Islossning mot Varberg

Efter sju svåra år under försäsongen lossnade äntligen målskyttet mot Varberg. Sällskapet pangade in hela fyra mål mot seriekonkurrenten i de Gaisliknande tröjorna i en härlig fotbollsmatch på Påskbergsvallens konstgräs.

Matchen hinner knappt komma igång förrän ÖIS tar ledningen. I den 4:e minuten tar ÖIS ledningen och det är Nicolas Sandberg som gör ett mål som hittat ur instruktionsboken. Anfallet börjar med att Nico får tag på bollen på egen sida av mittlinjen och slår en 20-meterspassning upp i banan till Oskar Wallén. Oskar tar emot bollen, vänder upp och ser att Jakob Olsson tar en löpning längs med högerkanten. En försvarare är i passningsvägen men det löser Oskar genom att slå bollen mellan benen på försvararen och Jakob får öppen gata ned mot hörnflaggan. Väl i inläggsläge kollar Jakob löpningarna i straffområdet: Oskar mot bortre stolpen, Niclas Elving mot mitten och Nico kommer som släpande anfallare in i straffområdet snett inåt bakåt. Jakob väljer Nico, bästa polare som de är, och sätter ett flack inlägg snett inåt bakåt mitt i steget för Nico. Nicos tajmar vristskottet perfekt och det bara smäller till när bollen borrar sig upp i nättaket bakom en målvakt som nog var glad att han inte kom i vägen för den projektilen. Ett riktigt klassavslut från vår kritiserade anfallare och en tidig ledning för Sällskapet!

Spelet ute på plan är jämnt. Varberg har mest boll och ÖIS har stora svårigheter att kunna etablera något eget spel främst eftersom Varberg vinner kampen på det centrala mittfältet. Man får inte heller till positionsspelet och avstånden mellan de sex defensiva spelarna och de fyra offensiva är stort och Oskar Wallén har inledningsvis lite bekymmer med var han ska befinna sig i banan. ÖIS skapar emellertid minst lika många målchanser som Varberg men då främst genom kontringar och det är alltid Nicolas Sandberg som är inblandad i avsluten.

Många Öisare, få Gai... förlåt Varbergare menar jag!

I den 28:e minuten så kvitterar Varberg. Man får en högerhörna och den slås perfekt mot den bortre stolpen där en helt omarkerad Varbergsspelare får gå upp bara några meter framför mål och knoppa in 1-1. Precis som de flesta hörnmål man får mot sig så känns det onödig och med tanke på hur omarkerad spelaren var så kommer någon få skäll på matchgenomgången.

Efter målet så har Varberg en bra period i 10-15 minuter. ÖIS tappar positionerna och Varberg spelar ut Sällskapet ganska ordentligt och man kommer till flera bra chanser. Närmast mål är man i den 34:e minuten när Peter Abrahamsson visar att vi har seriens överlägset bästa målvakt. ÖIS tappar bollen på mittfältet och Varberg ställer om i en snabb kontring. Bollen spelas in bakom Christofer Bengtsson på ÖIS högerkant och Varbergs yttermittfältare tar sig till ett inläggsläge. Både David Leinar eller Valter Tomaz Jr är både ett och två steg efter de bägge Varbergsanfallarna när de störtar in rakt på mål. Inlägget går mot mitten av boxen och möts med pannan av en av de framstörtande Varbergsanfallarna som nickar tillbaka bollen mot den närmaste stolpen. Peter, som är på väg bort från just den stolpen lyckas på något naturlagsbrytande sätt vända i luften och slänga ut högerhanden och stoppa bollen. Bollen ligger för en sekund hel ren framför målet men Valter skyndar till och rensar bort bollen både från planen och området. Det känns skönt att säga det: Vi har seriens överlägset bästa målvakt.

Varbergs spelövertag mattas efterhand och ÖIS tar tag i spelet igen och de sista fem minuterna så för ÖIS spelet. Kan det vara så att Frank Steens brottningspass och alla timmar i Friidrottens hus gett utslag? I den 42:a minuten så tar ÖIS också ledningen och precis som vid första målet är det första halvleks gigant Nicolas Sandberg som gör målet. Upprinnelsen är att Jakob Olsson och Nico kommer i ett två-mot-tvåläge i en kontring. Jakob drar på sig en spelare och sätter bollen mellan benen på den andre och ger Nico ett friläge snett framför målet. Nico försöker bredsida in bollen i det bortre hörnet men målvakten är snabbt nere och styr bollen utanför mål. Precis innan bollen går ut till hörna hinner Niclas Elving upp bollen och spelar direkt bakåt till Oskar Wallén som drämmer till med sin vänsterfot. Ljudet av läder mot metall ljuder över hela Varbergs socken när bollen rammar den närmaste stolpen men innan Oskar hinner gräma sig för sin otur så går bollen direkt till Nico som får öppet mål från några meters håll. Det enda som kan hindra Nico från att göra sitt andra mål är förstås ett rejält syntax error i högerfoten och han bredsidar enkelt in bollen i mål och vänder sig direkt mot den assisterande domaren för att se om han var offside innan han börjar jubla. Domaren håller nere flaggan (försvararen som hängde med Elving i förstaläget var sannolikt en bra bit nedanför Nico i planen) och ÖIS får jubla åt sin halvtidsledning med 2-1.

