PHOTO-2018-09-05-13-33-07

Låt oss titta uppåt

Det som började så fint fortsatte uselt. Vi har legat etta i serien under 2018, och vi har varit oroliga för kval nedåt under 2018. En märklig säsong på så sätt. Men nu, efter två segrar, så har oroligheterna släppt. Åtminstone hos mig. Istället börjar man, dumdristigt eller ej, börja få det till att det kanske (KANSKE!) kan bli något av den här säsongen ändå. Direktuppflyttning? Finns inte på kartan. Kval uppåt? Osannolikt. Men chansen finns. Ju! Och så länge chansen finns så kommer jag att titta på hur det i så fall skulle gå till. Så, låt oss titta uppåt igen. Vi glömmer kval nedåt, vi glömmer de grönsvartrandiga lagen med bihang på den undre halvan, och så blickar vi mot, först och främst säsongsmålet, topp-fem, och efter det även den lilla springan som slutar i en kvalplats uppåt.

Så vad behöver man titta på för att se sina chanser, se sina möjligheter? Rimligtvis borde det vara form och spelschema för ÖIS och lagen runtomkring. Lagen man i min värld, utöver ÖIS, borde titta på är AFC Eskilstuna, Halmstads BK, IK Brage och Degerfors IF. Helsingborg och Falkenberg släpper vi. 13 respektive 14 poäng upp med en match mer spelad än dem. Det händer inte att det tas ikapp av ÖIS 2018. Och Öster släpper vi av ren logik i att om ÖIS skall gå bra under slutspurten, om vi ska titta uppåt, om vi ska avancera, så skall vi ju helst inte släppa före lag med färre poäng än oss. Då kommer det bli svårt.

Degerfors, då. 22 spelade matcher, samma poäng som ÖIS, en placering bakom. Man kommer precis ifrån en tuff trematchers-period där man tagit två poäng totalt, mot AFC, Helsingborg och Falkenberg. Innan dess hade man fyra raka vinster. Så Degerfors bör man inte räkna bort, åtminstone inte ett topp-5-race. Där kan man definitivt vara med och nosa. Spelschemat resterande matcher för dem ser ut som följer:

Värnamo (B)
Gais (H)
Varberg (H)
ÖIS (B)
Öster (H)
Frej (B)
Gefle (H)
Brage (B)

Ett överkomligt schema, då de nyss betat av samtliga topp-tre-motstånd. Tar man sina segrar de kommande tre matcherna, mot tre överkomliga motståndare, så skapar man sig ett bra utgångsläge inför de sista fem.

ÖIS näst på tur. Sexa för tillfället. 33 poäng. Två raka segrar. Innan dess 11 matcher utan seger. Katastroferna i den elvamatchers-streaken: Hela juni månad, och de sista två mot Värnamo och Gais. Mitten, med endast en förlust i matcherna mot AFC gånger två, Falkenberg och Helsingborg var trots allt godkänd, med säsongsmålet (topp-fem) i tankarna. Formen är därmed väldigt oklar. Två 1-0-segrar som sannerligen inte var mycket mer än så skapar ett lugn, men ingen direkt övertygelse om fortsättningen. Arbetsro är skapad, vilket inte är att underskatta, men spelet måste hitta tillbaka mer till vårformen för att man fullt ut skall tro på en tydlig avancering under slutetappen. Spelschemat, som ni förhoppningsvis redan kan, ser ut så här:

Frej (B)
Brage (H)
J Södra (B)
Degerfors (H)
Norrby (B)
Varberg (H)
Halmstad (B)
Landskrona (H)

På tal om bra spelscheman. Snäppet under Degerfors, men ändå. De svåra lagen man har kvar är de lagen man vill förbi. Så skall man förbi, så skall man vinna. Brage, Degerfors och Halmstad. Skall de läggas i backspegeln så har man åtminstone chansen.

Brage. Laget närmast framför. Fyra poäng före ÖIS, en match mindre spelad. Inför matchen mot Norrby på lördag så kommer man ifrån tre raka segrar (efter att innan dess inte ha vunnit på lika många matcher), dessa mot Frej, Landskrona och Gefle. Så segrarna de skall ta sett till tabellplaceringar har de tagit, men som ni ser i spelschemat nedan så har de ett väldigt tufft program kvar att genomföra, vilket gör osäkerheten större i hur säsongen kommer att sluta för Brages del. Spelschemat här:

Norrby (H)
Helsingborg (B)
ÖIS (B)
Falkenberg (B)
AFC (H)
J Södra (H)
Halmstad (B)
Varberg (B)
Degerfors (H)

Man har alltså samtliga topp-sex-lag (exklusive sig själva) kvar att möta. Nykomlingar som man är så brukar man ju se en liten dipp mot slutet av säsongerna för uppstickare underifrån. Vi flaggar härmed för en eventuellt väldigt tung avslutning på 2018 för Borlänge-gänget.

