara cupsegern året därpå, nu genom en 3-1-seger hemma mot Kalmar i finalen, där den bekante Alvaro Santos inledde målskyttet. För ÖIS del så kneps det en seger i Brastad mot Stångenäs AIS i den första matchen, medan man åkte på däng mot Falkenbergs FF med 3-0 på Valhalla omgången därpå. Stefan Rodevåg hade show och gjorde ett av målen från långt avstånd, om jag inte missminner mig.

2012/13

Efter två sena mål av Oskar Wallén och Johan Hedman i bortamatchen mot IFK Falköping lyckades ÖIS krångla sig vidare till den andra omgången, där Degerfors i sin tur fick känna på ÖIS finfina säsong. 3-0 skrevs slutsiffrorna till och gruppspelet, som detta året introducerades var ett faktum. Och det är ett gruppspel som väl knappast någon har glömt? 2-1 mot Syrianska FC, 4-1 mot AIK (med Quaison, Majstorovic, Borges, Bahoui och Igboananike i startelvan, bland andra) samt en 2-1-förlust mot Halmstads BK. Falkenberg avfärdades sedan i den så struliga matchen som tillslut, uselt nog, lades i Tipshallen i Växjö. I semifinalen bar det av mot Stockholm och möte med Djurgårdens IF. Matchen kunde slutat precis hur som helst, men där Djurgården avgick som segrare, och drömfinalen mot IFK Göteborg var bara ett par sketna målchanser från att gå av stapeln. Vår motståndare i semifinalen vann ej finalen slutar jag med att konstatera.

2013/14

Gruppspel blev det även denna säsong, då ÖIS under 2013 lyckats slå ut Enköpings SK på bortaplan för att nå dit. Ett mindre roligt gruppspel kan vi dock konstatera att det blev denna gången. BK Häcken och Mjällby AIF blev för svåra och tog hand om första- och andraplatsen i gruppen, medan hedern räddades en smula genom en 2-1-seger mot Sandvikens IF i den sista matchen. Lasse Nilsson skickade sedan bucklan till Borås och IF Elfsborg genom matchens enda mål i finalen mot Helsingborg.

2014/15

Halmstad skickade ut ÖIS ur cupen direkt under 2014 genom ett förlängningsavgörande på Valhalla IP. Släckta europa-drömmar och en mer färglös försäsong under 2015 blev därmed konsekvenserna. IFK Göteborg tog sedan hem cuptiteln genom en finalseger mot Alexander Axéns Örebro SK.

2015/16

Förlust i förlängning blev det även i matchen innan gruppspelet under 2015/16. Värnamo var det som skickade ut ÖIS denna gången efter mål i 119:e minuten på straff och 124:e minuten efter en grov målvaktstavla. Surt, minst sagt. Peter Abrahamsson bar i slutändan Häcken till slutsegern och klubbens första titel någonsin genom en seger borta mot Malmö FF i finalen. Malmö som för övrigt nu har gått 28 år utan att ta en enda cuptitel, tro det eller ej.

2016/17

Så var vi då framme vid årets cupspel. Ni minns hur det gick till, FC Höllviken avfärdades i omgången innan gruppspelet efter ett förlängningsmål av Johan Hammar. I gruppspelet väntar nu allsvenska IFK Norrköping och Halmstads BK samt Division 2-spelande Vänersborgs FK.

Slutord:

Cupframgångarna har som ni kan se och som ni säkert minns, precis som serieframgångarna, varit ytterst lätträknade det senaste decenniet. Men 2012/13-cupspelet har ju gjort att man börjat tro lite mer på sina stora drömmar. De stora drömmarna dröms även i år. Detta trots det svåra motstånd det blir i gruppspelet och det motstånd man stöter på i slutspelet om man lyckas krångla sig vidare, som inte lär bli enklare. Men hur mycket påverkar ett tufft motstånd drömmarna man har så här fem dagar före avspark? Ingenting, såklart!

MOT EUROPA!

 

Bild: inferno-orgryte.com


'ÖIS nutida cuphistorik' have 4 comments

 1. 15 februari, 2017 @ 07:24 Alfred

  Jag minns 4-1-matchen mot AIK som om det vore igår. Bästa fotbollsminnet sedan ÖIS petade ner just AIK en division

  Svara

  • 15 februari, 2017 @ 16:28 Antonr

   Har aldrig sätt J Ericsson löpa så mycket på sin vänsterkant som i den matchen

 2. 16 februari, 2017 @ 09:54 Anders Dahlby

  Du skriver bra, mycket läsvärt !

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se