Lär känna din fiende #4: Uppstickarna

Två klassiker och en retsticka. 48 timmar och RAW samt Shrek? Nja, vi snackar snarare om Degerfors IF och Östers IF samt Falkenbergs FF. Som du säkert förstår riktar vi i den näst sista delen av ”Lär känna din fiende” förstoringsglaset mot de klassiska klubbarna och nykomlingarna, Degerfors och Öster, samt de senaste årens komet och överraskningslag, Falkenberg. Tre klubbar med lite olika förutsättningar och mål med säsongen. De har dock alla en sak gemensamt och det är att de är inne i en uppåtgående trend. Frågan är om den trenden kan fortsätta i årets superhårda serie.

För er som missat de inledande delarna av ”Lär känna din fiende” rekommenderar vi del 1, del 2 och del 3.

Omgång 2 2010-04-16 Degerfors IF – Örgryte IS (TV4 Sport sänder matchen)
Omgång 6 2010-05-09 Östers IF – Örgryte IS
Omgång 7 2010-05-17 Falkenbergs FF – Örgryte IS
Omgång 18 2010-07-28 Örgryte IS – Degerfors IF
Omgång 22 2010-08-19 Örgryte IS – Östers IF
Omgång 23 2010-08-24 Örgryte IS – Falkenbergs FF

Degerfors IF

Årets Degerfors är ett ungt, lovande och vanligtvis skönspelande lag. Ett gäng för framtiden helt enkelt. Som redan nu ska försöka klara sig kvar i Superettan. Något som inte lär bli helt lätt. Å andra sidan har Degerfors tränare, Patrik Werner, varit mycket tydlig med att man inte väntar sig något lätt år. Det här kommer inte att bli någon promenad i parken med din älskade. Nej, det här kommer snarare att påminna om ett slagsmål på Kniv-Söder. I år kommer nämligen Degerforsspelarna att få fightas för varje poäng. Slåss för sin egen överlevnad. Men om Werner – tillsammans med veteranen och den gamle göteborgsbekantingen Sebastian Henriksson – kan ingjuta mod i sina unga talanger och få dem att förstå att det bara är ett hårt och idogt jobb som gäller om Degerfors ska spela i Superettan även 2011 så kan nog brukets pojkar klara en kvalplats redan denna säsong.

Under fjolårssäsongen spelade Degerfors en teknisk fotboll där man ofta var det spelförande laget. Något som vi knappast lär få uppleva under årets säsong. Inför återkomsten i Superettan har Degerfors satsat hårt på att bygga laget bakifrån. Klubben hyser inga förhoppningar om att man kommer att föra några matcherna denna säsong (undantaget lär väl vara när man spelar hemma mot andra nedflyttningskandidater) utan man är helt inställda på att man som nykomling måste spela smart och lite småcyniskt. Först tänker man på defensiven, därefter på offensiven.

De få förstärkningar som klubben har gjort har man gjort på mittfältet. Där har man dessutom valt att plocka in spelare från de lägre divisionerna. Till skillnad från många av konkurrenterna har man alltså inte valt att värva namnkunnigt eller spelare med rutin från högre serier utan här har man valt att satsa på spelare från närområdet och de egna talangerna. Frågan är om det verkligen är rätt väg att gå om man återigen vill etablera sig i Superettan.

Av döma av försäsongen kan dessutom Degerfors tänkas få problem. På pappret är det egentligen bara Falkenberg (och till vis del ÖIS) som gjort en sämre försäsong än Degerfors. Laget har endast orkat med att ta tre vinster och tre oavgjorda på nio matcher. Även om försäsongens lågvattenmärke – förlust med 0-6 mot Djurgårdens IF – kom redan i årets första match skvallrar det om att Degerfors har ett jobbigt år framför sig. I min bok får man vara nöjd om man klarar en kvalplats.

