image

Välj sida: spara eller slösa!

De senaste veckorna har präglats av sorg över såväl förlorade fotbollsmatcher som förlorade talanger. Men det är likförbannat vår plikt att tänka klart. Ska man tjata om varsamt skött ekonomi, tålamod och långsamt byggande av en sund förening går det faktiskt inte att skrika loserförening när vi gör försäljningar. Detta är faktiskt en fråga där man får välja sida.

 

Delvis ny verklighet ekonomiskt

 

Jens och Momo tillsammans inbringar ungefär tre miljoner till sällskapet i detta nu i utbildningsbidrag (Jens har varit i ÖIS i tio år och går utomlands). Med solidaritetsersättningar och klausuler säkerligen ännu mer i framtiden. Det är svårt för en förening som inte haft ett stabilt eget kapital på över tio år att argumentera för något annat än att försäljningar är nödvändiga i nuläget.

Sedan kan man givetvis ifrågasätta hur högt Momo och Jens värdesattes i vintras, vi vet inte men givetvis bör ÖIS fundera på hur man bör värdera talang i framtiden. Kanske har man varit för återhållsamma när en ung lovande spelare ska kontrakteras.

Tre miljoner är likväl intäkter som inte finns med i årets budget. Ska vi lita på vårens medlemsmöten ligger övriga intäkter i takt med det man budgeterat så även om det alltid kan finnas dolda hål att fylla borde detta kunna generera att eget kapital värt att tala om för första gången på väldigt länge. Lägg därtill att sommarfönstret ännu inte stängt och det mycket väl kan bli så att Diego Montiel också lämnar mot en ersättning i miljonklassen.

Så vad händer nu?

En del av pengarna återinvesteras troligen i truppen då Gabriel Altemark Vanneryr redan kommit in och någon ersättare till Jens lär tas in. Dessutom borde en eller två juniorer beredas plats i A-truppen under sommaren. Viktigt är dock att ÖIS ser till att pengar finns kvar när året är över och vi för första gången på väldigt länge kan bygga ett eget kapital.

Ett stabilt eget kapital kan ge verksamheten ett lugn som föreningen inte haft på länge. Detta lugn skapar förhoppningsvis möjligheter att jobba mer med strategi och framåtsyftande åtgärder och minskar de desperata besluten vi stundtals sett de senaste åren. Men ett stabilt eget kapital ökar också trovärdigheten. Vi vet att en del av föreningens större sponsorer de senaste åren droppat av då man ansett att pengarna ändå bara kastats in i ett svart hål. Eventuellt kan det vara så att större sponsorer med en mer stabil ekonomi tycker att föreningen är värd att investera i igen.

 

Investera för att höja lägstanivån

 

Byggandet av ett eget kapital är det viktigaste men det är också läge att se över vilka investeringar man kan göra för att bli bättre.

Pengarna ÖIS får in kan givetvis läggas på spelarlöner och en del kommer givetvis att gå till att förstärka truppen. Detta är dock ett gyllene läge för ÖIS att ta en del av pengarna och se till att man får ut mer för varje investerad krona i framtiden.

Scouting är en del av verksamheten ÖIS hade kunnat vässa till. Kan en förening på ÖIS nivå vara bäst i regionen på att identifiera talang i lägre serier kan man på sikt få mer spelare för pengarna och i några fall kunna sälja spelare dyrt som man hittat billigt. Dessutom slipper man att som många andra föreningar på Superettanivå förlita sig för mycket till ett fåtal agenters nätverk.

En idrottspsykolog hade också varit en investering. Notera att det i så fall inte ska handla om någon självutnämnd lifecoach utan en utbildad idrottspsykolog som på daglig basis kan jobba med såväl ungdomar som A-lag. Vi har sett hur Janne Andersson jobbat med Daniel Ekvall i såväl IFK Norrköping som landslaget. Det är en insats för att dels hjälpa spelare med individuella samtal när det behövs men framförallt för att stärka gruppen. Personligen är jag ganska övertygad om att ett aktivt och målmedvetet jobb med det mentala i ett lag kan göra att laget pendlar mindre i prestation och återhämtar sig snabbare vid tuffa motgångar. Något som i slutändan genererar fler poäng.

