IMG_4692

Senaste tio årens möten med Halmstads BK

På lördag styrs bussarna mot Halland och Halmstad för match mot Halmstads BK. I seriespel är det sällan numera vi huserar i samma division, men fotbollsgudarna verkar ändock vilja se ÖIS och Halmstad mötas då vi nästan börjat göra det till en tradition att stöta på varandra i Svenska Cupen. Nedan tas det en titt på hur mötena mellan klubbarna de senaste tio säsongerna slutat, vare sig det handlar om serie- eller cupspel.

 

2009

Halmstads BK-Örgryte IS 2-1

Allsvenskan. Omgång 8. 10 maj, 17.00. Örjans Vall. 4 889 åskådare.

Omgången efter matchen mot Brommapojkarna där den allsvenska återkomstens första poäng bärgades för ÖIS del. Det var dock tillbaka på förlorarspåret omgången efter när Michael Görlitz och den numera Norrköpings-flyktade Andreas Johansson sänkte ÖIS med varsitt mål. Hoppet fanns dock efter den nyvunna poäng-energin, och framförallt efter att ÖIS gått till paus i ledning med 1-0 genom mål av David Leinar. Det skulle dock dröja fram till den tolfte omgången och match mot Djurgården innan nästa poäng togs, och första segern kom som bekant när serien vände, mot Hammarby på bortaplan.

 

Örgryte IS-Halmstads BK 2-1

Allsvenskan. Omgång 22. 15 september, 19.30. Gamla Ullevi. 4 430 åskådare.

Janne Carlsson hade blivit Åge Hareide och med det (och annat) skapade ÖIS sig en ny chans att hålla sig kvar i landets högsta serie. Halmstad hemma blev en viktig match för att kunna haka på lagen ovanför i tabellen. Det är ju en match och ett avgörande man minns än idag. Alexander Mellqvist (eller var det Leinar?) grötade in bollen i mål på tilläggstid vid ställningen 1-1. Ett av de där makalöst förlösande målen som känns i hela kroppen. 2009 slutade i moll trots detta, men ett guldkorn som det här är ändå värt att minnas.

 

2013

Halmstads BK-Örgryte IS 2-1

Svenska Cupen. Gruppspel. 16 mars, 13.00. Skedalahed. 614 åskådare.

ÖIS hade saker i egna händer efter segrar mot AIK och Syrianska i gruppspelet av Svenska Cupen. Man förlorade. Ändå gick man vidare. Ibland är allting enkelt. Vi minns Jakob Lindströms straff och måljubel och vi minns Peter Abrahamssons straffräddning. Och så låter vi bli att minnas det enskilda matchresultatet och de negativa saker som föranledde det.

 

2014

Örgryte IS-Halmstads BK 1-2 e.fl.

Svenska Cupen. Omgång 2. 21 augusti, 19.00. Valhalla IP. 873 åskådare.

Knappt ett och ett halvt år senare och två cuper senare fick man mötas igen och denna gången på ÖIS hemmaplan, som där och då hette Valhalla IP. Den usla 2014-hösten räddades inte upp heller av Svenska Cupen, utan Halmstad avgick med en förlängningsseger efter dubbla mål av den nuvarande Leeds-spelaren Marcus Antonsson. Mathias Strinäs, en av de 100 anfallsspelare Kent Carlzon värvade in under 2014, gjorde ÖIS enda mål i slutet av ordinarie speltid. Halmstad var sedan ytterst när att krångla sig vidare från sitt cupgruppspel kommande vintern, men Helsingborg drog det längsta strået via målskillnad. De fick sin revansch ett par år senare.

 

2016

Örgryte IS-Halmstads BK 1-2

Superettan. Omgång 10. 30 maj, 19.30. Gamla Ullevi. 2 404 åskådare.

Så var vi redan framme vid fjolåret. 2-1 är uppenbarligen ett gångbart resultat när det kommer till dessa möten och vårmötet förra säsongen bröt inte några mönster. Virrigt försvarsspel och otillräckligt anfallsspel landade i det nämnda resultatet och Halmstad fick lite hjälp på traven i sin i slutändan lyckade jakt på allsvenskt spel.

 

Halmstads BK-Örgryte IS 2-0

Superettan. Omgång 23. 19 september, 19.00. Örjans Vall. 2 976 åskådare.

Till slut så skulle även 2-1-trenden brytas. Inte på något positivt sätt dock då ÖIS inte hade mycket att säga till om på Örjans Vall och förblev mållösa matchen ut. Om man inte räknar med att man skickade in en boll i fel målbur under första halvlek. En av de flertalet matcher under fjolåret där skillnaden mellan ÖIS och topplagen verkligen märktes av, och skall en bättre placering än ifjol bärgas för ÖIS del så bör det bli en liten förbättring på den fronten, annars blir det svårt.

