Foto: Christian Börjesson

Match igen – Falkenbergs FF nästa lag att besegra

Fem dagar har gått sedan domarinsatsen som alla pratat om sedan dess. Det finns inte mycket att tillägga. Antti Kanerva gjorde det 2013, Robert Daradic gjorde det 2017, och till viss mån även 2016. Om så alla lag råkar ut för dåliga domarinsatser här och där, så lyckas vi få dem vid väldigt illa valda tillfällen, gång på gång. 2016 skulle vi vunnit mot de grönsvarta trots det, 2013 och i torsdags var det desto svårare att klara av det.

I övrigt från derbyt så kan det konstateras att Gais-folket fortsatte snacka, fortsatte försöka håna, fortsatte göda sina enorma komplex, och levererade, såklart, en lika trist läktarinsats som de alltid gör. Det kan även sägas att ÖIS som lag gjorde en väldigt fin insats trots den tuffa uppförsbacke man utan någon helst anledning fick framför sig. Martin Mutumba, Johan Elmander, Fredrik Björck, Johan Hammar och alla runt omkring dem gjorde vad som förväntades och mer därtill. En match, förutom att vara frustrerad över, att vara stolt över som ÖIS:are.

Derbyvinsten tar vi till hösten istället. För även ifall vi förlorat en av de senaste fem matcherna mot Gais, och inte vunnit någon, så var det ju väldigt länge sedan Gais skrämde en. Och det är ju superrimligt att det var länge sedan.

Men nu är det ny match på ingång. Falkenbergs FF är motståndarna. Även om man här och nu är nya i Superettan från Allsvenskan så är det ett av de där lagen som under 2000-talet varit så synomyma med just Superettan. J-Södra var det, Degerfors är det och Falkenberg har definitivt varit det. Från 2003 till 2013 låg man i serien vi nu befinner oss i, och man gjorde det till sitt hem.

Efter ett bra Allsvenskt Henke Larsson-år och ett betydligt värre Hasse Eklund-år, så står man nu med den sistnämnde vid tränarposten och skall försöka ta sig tillbaka till sitt förmodat ytterst tillfälliga Allsvenska hem. Med två segrar, tre oavgjorda och två förluster står man på samma antal poäng som ÖIS efter sju omgångar, dock med en bättre målskillnad, därav en placering två snäpp högre än vårt kära Sällskap. Offensiven ser jämbördig ut med defensiven, åtminstone så här långt, då målskillnaden är på plus/minus-noll i och med elva gjorda mål och elva insläppta. I övrigt så har Anfallstalangen Viktor Götesson noterats för flest mål i FFF hittills, med sina tre stycken.

Senast vi möttes var för fyra år sedan, och innan det möttes vi under ÖIS samtliga Superettan-år under 2000-talet. Så här kommer en liten titt på dessa möten:

 

2007

Örgryte IS-Falkenbergs FF 3-0

Superettan. Omgång 9. 12 juni. Valhalla IP. 2 317 åskådare.

Falkenbergs FF-Örgryte IS 2-1

Superettan. Omgång 25. 23 september. Falkenbergs IP. 1 526 åskådare.

Falkenberg var mitt uppe i sin Superettan-sejour, ÖIS var nya från en ganska långvarig Allsvensk vistelse. Ett vanligt år hade Falkenberg där och då behövt kvala i och med sin 14:e-plats i tabellen. Men när serier skulle utökas och omformas så räckte en deras 34 poäng till förnyat medlemskap i den måttligt exklusiva Superettan-skaran med två poängs godo till Öster på platsen nedanför. Ken Fagerberg såg med två mål till att ÖIS vann hemmamatchen komfortabelt medan Boyd Mwilas enda mål i returmötet senare på hösten inte räckte till då Falkenberg, med ÖIS:aren Tommy Naurin i mål, gjorde två mål och vann.

 

2008

Örgryte IS-Falkenbergs FF 4-2

Superettan. Omgång 6. 21 maj. Valhalla IP. 1 802 åskådare.

Falkenbergs FF-Örgryte IS 1-2

Superettan. Omgång 22. 2 september. Falkenbergs IP. 3 613 åskådare.

Både FFF och ÖIS ryckte upp sig till 2008-säsongen. Falkenberg skrapade ihop tre fler vinster och tio poäng mer än under föregående år, vilket ledde till en stabil sjundeplacering, medan ÖIS som bekant tog klivet upp för att ta en paus från Falkenberg-mötena under ett års tid. Falkenbergs lag 2008 var sprängfyllt med namn man numer hajar till åt. I laget fanns bland annat några spelare som senare förknippats med, eller åtminstone spelat i, två av de randiga lagen i staden, nämligen Joel Anell (då Johansson), Erik Johansson, Johan Svahn och Mikael Boman. Med rödblå koppling sprang Robin Ganemyr runt på mittfältet och längre bak stod Stojan Lukic mellan stolparna. Men vad gör alla dessa spelare för nytta när man stöter på Boyd Mwila, Pavel Zavadil, Björn Anklev och resten av 2008-laget. Två segrar in på ÖIS-kontot mot de gula från Halland.

 

2010

Falkenbergs FF-Örgryte IS 1-1

Superettan. Omgång 7. 17 maj. Falkenbergs IP. 1 531 åskådare.

Örgryte IS-Falkenbergs FF 1-2

Superettan. Omgång 23. 24 augusti. Valhalla IP. 1 981 åskådare.

Kvar var de flesta nämnda Falkenberg-spelarna även två år senare. Denna gången var ÖIS på nedåtgående och FFF var på samma våglängd som senast. En sjundeplats resulterade säsongen återigen i för Hallänningarna och de 44 inspelade poängen känns även dem igen från 2008. Falkenberg väntade länge i bägge matcherna för att sätta in sin stöt. Sent kvitteringsmål på hemmaplan och ett ännu senare segermål vid höstens match i Göteborg.   

 

2013

Örgryte IS-Falkenbergs FF 0-2

Superettan. Omgång 1. 9 april. Gamla Ullevi. 2 513 åskådare.

Falkenbergs FF-Örgryte IS 2-0

Superettan. Omgång 17. 4 augusti. Falkenbergs IP. 3 684 åskådare.

Tre år senare. ÖIS har varit nere och vänt i Division 1, Falkenberg var nära att bli tvungna att göra detsamma. Premiären går mellan lagen på Gamla Ullevi. Falkenberg är helt överlägsna och vinner rättvist med 2-0. En fingervisning för säsongen skulle det komma att visa sig. Dels så blev det 2-0 till Falkenberg även på hösten, och dels avancerade FFF till Allsvenskan och ÖIS ramlade återigen ner till Division 1 Södra. Med bland andra Danny Ervik, Dan Keat, Niclas Eliasson, bröderna Wede och Per Frick i laget så gjorde den då 85-åriga klubben en av sina bästa säsonger någonsin. Laget med då 126 år och 12 SM-titlar på nacken började om i tredjedivisionen och världen var åter upp och ner.

 


Så. Tre vinster, en oavgjord och fyra förluster för ÖIS del. Senaste vinsten tillkom hösten 2008 och man går in i 2017 med tre raka förluster mot detta Falkenberg. Precis som att det var dags i torsdags, så är det dags även imorgon att ändra på ett mönster. Världen skall vändas på rätt håll igen och ÖIS är laget som skall göra det. Så vi ses på Gamla Ullevi imorgon kväll för att se detta hända!

 

Foto: Christian Börjesson


'Match igen – Falkenbergs FF nästa lag att besegra' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se