IMG_7069

0-6

En sådan här dag är det, åtminstone för mig, en omöjlighet att ha någon slags distans i ens supporterskap. Det går inte att se på saker med 100 % nykterhet på vad som skedde igår kväll. Ofta blir analyser eller tankar eller känslor eleverade av att man kan framföra dem genom den här distansen eller med ett måttligt lugn och sans. Men här och nu har ÖIS inte gett en någon möjlighet att göra saker och ting på det sättet.

Vi förlorade igår kväll med 6-0 borta mot Trelleborgs FF. Det finns inte någon som helst omständighet som skulle kunna göra att det inte är ett skamligt och fullständigt oacceptabelt resultat. Det är ett resultat som gör att en hel klubb skall skämmas idag. Från oss, till spelare, till ledare, till de högre uppsatta. Ingen går fri från ansvar. Spelarna är de enklaste måltavlorna för kritik och skam, det var de som till syvende och sist var där ute och släppte in de sex bollarna bakom sig. Men samtidigt är det också spelarna som redan fått motta kritiken. I mottagandet av kritik så skall det också påpekas saker och ting. Vi har vissa spelare i det här laget med ryggrad och vissa utan. Vissa, som bland annat Johan Elmander, Jacob Ericsson, Daniel Paulson och kanske framförallt Hannes Sahlin vet vad saker och ting handlar om och de har mod och hjärna nog att ta emot rättmätig kritik och ge sin syn på vad som faktiskt skedde. Andra, som vår nyutnämnda lagkapten Johan Hammar, vet inte vad de tidigare nämnda vet och lät sina lagkamrater ta emot skiten. Inte bara undvek vår lagkapten från att gå först i ledet, han undvek att gå i ledet överhuvudtaget. Där och då avsade han sig, i min bok, allt sitt kaptenskap. Det finns andra i det här laget som skall ha den där bindeln, så är det bara.

Med det sagt så har vi en tränare som står vid sidan av planen och coachar sitt lag han haft full makt över i snart fyra år till en 0-6-förlust mot Trelleborg. Jag har knappt någonting kvar att säga om Marcus Lantz. Ni som varit med vet att jag redan sagt det mesta. Varje dag som går och denne man fortfarande innehar tränarposten i min klubb dör en liten del av mig. Jag kan prata om Marcus Lantz som person och ledare från ett (mestadels) utifrånperspektiv, jag kan prata om honom som representant för Örgryte IS och jag kan prata om att gårdagens match som isolerad händelse i hans tränargärning. Men i slutändan handlar det om att vi inte rör oss framåt överhuvudtaget. Jag skulle även om vi rörde oss smått framåt ändå inte vilja se honom i vår klubb, men vi gör ju inte ens det. Hur mycket bättre är vi nu än vad vi var för FYRA år sedan när herr Lantz tog över? Svaret borde vara ganska uppenbart vid det här laget. Vi står och stampar. Den tyska spelfilosofin står enbart kvar som ett skämt, och försäsongens konstaterande i hur ofantligt bra allt såg ut har hittills visat sig se exakt likadant ut som alla andra år med honom vid rodret.

Grundspelet, det alltid i dåliga tider så omtalade grundspelet, är om befintligt så otroligt svagt och intetsägande att det är en gåta varför det inte är justerat eller helt ändrat. Inte en enda överprestation på fyra år och inte ett enda steg framåt. Det var ett faktum när kalendern visade tre år och det nya kontraktet kördes ner i halsen på Lantz och oss alla, och det är ett faktum snart ett år senare.

Och Joachim Nordh, Pierre Edström och Karl Corneliusson som i stort sett på eget bevåg trollade fram det obefintliga kontraktet (som det är drygt två och ett halvt år KVAR på) är de som skall lastas framför alla andra för gårdagens haveri. Men vi skall väl blicka framåt och lägga allt gammalt bakom oss, right? Var det inte så det sades på årsmötet? Jodå. Vad är väl en fullständig förnedring mot Trelleborg i det stora hela? Marcus Lantz kommer vara kvar vid sidlinjen mot Öster också, och vi kommer fortsätta att steppa i sidled och låta det se precis likadant ut säsongen ut och nästa år också. Ge Lantz åtta år så skall nog ett försvarsspel sitta till slut. Ge honom tolv år så kanske det finns en helhet som ser bra ut.

Jag tänkte fram till kollapsen i andra halvlek igår kväll att det här skulle bli en text om en bortaresa där det var vägarbete och långa ringlande köer på vägarna ner till Skåne, där bussen slutade fungera i över en halvtimma mitt på motorvägen, där vi anlände till arenan fem minuter in i andra halvlek. Men resultatet och insatserna ville annat.