 

Slutord


Fem förluster (varav en i förlängning) och en vinst på de senaste tio åren för ÖIS mot Halmstads BK. Det krävs uppryckning om Europadrömmen skall leva vidare. 2-1 kan det gärna bli igen, fast i rätt favör då, såklart. 16.00 på Skedalahed på lördag är det som gäller och både Balders Hage och Östra Stå har bussar som styr kosan ditåt, så det finns som vanligt inga anledningar att avstå. Siktet är inställt på slutspel, final, cupguld och Europa!


'Senaste tio årens möten med Halmstads BK' have 22 comments

 1. 23 februari, 2017 @ 13:36 Anonym

  Krossa dom!

  Svara

 2. 25 februari, 2017 @ 18:16 Rasister är äckliga

  Fy fan vad ÄCKLIG KLUBB ÖIS ÄR ……Kan inte bli mer bevis än er äckliga sponsor ….Rasist äckel hela klubben

  Svara

  • 27 februari, 2017 @ 20:31 Billy Budd

   Om en klubb nu kan vara rasistisk är Öis den minst rasistiska klubb jag känner till.

 3. 26 februari, 2017 @ 00:06 Danne

  Låt först Matz förklara sig om det som inträffat finns det några bevis mot honom?

  Svara

  • 27 februari, 2017 @ 12:56 Ut Med Rasister

   Han har förklarat sig och utredningen pågår. Visar det sig att anklagelserna stämmer ska han ut med huvudet före!

 4. 26 februari, 2017 @ 13:08 Kalle H

  Har varit ÖISARE i snart 60 år. Men om detta är sant och ordförande Nordh är SD-anhängare så blir det mitt sista år i ÖIS. Kommer inte att stödjande förening som stöder Nazism.

  Svara

 5. 28 februari, 2017 @ 08:49 Stefan

  Någonstans har alltid känslan funnits att ÖIS, under den politiskt korrekta ytan, egentligen har helt andra åsikter vad gäller HQBT och rasism.
  Det här är vedervärdigt. Om inte ÖIS agerar på detta, har klubben definitivt bekänt färg. Avskyvärt.
  http://aktuelltfokus.se/kand-goteborgsprofil-utnyttjar-ungdomar-som-svart-arbetskraft/

  Gissar att SD plockar bort inlägget ASAP, men för alla er som hann se det – inse vad ÖIS står för. Egentligen.

  Svara

  • 28 februari, 2017 @ 09:01 Stefan

   Att ingen media i Göteborg vågar publicera den självklara nyheten, är ytterligare ett tecken på hur korrupt staden är. GP kallar sig ”tidning” – men mörkar nyheter som kan skada ”etablissemanget”. Matz åsikter måste exponeras – för fotbollens och alla unga spelares skull. Det är jävligt sorgligt och nästan ofattbart att ÖIS tillåter torgföring av superrasistiska åsikter.

  • 28 februari, 2017 @ 09:19 Sektion LM

   Hold your horses…ÖIS ”tillåter” knappast ”torgföring av superrasistiska åsikter”. Du har väl läst Nordhs uttalande? Och det är självklart att man avvaktar alla fakta i saken innan man gör något. Och sedan har ”ÖIS” knappast några åsikter om rasism och HBTQ ”under ytan” som du skriver. Klubben ÖIS står självklart för allas lika värde, och är lika självklar emot rasism i alla dess former. Det är ren lögn och förtal att påstå något annat. Vad enskilda personer, som Thorsson i det här fallet, tycker privat är dock något helt annat. Och att det finns enskilda personer i samtliga svenska elitklubbar med åsikter som inte tål dagsljus kan du var helt och fast övertygad om. Det som är intressant är hur ÖIS agerar nu, och hur sakförhållandena faktiskt ser ut. Och där får vi nog ge oss till tåls något innan allt är klarlagt.

 6. 28 februari, 2017 @ 09:25 Stefan

  Nordh skulle naturligtvis omedelbart entledigat Matz från sitt styrelseuppdrag, i avvaktan på utredningen, och inte gömma sig bakom klubbstadgar. Vilket är viktigast: att låta en superrasse företräda ÖIS – eller hålla på klubbstadgar? Svaret är självklart, eller hur.

  Dock är ingen skyldig förrän denne dömts – men journalisten kan inte vara så hjärndöd att publicera artikeln, utan att ha dubbelkollat att sms:en verkligen kommer från Matz telefon. Och den andra, nästan lika vidriga omständigheten, att Matz sägs utnyttja ungdomar som svart arbetskraft, är ju lätt att kolla.

