13116419_1315441765136971_4682434157157371167_o

Superettanguiden – Lag 15

Lag: IK Frej
Grundade: År 1968
Antal SM-Guld: 0
Arena(Publikkapacitet): Vikingavallen(2650)
Förra årets placering: 9:e plats(Superettan)
Placeringstips i Superettan 2019 : 15:e plats
Välkända spelare som tillhört laget:
Niklas Busch Thor, numera Sirius IK(spelade i klubben år 2011-2013, 67 matcher & 7 mål)
Christophe Lallet, avslutat karriären(spelade i klubben år 2014-2015, 39 matcher & 1 mål)
Alhaji Kamara, numera Al-Tawoon(spelade i klubben år 2013, 15 matcher & 2 mål)


De fem senaste säsongernas placeringar:

2014: 2:e plats(Division 1 Norra)

2015:  14:e plats(Superettan)

2016: 10:e plats(Superettan)

2017: 14:e plats(Superettan)

2018: 9:e plats(Superettan)

De fem senaste säsongernas inspelade poäng:

2014: 55 poäng(*Division 1 Norra)

2015: 29 poäng

2016: 38 poäng

2017: 29 poäng

2018: 37 poäng

 

Skärmavbild 2019-04-08 kl. 00.25.30

(Klicka på bilden för att se IK Frejs inspelade poäng i jämförelse med de andra lagen i Superettan! OBS poäng för år 2014 är ej med i uträkningen pga spel i Division 1 Norra.)

 

Spelartrupp

*(Betyg sätts på en skala mellan 1 plus (+) till 5 plus(+++++). Tidigare insatser i karriären ligger som grund för en betygsättning men även andra faktorer kan komma att tas med i motiveringen under varje spelare.)

 

+ = Inte redo för Superettan

++ = Håller ok standard för Superettan

+++ = Håller bra standard för Superettan

++++= Håller väldigt bra klass för Superettan och borde kunna spela i Allsvenskan

+++++ = Håller alldeles för bra klass för Superettan och bör spela i Allsvenskan

 

Tränare:

Lukasz Syberjyski, 37 år

Matcher som tränare för laget i Superettan: 1 match

Snittpoäng per match som tränare för laget: 0 poäng/per match

Betyg:+

 

Målvakter:
(Ny)1.Jonas Olsson
Nationalitet: Svensk
Ålder: 24 år
Längd: 186 cm
Matcher i Superettan: 1 match/2 insläppta mål
Betyg: +
Motivering:
Målvakt som saknar riktig erfarenhet från Superettan, med endast en spelad match i serien än så länge. Fick spela mot IK Brage i premiären nu senast och släppte in två mål. Denna säsong lär bli jobbig för Frejs målvakter och försvar.

(Ny)30.Tim Erlandsson
Nationalitet: Svensk
Ålder: 22 år
Längd: 194 cm
Matcher i Superettan: 0 matcher/0 insläppta mål
Betyg: ++
Motivering:
Spenderade några år i de lägre divisionerna av engelsk fotboll utan att egentligen slå sig in på allvar. Har ingen tidigare erfarenhet av spel i Superettan men Erlandsson har trots sin unga ålder hunnit med en vända i Allsvenskan, då med AFC Eskilstuna. Spelade 13 matcher i Sveriges högstadivision och det resulterade i 28 insläppta mål.  Kommer senast ifrån spel med Nottingham Forest U23-lag.

(Ny)-. Emil Magnusson
Nationalitet: Svensk
Ålder:  33 år
Längd: 197 cm
Matcher i Superettan: 2 matcher/6 insläppta mål
Betyg: +
Motivering:
Spelade i Superettan år 2013 senast med IK Brage. Kommer senast från Vansbro AIK i Div. 4 och frågan är om målvakten verkligen har det som krävs för att spela i Superettan 2019. Känns som en backup till de andra målvakterna ifall skador skulle uppstå under säsongen.