En sista fråga ställs indirekt till Marcus Lantz. Spelare skall ha skit, de som tagit beslut över Lantz skall ha väldigt mycket skit, som sagt. Men. KAN man som tränare sitta kvar efter fyra år på posten med en 0-6-förlust mot Trelleborgs FF i ryggen? Är det möjligt?

I min värld är det helt orimligt.


'0-6' have 14 comments

  1. 25 april, 2017 @ 13:41 Anders Dahlby

    Bra skrivet Jonathan !
    Kanske inte håller med i allt men tycker absolut att föreningen i denna veckan på något sätt ger en rimlig/trovärdig förklaring till denna kolapps
    vi bevittnade igår. jag har nog aldrig under mina snart 45 år som Öisare sett något liknande. Det fann liksom egentligen inget som talade för detta.
    Håller med dig fullständigt om att spelsättet måste moderniseras och anpassas till den trupp man har. Ett väldigt svagt(stundtals) försvar FÅR inte tillåtas att bara tjonga i panik, bara spela i sidled till samme gubbe som han fick bollen av . SJÄLSDÖDANDE!!
    Och varför man inte rör sig mer, tar löpningar och och försöker komma till skott lite mer. Spelet Öis har är för det mesta väldigt förutsägbart och därmed busenkelt att försvara sig mot……..jag gråter idag

    Svara

  2. 25 april, 2017 @ 15:23 öisarn1

    bra skrivit
    vi måste ha sveriges sämsta matchcoaching. samma lag och uppställning vilka lag vi än möter. igår inget mittfält (kanske funderat på dra ner en anfallare eller låta någon på kanten komma in mer centralt?
    Men…… vi kör samma lag nästa match och hoppas på det bästa. skulle vara skoj att få veta om sören överhuvudtaget är inblandad i laguttagning/matchcoaching. verkar ju som att man diskuterar inte så mycket på öisgården
    han har ju bara spelat i allsvenskan

    Svara

  3. 25 april, 2017 @ 18:12 Bengt

    Uselt
    Uselt
    Uselt
    Uselt
    Så kan jag hålla på.
    Denna genomklappning står över allt förstånd.
    Man kan förlora MEN inte får man ge upp.
    Vad är det som är fel?
    Är ÖISare sedan 1958 men det här tar priset i uselhet. Skäms

    Svara

  4. 25 april, 2017 @ 22:52 Martin

    Öisare i snart 40 av mina 45 år på jorden och med gårdagens hemska, pinsamma insats i minnet undrar jag vart laget tar vägen nu? Våra två mittbackar är väl 195cm och kan inte ens skalla bort inlägg och hörnor, Tommie, den nye killen var obegripligt dålig, Elmander satte knappt en passning. Forwards kan inte sätta bollen i öppet mål ens. Min känsla är faktiskt att jag blir rädd. Rädd för vart detta ska sluta. Jag trodde att backlinjen skulle vara stabil, men inte. In med Sahlin resten av året och aldrig mer Tommie. Jag skäms inför världen att kalla mig öisare idag. Alla skrattar åt oss.

    Svara

  5. 26 april, 2017 @ 23:05 Stefan

    ÖIS framställs alltid som ett superlag i intern media, spelarna beskrivs som slumrande stjärnor, och på ÖIS-gården går det ett sus bland besökarna när någon A-lagsspelare går förbi. Men magin tycks bara finnas på ÖIS-gården – ute i verkligheten är A-lagsspelarna bleka, och påminner mer om division 1. Eller lägre.

    Vad är felet med ÖIS? Varför tyckas alltid spelare i A-laget tro att de är bättre än de är? Vem/vilka invaggar dem i denna falska tro?

    Kom ner på jorden och gör om, gör rätt. Sluta tro att klubbtillhörigheten, per automatik, ger bra spelare. Ödmjukhet, hårt arbete och uppoffrande spel – det utmärker en god fotbollsspelare. Inte att ”spela Allan” i ÖIS-tröja.

    Svara

  6. 27 april, 2017 @ 19:24 Agne Jälevik

    Tyvärr är inte Trelleborgmatchen en enskild händelse.
    Även om man exkluderar Trelleborgmatchen så tillhör vi de lag som släpper in flest mål per match.
    4 insläppta mot Halmstad, 3 mot Vänersborg, 7 mot Lindome. En del av dessa matcher med unga spelare som inte skall klandras. Men notera vilka startspelare som deltog i dessa matcher.
    Tommie, Ervik och David J håller inte på den här nivån. Odiskutabelt. Carlsen kunde inte göra skillnad i Ängelholm och inte här heller.
    De tar så mycket säkerhetsavstånd under match att de blir överspelade i stort sett varje situation, eller så är avståndet så stort till motståndaren att de kan spela bollen dit de vill eller göra inlägg. Detta är definitionen av alibispel.
    Hammar har tyvärr också svårt att hinna med när det går fort de första 5-10meterna.
    Yougoda kommer att lämna inom två månader. Varför ge honom speltid? Investera tid i någon som vi har nytta av över tid.

