Foto: Christian Börjesson

Smygtitt på 2018, kontraktsvägen

Segern igår eftermiddag gav en ett sug och intresse av att börja blicka framåt. Skakiga och buckliga 2017 verkar bli på ett ungefär det som man trodde på inför säsongen. En blek mittenplacering. Ingemansland och varken tät- eller bottenkänning. Vi borde ligga bättre till än så, sett till budget (ja) och material, men det har blivit som det har blivit och på många sätt var det ändå väntat.

Det är sju matcher kvar av 2017-säsongen. Ni bedrövliga jinx-trofasta där ute kan jag aldrig lugna, men jag tar inte ut för mycket i förskott. 2017 kan fortfarande skita sig helt och hållet. Men det kan också bli en fantastisk avslutning med idel vinster. Men ni känner väl det själva? Vi lär sluta mellan plats åtta och elva. Så det finns, trots att det är långt, långt bort, anledning att börja kika på hur läget ser ut inför vintern och nästkommande år. Inte för att 2017-säsongen är slut eller ointressant, utan för att man alltid bör försöka ligga steget före, eller åtminstone undvika att ligga steget efter.

Så jag tänkte att man borde ta sig en titt på hur kontraktssituationen i 2017-truppen ser ut. Vilka kontrakt som går ut nu till vintern, vilka som inte gör det, vilka man bör förlänga med, vilka man bör släppa. Subjektiviteten lär flöda, och så får det göra från alla håll och kanter.

Det bör först och främst sägas att truppen här och nu är topp-fem-dyr i årets Superetta. Rykten gör dock gällande att budgeten kommer att minska till 2018, så det kan man ha i beaktning om man vill när man tänker på vilka man bör och inte bör satsa på till nästa säsong.

 

Målvakter

2017-11-30:

Kristoffer Björck

2018-11-30:

Stojan Lukic

 

Skall budgeten minskas så kan jag köpa att förlänga det förmodat billiga Kristoffer Björk-kontraktet med ännu ett år. Detta trots den uppenbara vetskapen om att han inte på något sätt håller för att spela på Superettan-nivå, om ens Division 1-nivå. Men en andramålvakt är en andramålvakt, och man kan inte alltid ha Fredrik Andersson på den posten i tre år, så som fallet var mellan 2011 och 2013.

Stojan Lukic har ett år kvar. Inget snack där. Han är vår förstemålvakt även nästa år.

 

Försvarare

2017-11-30:

David Johansson, Johan Hammar, Petter Björlund, Tommie Veljovic

2017-12-31:

Fredrik Björck

2018-11-30:

Hannes Sahlin, Jacob Ericsson

2018-12-31:

Danny Ervik

 

Med start från mitten så är ju mittbackspositionen i en oerhört delikat situation just nu. En mittback har kontrakt över nästa säsong, och resterande kontrakt går ut till vintern. Frågan är om ens någon av dem vars kontrakt går ut innan 2018 kommer att vara kvar när vintern blir vår. Johan Hammar är väl en av få spelare i truppen det ryktats om andra klubbar kring, men med tanke på den halvdana säsongen han ändå stått för känns det tveksamt om någon större klubb än ÖIS kommer att vara så oerhört ivriga.

För min del är det inte prio ett i denna trupp att förlänga med Hammar, men jag kan absolut se argumenten för att man till rätt pris skall göra det. Fredrik Björcks kontrakt går ut och han har som bekant spelat sin sista match i ÖIS-tröjan, om inget osannolikt inträffar. Petter Björlund har spelat sparsamt sedan ankomsten och det känns oerhört svårt att sia om huruvida han kommer att vara en del av 2018-truppen eller inte. Tommie Veljovic bör man väl göra sig av med? Kvaliteten har varit frånvarande hittills, men om många mittbackar lämnar på samma gång blir det svårare att avgöra även kring honom.

Hannes? Skall såklart ingenstans. Någonsin, förhoppningsvis.

Högerbackspositionen, en av årets sorgebarn. David Johansson lyfter inte i ÖIS-tröjan. En typisk försäsongsspelare har han, tyvärr, visat sig vara. Bra när lite står på spel, sämre när det gäller. Det skulle förvåna mig en aning om han är kvar över nästa säsong också. Danny är inte tillräckligt bra, och ni vet redan mina personliga åsikter kring att han ens är här, men det finns inget annat än att vi på ett eller annat sätt får dras med honom även över 2018.

