IMG_4840

Inför ÖIS-Trelleborg: Möte nummer femton

Fjorton gånger har vi mötts under det millennium som pågår. Femtonde gången inträffar på måndag, och det mötet innebär också att vi mött Trelleborg fyra år på raken. Den längsta pågående sviten vi har med något lag här och nu i seriesammanhang. Vi har mötts i Allsvenskan, Superettan och Division 1 genom åren och den totala statistiken är relativt jämn, med ett litet ÖIS-övertag.

Efter två stycken 2-1-segrar på hemmaplan och en sur 3-0-förlust på bortaplan är det dags för ÖIS att visa vad man går för även på fiendeterritorium. Trelleborgs FF har å sin sida börjat årets Superetta trögt. En 1-0-förlust borta mot Helsingborg i Skånederby-premiären följdes upp av ett 2-2-resultat i hemmapremiären. I match tre åkte man till Borås och knep en pinne genom att spela 1-1 mot Norrby. Två poäng och fortsatt utan seger. Trelleborg är trögstartade även i år.

34-årige Fredrik Persson, som med åren blivit Sveriges mest lättigenkännliga målvakt, har i säsongsinledningen blivit undanflyttad från TFF:s mål till förmån för den 16 år yngre Marko Johansson. Vidare i centrallinjen är det Alexander Blomqvist som fortsatt styr backlinjen och Kristian Haynes som dirigerar på mittfältet. Sedan är det ju framförallt Marcus Pode och Salif Camara Jönsson som man tittar efter i startuppställningen och som man känner oro inför. En duo som inte skulle göra bort sig på en högre nivå, om än att Superettan kanske är där de skall vara för att få ut sin fulla förmåga på ett rimligt sätt.

Truppen i stort i TFF ser relativt intakt ut med 2016 då man gjorde en fin nykomlingssäsong och slutade på en sjundeplats, en ynka poäng före ÖIS två platser nedanför. Laget som dundrade igenom Division 1 Södra för två år sedan är fortfarande där på ett sätt eller annat och det är ett lag att se upp med.

ÖIS då? Vi hör om Mutumbas återvändande till fotbollsplanen, vi pratar om Daniel Slipers väldigt fina utnyttjande av andras olycka, vi gläds åt att åter få se Jacob Ericssons vänsterkantslöpningar och vi räds lagets oförmåga att stänga den senaste matchen. Men framförallt annat så tittar vi ner på kartan, sätter en nål vid Trelleborg och tänker på måndagen.

Just det. Fjorton tidigare möten var det, ja. Här är en titt på dessa!

 

2000

Örgryte IS-Trelleborgs FF 0-2
Allsvenskan.

Trelleborgs FF-Örgryte IS 1-1
Allsvenskan.

 

2000 var en speciell säsong. 2000 var året fem lag från Göteborgstrakten spelade i Allsvenskan. Fem av 14. Västra Frölunda, GAIS och Häcken tog sig visserligen inte längre upp än de tre sista platserna, och de två förstnämnda åkte ur serien, men ändock, fem lag från Göteborg i Allsvenskan samtidigt lär dröja länge, länge innan vi får se igen. Trelleborg och ÖIS landade stabilt i mitten, och TFF drog det längsta strået både tabellmässigt och i mötena inbördes.

 

2001

Trelleborgs FF-Örgryte IS 1-4

Allsvenskan. Omgång 3. 22 april. Vångavallen. 1 887 åskådare.

Örgryte IS-Trelleborgs FF 2-1

Allsvenskan. Omgång 20. 10 september. Gamla Ullevi. 2 061 åskådare.

 

Det gick dock snabbt utför för Trelleborg, som ett år senare blev Allsvenskans slagpåse. 14 poäng skrapade man ihop, vilket innebar 15 poäng upp till en kvalplats. ÖIS fortsatte på mittenspåret och landade på en sjätteplats när 26 matcher hade spelats.  Bortamötet punkterade ÖIS redan efter femton minuter. 0-3 stod det då på tavlan och inte kunde 2001-versionen av TFF göra något åt det. På hemmaplan blev det lite tuffare, med Martin Ulander och Johan Anegrunds två mål var fler än Trelleborgs ett.

 

2004

Örgryte IS-Trelleborgs FF 1-0

Allsvenskan. Omgång 8. 20 maj. Gamla Ullevi. 4 164 åskådare.

Trelleborgs FF-Örgryte IS 1-1

Allsvenskan. Omgång 23. 3 oktober. Vångavallen. 1 310 åskådare.

Redan där och då, för tretton år sedan, så fanns tidigare nämnda Fredrik Persson och Kristian Haynes på planen i TFF-tröjor. Men när Ailton Almeida spelar i motståndarlaget så blir det svårt att dra det längsta strået. 1-0-seger för ÖIS på hemmaplan, Ailton målskytt. 1-1 borta, Ailton målskytt. Även 2004 var Trelleborg seriens klart sämsta lag. Denna gången med 13 inspelade poäng och med 14 poäng upp till kvalplats. En kvalplats som ÖIS tillslut tvingades infinna sig på. TFF till Superettan och ni vet hur det gick för ÖIS. Tryggvi Gudmundsson gjorde ÖIS delat mest förlösande mål de senaste tjugo åren och höll kvar oss i Allsvenskan.