Den första halvleken var helt jämnt med en liten fördel för Varberg och ÖIS ledning är absolut inte rättvis. Frågan är vad Roberto och Tomas sa i pausen till spelarna, men oavsett vad det var så fungerade det! ÖIS kommer ut i den andra halvleken som ett helt nytt lag och spelar ut Varberg efter noter de första 25 minuterna.

1-3 kommer också per omgående. Publiken har inte ens hunnit dricka upp halvlekskaffet och torka bort ketchupen från mungipan som de fått av den obligatoriska halvtidskorven innan Varbergs målvakt får vittja nätet bakom sig. ÖIS vänder spelet på mittplan genom nyinbytte debutanten Jakob Lindström och bollen passar ut till Christofer Bengtsson på högerkanten. Varbergs försvar hinner inte flytta över sina positioner och Christofer passar fram bollen längs kanten till Nicolas Sandberg. Nico tar sig ned mot hörnflaggan och slår in en macka efter marken mot tre framstormande Öisare. Samtliga Öisare anländer samtidigt till bollen och för några hundradelar så är det kalabalik innan någon tar befälet. Föga förvånande så är det Jakob Olsson som tar tag i situationen när Niclas Elving och Oskar Wallén tvekar. Som en dominant alfahanne som leder en flock vargar kliver Jakob in framför de andra lagkompisarna och tar bollen och med nästa tillslag så förpassar han den i mål bakom en chanslös Varbergsmålvakt. Frågan är vem i laget som inte viker sig där och ger Jakob företräde? Valter? Nej, jag sätter en hundring på Jakob där också.

Alfahannen Jakob Olsson undrar om hans gula skor matchar den orange bollen.

ÖIS trummar på efter målet och skapar ett flertal chanser. Samarbetet mellan Nicolas Sandberg och Jakob Olsson är strålande och Sebastian Johansson och Jakob Lindström dominerar det centrala mittfältet totalt. Även Oskar Wallén gör en mycket bättre inledning och hittar sin position och bidrar till att hålla fast bollen på Varbergs planhalva längre och att Sällskapet får längre anfall. Man får emellertid inte utdelning på sitt fina spel och som så ofta så blir man istället straffade i den 78:e minuten när man gör ett misstag i försvarsspelet. Både Danny Ervik och Christofer Bengtsson väljer att försöka stöta på samma spelare och inte nog med att de inte vinner närkampen, de ramlar omkull också. Två passningar senare så hamnar bollen på den ytan som Danny normalt hade täckt om han inte ramlat och Varberg får ett friläge nästan gratis. Varbergsanfallaren är kall i läget och placerar in bollen i det bortre hörnet helt otagbart för Peter Abrahamsson i målet och 2-3 är ett faktum.

Innan de tillresta Öisarna hinner bli riktigt oroliga så svarar ÖIS med att göra 2-4 ett par minuter senare. ÖIS får en tveksam frispark, och med tveksam så menar jag snarare att det skulle varit straff. David Björkeryd tar sig förbi längs vänsterkanten och fem-tio meter utanför straffområdet så blir han dragen i armen när ryckt förbi Varbergs högerback. Domaren låter spelet gå och när David kommer in i straffområdet så blir han kapad snett bakifrån och vi talar om en ”inte ens i närheten av bollen”-kapning. Straff tänker jag, frispark i första läget dömer domaren. På planen är ju domaren gud och the lord works in mysterious ways. Och det domslutet var ju jäkligt mysterious. Hur som helst, frispark är dömt och Jonathan Lindström stegar fram och slår ett hårt inlägg mot ytan mellan backlinje och målvakt. Backlinjen hinner inte ned, målvakten kommer på mellanhand och Luka Mijaljevic kommer först på bollen och kan nickskarva in 2-4.

Luka Mijaljevic gör 2-4 mot Varberg

Luka Mijaljevic avgör matchen med Sällskapets fjärde mål.