Arena: Stora Valla
Publikkapacitet: 12 500
Placering 2009: 1:a plats i division 1 Norra
Placering 2008: 16:e plats i Superettan
Tränare: Patrik Werner (andra säsongen)
Spelarförluster: Mario Simunovic (anfallare, till Carlstad United), Johan Larsson (försvarare, Degerfors valde att inte förlänga kontraktet) och Fredrik Crona (mittfältare, Degerfors valde att inte förlänga kontraktet)
Nyförvärv: Andreas Ljunggren-Eriksson (mittfältare, från Enköpings SK), Stellan Carlsson (mittfältare, från Karlslunds IF), Marcus Nilsson (försvarare, uppflyttad från u-truppen), Johan Wennberg (mittfältare, uppflyttad från u-truppen) och Jesper Karlsson (mittfältare, uppflyttad från u-truppen)

Resultat under försäsongen:

Degerfors IF – Djurgårdens IF 0-6 (31 januari)
Degerfors IF – Hammarby IF 3-4 (6 februari)
Degerfors IF – IFK Norrköping 1-1 (24 februari)
Degerfors IF – Örebro SK 3-2 (3 mars)
Degerfors IF – Jönköping Södra 1-1 (5 mars)
Degerfors IF – BK Forward 4-1 (13 mars)
Degerfors IF – Qviding FIF 1-2 (20 mars)
Degerfors IF – Skövde AIK 1-1 (27 mars, Svenska Cupen)
Degerfors IF – Husqvarna FF 3-0 (1 april)

Falkenbergs FF

När Falkenberg i fjol slutade på en sjätte plats i Superettan stod man för klubbens bästa säsong genom tiderna. Stefan Rodevåg öste in mål. Kristoffer Fagercrantz sprang som en vetvilling på mittfältet. Och från sidlinjen fortsatte tränare Thomas Askebrand att utveckla sitt lag. På sätt och vis kan man säga att det mest gick i dur för Falkenberg under fjolåret. Detsamma kan man dess värre inte säga om försäsongen 2010. Om man ser till en oviktad försäsongstabell är Falkenberg (tre vinster och 7 förluster) seriens ”sämsta” lag. Och det gäller även om man ser till snittpoäng. På sina tio matcher har Falkenberg bara tagit 0,9 poäng per match.

Betyder då det här att Falkenberg kommer att få en tuff säsong 2010. Sannolikt inte. Det ska ni nog inte vänta er. Visst, klubben har tappat Jens Gustafsson, Kristoffer Fagercrantz och Björn Carlsson. En redan tunn trupp blev än tunnare. Inte bra. Eller vänta ett tag, var det verkligen så det blev? Nej, verkligen inte. Falkenberg har nämligen ersatt Gustafsson, Fagercrantz och Carlsson med ex-elfsborgaren och ex-Ifkaren Daniel Alexandersson, hemvändande Bois-mittfältaren Christoffer Carlsson och Halmstads Emil Jensen. Inte illa.

Som de flesta av er säkert förstår har värvningen av Daniel Alexandersson potential att bli årets värvning i Superettan. Vem tusan är Abgar Barsom och Peter Ijeh? Ja, det vill säga om Alexandersson hittar tillbaka till den form han visade upp under sina säsonger i Elfsborg. Vilken Öisare minns inte med kallt hjärta Alexanderssons kanonmål från 30 meter i ÖIS höstmöte med Elfsborg säsongen 2005 (jo, det stämmer att Ailton Almeida sedan vände matchen på egen hand med sina fyra mål men det hör inte hit, inte nu i alla fall). Burr!

Och tro mig även Carlsson och Jensen kommer att göra stor nytta i Falkenberg. Den där tunna truppen känns inte fullt lika tunn längre. Om bara spelare som Mikael Boman och Erik Johansson tar ytterligare ett kliv i sin utveckling har Falkenberg något stort på gång. Skrällvarning? Glöm inte heller bort att Falkenberg dessutom har en av seriens bästa målvakter i form av Stojan Lukic. Ett redan lovande lag kan med andra ord bli än mer lovande denna säsong.

Säsongen 2008 kom Falkenberg på åttonde plats, 2009 kom laget, som sagt, på en 6:e plats. Vad tror ni? Blir det en 5:e plats 2010? Tja, det är inte helt omöjligt, även om det är mycket som ska stämma om Falkenberg ska utmana seriens riktiga drakar. Askebrand och hans glada mannar kommer dock att ta varje chans att retas med topplagen; det kan du hoppa upp och sätta dig på.