Backar:

(Ny)3. Jon Birkfeldt
Nationalitet: Svensk
Ålder:  22 år
Längd: 183 cm
Matcher i Superettan: 61 matcher/ 2 mål
Betyg: ++
Motivering:
Värvad från nedflyttade IFK Värnamo där han gjorde 25 matcher förra året. Spelade i båda matcherna mot Syrianska i kvalet, där laget misslyckades att hålla sig kvar och släppte in 3 mål på två matcher. Har mycket erfarenhet från Superettan trots sin unga ålder men frågan är om det inte blir spel i Div. 1  med Frej nästa år för 22-åringen.

4.Hjalmar Ekdal
Nationalitet: Svensk
Ålder:  20 år
Längd: 187 cm
Matcher i Superettan: 16 matcher/ 1 mål
Betyg: ++
Motivering:
Lång spelare som under förra säsongen fick spela 15 matcher för IK Frej. Med Ekdal på plan så lyckades tyvärr laget bara hålla två nollor och detta var mot de sämre lagen i serien. Behöver spela upp sig men är en ung back som mycket väl kan komma att bli bättre med åren. Om ni tycker efternamnet känns bekant så är detta för att Hjalmar är lillebror till landslagsspelaren Albin Ekdal och son till TV-profilen Lennart Ekdal.

2.Marcus Degerlund
Nationalitet: Svensk
Ålder:  21 år
Längd: 195 cm
Matcher i Superettan: 9 matcher/ 0 mål
Betyg: +++
Motivering:
Likt som förra säsongen så är Degerlund utlånad från Hammarby till IK Frej. Spelade bra under den period han befann sig i klubben och laget förlorade endast två matcher med spelaren på plan. Belönades med sina fina insatser genom  att kallas tillbaka till Hammarby för att bli utlånad till IFK Göteborg. Fick aldrig chansen av IFK i Allsvenskan och hoppas nu på revansch i Superettan 2019. Upp till bevis för 21-åringen som spås en fin framtid.

15.Amadeus Sögaard
Nationalitet: Svensk
Ålder:  21 år
Längd: 182 cm
Matcher i Superettan: 10 matcher/ 0 mål
Betyg: ++
Motivering:
Vänsterback som är fostrad i Brommapojkarna. Besitter en hel del fart men har svårt att ta vara på den i det offensiva spelet. Är fortfarande ung men behöver utvecklas för att etablera sig som en viktig spelare i Superettan. Är den andre i IK Frej med kända kopplingar, detta då Amadeus är son till sångerskan Carola.

-. Richard Spong
Nationalitet: Svensk
Ålder: 35 år
Längd: 182 cm
Matcher i Superettan: 94 matcher/ 0 mål
Betyg: ++
Motivering:
Ett namn som många öisare kan komma att känna igen från matcher mot Spongs gamla klubb, nämligen GAIS. Är snart tillbaka från en lång skada och frågan är ifall 35-åringen kommer kunna hjälpa sitt lag från att åka ur Superettan. Erfarenheten från tidigare säsonger kan vara viktigt, därav landar spelarbetyget på ++. (Är även assisterande tränare i laget).

21.Alfred Sigemo
Nationalitet: Svensk
Ålder:  19 år
Längd: 189 cm
Matcher i Superettan: 5 matcher/ 0 mål
Betyg: +
Motivering:
Fostrad i just IK Frej och belönades med att få spela fem matcher i Superettan förra året. Tillhörde Assyriska FF under en period förra året men spelade endast 3 matcher. Behöver mer speltid och erfarenhet för att kunna tävla om en plats i laget.

(Ny)5.Albin Hultin
Nationalitet: Svensk
Ålder:  19 år
Längd: Okänt
Matcher i Superettan: 0 matcher/ 0 mål
Betyg: +
Motivering:
Spelare som senast kommer från Hammarbys U19-lag. Lär få det svårt att få speltid under årets säsong då spelaren inte gjort seniordebut och bör lånas ut för att kunna utvecklas.