Vem vet var pengarna hamnar, vi kan dock konstatera att tillskottet ger föreningen möjligheter som vi inte haft på ett tag.


'Välj sida: spara eller slösa!' have 5 comments

  1. 29 juni, 2018 @ 07:48 Alfred

    Jag håller med dig Felix i allt det du skriver.

    Visst är det surt att se en talang försvinna från föreningen men vi får inte glömma att hela verksamheten går ut på att förädla och sälja spelare vidare. Lyckas vi med detta har vi lagt grunden för att lösa ”problemet” med obefintligt eget kapital. Vi kan/får inte lockas in i de felaktiga tankebanorna att vi först ska lösa biten med det egna kapitalet för att därefter ägna oss åt vår egentliga verksamhet.

    Hur förädlar vi då våra spelare? Ja, jag tycker dina förslag är ypperliga Felix. Att plocka in en idrottspsykolog tror jag kan vara en mycket bra investering.

    Bli bättre på scouting? Javisst, men det är nog lättare sagt än gjort. Inte omöjligt men lite diffust hur det ska å till. Det är som att säga att spelarna ska bli bättre. Med träning blir de förhoppningsvis det men här finns ”naturliga begränsningar”.

    En idé som jag personligen tror stenhårt på, vilken har prövats och av någon oförklarlig anledning inte fullföljts med konsekvens, är att samordna träning med främst friidrottssektionen. Eftersom jag har en liten inblick i friidrottsvärlden vågar jag påstå att den individuella träningen som löpteknik, snabbhet, explosivitet, smidighet m.m. inom friidrotten slår fotbollsträningen med hästlängder i fråga om kvalitet. För att inte tala om vetskapen och momentet i friidrottsträningen som syftar till att förebygga skador. Att inte utnyttja denna kunskap inom föreningen är rent och skärt slöseri.

    Svara

    • 29 juni, 2018 @ 08:59 Felix Jonsson

      Med att bli bättre på scouting menade jag helt enkelt att anställa en eller flera personer som har öga för det. Som det är nu är det något som sköts delvis på ideell basis och delvis av Kent Carlzon som även har andra uppgifter. Men jag tror på att tänka helt nytt här och anställa någon ung förmåga som har örat mot marken i fotbollsgöteborg och kan identifiera vad vi inte lyckats identifiera nu.

      Gällande de andra sektionerna håller jag med dig. Tycker det är mycket märkligt att man inte försöker samordna ett rehabcenter exempelvis, det hade troligtvis sparat en del pengar och kunnat höja kompetensen.

  2. 29 juni, 2018 @ 09:51 Aílton

    Med tanke på de senaste årens sommarsvackor efter ok/bra säsongsinledningar bör en idrottspsykolog verkligen vara intressant. Det är ändå ett återkommande kollektivt mentalt haveri vi bevittnar varje år i juni månad.

    Scoutingdelen är väldigt intressant och lite höljd i dunkel (fullt rimligt iofs). Carlzon är väl mest känd för sina Kamerunkontakter, men de smartaste värvningarna görs ju i lokala mindre klubbar. Det finns ju en scout som jobbar för U19 och U17 som verkar ha koll på tonåringar mellan Kungälv, Kungsbacka och Borås (det är därifrån flera juniorer rekryteras iaf). Jobbar Carlzon likadant med seniorspelare? Sitter han på regionens division 1- och 2-läktare och kartlägger spelare eller kör han bara på agenters rekommendationer?

    Svara

  3. 30 juni, 2018 @ 16:08 Ahr

    Bra skrivit. Tycker verkligen att pengar borde spenderas på en idrottsspykolog på något sätt.

    Svara

  4. 9 juli, 2018 @ 17:03 Stewart McManus

    Tycker årets nyförvärv har levererat klart bättre än vad man är van vid. Vet inte vem som scoutat vem men det är kvalitetsspelare vi hittat och det känns riktigt bra!

    Tycker även framtiden känns ljusare än på mycket länge. En topp fem placering i år så går vi upp för att stanna nästa år!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se