Arena: Falkenbergs Idrottsplats
Publikkapacitet: 4 000
Placering 2009: 6:e plats i Superettan
Placering 2008: 7:e plats i Superettan
Tränare: Thomas Askebrand (tredje säsongen)
Spelarförluster: Jens Gustafsson (back, slutat), Kristoffer Fagercrantz (mittfältare/anfallare, till Jönköpings Södra) och Björn Carlsson (back, till Halmia)
Nyförvärv: Emil Jensen (back/mittfältare, från Halmstads BK), Christoffer Carlsson (mittfältare, från Landskrona BoIS) och Daniel Alexandersson (mittfältare/anfallare, från IFK Göteborg)

Resultat under försäsongen:

Falkenbergs FF – IF Elfsborg 0-1 (22 januari)
Falkenbergs FF – Värnamo 3-2 (4 februari)
Falkenbergs FF – BK Häcken 0-1 (9 februari)
Falkenbergs FF – Trelleborgs FF 1-4 (16 februari)
Falkenbergs FF – GAIS 0-3 (27 februari)
Falkenbergs FF – Ljungskile SK 0-2 (6 mars)
Falkenbergs FF – Västra Frölunda 1-0 (23 mars)
Falkenbergs FF – Landskrona BoIS 1-0 (27 mars)
Falkenbergs FF – Ängelholms FF 1-2 (31 mars)
Falkenbergs FF – Östers IF 0-2 (3 april)

Östers IF

Nykomlingar får det alltid svårt i Superettan. Så är det bara. I och för sig brukar det varje år finnas ett fantastiskt undantag. En nykomlingen som tar Superettan och publiken med storm. Helt utan respekt. 2007 var det IK Sirius som tjusade publiken på Studenternas, 2008 låg Assyriska på direktplats eller kvalplats under 29 omgångar (till slut slutade man dock på en fjärde plats), och 2009 var det Syrianska som stormade genom serien som nykomling. 2010 är det tämligen sannolikt att årets raket återfinns på Värendsvallen i Växjö.

Och nu undrar du förstås vad det är som talar för att Öster blir årets överraskning. Årets raket! Årets skräll! Egentligen är det ganska enkelt. Det handlar till stor del om tradition och fingertoppskänsla i värvningarna samt om förmågan att bygga ett lag som håller över en hel säsong. Av vad jag har sett hittills så har just Öster allt detta.

Traditionen behöver vi knappast tala om. Östers historia och tradition är allmänkunskap för alla fotbollsälskare.

Och när det kommer till värvningarna har Öster satsat hårt på att förstärka mittfältet. Ett synnerligen klokt vägval. Som nämnts tidigare här på Sambadefensiv avgörs allt som oftast Superettan på mittfältet. Utan ett stark och relativt bollsäkert mittfält får man det tungt . För oss Öisare är det väl bara att gå tillbaka till helvetessäsongen 2007 för att finna bevis för detta. Och det här har bevisligen Öster förstått då man bl.a. förstärkt laget med David Thor Vidarsson och Charles Anderson. Två tuffa och hårdföra, men samtidigt passningsskickliga mittfältare. Enligt Östers tränare Andreas Ottosson kommer just Vidarsson och Anderson att betyda oerhört mycket för laget denna säsong. Och om man ser till Vidarsons CV (han har bl.a. sejourer i Belgien och Norge samt ett antal a-landskamper för Island bakom sig) så kan Ottosson mycket väl få rätt. Och om man dessutom lägger till att Öster kryddat truppen med en tvättäkta måltjuv, Olivier Karekezi, så inser man att Öster verkligen menar allvar när man säger att man är här för att stanna.

Det enda som egentligen talar emot Öster denna säsong – förutom att man är nykomlingar och att nykomlingar under perioder alltid får det tungt – är den enorma press som spelarna har på sig från hemmapubliken. Fråga vilken växjöbo som helst och jag lovar att du får höra att Öster hör hemma i Allsvenskan. Att Öster ska spela i Allsvenskan. Något alternativ till detta existerar inte. När nu laget, efter två års harvade i division 1, gör comeback i näst högsta serien finns det därför en risk att pressen blir allt för tung att bära. Låt säga att resultaten går Öster emot under inledningen av säsongen. Hur reagerar då de fotbollstokiga smålänningarna? Och hur reagerar spelare och ledare. Däri ligger det stora frågetecknet. Å andra sidan ska det sägas att Österspelarna lär vara tämligen vana vid denna press efter två år i finrummens förrum.

