IMG_9379 (1)

Hur länge till kan detta pågå?

1-3 hemma mot Frej. Spelarinsatser under all kritik och en allmänt oerhört dyster ÖIS-period. Ansvaret vet vi alla vem det är som har. Ett drygt år har gått sedan några fullblodsdårar genomförde och skrev Kontraktet med stort K. Vi har två och ett halvt år kvar på det, och den främsta frågan jag ställer mig är: Hur länge till kan detta pågå?

Jag har redan skrivit den här texten hundra gånger. Som egen text, som rader i andra, som meningar mellan raderna. Men den här parodin måste få ett slut någon gång. Hur länge till kan vi sitta kvar med en tränare som basar över ett lag som inte ser ett dugg bättre ut nu än vad det gjorde när han tog över för fyra (FYRA!) år sedan? Är det verkligen spelarinsatser eller dålig ekonomi som är problemet? Det kan omöjligt vara det, i mina ögon. Vi har så mycket att gå på nu. Vi har så mycket att titta tillbaka på, att analysera. Vi rör oss inte framåt. Överhuvudtaget.

“Bästa säsongen sedan konkursen”. I sig är det ett förlorarkonstaterande av sällan skådat slag. Att jämföra sig med en av klubbens värsta motgångar i historien är att ge sig själv cred för ingenting. Är man sedan då nöjd med att det här(!) är ens bästa säsong i en över fyra år lång tränargärning, då avslöjar man sig själv rejält.

0-6 mot Trelleborg. 1-5 mot Norrby. 0-3 mot Degerfors. 1-3 mot Frej. 18 gjorda mål. 34 insläppta. Vi besitter ett obefintligt anfallsspel, som i korta stunder under ett fåtal hemmamatcher visar upp sig från en okej sida, medan resterande tid är så tråkigt, och så uselt att det går att ta på. Försvarsspelet? Har inte suttit sedan 2012/2013. Det är sannerligen inte förvånande att det inte sitter i år heller. Allt detta argumenterar vår tränare emot med att han lyckats få fyra spelare på fyra år att röra sig framåt i karriären och att vi ligger högre upp i seriesystemet än under våra katastrofala Division 1-år. Vad skall man svara på det?

Inte ens när vi vinner är vi bra. När hade vi senast en period på 3-4 matcher där laget såg fungerande ut? Där laget såg genuint bra ut och där resultaten var därefter? De inledande omgångarna 2016? Isåfall är det cirka 45 omgångar som spelats sedan dess. Är det ett rimligt facit för en klubb med Allsvenska ambitioner och med en, vad än vår tränare säger, jämförelsevis stor spelarbudget?

Hur dyster, intetsägande och meningslös skall han göra den här klubben, det här laget, innan han kliver åt sidan? Hoppet, framtidstron och glädjen är spårlöst försvunnen. Snodde Hans Prytz med sig allt det där i sina väskor när han lämnade ÖIS-gården? Inte ens när vi borde kunna se ljust på framtiden gör vi det. Det är någonting som är fundamentalt fel när en seger knappt inbringar någon glädje, när en förlust snarare ger en ytterligare bevis på hur värdelös situationen är snarare än en tillfällig besvikelse.

Kontraktet är boven i dramat. Utan det hade vår tränare inte suttit kvar till nästa match. Med det så blir det så enormt mycket knepigare och krångligare. Hur stora alternativkostnader blir det av att ha kvar en ansvarig som dränerar klubben inifrån på energi och framtidstro? För det är sannerligen inte billigt att visa honom dörren. Med de komplex och med den envisheten och bristen på självinsikt som vår tränare jämt och ständigt visar upp ställer man ju sig tveksam till att han självmant kommer att tacka för sig. Men han kanske har någon gräns han också, vem vet?

I vilket fall så är den nuvarande situationen ohållbar. 2017 har lyckats bli ett dystrare år än samtliga Division 1-år. Det skall knappt vara möjligt när man ligger mitt i tabellen. Spelmässig stiltje, eller tillbakagång, och en nuvarande resultatrad som är fullständigt katastrofal.

För vad det än är värt, det måste ske någonting nu. Det är för sent att lämna med hedern i behåll. Men en nystart är ett måste för laget och för hela klubben. ÖIS blöder i nuvarande sits.  

 


'Hur länge till kan detta pågå?' have 16 comments

 1. 19 augusti, 2017 @ 00:51 Honda Jazz

  In b4 alla gubbjävlar som tycker att allt är bra som det är och att Lantz borde vara kvar för att det är viktigt att ”stötta laget”

  Svara

 2. 19 augusti, 2017 @ 14:35 Försvinn.

  Först och främst. Stor eloge till alla på östra och IÖ som med gränslöst engagemang håller liv i våran klubb. Vet inte och vill inte veta var vi hade befunnit oss om inte ni match in och match ut, borta som hemma, seger som förlust varit där och stöttat spelarna. Också till Sambadefensiv som fortsätter att skriva trots att ingen förväntar sig det av er.