Jacob Ericsson har en kant för sig själv, och är en av undantagen i årets trupp i att han faktiskt gjort en bra säsong. Kontraktet finns för 2018 och han känner sig uppenbarligen väldigt hemma i ÖIS-tröjan. Så, inga konstigheter där.

 

Mittfältare

2017-11-30:

Albin Skoglund, Rasmus Andernil Bozic, Sebastian Carlsen, Martin Mutumba, Jens Cajuste

2017-12-31:

Andreas Östling

2018-11-30:

Emil Skogh, Daniel Sliper

2018-12-31:

Daniel Paulson

 

Sliper, Paulson, Skogh. Tre mittfältare signade för ett år till efter denna säsongens slut. Resterande kontrakt är uppe för diskussion. Andreas Östling exempelvis? Oerhört intetsägande säsong, men potentialen är för stor hos honom för att man inte skall vilja se ett nytt kontrakt där. En av spelarna dock där känslan är att han kanske kan vara på väg bort. Vart, när eller hur vet jag inte, men känslan finns där. Likaså viljan att se ett nytt kontrakt, trots allt.

Skoglund är på lån, och där handlar det om hur avslutningen på säsongen ser ut, om Häcken har någon avsikt att behålla och vad eventuella löneanspråk hos honom skulle ligga på för att veta var man står någonstans angående honom och hans framtid i den rödblå tröjan.

Rasmus Andernil Bozic börjar man ju sakteliga få upp hoppet för. Han har imponerat efter sommaruppehållet. De chanser han fått har han tagit, och det är icke att överse. Jag ser gärna en förlängning med Bozic, som jag ser mycket potential i på ett framtida tremannamittfält.

Cajuste och Carlsen ser jag som givna att försöka förlänga med. Cajuste för sin potential och för sin uppvisade kvalitet redan här och nu. Carlsen för att han helt enkelt varit tillräckligt stabil på mittfältet under året, överglänst Östling, för att få fortsatt förtroende i min bok.

Martin Mutumba är ett svårt kapitel. Skadorna har varit många och långvariga i år. Framträdandena har varit bra, men få. Det är roligt att ha Mutumba i en trupp, men har vi råd under 2018 att ha det? Har vi råd att fortsatt ha fyra yttrar med bra kvalitet i truppen? Mutumba, som är den av de fyra med utgående kontrakt hänger löst kan jag känna.

 

Anfallare

2017-11-30:

William Atashkadeh

2018-11-30:

Johan Elmander

Oklart:

Hakeem Araba

 

Officiella hemsidan har ingen information kring längden på Arabas kontrakt, och jag minns inte om något sagts om det, men det är ju ingen vild gissning att det endast gäller 2017 ut. Jag har hittills inte sett tillräckligt med bra aktioner från Araba för att rättfärdiga en fortsättning över 2018 för engelsmannen. Oavsett vad har han skrivit in sig i historieboken med ett derbymål. Det glömmer vi inte.

Johan Elmander är med under nästkommande säsong också, och för truppen som helhet bör det vara positivt, även om man hoppas att han kan lyfta sig ett snäpp spelmässigt. För man måste vara ärlig med att säga att Elmander knappast varit mer än godkänd i sin återkomst i ÖIS-tröjan.

Så var det slutligen William Atashkadeh kvar. Kanske den svåraste kontraktsnöten av alla att knäcka. Han är i grunden vår bästa anfallare. Han har dock ytterst sällan visat det under de senaste två säsongerna, och att ha en William ur slag i truppen är knappast något eftersträvansvärt. Attityden är inte ens tveksam på sin höjd, och målen lyser med sin frånvaro, gårdagens dubbel till trots. Vill man förlänga? Det lutar marginellt över på nej-sidan för mig, med förutsättningen att man lyckas hitta något likvärdigt på marknaden, såklart. Kommer det förlängas? Känslan är lite mer åt nej-hållet där också, va? Eller är 20+-målen 2015  och kvaliteten som långt där inne finns fortfarande en stark grund i beslutsfattandet? Vi får helt enkelt se.

 

Foto: Christian Börjesson


'Smygtitt på 2018, kontraktsvägen' have 8 comments

 1. 11 september, 2017 @ 11:12 Anders Dahlby

  Intressanta vinklingar och svåra nötter att knäcka . Allt handlar ju om ekonomi och den är ju som vi vet skral.
  Bind upp de som har bästa attityd och jobbar bra, släpp upp ungdomarna som visat framfötterna .
  Om sen det skulle regna manna från skyn under vintern, signa då 2-3 skickliga spelare på bärande positioner .
  Så tycker jag………….

