Alvaro

15 år av ÖIS-Helsingborgs IF

Helsingborg-ÖIS! Åtta år sedan senast. En månads Superettan-uppehåll rivstartar med mötet mellan sexan och åttan i den Allsvenska maratontabellen. Det är fem SM-titlar versus tolv, det är fem cuptitlar versus en. Det är en rödblå kopia mot det rödblåa originalet. En lördagkvällsmatch som på förhand är en av årets höjdpunkter. Det kommer rulla in Göteborgska bussar, bilar och folk till Helsingborg under helgen som kommer, och de flesta av ÖIS-anledningar. Sommarkväll, ÖIS, fotboll. Det blir härligt.

Åtta år sedan sist, alltså. Anledningen till att det dröjt är Helsingborgs fina period och ÖIS inte lika fina period. I över 20 år på raken låg HIF i Allsvenskan innan man ifjol åkte ner till Superettan efter en kvalförlust mot Halmstads BK. ÖIS harvande i lägre divisioner har hållit avståndet till Helsingborg stort sedan 2009.

Helsingborgs IF grundades år 1907, samma år som ÖIS tog sitt nionde SM-guld. Kopia kontra original går knappast att accentueras bättre än så, va? Fem stycken SM-titlar har som sagt HIF skrapat ihop, och det senaste landade in i troféskåpet samma år då ÖIS precis gått i konkurs och hankat sig fram till en tredjeplats i Division 1. Avståndet mellan klubbarna i fråga den senaste perioden accentueras knappast bättre än så, va?

Helsingborg hade en, likt ÖIS, dålig avslutning på vårsäsongen. Brakförluster mot toppkonkurrenterna Brommapojkarna och Dalkurd samt oavgjort hemma mot Värnamo var inte något man hade räknat med i sin jakt på Allsvenskan 2018. Fram till dess var man gott och väl med i det absoluta toppstriden. Med sin tredjeplats här och nu ser det allt mer ut som att det är en andra- och en tredjeplats som man kommer få kämpa för under den andra halvan av Superettan 2017.

Många namn i dagens Helsingborgstrupp känns igen. Pär Hansson är tillbakavärvad från Feyenoord, Peter Larsson finns kvar i backlinjen, Andreas Landgren är en viktig kugge på mittfältet, och både Oke Akpoveta och Mikael Dahlberg finns att tillgå längst fram. Det är ett allsvenskt jagande lag med en hel del allsvensk rutin. Saker finns att se upp för över hela planen, och ÖIS kommer ha att stå i på lördag.

Men nu tar vi en titt, som sig bör, på hur mötena mellan ÖIS och Helsingborg sett ut under 2000-talet, eller närmare bestämt de senaste 15 åren.  

 

2002

Örgryte IS-Helsingborgs IF 2-2

Allsvenskan. Omgång 13. 4 augusti. Gamla Ullevi. 7 011 åskådare.

Helsingborgs IF-Örgryte IS 2-0

Allsvenskan. Omgång 24. 21 oktober. Olympia. 7 018 åskådare.

Året då ÖIS slogs om SM-guld, och året då man tappade greppet på slutet. En tredjeplats landade man i slutändan och på platsen bakom sig parkerade Helsingborg. Två starka lag där och då, men med vissa spelare som stack ut mer än andra. Helsingborg gjorde under året som ni kan se fyra mål på ÖIS. I samtliga mål var ÖIS-bekantingen Alvaro Santos inblandad. Tre mål och en assist. Brassarna i ÖIS lyckades vara delaktiga i ett mål, nämligen 2-2-kvitteringen på hemmaplan där Paulinho, assisterad av Afonso, var målskytten. Sju åskådare skiljde publiksiffrorna åt i Göteborg och Helsingborg, men något säger mig att avståndet kommer vara större 2017.

 

2003

Örgryte IS-Helsingborgs IF 1-4

Allsvenskan. Omgång 1. 6 april. Gamla Ullevi. 5 385 åskådare.

Helsingborgs IF-Örgryte IS 1-2

Allsvenskan. Omgång 26. 26 oktober. Olympia. 7 953 åskådare.

Premiären och sista matchen. Tung premiär, finare avslut. Poängmässigt under säsongen skrapade Helsingborg ihop lika många poäng som året innan och ÖIS tog ett poäng mer än under 2002. Ändå blev placeringarna sämre. Fyra och sex hette det nu och lagen ovanför hade uppenbarligen blivit ännu starkare. Alvaro Santos var fortsatt kvar i Helsingborg vid tidpunkten för premiären och stod för två mål i matchen. Afonso och Boyd Mwila såg dock i säsongens sista match till att trycka dit Helsingborg när nämnde Santos hade lämnat för spel i Danmark.