  Jag kan se argumenten för att Lantz faktiskt har gjort en del bra saker sedan han kom. Men sett i perspektiv till resultaten på plan, stämningen i truppen och det allmänna intresset för Örgryte IS så borde den mest ignoranta Lantz-supportern se att han och Nordh direkt skadar klubben. Han måste bort.

  Följande är ett citat från Lantz ur GP för några dagar sedan:
  ”En kompis sa till mig: Du spelade i Bundesliga inför 80 000 i Dortmund som buade åt dig, du har känt av hatet på riktigt, nu är det 25 personer som buar åt dig, vad gör man då åt det? Rycker på axlarna och kör vidare”. Och ja, det är precis så det är. Jag bekymrar mig inte över det”

  Är människan på riktigt? Hur i helvete kan man resonera såhär? Till att börja med så förminskar han ju allt som heter Örgryte is. Som Jonathan skriver, människan saknar självinsikt och har ganska grova narcissistiska drag. Varje motgång så drar han Bundesliga-kortet. Mitt i allt detta så ställer jag mig frågan: vad gör han här då, Ifall han nu är så duktig? Varför står inte han på sidlinjen på allianz arena? Varför står han på Borås Arena, och har precis blivit överkörd av Norrby IF med hockeysiffror?

  Man kan inte ha som mål att ”få en bättre placering än förra året, sen kan vi börja snegla uppåt”. Hur länge ska han tillåtas dra det här skitsnacket? Varje förening MÅSTE, oavsett sport, alltid ha som mål att bli bäst. Sen kan man ha lite mer realistiska förväntningar än så. Jag vet att vi inte kommer vinna Europa league, eller Champions league så länge jag är i livet. Men som den storklubb som Örgryte ändå har potential att åter bli, så ska vi ha en allvensk plats. Inget annat kan vara vår realistiska förväntning. Dit kommer vi inte av 0-0 mot Åtvidaberg, där Araba inte orkade springa en meter efter 65:e, och Lantz fortfarande inte tog ett enda byte.

  Killen måste bort. Han har tillåtits att öppet förnedra, skada och löjliggöra oss allt för länge nu. Vi alla vet hur kontraktssituationen ser ut. Låt han gå, sitta av kontraktet och onanera åt gamla bundesliga-minnen. Låt Börjesson ta över. Till att börja med. Nordh kan vi ta senare för han måste gå också, men situationen med Lantz måste ordnas, och det nu.

  Vad kan vi göra? IÖ drar redan ett tungt lass, men uppenbarligen så bryr sig inte styrelsen om att han svarar supportrarna i västsveriges största tidning med hån och påhopp, samtidigt som han glorifierar sig själv.

  Marcus, du tränar ett lag i superettan, snart div 1. Du kommer aldrig komma högre än såhär. Fäll ner pungen och landa.

  Svara

 3. 19 augusti, 2017 @ 16:50 Kjell A

  Egentligen var matchen mot Frej en väldigt konstig match. Hade Paulsson satt sina skott, som Frejs målvakt gjorde väldigt bra räddningar på, och hade William A gjort, som varje normal anfallare gör i det läge han kom i – skjutit – så hade situationen och stämningen blivit helt annorlunda. Jag tycker personligen att de stora svagheterna ligger i backlinjen, som underpresterat i varje match utom i förra mot Åtvidaberg när den var nykomponerad. Vad gör då lagledningen till nästa match – jo sätter in den gamla icke fungerande baklinjen igen. Jag begriper ingenting.

  Svara

 4. 19 augusti, 2017 @ 21:40 Roine

  Du är helt förgiftad av hat mot enskilda personer som jobbar för den klubb du påstår dig älska. Du och en klick andra människor förgiftar atmosfären och sprider en negativ energi som är som cancer. Ynkliga, hatiska lilla skit som sitter och hoppas på att ÖIS åker ur så att du kan få säga att du hade rätt hela tiden.

  Svara

  • 20 augusti, 2017 @ 18:56 Jonathan Larsson

   Det är i alla fall tur att vissa envist fortsätter dunka huvudet i väggen i tron att det så småningom skall bli skönt. Förändring är hemskt.

  • 20 augusti, 2017 @ 21:06 Buhu

   Får nog hålla med Roine. Ni är som små barn som blivit illa behandlade. Dags att växa upp? Man får inte alltid som man själv vill, och att gnälla hjälper sällan, man ser oftast dum ut själv då…och tränaren påverkar bra mycket mindre än ni tror (hur går det för Leicester?). Och ser man någon Bosko-effekt efter att gajs bytt tränare? Ikke. Det är snarare spelarna som inte levererar. Lägg hellre cashen (om det nu skulle finnas några) på en ny mittlinje än wastea på en tränare som gillar när ni fyrar av bengaler etc etc.

  • 20 augusti, 2017 @ 23:18 Jonathan Larsson

   ”Buhu”: Är gnället helt utraderat när du klagar på spelarna istället för tränaren eller är det något annat när du gör det?

   I vilket fall. Vår tränare har högsta ansvaret för hur vår spelartrupp presterar. Och det har han haft i över fyra år. Vi har en bättre spelartrupp nu, på grund av en högre spelarbudget, än när han anlände. Därmed ligger vi marginellt högre upp än då i tabellen (även ifall vi närmar oss de dåvarande placeringarna). Vad är det han lyckats med? Vad är det han tillför som gör att kritiken efter en sådan spelmässigt katastrofal säsong som i år till så obegriplig?