Arena: Värendsvallen
Publikkapacitet: 13 800
Placering 2009: 1:a plats i division 1 Södra
Placering 2008: 2:a plats i division 1 Södra
Tränare: Andreas Ottosson (andra säsongen)
Spelarförluster: Robin Malmqvist (målvakt, till Halmstad BK), Fredrik Petersson (mittfältare, till Lindsdal), Niclas Olausson (mittfältare, Öster valde att inte förlänga kontraktet), Axel Johansson (anfallare, till Västerås SK), Tomas Petry (anfallare, Öster valde att inte förlänga kontraktet) och Tobias Häll (mittback, till IK Sleipner)
Nyförvärv: David Thor Vidarsson (mittfältare, från Hafnafjördur), Charles Andersson (mittfältare, från Landskrona BoIS), Jabu Mahlangu (mittfältare, nytt/förlängt kontrakt), Björn Åkersson (målvakt, från IFK Värnamo) och Olivier Karekezi (anfallare, fri transfer)

Resultat under försäsongen:

Östers IF – Länslaget 4-0 (15 januari)
Östers IF – Mjällby AIF 2-2 (29 januari)
Östers IF – Ljungby IF 3-0 (7 februari)
Östers IF – Lunds BK 2-1 (12 februari)
Östers IF – IFK Värnamo 2-0 (14 februari)
Östers IF – Åtvidabergs FF 1-1 (21 februari)
Östers IF – Husqvarna FF 0-2 (28 februari)
Östers IF – Kristianstad FF – Östers IF 2-2 (6 mars)
Östers IF – Halmstad BK 3-3 (10 mars)
Östers IF – LB 07 1-0 (23 mars)
Östers IF – Sölvesborg GOIF 0-2 (27 mars, Svenska Cupen)
Östers IF – Falkenbergs FF 2-0 (3 april)
Östers IF – Oskarshamns AIK 4-1 (7 april, Svenska Cupen)

Sambadefensivs Superettantips 2010

Så där ja! Nu har du koll på tretton av seriens sexton lag. I morgon kommer Sambadefensiv att publicera den femte och sista delen av ”Lär känna din fiende”. Därefter drar serien i gång på allvar på lördag.

Efter att ha läst vår serie och läst andra genomgångar och tips av årets hetaste serie har du sannolikt egna idéer och tankar om vilka lag som kommer att gå långt under säsongen. Ta därför chansen att utmana Sambadefensiv i årets stora Superettantips.

Tipset går till på följande vis:

1. Varje deltagare tippar sluttabellen för Superettan 2010, skytteligavinnare och antal mål som denna gör.
2. Efter varje omgång summeras varje tipsares poäng på så vis att man tilldelas en poäng för varje fel/avvikelse mellan tippad tabell och faktiskt tabell. Om du t.ex. har tippat ÖIS som 1:a och ÖIS ligger på 2:a plats i tabellen tilldelas du en poäng, och om du har tippat Assyriska som 2:a och Assyriska ligger på 6:e plats i tabellen tilldelas du 4 poäng. Man tilldelas alltså en poäng för varje fel/avvikelse man har jämfört med Superettans faktiska tabell

OBS. Det är alltså bara summeringen av poängen i samband med sluttabellen som räknas.

3. Den som har lägst poäng efter säsongens slut vinner hela insatsen.

Och för att förtydliga ytterligare en gång. Vinnaren tar hem hela potten (vars storlek är beroende av antalet deltagare förstås). Om nu inte äran och ”the bragging rights” skulle vara tillräckligt.

Svårare än så är det faktiskt inte. Insatsen är 100 kronor per tips. För att anmäla dig till tipset mailar du din sluttabell och tippade skytteligavinnare samt antal mål som denna gör till Sambadefensiv senast kl. 15:00 den 10 april.


'Lär känna din fiende #4: Uppstickarna' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se