    När det gäller Lantz kan man konstatera att han verkligen behöver lönen från ÖIS.
    Han är givetvis fullt medveten om att han är totalt oönskad av supportrarna och att ledningens förtroende endast bottnar i att de är fastlåsta i kontraktet med Lantz.
    Ingen människa skulle fortsätta ett arbete under dessa förutsättningar om det inte var för att han är beroende av pengarna och inte kan få ett annat arbete någon annanstans inom en överskådlig tid. Hos en annan arbetsgivare hade den anställde gjort en överenskommelse om att exempelvis få 6-12mån bibehållen lön som arbetsbefriad. Men då Lantz inte kan finna ett annat arbete och räkningarna måste betalas så tvingas han att bita ihop och låtsas långsiktig.
    Om man tillåter sig att vara objektiv är det tragiskt att Lantz tvingar sig själv att stanna kvar och må så dåligt för att det inte finns något annat alternativ.
    Ingen människa skall behöva genomlida detta. Om Lantz vill ha lön året ut ge honom det och låt honom starta om någon annanstans.

    Har ÖIS råd med en ny tränare? Lösningen är enkel. Fördela ansvaret på Sören, Elmander och Björk. Truppen kommer att respektera dem till 100%.
    Det blir ännu kortare beslutsvägar och spelarengagemang vilket medför större ansvar för varje individ.

    Okej, får väl avsluta positivt:
    Jacob, Skogh, Paulsson, Elmander. Det finns hopp.

    Svara

    • 28 april, 2017 @ 16:21 Kalle H

      Skulle nog satsa på Janne Carlsson som tränare. Om han vill förstås. Blev ju illa behandlad förra gången.

  7. 30 april, 2017 @ 20:22 Anonym

    Svar tillAgne du vill altså tillbaka till division 1

    Svara

  8. 30 april, 2017 @ 20:32 Nike

    Ta bort bilden Larsson vi har inte intersport längre innte ens det klarar du Heja Lantz

    Svara

    • 3 maj, 2017 @ 10:02 Jonathan Larsson

      Du lyckas alltid sätta huvudet på spiken, du. Visserligen med mer kroppsliga konnotationer än verktygs-diton, men ändå.

  9. 30 april, 2017 @ 22:48 Agne Jälevik

    Det är exakt det som jag vill undvika och utan påverkan på den nuvarande budgeten.
    Tips till Anonym: Det finns många bra rättstavningsprogram att tillgå om man inte klarar av att stava rätt på egen hand.
    Ganska uppenbart att du är Nike med tanke på att du stavar som ett förskolebarn och inte sätter punkt.
    Du kan inte hjälpa att du är lite eljest men skärp till dig så gott du kan.

    Svara

  10. 2 maj, 2017 @ 22:28 Bimm

    Är detta en sida som stöttar ÖIS???
    TRAGISKT att läsa all pajkastning
    på sandlådenivå!!
    Denna sidan var rolig och saklig
    för några år sedan.
    Nu enbart negativ och sänkande av laget
    och spelarna!!
    Försök med Heja ÖIS och kom igen rödblått någon gång.

    Svara

    • 3 maj, 2017 @ 09:58 Jonathan Larsson

      Att sidan är annorlunda nu än vad den varit är både sant och väldigt logiskt med tanke på att inte en enda person som skrev ”då” är kvar ”nu”.

      Pajkastning? Sänkande av laget? Sandlådenivå? Kom igen. Herregud. 6-0-förlust mot Trelleborg och steppande i sidled i flera års tid. Det skall inte nämnas? En text som efter den här (nutids-)historiskt dåliga matchen skulle bestå av ”heja ÖIS” och ”kom igen rödblått” hade ju varit en sticka huvudet i sanden-text av ofantliga proportioner.

      Och, nej, det här är inte en sida som har som mål att alltid stötta och skriva bra om ÖIS. Det här är en supportersida om ÖIS, och i supporterskap (åtminstone mitt) så finns det bra och dåliga perioder. Det kommer avspeglas i texterna som skrivs.

      Laget stöttar jag fullt ut genom närvaro och sång på matcherna. Bland annat.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se