   Bland de högsta spelarbudgetarna i serien och en klubb som attraherar mer än de flesta andra Superettan-klubbar. Han har själv fått vara ytterst ansvarig även för att sätta ihop truppen. Varför presteras det inte därefter? Är det aldrig tränarens fel? Är det verkligen så att Johan Hammar, Stojan Lukic, Johan Elmander, William Atashkadeh och Andreas Östling är så dåliga så att laget underpresterar så grovt?

   Och Gais som exempel? Helt irrelevant, då de byter en tränare och en hel spelartrupp inför varje säsong. Det är sannerligen inte heller en modell för framgång. Det är än mer obegripligt än att satsa kontinuerligt på en som bäst medioker tränare. Men visst, en helt ny mittlinje (vet inte om du syftar på mittfält eller hela centrallinjen) skall vi istället fixa. Där kan man ju inte alls dra samma Gais-jämförelse tillbaka om man nu skulle vilja det?

   Bengaler? Fattar noll av din poäng.

   Men det är jag som ser dum ut. Absolut.

 5. 20 augusti, 2017 @ 16:00 Lotta

  Bra skrivit Roine håller helt med O det finns många fler

  Svara

 6. 21 augusti, 2017 @ 10:24 Alfred

  Jonathan ser något som han anser utgöra ett problem och han skriver om detta. All heder i detta. Det vittnar om intresse och engagemang, något som vi ska vara väldigt tacksamma och rädda om.
  Varför reagerar flera så aggressivt, beskyllningar om hat m.m., på Jonathans text? Kom med något konstruktivt i stället. Tycker ni att ÖIS prestation i år är OK? Ska vi nöja oss med dagens nivå där vi går in för att spela 0-0 mot ett bottenlag (Åtvid)? Om inte; vad bör klubben förändra för att nå högre? Skriv om det i stället för att skjuta Jonathan för att han ger sin syn på var problemet finns och vilken förändring som (enligt hans uppfattning) krävs för att klubben ska nå högre. För det är väl inte så att ni som kritiserar den som kritiserar önskar en helt tyst klubb?

  Varför drar vi supportrar åt så olika håll? Varför denna hårda ton mellan oss? Vad vill du säga med ditt inlägg Roine? Varför kallar du en engagerad supporter för ”ynklig hatisk liten skit”?

  Svara

 7. 21 augusti, 2017 @ 21:43 Lotta

  Bara för han är det

  Svara

 8. 22 augusti, 2017 @ 10:31 Alfred

  Tack för svaret Lotta, väldigt upplysande och uppbyggande.

  Svara

 9. 22 augusti, 2017 @ 17:42 Kjell A

  Jonathan! Håller med om att det bästa vore om vi fick en ny tränare. Men är det inte också så att vissa spelare måste titta sig i spegeln och fråga sig ”kan jag inte bättre än så här”?

  Svara

  • 22 augusti, 2017 @ 22:05 Jonathan Larsson

   Även ifall det förblev oskrivet i texten, så är det utan tvekan så. När det går dåligt finns det alltid spelare som behöver titta sig i spegeln, så även i detta fallet.

 10. 22 augusti, 2017 @ 18:48 Putte

  Håller med Kjell A. Att spelarna måste rannsaka sig själva till att börja med. Se till att klara laget kvar i SE. Jag undrar också om det verkligen är så att Lantz har alla spelarnas fulla förtroende.

  Svara

 11. 23 augusti, 2017 @ 20:18 Kjell A

  Så kom ett nytt debacle och det mot ett division 2 lag. Matchbilden var exakt densamma som i tidigare. Långa meningslösa bollar som motståndaren lätt plockar ner. Långt mellan lagdelarna. Ingen synlig spelidé. Förstår inte varför man inte från början ställer upp med helt ordinarie lag. Är det inte bar att detta får ”sparra” mot en på pappret sämre motståndare, göra lite mål och få tillbaka självförtroendet. Tyskland brukar göra så inför stora mästerskap – se till att få en eller två matcher där spelarna kan få in känslan av vad målet ligger. ÖIS gör tvärt om – matchar de som inte får så mycket speltid vanligtvis. Varför då? Var man så säkra på att slå Tvååker eller struntar man i Svenska Cupen? Dagens eländiga insats gör ju precis att det dåliga självförtroendet blev bättre. Det måste till en ändring det är helt klart annars är det bara att göra sig beredd på division 1-spel nästa säsong. Det går inte att byta ut alla spelarna. Återstår då att byta tränare – både Lantz och Sören. På vad sätt har Lantz erfarenheter från Bundesliga kommit ÖIS tillgodo? Kan någon förklara det för mig? Trodde att jag redan upplevt årets sämsta ÖIS-insats men vad fel jag hade.

  Svara

 12. 24 augusti, 2017 @ 08:25 Bengt

  Idag verkar bli första dagen utan Lantz.
  Måtte det vända nu
  ÖIS for ever

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se