_MG_0199

De hemmasvaga mot de bortasvaga

Det var åtta år sedan vi stötte på Gefle senast. Sista omgången av Allsvenskan 2009. Svårt att inte minnas matchen och omständigheterna. Nu är läget något annat. Superettan är serien som gäller, Gefle kommer från 12 raka Allsvenska säsonger, medan ÖIS inte direkt har samma nutida framgångar. Men ändå är det ÖIS som går in som laget med ett bättre utgångsläge.

Gefle ligger som bekant sist i Superettan här och nu. Tränaren Roger Sandberg har i veckan fått sparken, och Dalkurds före detta succétränare Poya Asbaghi har ersatt och gör på söndag sin första match som Gefle-tränare.

Den enda segern hittills för årets Gefle kom i den fjärde omgången hemma mot Syrianska. I övrigt har man på hemmaplan idel förluster. Totalt sett har man släppt in 15 mål på sina fem hemmamatcher, och då höll man ändå nollan mot Syrianska. Försvaret har läckt, målproduktionen har inte orkat hålla jämna steg, och fem inspelade poäng på tio matcher är ett faktum.

ÖIS vill bättra på lagets bortafacit och Gefle vill bättra på sitt hemmafacit. Rabatterade biljetter till denna match specifikt har Gefle lockat med nu inför, och en röststark Östra Stå-buss åker tidigt på söndag morgon mot Gävle. Det blir med andra ord en match att se fram emot, och en match man inte vill missa.

För att sätta matchen i lite nutidshistoriskt perspektiv, så kommer här nedan en snabb genomgång av lagens möten i seriespelet under 2000-talet, som är sex stycken till antalet. Håll till godo.

 

2005

Örgryte IS-Gefle IF 2-0

Allsvenskan. Omgång 9. 12 juni. Gamla Ullevi. 3 061 åskådare.

Gefle IF-Örgryte IS 0-2

Allsvenskan. Omgång 22. 18 september. Strömvallen. 6 060 åskådare.

Gefle var tillbaka i Allsvenskan för första gången på 21 år och skulle med nöd och näppe undvika kvalplatsen nedåt genom att landa in efter 26 omgångar med en poäng mer än Landskrona BoIS. ÖIS försvårade dock Gefles kamp mot nedflyttning genom att sno åt sig tre poäng i båda mötena lagen emellan. Paulinho såg med dubbla mål till att vinna första matchen åt ÖIS, medan duon Boyd Mwila och Ailton Almeida ordnade samma resultat i ÖIS favör i bortamötet inför storpubliken på Strömvallen.

 

2006

Örgryte IS-Gefle IF 1-1

Allsvenskan. Omgång 4. 24 april. Gamla Ullevi. 3 399 åskådare.

Gefle IF-Örgryte IS 2-0

Allsvenskan. Omgång 22. 15 oktober. Strömvallen. 4 491 åskådare

2006, ja. Gefle påbörjade sin Allsvenska etablering, och ÖIS föll tillfälligt ner i mörkret. 1-1-matchen på Gamla Ullevi inleddes med ett tidigt Boyd Mwila-mål, medan den minst sagt tveksammaYannick Bapupa kvitterade med en kvart kvar. I mötet i Gävle så tog just Gefle hem första segern mot ÖIS på många år. Det gjordes genom två mål med en minuts mellanrum en halvtimme in i matchen. Värt att notera är att en av de mer bortglömda ÖIS-brassarna, Marcelinho, gjorde i bortamötet en av sina blott två starter i den rödblå munderingen.

 

2009

Örgryte IS-Gefle IF 2-2

Allsvenskan. Omgång 14. 13 juli. Gamla Ullevi. 3 230 åskådare.

Gefle IF-Örgryte IS 2-2

Allsvenskan. Omgång 30. 1 november. Strömvallen. 1 605 åskådare.

Omgång 14, 13 juli, ÖIS väntade fortfarande på sin första seger. Man gick upp till 2-0 i den 55:e minuten. Nu skulle det väl ändå komma? Daniel Westlin skickade då in 2-1 strax efter, och Amadou Jawo sänkte de desperata drömmarna genom sitt 2-2 mål i den 87:e minuten. Segern fick avvakta, om så bara i en omgång till. Returmötet var då säsongens sista match. En chans till kvalplats fanns fortfarande för ÖIS del. Man sträckte sig efter den, men armen var alldeles för kort. Två mål var i första halvlek fastställde 2-2-resultatet och ÖIS senaste match i Allsvenskan är än idag denna bortamatch i Gävle.

 

Så. Knappt åtta år sedan senaste matchen mellan ÖIS och Gefle. 12 år sedan senaste vinsten för ÖIS del. Nu går vi mot årets första bortaseger och ett cementerande av Gefle som bottenlag. Alla till Gävle!


'De hemmasvaga mot de bortasvaga' har en kommentar

  1. 11 juni, 2017 @ 20:26 Johan

    Förläng med Lantz

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se