(Ny)17.Oscar Krusnell
Nationalitet: Svensk
Ålder:  20 år
Längd: Okänt
Matcher i Superettan: 1 match/ 0 mål
Betyg: +
Motivering:
Tillhörde den engelska klubben Sunderland AFC för två år sedan och fick variera mellan lagets U19/U23-lag. Tillhör Hammarby numera men är utlånad till de gulsvarta från Täby. Är något av en talang och kan mycket väl växa ut till en allsvensk fotbollsspelare i framtiden. Har möjligheten att slå fina inlägg från vänsterkanten och 20-åringen kan vara lite av en joker i truppen.

(Ny)22.Henrik Millbert
Nationalitet: Svensk
Ålder:  25 år
Längd: 177 cm
Matcher i Superettan: 0 matcher/ 0 mål
Betyg: ++
Motivering:
Nyligen värvad från Div. 1-laget Umeå FC och gjorde en fin säsong där laget slutade på sexa i serien. Gjorde två mål och fyra assist på 30 matcher från sin högerkant. Är nog främst tänkt som högerback men kan även infinna sig längre upp i banan.

 

Mittfältare:

(Ny)16.Samouil Izountouemoi
Nationalitet: Grekisk/Svensk
Ålder:  20 år
Längd: Okänt
Matcher i Superettan: 0 matcher/ 0 mål
Betyg: +
Motivering:
Likt Hultin så kommer Izountouemoi från Hammarbys U19-lag och har ännu inte gjort seniordebut. Bör bli utlånad för att samla på sig erfarenhet. 

(Ny)10.Moustafa Zeidan
Nationalitet: Svensk
Ålder: 20 år
Längd: 169 cm
Matcher i Superettan: 14 matcher/ 0 mål
Betyg: +++
Motivering:
Stor talang som redan vid 20-års ålder hunnit spela 15 matcher i Allsvenskan för Brommapojkarna. Kan spela så gott som varsomhelst på mittfältet och besitter väldigt fina tekniska egenskaper. Kan vara en av de få positiva bitarna under Frejs säsong.

(Ny)23.Abdul-Halik Hudu
Nationalitet: Ghanesisk
Ålder:  19 år
Längd: 170 cm
Matcher i Superettan: 1 match/ 0 mål
Betyg: +
Motivering:
Hudu är en av många spelare som är inlånade från samarbetsklubben Hammarby och gjorde sin seniordebut i IK Frejs premiäromgång mot IK Brage(0-2 förlust för laget). Spelar som defensiv mittfältare men kan anses vara lite väl tunn på positionen med sin längd på 170 cm och vikt på 60 kg.

(Ny)24.Andrés Hernández
Nationalitet: Venezuelansk
Ålder:  25 år
Längd: 171 cm
Matcher i Superettan: 0 matcher/ 0 mål
Betyg: ++
Motivering:
Nyligen värvad från Portuguesa FC, från Venezuelas högstadivision och gör sin första säsong utomlands. Förra säsongen resulterade i 2 mål på 28 matcher från Hernández mittfältsposition och frågan är hur spelaren kommer att prestera i Superettan. Frej lär hoppas på denna värvning skall leda till att sydamerikanen blir en stabil playmaker på mittfältet.

(Ny)6.Pedro Ribeiro
Nationalitet: Brasiliansk
Ålder:  28 år
Längd: 191 cm
Matcher i Superettan: 1 match/ 0 mål
Betyg: +++
Motivering:
Ännu en sydamerikan i IK Frejs trupp och Ribeiro kommer senast från spel i USA med Fresno FC. Har även erfarenhet från MLS under sin period med Orlando City och är en duktig poängspelare på mittfältet. Kan visa sig vara mycket viktigt för laget om brassen lyckas undvika skador. (Ribeiro har sedan tidigare varit borta från spel under 6 månader på grund av en ryggskada).