 

2004

Helsingborgs IF-Örgryte IS 3-0

Allsvenskan. Omgång 7. 13 maj. Olympia. 6 520 åskådare.

Örgryte IS-Helsingborgs IF 1-1

Allsvenskan. Omgång 24. 18 oktober. Gamla Ullevi. 5 389 åskådare.

De rödblå lagen fortsatte att i mångt och mycket följas åt även under 2004. Från topplaceringar till bottenstrid. ÖIS fick kvala och Helsingborg, två platser och tre poäng ovanför, klarade sig undan det allra värsta. Vårmötet mellan lagen, på Olympia, vann Helsingborg klart. Alvaro Santos hade blivit Peter Graulund, och inte var det mycket lättare. Två mål och en assist från dansken, medan Gustaf Andersson, som nätat mot ÖIS både under 2002 och 2003, gjorde det tredje målet. På Gamla Ullevi, mitt i sluttampen av kampen om att hänga kvar i Allsvenskan, kvitterade Ailton Helsingborgs ledning sent i matchen och gav en smula hopp till alla ÖIS:are, som hade mycket kvar att uppleva under året, trots de få kvarvarande matcherna.

 

2005

Örgryte IS-Helsingborgs IF 1-2

Allsvenskan. Omgång 13. 4 juli. Gamla Ullevi. 4 337 åskådare.

Helsingborgs IF-Örgryte IS 1-0

Allsvenskan. Omgång 14. 17 juli. Olympia. 8 784 åskådare.

Sommardubbelmöte. Tretton dagar mellan matcherna. Peter Graulund målskytt i bägge. Helsingborg segrare båda gångerna. Tuff vändning av serien för ÖIS del, en säsong som var mitt emellan kvalsäsongen och nedflyttningssäsongen. Varken Paulinho eller Ailton kunde få hål på Daniel Andersson i Helsingborgs-målet. Magnus Källander förblev den enda ÖIS-målskytten i de rödblåa mötena under 2005.

 

2006

Örgryte IS-Helsingborgs IF 1-1

Allsvenskan. Omgång 11. 22 juli. Gamla Ullevi. 4 133 åskådare.

Helsingborgs IF-Örgryte IS 2-1

Allsvenskan. Omgång 23. 22 oktober. Olympia. 10 927 åskådare.

ÖIS – jumbo. Helsingborg – fyra. Med Henrik Larsson, med Andreas Granqvist, med Olivier Karekezi, med McDonald Mariga och med de för oss ÖIS:are väldigt bekanta namnen Fredrik Björk och Robin Kacaniklic så var Helsingborg under 2006 ett mycket bättre lag än ÖIS. Trots Ola Toivonen, Magnus Källander, Ailton och Boyd Mwila så var det ett faktum som inte går att värja sig för. Ett poäng lyckades ÖIS dock knipa åt sig. Ett poäng som var nära att bli tre innan en viss Gustaf Andersson sent kvitterade mötet på Gamla Ullevi. Tre år skulle dröja till nästa återseende.

 

2009

Helsingborgs IF-Örgryte IS 3-1

Allsvenskan. Omgång 11. 25 maj. Olympia. 9 073 åskådare.

Örgryte IS-Helsingborgs IF 3-0

Allsvenskan. Omgång 27. 18 oktober. Gamla Ullevi. 3 821 åskådare.

2006 blev 2009, 14 lag hade blivit 16 och ÖIS var tillbaka i Allsvenskan. HIF hade väntat tålmodigt och lamslog ÖIS direkt när man fick chansen igen. 3-1 på hemmaplan, där första målet gjordes av en viss Marcus Lantz, vilket känns mer än udda. Udda var det även att mötet på Gamla Ullevi slutade 3-0 till ÖIS och att samtliga målen gjordes av Alvaro Santos. 2009 var de ombytta rollernas år, minst sagt.


Så. Alvaro Santos fina hattrick i sluttampen av 2009-säsongen var alltså det senaste som hände mellan ÖIS och Helsingborg. Nästa kapitel skrivs på lördag. Två ÖIS-vinster på tolv försök under de senaste femton åren skall istället bli tre av tretton. Vi ses i Skåne!


'15 år av ÖIS-Helsingborgs IF' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se