Gamla_Ullevi_straight

Ett fall och en lösning

Vi har nått vägs ände.

Ja jag vet att jag skrivit de där orden några gånger innan men den här gången tänker jag på tränarfrågan. Jag tänker istället prata om något som just nu kanske är än mer förödande för vårt sällskap. Nämligen arenasituationen.

Gamla Ullevi är en arena som byggdes för IFK Göteborg i en tid då det gick att lura ÖIS styrelse att 18 000 platser visst skulle gå att fyllas. Det är dags att tänka om, det är dags att välja en annan väg.

Och en annan väg är faktiskt inom räckhåll, men det kommer vi till längre ned i texten.

Fallet

 

Jag vet inte om ÖIS med Lars Ranäng i spetsen i mitten av 00-talet faktiskt trodde att man skulle växa in i den enorma kostym som Gamla Ullevi var. Eller om man inte ville välja en väg som gjorde att man ansågs svag eller helt enkelt struntade i vilket så länge logena såg okej ut.

Klart är dock att ÖIS de två senaste matcherna med publiksiffror under 2000 kämpar för att fylla en tiondel av arenans kapacitet. Publiksiffrorna har då och då varit högre men det är även vid en publiksiffra som 3000 vilket många ser som bra är arenan inte ens i närheten av halvfull.

Givetvis bör ÖIS sikta på högre publiksiffror men problemet nu är att matchupplevelsen förmodligen avskräcker folk från att komma tillbaka snarare än sporrar folk att få publiksiffran att skjuta i höjden. Det kan knappast vara så att någon som kom till Gamla Ullevi för första gången när ÖIS mötte Falkenberg eller Värnamo och fick mersmak.

Även om det de senaste åren varit siffror upp emot 3 000 då och då och derbyna lockat cirka 10 000 så är en välfylld arena för det mesta bara en dröm.

Det som i nuläget skiljer ÖIS från många andra lag i den här serien är att det finns ett aktivt läktarstöd. På Gamla Ullevi finns just nu ingen plats som är riktigt lämpad för en klack av ÖIS storlek och detta gör det är svårt att skapa riktigt bra stämning. Det som hade kunnat vara ÖIS signum försvinner tyvärr i en för stor arena och en brist på gynnsam plats.

På en mindre arena hade klacken kommit mer till sin rätt vilket hade gynnat såväl tillströmningen till klacken och på lång sikt rekryteringen av nya ÖIS:are som matchupplevelsen på arenan i stort.

Vetskapen om att en fullsatt arena är inom räckhåll hade troligtvis också framgångsrikt kunnat användas som ett försäljningsargument i diverse kampanjer och öka trycket på förköpsbiljetter.

Den långsiktiga lösningen

 

Hur löser vi då problemet?

På lång sikt är utsikterna faktiskt ganska goda. Förra veckan offentliggjordes ”Plats för Göteborg” en översiktsplan för hur evenemangsstråket i Göteborg kan komma att göras om. Planen har tagits fram genom ett samarbete mellan flertalet aktörer på byggmarknaden och ska behandlas i kommunstyrelsen under året.

Det som främst lyfts fram ur förslaget är den nya arena som ska ersätta Scandinavium. Den uppmärksamme ÖIS:aren hittar dock ett litet påskägg mitt i myllret. Nämligen att Valhalla IP kommer att rivas och ersättas med en arena på Heden. En arena som det ännu inte finns några ritningar på.

Plats för Göteborg såg tidigt när vi började arbeta att Valhalla IP är viktig och att ersättning för den är centralt. Just nu är det ju ett väldigt tidig skede och vi har detta som idé med Heden. Det innebär att vi inte heller har tittat djupare på platsen avseende läktare, exakt placering etc. Det är ju – givet att staden äger Heden en del i stadens kommande beslut.

Så lyder svaret från Henrik Nilsson, kommunikatör för projektet när jag kontaktar honom och frågar om mer info kring den planerade arenan.

Som ni ser i svaret är det hela än så länge ganska löst och ”Plats för Göteborg” är ju just ett förslag. Förslaget kommer utredas under året och i i december ska slututredningen presenteras för kommunstyrelsen.