  Svara

 2. 12 september, 2017 @ 17:02 AntonR

  En riktigt solid mittback till Hammar känns som prio ett.
  Men mest spännande just nu är ju tränarkontraktet

  Svara

 3. 12 september, 2017 @ 22:55 Rödblå gubbe

  Tack för en bra genomgång Jonathan !
  Håller med om det mesta av det du skriver. Skulle nog ändå helst vilja att vi förlänger med Atashkadeh,
  mera tveksam beträffande Mutumba. Skoglund kan nog bli bra vad det lider men där beror det ju som
  du skriver lite på BKH och löneanspråk.

  Svara

 4. 13 september, 2017 @ 09:28 Rolf

  Skulle inte alls ta så lätt på utgången av den här säsongen.
  De närmsta matcherna möter vi 4an, 3an och 6an i tabellen och i omgång 29 möter vi 5an.
  Samtliga lag har chansen på kvalplatsen åtminstone.

  Oerhört tuff avslutning och vi kan ligga på kvalplats redan efter omgång 26.

  Av lagen från plats 8 -16 så har vi den klart tuffaste avslutningen.

  Svara

  • 14 september, 2017 @ 07:11 Jonathan Larsson

   Jag håller egentligen med dig. Jag har en förkärlek till att se saker ur längre perspektiv, och hålla fast vid känslan man hade hur sluttabellen skulle se ut inför säsongen. En mittenplacering har varit väntad från start, och den tanken har egentligen inte behövt ruckas på förrän kanske nu. Spelschemat är sannerligen tufft, men å andra sidan inte kan vi väl börja darra inför Öster, Trelleborg, Varberg och Värnamo? Vi skall vara precis lika bra som samtliga lag, och nutidshistoriskt sett behövs vanligtvis inte mer än cirka åtta-nio segrar över 30 matcher och runt 35 poäng för att undvika kval, vilket för ÖIS del i detta nu innebär två segrar på sju matcher. Det skall vi väl klara?

 5. 14 september, 2017 @ 12:51 Aílton

  Förläng med Carlsén, Hammar och aktivera Cajustes option för kommande säsong. Östling och Bozic kan möjligen övervägas också. Men isf antingen den ena eller den andra, inte båda. Östling har haft en ”jättepotential” i flera år men han blir 25 nästa år så han lär knappast bli mycket bättre än såhär. Atashkadehs uppenbara ointresse för att kämpa gör att han inte förtjänar ett nytt kontrakt enligt mig. Det ska till en jätteavslutning på säsongen av honom för att jag ska ändra mig på den punkten.

  Angående reservmålvakten förstår jag inte alls ditt resonemang, Jonathan. Ska vi ha en reservmålvakt som är för dålig är det väl bättre att signa Alexandersson från juniorerna som åtminstone har potential? Björk är dessutom skadedrabbad så det finns ingen som helst anledning att förlänga hans kontrakt.

  Svara

  • 14 september, 2017 @ 20:01 Jonathan Larsson

   Junioralternativet dök av någon anledning inte upp i huvudet hos mig beträffande reservmålvaktspositionen. Du har självfallet rätt i att ett junioralternativ går före Björk. Grundresonemanget i att vid en förmodat billigare trupp ha en så billig reservmålvakt som möjligt kvarstår dock. Men ung, egenfostrad? Helt rätt.

 6. 26 oktober, 2017 @ 11:35 Johan Moreno

  Tack för en fin överblick!

  Håller med dig i det mesta. Dock skall man ha i åtanke att en allt för stor förändring av truppen sällan är bra.
  Sannolikheten att vi hittar 2-3 spelare som kan höja lagets kvalitet med vår budget i åtanke är för låg.

  Är spelarna nöjda Fredriks Björks ledarskap så varför inte förlänga med honom istället för betala en relativt hög lön till någon som skall trolla med knäna.
  Det bör istället satsas på ungdomar i vår egen akademi och även hitta yngre spelare med karaktär och ambition i närområdet kanske som finns hos Häcken eller Tråkvitt.

  Cajuste är prio 1 signera ett längre kontrakt så att vi åtminstone får betalt om han skulle lämna framgent.

  Vi bör även leta efter en Sebastian Johansson typ. Sanningen är att vårt mittfält ej varit sig likt sedan han slutat.
  Den spelartypen behövs i S1.

  /JM

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se