(Ny)21.Kim Skoglund
Nationalitet: Svensk
Ålder:  31 år
Längd: 183 cm
Matcher i Superettan: 87 matcher/9 mål
Betyg: +++
Motivering:
Erfaren mittfältare med 87 matcher i Superettan och 44 matcher i Allsvenskan. Kommer senast från allsvenska Sundsvall och är duktigt på ett flertal positioner. Skoglund kan spela som yttermittfältare, innermittfältare och mittback, vilket IK Frej saknar i truppen. Behöver verkligen hålla en hög nivå i varje match för att laget ej skall vara med i en bottenstrid.

8.Mattias Bouvin
Nationalitet: Svensk
Ålder:  20 år
Längd: 183 cm
Matcher i Superettan: 31 matcher/ 4 mål
Betyg: +++
Motivering:
Även hos Bouvin så finner vi en lovande ung spelare som redan hunnit samla på sig en hel del erfarenhet i Superettan. Spelade 27 matcher förra året och svarade med att göra 9 poäng(4 mål/5 assist). Väldigt imponerande av den 20-årige yttermittfältaren. Spelar han likt så som förra säsongen så lär många klubbar vara hungriga  efter Bouvins signatur.

(Ny)7.Daniel Sliper
Nationalitet: Svensk
Ålder: 31 år
Längd: 178 cm
Matcher i Superettan: 229 matcher/ 40 mål
Betyg: +++
Motivering:
Många känner nog igen Daniel Sliper från förra säsongen och det är med sorg i hjärtat man tyvärr tippar yttermittfältarens lag att åka ur Superettan i år. Sliper är en väldigt erfaren spelare och kan vara mycket farlig i offensiven för IK Frej. Med sina 40 mål i Superettan och 2 i Allsvenskan under sin karriär så är 31-åringen definitivt inte att räkna ut på förhand men frågan är hur mycket stöd han kommer få från sina lagkamrater i anfallsspelet.

(Ny)14.André Alsanati
Nationalitet: Svensk/Irakisk
Ålder:  19 år
Längd: Okänt
Matcher i Superettan: 1 match/0 mål
Betyg: +
Motivering:
Ung yttermittfältare från Hammarby som fick spela 72 minuter under sin debut i Superettan. Har spelat för Sveriges U16-lag sen tidigare där han gjorde bra ifrån sig men känns ännu inte riktigt redo för att spela Superettan. Säsongen lär främst spenderas på bänken men speltid kan komma vid en potentiell skadekris.

Anfallare:

(Ny)11.Zé Vitor
Nationalitet: Brasiliansk
Ålder:  20 år
Längd: Okänt
Matcher i Superettan: 1 match/0 mål
Betyg: +
Motivering:
Ung brasiliansk anfallare som senast kommer från, ja ni gissade rätt, Hammarby. Svårt att prata om anfallarens kvalité på plan då man inte kunnat se så mycket av 20-åringens insatser på plan. Fick göra ett inhopp på 30 minuter under söndagens 0-3 förlust mot Syrianska.

(Ny)20.Melvin Frithzell
Nationalitet: Svensk
Ålder:  22 år
Längd: 183 cm
Matcher i Superettan: 32 matcher/11 mål
Betyg: +++
Motivering:
Vänsterfotad anfallare som visade upp sitt öga för mål under säsongen 2017 med sitt dåvarande lag IFK Värnamo. Gjorde 10 mål på 24 matcher den säsongen och kom därefter att flytta till danska FC Helsingör i högstaligan. Hade svårt att göra ett avtryck och blev utlånad till Landskrona under förra säsongen. Även där skulle det visa sig vara svårt att få speltid och skador uppkom. Är sugen på revansch denna säsong och hoppas förmodligen kunna visa upp att han är en anfallare att räkna med i framtiden.