ÖIS ledning bör därför redan nu börja fundera på hur man kan bedriva en framgångsrik lobbyverksamhet för att påverka utformningen av en arena på Heden i vår favör. Man bör givetvis inte utesluta att även Gais, Kopparbergs FC och eventuellt Qviding kommer ha intressen i arenan men det borde inte vara några hinder för att se till att arenan möter de krav ÖIS ska ha på en ny arena.

En arena på Heden hade varit optimalt på väldigt många sätt. Rent geografiskt går det knappast att hitta en bättre plats. Dessutom hade det varit en fin återkomst till platsen där ÖIS ju spelade tidernas första fotbollsmatch den där dagen i maj för 125 år sedan. Om ÖIS dessutom kan vara med och påverka hur arenan utformas lär projektet ge det framtidshopp som ÖIS är i så desperat behov av.

En arbetsgrupp med fokus på arenafrågan bör tillsättas.

Den kortsiktiga lösningen

 

En ny arena på Heden är dock något som ligger ganska långt fram i tiden och personligen ser jag problemet med Gamla Ullevi som lite för akut för att orka vänta. En flytt får gärna ske redan inför nästa säsong och då finns två alternativ.

 

Valhalla_idrottsplats_i_Göteborg_01

 

1. Valhalla IP

Personligen är jag oerhört förtjust i Valhalla IP och få saker i livet slår en sommarmatch på Valhallas Östra Stå. Dessutom är läget perfekt då arenan är belägen så centralt en arena bara kan.

Arenan har dock sina problem.

Det som främst hindrar klubben från att välja arenan är bristen på ytor att erbjuda partners men dessutom är kapaciteten på Valhalla aningen tafatt (4000), detta hade gjort att större matcher krävt en flytt. Lägg till detta att arenan inte godkänd för Allsvenskt spel något som ändå bör vara målet under de närmsta åren.

Om ÖIS lyckats förhandla sig till en uppfräschning av Valhalla där ett ordentligt tak byggs över ståplats och arenans kapacitet ökar hade arenan dock varit perfekt. Dock lär sådana krav bli svåra att få igenom då planer finns på att riva arenan.

 

Bravida_arena_1

 

2. Bravida Arena

Bravida har egentligen allt det som man hade velat åstadkomma med en ombyggnation av Valhalla IP. Partnerytor och tak över ståplats finns. Bortalag har flertalet gånger visat att det går att skapa bra stämning på arenan.

Publikkapaciteten är 6500 vilket är i närheten av den siffra ÖIS de senaste åren haft i kval och gratismatcher. Det skulle troligtvis dock innebära en flytt i samband med derbyn men om det innebär en bättre matchupplevelse resten av säsongen är iallafall jag villig att kompromissa där.

På minussidan har vi avståndet till innerstan. Det är troligtvis ett steg för marginalsupportern att åka ut till Hisingen och jag är inte rätt man att bedöma folks benägenhet att ta sig ut på Hisingen. Mest troligt är dock att den kärntrupp som nu går till Gamla Ullevi då ÖIS spelar med största sannolikhet också hade tagit vagnen ut till Bravida. En resa som från Nordstan tar ungefär 10 minuter.

I gengäld hade dessa trogna troligtvis fått en bättre matchupplevelse att ta med sig hem vilket förhoppningsvis hade genererat fler ÖIS:are i det långa loppet. Med smart marknadsföring borde ÖIS dessutom kunna locka Hisingsbor som ännu inte fastnat för Häcken.

Slutsats

Efter att ha jämfört de två arenorna känns Bravida i sitt nuvarande skick överlägsen Valhalla i nuvarande utformning. Skulle ÖIS dock lyckas få till en uppfräschning av Valhalla är det arena att föredra av såväl historiska som geografiska skäl.

Konstgräset är givetvis ett minus för båda arenorna och att arenan på Heden skulle få något annat underlag känns i nuläget inte heller särskilt troligt men personligen kan jag köpa det med tanke på den läktarmässiga uppgraderingen.

Dessutom borde väl hybridgrässuccén på Gamla Ullevi ge vissa ringar på vattnet och kanske är konstgräset inom några år kanske konstgräs inte är ett lika självklart val på nya arenor som nu.

Vem vet vad framtiden har i sitt sköte?

Något jag dock känner mig säker på är att jag inte känner mig hemma på Gamla Ullevi.


