webbbDSCF0083-as-Smart-Object-1

Tredjedelssummering

Tio matcher innebär en av tre. Inget haltande innebär att tredjedels-konstateranden kan göras här och nu. Superettan 2017 har i vissa fall sett ut precis som förväntat, och i vissa andra fall sett ut på sätt man inte såg framför sig för två månader sedan. Derbyn har spelats, nykomlingar har haft sin inledning, före detta Allsvenska lag har fått sin introduktion till serien. Vi står nu här med fyra omgångar kvar till ett nästintill månadslångt sommaruppehåll och kan summera inledningen av säsongen.

Helsingborg, Gefle, Falkenberg. Så hette och heter lagen som kom från ovanvåningen inför 2017. Efter en tredjedel av säsongen spelad konstaterar vi att vi har ett lag i varje skikt av tabellen. Helsingborgs IF har inte låtit resultaten vänta, utan är obesegrade efter tio matcher och ligger just nu på en andraplats med sex poäng ner till platserna som inte på något sätt kan innebära Allsvenskan 2018. I mittenskiktet hittar vi Falkenbergs FF, som trots femteplatsen har fem poäng upp till kval och sju poäng upp till en direktplats till Allsvenskan. 5-3-segern borta mot Varberg i förra omgången innebar FFF:s fjärde seger på de senaste fem matcherna. Bara ÖIS har lyckats besegra Hallänningarna under denna period.

I botten hittar vi som bekant Gefle IF. Tolv säsonger på raken i Allsvenskan var såklart en otrolig bedrift av det anrika laget från staden där hockey går före fotboll. Jag tror det var många med mig som kände att Gefle IF kanske skulle klara av en nedflyttning på ett ganska så behärskat sätt. De borde ju åtminstone vara rustade för det. Annat vore märkligt agerat av klubben i stort. Så blev inte fallet. Istället blev det ett fall. Sistaplatsen innehas i detta nu, en sparkad tränare tillkännagavs igår kväll, och Dalkurds dito kommer in och skall försöka få in rätt riktning på kompassen. Uppåt och framåt är vägen att segla. En seger på tio matcher imponerar knappast, och ÖIS står på schemat härnäst.

Nykomlingarna underifrån inför säsongen var tre stycken till antalet och hetter och heter IF Brommapojkarna, Norrby IF och Östers IF. Vore det inte för Norrbys nuvarande uppryckning hade vi även här kunnat påpeka att det var ett lag i varje skikt av tabellen. Det kan fortfarande dock fastslås att IF Brommapojkarna, med råge, är ett topplag i Superettan 2017. Man dundrade igenom Division 1 ifjol, och just nu ser man ut att göra detsamma en serie upp i år. Åtta segrar, en oavgjord, en förlust och 23-6 i målskillnad. BP kom inte upp med mössan i hand, direkt.

Östers IF började säsongen starkt, väldigt nykomlingsstereotypt, med tre raka segrar på de tre första matcherna. Sedan dess har man bara tagit en seger på sju matcher. 14 poäng på tio matcher innebär en åttondeplats och ett mellanläge i tabellen man nog bör vänja sig vid. För visst går inte Öster upp i år? Och visst åker Öster inte ur i år?

Norrby IF var det tredje laget. Man vann kvalet till Superettan, och kom in med entusiasm och ville stjälpa de större lagen man skulle stöta på. Noll segrar och två poäng på de första sex matcherna antydde dock att Superettan kanske var ett steg för högt för Borås-laget. Modet repades dock, och på de fyra senaste matcherna är det bara Helsingborg som lyckats ta poäng mot detta Norrby. En oviss fortsättning väntar för vår forna Division 1-motståndare.

Så har vi då resterande lag. Lagen som tampades i samma serie även ifjol. Där har vi dock inte mycket som sticker ut. Lilla Frej och utarmade Åtvidaberg har det tufft i botten, medan Dalkurd har häng på toppen, precis som förväntat. Trelleborg öser in mål och Gais gnetar på, som det trista Superettan-mittengäng de numera är.

Så, ÖIS, då? Ja, det vet ni ju redan hur det står till. Vårens grej är ju hemma-/bortasnack. Sex hemmamatcher har inneburit fyra segrar och två oavgjorda. Fyra bortamatcher har inneburit en oavgjord och tre förluster. Medan BP är ett uppenbart bättre lag, så kan knappast Trelleborg, Frej och Syrianska snackas bort vad gäller motstånd på bortaplan. ÖIS är två lag, och det är lite väl tydligt i många fall. Mot Trelleborg borta klappar man igenom fullständigt efter en utvisning. Mot Öster och Gais hemma gör man det motsatta och spelar nästintill bättre efter utvisningarna inföll.

I text som skrevs inför säsongen så var 40-45 poäng målet som kändes rimligt. Med dagens femton så går vi mot dessa siffror, och då måste inledningen på något sätt kallas godkänd. Men det är väldigt svårt att ta orden i munnen då insatserna bitvis varit som de varit. Potentialen är högre än vad som fåtts ut, och 0-6 är 0-6 och borde inneburit att vissa huvuden rullat ner längs med Göteborgs gator.

Vi har fler borta- än hemmamatcher kvar, vilket uppenbarligen är en väldigt dålig grej för ÖIS del. Gävle är nästa destination där årets första bortaseger skall försöka inkasseras. Sista riktiga bortaresan inför sommaruppehållet och alla som fattar det som fattas skall, skall dit. Nästa tredjedelssummering görs i mitten av augusti, och underlaget för den fortsätter på söndag i Gävle.

Just det, ÖIS ligger ju före Gais också, ja. Tåls att nämnas. 

 

Foto: inferno-orgryte.com


'Tredjedelssummering' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se