9.Luca Gerbino Polo
Nationalitet: Italiensk
Ålder:  31 år
Längd: 194 cm
Matcher i Superettan: 67 matcher/ 9 mål
Betyg: ++
Motivering:
Tung targetspelare som har haft det svårt att få bollen i mål och lyckades endast göra 2 mål på 22 matcher förra året i Superettan. Har sen tidigare representerat AFC Eskilstuna och Brommapojkarna i Superettan men även där producerades inte många mål. Kan argumenteras att den långa italienaren skapar chanser för sina lagkamrater mer än vad han själv är en målskytt. Skall laget kunna hänga kvar i Superettan så krävs det att 31-åringen börjar leverera så snart som möjligt.

 

 

Nyckelspelaren:
Kim Skoglund
Den 31-årige mittfältaren har under de senaste säsongerna huserat i Allsvenskan och hunnit med att spela både för Sirius och Sundsvall. Många kanske känner igen Skoglund just från sin tid i Sirius, där han spenderade tolv säsonger med de blåsvarta och representerade laget i 259 seriematcher. I och med denna erfarenhet så kan Skoglund komma att visa sig vara en viktigt pusselbit i IK Frejs lagbygge, där många spelare knappt gjort en handfull matcher i landets näst högsta division. Skoglund är även en duktigt poängspelare och med sina 24 poäng(10 mål + 14 assist) på 131 seriematcher i Allsvenskan/Superettan, så bör tränare Syberyjski försöka inkludera spelaren i det offensiva spelet så ofta som möjligt.

 

Talangen:
Mattias Bouvin
Det råder ingen fråga om att laget har en hel del duktiga talanger i sin trupp, mycket  tack vare sitt samarbete med allsvenska Hammarby. Zeidan, Degerlund och Ekdal kan mycket väl komma att bli ordinarie spelare i Allsvenskan om några år men i mitt huvud är det Mattias Bouvin som sticker ut mest. Trots sin unga ålder så har den hårt arbetande yttermittfältaren hunnit med en del matcher i Superettan. Han har med sina insatser på plan visat att han har ett öga för att skapa chanser, finna ytor och täcka upp för sina lagkamrater. Jag gillar det jag ser i 20-åringens potential och denna säsongen så kan Bouvin ta det till nästa nivå genom att vara en framträdande spelare i laget.

 

Frågetecknet:
Anfallare som gör mål
IK Frejs största utmaning inför denna säsong tror jag mycket väl kan komma att bli bristen på gjorda mål. Man har endast tre naturliga anfallare i truppen; Zé Vitor som är oprövad på denna nivå, Gerbino Polo som inte har lätt att finna mål och Frithzell som senast producerade tvåsiffrigt för två säsonger sedan. Först och främst så ser truppens bredd på anfallets positioner väldigt tunn ut, där en långvariga skada på någon av dessa tre spelare ser ut att skapa stora problem för att kunna vara pigga en hel säsong. För det andra så har man inget “säkert kort” att falla tillbaka på, det finns inga mittfältare eller försvarare som på pappret ser ut att kunna stå för de mål som krävs i kampen om viktiga poäng. I och med den rödblåa kopplingen till Daniel Sliper så hoppas jag att 31-åringen kan komma att visa upp de kvaliteér han besitter på plan men detta ser väldigt osannolikt ut. Superettan är ingen enkel serie att tillhöra men för tillfället så ser det ut som att laget är på väg direkt ner till division 1.

Vilken plats tror ni IK Frej slutar på? Skriv gärna vad ni gissar på i kommentarsfältet! 

//@MOrgryte

 


'Superettanguiden – Lag 15' have 2 comments

  1. 8 april, 2019 @ 15:11 antonr

    Keep up the good work

    Svara

  2. 8 april, 2019 @ 16:12 Daniel

    Tror de kommer sist i år, såg riktigt svaga ut mot syrianska

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se