'Ett fall och en lösning' have 10 comments

 1. 31 maj, 2017 @ 21:09 Niklas

  Helt enig att nuvarande situation inte är ok, men varför kan inte klacken flytta dit Gais klacken idag står?

  Svara

  • 1 juni, 2017 @ 07:17 Jonathan Larsson

   Vi stod ju ungefär där under 2014 och 2015 och det fanns ju precis samma problem då som nu. Den där magiska ’flytta klacken till långsidan igen’-lösningen som så många vill peka på har redan gjorts och hade liknande utfall som kortside-lösningen.

 2. 31 maj, 2017 @ 21:44 Calle

  Kunde inte hålla med mer om att GU är förfärligt, på plats och än mer på tv. Hade föredragit gamla GU och Vipen alla dagar i veckan, när inte derbyna fyller GU/NU. Tyvärr tror jag att 1) Plats för Göteborg försöker med vad många försökt tidigare – att smygexploatera Heden. Tveksam till det personligen, än mer skeptisk till att det håller hela vägen till verkställan, 2) gemene skattebetalare begriper inte, med viss rätta, vad vi ska med GU, NU, Nya Heden, Bravida och ännu fler inomhusarenor. 3) det blir än mer ohållbart politiskt sett om vi, och ev även Gais, skulle säga upp hyresavtalet för GU. Så vad göra? Jag hade älskat ett uppiffat Valhalla, oavsett plats. Helst hade jag sett den återbördas till Öis där den ligger. Men okej, om den nu rivs: Kan det vara ett alternativ att ersätta den med Överåsvallen, som ju faktiskt ligger riktigt centralt i östra Göteborg? Hur mycket används den av friidrotten, skulle den (friidrotten) kunna flyttas till Slottskogsvallen eller NU – eller ännu hellre ett Heden mer öppet för amatöridrott än vad en full arena skulle innebära, när det inte finns krav på större läktare som i så fall finns på Slottskogsvallen/NU? Vilka möjligheter, realistiska som utopiska, om alla andra alternativ är sämre, finns i något eget i anslutning till Öisgården? Oavsett – klubben bör samordna med andra som också är i behov av något annat, särskilt om Valhalla rivs. Kopp/Gbg, ev Gais, en Qviding? Finns fler? Spelar de amerikansk fotboll på Valhalla fortfarande? Kan vi få med friidrotten i Öis och andra klubbar på en gemensam tanke? Kort och gott, ensamma är vi tyvärr kring 2000, och då är vi ganska svaga.

  Svara

  • 1 juni, 2017 @ 11:14 Teor

   Göteborg Marvels (amerikansk fotboll) håller numera till på Kviberg, även om ifk gbg gör sitt bästa för att tvinga bort dem…

 3. 31 maj, 2017 @ 22:06 Prinsen ifrån Zambia

  Väldigt intressant diskussion och så extremt nödvändig. Det enda som jag hoppas på är att ÖIS jobbar för en bättre lösning. En arena på heden är ju självklart drömmen. Diskussionen måste föras för att Nordh och styrelsen ska ta tag i frågan. Steg 1 borde rimligen vara att skapa en grupp med de klubbar du nämner där man kan gå med enad front och försöka visa på behovet av en ny uppfräschad arena för säg 6000-8000 platser.

  Svara

 4. 31 maj, 2017 @ 22:27 öisarn1

  varför inte spela på slottskogsvallen?
  även om det är löparbanor där
  klassisk arena för ett klassiskt lag:)
  känner att det är lite gamla gamla ullevi-känsla där

  Svara

 5. 31 maj, 2017 @ 22:30 öisarn1

  plus att det är riktigt gräs där

  Svara

 6. 5 juni, 2017 @ 18:24 Aquila

  Har oxå pushat Bravida till dom i min omgivningen och då vore fantastiskt om flytt gick att genomföra så snart som möjligt!

  Har sett ett par häckenmatcher mot kvalificerat bortamotstånd på läktaren och insett att vi tom serielunken skulle kunna skapa ett magiskt tryck på den arenan.

  Svara

 7. 12 juni, 2017 @ 15:21 Greven

  Hisingen är uteslutet. ÖIS skall spela centralt. Bravida känns lika aktuell som Borås Arena.

  Svara

  • 4 juli, 2017 @ 23:22 Anonym

   Snart slut på pryon va gött


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se