Halmstad härnäst. Lika många spelade matcher och inspelade poäng som Brage. Svårdefinierbar form även på HBK. Två raka segrar, innan dess tre raka förluster. Man har legat runt fjärdeplatsen hela säsongen, vilket ändå tyder på någon slags stabilitet i instabiliteten. Oavsett hur spelschemat ser ut så kommer Halmstad att vara svåra att ta sig förbi. Hur enkelt vi än slog dem tidigare i våras. Nämnda spelschemat, här:

Varberg (H)
Gais (B)
Landskrona (H)
Norrby (B)
Värnamo (H)
Helsingborg (B)
Brage (H)
ÖIS (H)
Öster (B)

Och även med schemat i hand kan vi stryka under att det kommer att bli en rejäl utmaning att ta sig förbi 2010-talets jojo-lag nummer ett. Det man hoppas på är ju att det kan stå någonting på spel när vi söndagen den tredje november åker till Örjans Vall för att möta dem. En del tyder i alla fall på att Halmstad då kommer ha något att spela för. Upp till oss med resten.

AFC är sist ut i genomgången. På kvalplats i detta nu. 22 spelade matcher. 42 poäng. Detta lag man så gärna vill se förlora match efter match fortsätter att göra allt annat än just det, genom ett ramstarkt försvar uppbackad av en före detta Serie A-målvakt. Man har visserligen släppt in en fjärdedel av alla sina insläppta mål under säsongen de senaste två matcherna. Kan man hoppas på att det är mer än en slump? I övrigt är formen superstark. Man har inte förlorat sedan den 17:e juni mot Halmstad, och har därmed nio raka matcher utan förlust. Spelschemat framöver som antingen skall stärka eller bryta sviten är:

Helsingborg (H)
Öster (H)
Värnamo (B)
Brage (B)
Falkenberg (H)
Landskrona (B)
Frej (H)
Gefle (B)

Ett halvtufft schema, där man både har chansen att tappa på toppen och att faktiskt ta in och utmana om direktuppflyttningsplatserna. Och känner man 2018-AFC rätt så innehåller de här åtta matcherna inte särskilt många förluster. Så låt oss hoppas på att Helsingborg och Falkenberg rycker ifrån genom segrar mot detta Eskilstuna-lag, och sedan radar de orangea upp 0-0-matcher. Då finns chansen.

Slutsatser av detta då? Att topp-fem, som varit målet från första början, är fullt rimligt att tro och hoppas på. Om inte för ÖIS egen förmåga så åtminstone för Brages spelschema. Vi skall förbi åtminstone dem. Topp-tre? Scenariot i sista raden angående AFC är det man nog måste hoppas på, och i så fall får även Halmstad fortsätta hacka lite från och till, och ÖIS bör förlora max en-två matcher, och ta minst fem segrar. Så säg segrar mot Frej, Brage, Norrby, Varberg, Halmstad och Landskrona. Drömscenario? Absolut. Men skall vi titta uppåt så måste vi drömma. Och precis som att en förlust mot Brage och en oavgjord match mot Falkenberg ledde till elva matcher utan seger, så kan såklart två knappa segrar mot Gefle och Öster leda till en väldigt fin höst. Och kan det hända då hoppas vi på det. Så vi ses i Stockholm om en vecka och så fortsätter vi den drömskt förutspådda fina hösten tillsammans!

 

 

 

 


'Låt oss titta uppåt' have 7 comments

 1. 10 september, 2018 @ 10:39 Anders Dahlby

  Roliga tankar och hoppet är det sista som överger oss.
  Men, i praktiken är det så gott som kört och till det kommer
  en trupp som inte håller för allsvenskan .
  Nej, kommande säsong med ytterligare spets i laget, då tror jag på det.

  Svara

  • 10 september, 2018 @ 11:01 Jonathan Larsson

   Håller med. Nästa år kommer bli ännu bättre. Men en så fin avslutning på det här året som möjligt tror jag hade gjort en stor skillnad för laget och föreningen, så än finns det mycket att hoppas på.

 2. 10 september, 2018 @ 20:00 Anton

  Jag älskar hopp!

  Svara

 3. 10 september, 2018 @ 21:29 AntonR

  Kul läsning. Hoppfull ska man vara. Men också ha insikt att de blir väldigt tufft

  Svara

 4. 11 september, 2018 @ 09:29 Alfred

  Jag är med dig Jonathan! Klart man hoppas. Snacket om att man inte är redo för AS är irriterande. Ska vi vänta tills vi promenerar genom SE innan vi tar klivet upp?

  Svara

 5. 11 september, 2018 @ 17:51 Rödblå gubbe

  Tack Jonathan, som vanligt kul att läsa vad du skriver. Klart att man ska ha hoppet kvar. Men efter de riktiga bottennappen med förluster hemma mot Norrby och Jönköping, förlusten borta mot Värnamo och höstens originalderby är det antagligen inte särskilt realistiskt. Hade vi haft 9-12 poäng i de matcherna hade allt varit annorlunda. Mer realistiskt nu med en plats mellan 4 och 6 (vilket hade varit helt ok om du hade frågat mig före säsongen). Håller dock med dig om att en fin avslutning där laget hittar sitt spel igen skulle ge råg i ryggen och något att bygga på till kommande år.

  Svara

 6. 19 september, 2018 @ 10:10 Alfred

  Hoppet falnade och släcktes. Förlusten mot Frej var inte bra för en-kronasmatchen.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se