Efter målet så slänger Varberg fram allt de har i ett desperat försök att kanske få en poäng med sig. En enda riktig chans skapar man och det i den 84:e minuten när en Varbergsanfallare lämnas obevakad mitt i straffområdet på ett högerinlägg. Peter Abrahamsson visar återigen sin klass och med en riktig Busterräddning tippar han bollen i stolpen. Efter det har Varberg inget att komma med och ÖIS spelar av matchen. Närmast mål är Luka Mijaljevic som ur ett svårt läge försöker sig på en lobb över en utrusande Varbergsmålvakt. Lobben blir aningen för lång och hög och träffar ovansidan av ribban.

ÖIS vinner matchen rättvist med 4-2 och det finns väldigt mycket positivt att ta med från matchen. Först och främst Nicolas Sandbergs spel – och mål. Nicolas gör sin klart bästa match i Öiströjan och i den första halvleken så var han totalt dominant på plan och låg bakom allt i anfallsväg för ÖIS. Jakob Olsson är på gång igen efter hans tillfälliga formsvacka. Peter Abrahamsson ser bättre ut än någonsin. Sebastian Johanssons andra halvlek och sist men inte minst, Jakob Lindström som gör en härlig debutmatch. När väl ÖIS hittar sina positioner i andra halvlek så ser man för första gången i år ut som ett lag istället för 11 spelare med samma färg på tröjorna. Dessutom så avskräcker inte motståndet på något sätt. Individuellt sätt så är ÖIS mycket skickligare än Varberg och bara man kan få ihop spelet så kan det bli en rolig säsong.

Nu väntar en veckas träning och så jobbar man från ÖIS sida på att få ihop en träningsmatch till nästa helg. Det finns ingen dag eller motståndare klar och eftersom man är sent ute är det möjligt att man inte lyckas ragga upp någon spelpartner till genrepet. I sådana fall blir det med största sannolikhet ännu en internmatch. Vi snackar Leinar versus Stahler, part II. Det kan bli nog så kul att se bara det.

'Islossning mot Varberg' have 5 comments

1. 2 april, 2011 @ 23:45 nytko

Härligt detta!

Kan Jakob Lindström vara en man för startelvan till och med månntro? Har tyvärr aldrig sett honom spela, vad har han för bra egenskaper?

Hur såg Valter och Björkeryd ut?

En enda känsla…

2. 3 april, 2011 @ 00:07 janbanan92

Det bör tilläggas att Luka’s ”lobb” var utanför straffområdet, brutalt fint gjort tycker jag.
    Hur är det med Peters kontrakt?

• 4 april, 2011 @ 11:24 Tjuvnyp

Precis – hur är det med Abris kontrakt? Förstår inte varför man använder honom ifall ledningen inte tror han signar….

I all cirkus har jag tappat bort vad som hänt med ett par gubbar.

Skoglund, Jonathan Lindström, Von Brömsen och Adam Eriksson – var är de idag?
      Har inte Sehlström erbjudits kontrakt, trots skadan?
      Samt Thorsteinsson – är han tillbaka på Island nu, vad gjorde han då här i Mars?

Slutligen, när signas Hannes Sigurdsson? ;-)

• 4 april, 2011 @ 11:40 Håkan Wall

Jonathan Lindström har ju spelat nästan samtliga matcher på försäsongen. Skoglund, von Brömssen är borta. Adam Eriksson har tydligen gått till Kinna enligt en länk som Johan G precis lagt på forumet. Steine har gått till en Norsk klubb, Hannes Sigurdsson kommer inte signas eftersom ÖIS inte signar spelar som sparkar min favoritspelare i huvudet med flit. Jag har lagt in ett Sambadefensivt veto mot det. Tro mig, vi behöver inga nya anfallare…

Peters kontrakt… Fan vet. Det var någon som skrev att han signat till sommaren (dvs nästa transferfönster) på SFs forum, men det som står där kan ju vara både sanning och rent påhitt. Jag har iaf ingen aning.

• 4 april, 2011 @ 16:32 Tjuvnyp

Har ingen aning om varför jag fick hjärn-lapsus och la dit Jonathan i ovan inlägg. Sorry. Hursom, tack som fan för all info.

Hade gärna sett att en offensiv mittfältare/anfallare hade passerat 25-års strecket. Talang har vi gott om. Men visst hade det varit gött att ha lite rutin att lita på framåt också? Det känns på förhand som vårt anfallsspel kommer blanda läcker briljans med ren bedrövlig valpighet…

Kollat lite på våra motståndares trupper. Flera ex-allsvenskar i de flesta lag. Till och med lite kvarts-kändisar som LB07’s Bovar Karim & Ola Tidman – eller exempelvis FC Rosengårds rutinerade gubb-backlinje med bla Glenn Holgersson & Micke Roth i spetsen.. Återfann även den gamle giftige skyttekungen Simon Sjöfors i Kristianstads trupp. Mycket äldre rutinerade spelare i lagen och säkerligen massvis med talangfulla yngre.

Det blir tufft att vinna den här serien..