  Svara

 7. 28 februari, 2017 @ 09:41 Stefan

  Om allt nu stämmer – innebär det sannolikt att ÖIS ger ekonomiska bidrag till SD, om än indirekt. En person med åsikter, enligt sms:en, stöttar säkerligen SD genom att rösta på dem, och genom att ge bidrag. Hyresintäkter från ÖIS-gården riskerar delvis att hamna i SD:s stridkassa – och intäkterna kommer indirekt från kioskförsäljning på matcher med mera. Förhoppningsvis skulle en del gräsrötter i ÖIS kännas sig obekväma med tanken.

  Svara

  • 28 februari, 2017 @ 14:49 Sektion LM

   Nu är jag övertygad om att du är ett nättroll. Ta dig tillbaka till ditt gajsforum och stöt upp din dynga där.

 8. 28 februari, 2017 @ 10:13 Stefan

  …man får innerligt hoppas att han är utsatt för en komplott, och visar sig vara oskyldig. Men fan tro’t.

  Svara

 9. 1 mars, 2017 @ 07:51 TIFO

  Undrar hur de ”icke svenska” spelarna i ÖIS känner? Alla spelare måste veta om rasistnyheten.

  Svara

 10. 1 mars, 2017 @ 08:00 :=(

  Hur kul är det att spela för en klubb som bara i ord tar avstånd från rasism, och inte i handling. Djup trovärdighetskris just nu för ÖIS. Matz kan inte vara kvar ens så länge utredning pågår. Snart hakar GP på och då blir det inte kul att vara öisare.

  Svara

 11. 1 mars, 2017 @ 09:48 rassen

  Secken röta för Thorsson att tidningarna i Göteborg inte vill skriva om det.

  Svara

 12. 2 mars, 2017 @ 08:58 nassen

  Onekligen en intressant situation. Hela fotbollsvärlden talar om vikten av intolerans mot rasism, i TV-reklamen syns No to Racsim när CL sänds.

  Om allt stämmer som påstås om Thorsson, kommer det hela troligen att sluta med en uppgörelse – polisanmälan från flickan/modern tas tillbaka. En rättegång skulle bli för offentlig.

  Om det blir rättssak, kan inte ens GP längre låtsas som ingenting. Exponeringen blir i så fall så stor att ÖIS knappast klarar rida ut den stormen.

  Svara

  • 2 mars, 2017 @ 09:13 nassen

   Märkligt är dock att en liten lokaltidning i Stockholm tar upp (den självklara) nyheten. Som jag ser det, finns bara två förklaringar till det: naturligtvis har flickan/modern kontaktat media i Göteborg, men inte fått något gehör(!) – vilket faktiskt skulle vara absurt. Eller att – allt är fejk. Någon med avsikt att skada ÖIS/Thorsson har lyckats få in en falsk nyhet i en icke så nogräknad tidning, och hoppats på att nyheten skall sprida sig. Det märkliga är som sagt att inte en endaste annan tidning skrivit om det. Lutar mer och mer åt att det är ett smutskastningsförsök – finns det verkligen någon som är så korkad att skicka sms med så vidrigt innehåll? Alla vet ju att de blir sparade.

 13. 2 mars, 2017 @ 19:12 egon

  Fd. Sossepampen Frank Andersson som fifflat med intyg .Han kan sitta kvar som IFK ordförande. Men det värsta brottet någon kan begå i det här landet är att få en invandrare att känna sig kränkt.

  Svara

  • 2 mars, 2017 @ 19:36 HK

   Det är bra att Nordh säger att ÖIS inte har några problem med att ta emot pengar och betala hyra till en möjlig superrasse och utnyttjare av svart ungdomsarbetskraft. Det gäller att vara pragmatisk i fotbollsvärlden, och ”värdegrunder” är ju som sagt bara ord i ÖIS. Och har alltid varit. Verkligheten har alltid varit en helt annan i klubben.

 14. 2 mars, 2017 @ 19:45 Rikemannen

  Och självklart – som den multimiljonär han är – måste pengar till honom och ÖIS tas av någon. Vinster från svart ungdomsarbetskraft.

  Svara

 15. 4 mars, 2017 @ 11:16 Lämnat ÖIS

  Det här blev bara för mycket. Att Nordhs första reaktion var att ”låta medlemmarna rösta om Thorssons öde”, blev droppen. Först när stormvinden ökade, gjorde han sin ”pudel”. Inte seriöst eller förtroendeingivande för någon som påstår sig företräda rasismfri fotbollskultur.

  Nu gäller det att hitta en ny klubb att följa och hålla på. Några tips, på en i sanning, sund klubb?

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se