 

2009

Trelleborgs FF-Örgryte IS 2-1

Allsvenskan. Omgång 6. 1 maj. Vångavallen. 2 415 åskådare.

Örgryte IS-Trelleborgs FF 0-2

Superettan. Omgång 24. 3 oktober. Gamla Ullevi. 1 310 åskådare.

 

Mötte man ÖIS under den första halvan av 2009 så är det inte svårt att gissa sig till hur det gick. Ett självmål gav ÖIS ledningen men Trelleborg vände och vann och ångade på mot sin mittenposition som man tillslut landade på. Även på Gamla Ullevi visade Trelleborg att man var det bättre laget och segern man tog satte ett hack i ÖIS tilltänkta framfart mot ett osannolikt undvikande av direkt nedflyttning. Nedflyttning blev det tillslut och fem år skulle dröja även till nästa möte dessa lag emellan.

 

2014

Trelleborgs FF-Örgryte IS 1-2

Division 1 Södra. Omgång 11. 28 juni. Vångavallen. 460 åskådare.

Örgryte IS-Trelleborgs FF 2-4

Division 1 Södra. Omgång 26. 1 november. Valhalla IP. 727 åskådare.

 

Från möten i Allsvenskan till möten i Division 1 Södra på fem år. Inga fem år som är någon höjdpunkt i vare sig ÖIS eller TFF:s historia. Frantz Pangop och André Nilsson såg till att bortamatchen vanns och att tåget som hade sikte mot Superettan inte bytte spår. Spår hade dock bytts när hemmamötet skulle gå av stapeln. En betydelselös match för ÖIS tabellmässigt, och en av Trelleborgs viktigaste matcher på länge, kanske någonsin. Under hela 2015 fick vi sedan gräma oss över att Trelleborg inte slogs där och då. Hade ÖIS vunnit hade Trelleborg åkt ur Division 1. Året efter gick man och blev seriens överlägset bästa lag istället, och det är i min värld inte en överdrift att säga att den här matchen var den enskilt största anledningen till att ÖIS under nästkommande år behövde ett kval för att ta sig till Superettan.

 

2015

Trelleborgs FF-Örgryte IS 2-1

Division 1 Södra. Omgång 11. 21 juni. Vångavallen. 1 262 åskådare.

Örgryte IS-Trelleborgs FF 2-1

Division 1 Södra. Omgång 25. 25 oktober. Gamla Ullevi.

 

Under 2015 var var seriens två bästa lag alltså ÖIS och TFF. Trelleborg gjorde så att våra förhoppningar om förstaplatsen släcktes redan vid midsommar och ÖIS vann den i stort sett helt betydelselösa matchen på Gamla Ullevi i den näst sista omgången.

 

2016

Trelleborgs FF-Örgryte IS 2-2

Superettan. Omgång 7. 11 maj. Vångavallen. 1 425 åskådare.

Örgryte IS-Trelleborgs FF 3-0

Superettan. Omgång 24. 23 september. Gamla Ullevi. 1 403 åskådare

 

Åter på marginellt behagligare mark möttes vi ifjol för tredje säsongen i rad. 2-2 blev resultatet i Skåne där ÖIS tog ledningen två gånger om och släppte densamma lika många gånger. På hemmaplan blev resan behagligare. Tre mål av ÖIS mellan minut 25 och minut 38 stängde ner matchen helt och hållet. Det är så vårt senaste möte med Trelleborg såg ut och det är med en niondeplats vi kommer in årets säsong, och det är med en sjundeplats TFF gör detsamma.

 

Så. Sex vinster för ÖIS, tre oavgjorda och fem förluster. En statistik som visar på en jämnhet mellan ÖIS och Trelleborgs FF, oavsett om vi spelat i Allsvenskan, i Superettan eller i Division 1 Södra. Hälften av ÖIS vinster har tillkommit på hemmaplan och hälften på bortaplan. Så vad skall man tro om måndagen? En jämn statistik visar att man skall tro att ÖIS kommer vinna. Med den kanske orimligt positiva logiken tolkar jag siffrorna.

Östra Stå styr buss till Sveriges sydliga spets, och det är en, på pappret, väldigt fin bortaresa. Så uppmaningen blir, såklart: Alla till Trelleborg!


'Inför ÖIS-Trelleborg: Möte nummer femton' have 2 comments

  1. 21 april, 2017 @ 14:23 Lasse

    Tror att tryckfelsnisse varit framme för inte har väl lagen mötts två gånger 2009 på Vångavallen varav den ena i Allsvenskan o den andra i Superettan? Som vanligt kul att läsa statistik annars :)

    Svara

    • 21 april, 2017 @ 15:25 Jonathan Larsson

      Den här texten var som gjord för att innehålla ett och annat fel. Bra med påpekande!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se