Image-6

Alternativt förslag till styrelse

Valberedningen lämnar varje år ett förslag till styrelse som på årsmötet antingen röstas igenom eller inte. För att chansen eller risken skall finnas att det inte röstas igenom måste det finnas något motförslag. Förslaget från valberedningen detta året hittar ni, som säkert bekant, på ÖIS hemsida, närmare bestämt HÄR. Anledningen till denna text är att ett till förslag nu också lagts på bordet. Johan Gellerman och Oskar Ängermark, som vi tidigare skrivit om skickat in ett par motioner till årsmötet (det kan ni läsa om här), har nu presenterat ett alternativt förslag till styrelse.

Skillnaderna i personal är två, nämligen att de själva ersätter Thomas Munther och Matz Thorsson från valberedningens förslag. Mer exakt så skall, enligt förslaget, Johan Gellerman ersätta Thomas Munther som ansvarig för supporterfrågor och Oskar Ängermark skall i sin tur ersätta Matz Thorsson och sedan finnas där som kommunikationsansvarig.

Om man skall sammanfatta anledningen till Johan och Oskars alternativ till styrelse är främst för att arbete och kommunikation gentemot supportrarna och medlemmarna inte fungerat som det skall, och att valberedningens styrelseförslag inte visar på någon vilja att förbättra det.

Den här texten kommer att bli kort, då det är mycket mer rimligt att ni går in och läser Johans och Oskars utläggning om varför deras förslag är bra och vad de vill göra i styrelsen om de blir invalda. Men jag kan innan jag avslutar här nämna att de har tagit upp fyra punkter i sin text som förklarar vad de vill se en förbättring i inom klubben. Dessa punkter är:

 • Partnerstruktur med avstamp i matchtröjans betydelse
 • Engagera supportrarna i arbete. Medlemsmöte, aktivt arbete, t.ex. hemsida
 • Locka fler till matcherna. Biljetter sospeso
 • Etablera ÖIS-kulturen för alla som kommer till ÖIS, U17 och nyanlända till A-lag

Detta är ingen text som propagerar varken för det ena eller det andra förslaget, utan är enbart till för att få ut all information till fler människor och för att få fler att känna att årsmötet är något viktigt att närvara på. För det är det. På måndag klockan 18.00 på Presscentrum, Ullevi Stadium smäller det.

Mer om punkterna ovan och hela texten om det alternativa styrelseförslaget hittar ni HÄR.


'Alternativt förslag till styrelse' have 21 comments

 1. 11 mars, 2016 @ 09:31 Svenne W

  Förutsätter att Oskar därmed också tar över det ekonomiska ansvaret efter Matz Thorsson för att säkerställa att Elmander återbördas till Sällskapet.

  Svara

 2. 12 mars, 2016 @ 10:25 Lanslarke

  Det man kan fundera på är om de två herrarna ovan lyckas kuppa in sig i styrelsen, är de andra nominerade i så fall intresserade av att delta? Visst skulle det kännas det lite tunt med en styrelse bestående av två personer…

  Och om Thorsson blir bortröstad, hur påverkar det hans vilja att investera i ÖIS framöver?

  Svara

  • 12 mars, 2016 @ 12:16 Johan G

   Hur kuppar man en demokratisk förening? Vi har inte planerat att hota någon med våld för att de ska rösta på oss utan det står var och en som går på årsmötet fritt att välja det alternativ de tycker låter bäst. De jag pratat med som lär ta plats i den nya styrelsen (Karl Corneliusson och Dan Jonsson) har uppmuntrat vårt initiativ så jag tror inte det lär hoppas strömhopp om årsmötet skulle vilja se mig och Oskar i styrelsen.

   Thorsson twittrade följande alldeles nyss: https://twitter.com/MatzThorsson/status/708609901111730178

  • 12 mars, 2016 @ 13:29 Lanslarke

   Vet inte hur en ”kupp” egentligen definieras. Här avsåg jag att gå emot valberedningens förslag. Nu har ni förvarnat om era avsikter, vilket förstås minskar kuppfaktorn. Gott så.
   Det brukar heta att medlemmarna bestämmer. Så är det inte i praktiken, eftersom bara ca 5% av medlemmarna kommer att närvara på årsmötet. Följaktligen behövs inte speciellt mycket stöd, för att ta sig in i styrelsen. Kan man bara mobilisera några tiotals anhängare är man inne. Därmed blir demokratin ganska urvattnad.
   Oskar lär väl inte ställa till med så mycket skada, om nu Thorsson som det verkar inte blir putt.
   Vad gäller dig är jag mer tveksam. Fotosessioner vid dikeskanten iklädd rånarluva, är inget jag förknippar med supporterskap. Men om du blir invald kan du ju överraska mig. Till att börja med kan du jobba med att få bort det förbannade bengalbrännandet. Den skiten ställer till med mycket elände för ÖIS.
   /Sören B

  • 12 mars, 2016 @ 14:47 Johan G

   I praktiken är det medlemmarna som bestämmer då föreningen definieras av sina stadgar som stipulerar att årsmötet är föreningens högsta beslutande organ. Vill man ändra på detta så har man som medlem alla möjligheter i världen att motionera om en förändring av detta förfarande, och delar tillräckligt många denna uppfattning kommer en förändring träda i kraft. Att det inte är fler som går på föreningens årsmöte än de 5-10% som brukar göra det är synd men samtidigt är det en form av minimiengagemang som jag tycker ska krävas för att man ska få vara med och bestämma. Ett par tusen personer prioriterar att se 15 hemmamatcher på en säsong och att gå på ett årsmöte är ingen större uppoffring tids- och kostnadsmässigt jämfört med att gå på match. Vad som urvattnar demokratin är att medlemmar som själva lägger förslag och vill påverka föreningen i en demokratisk anda betraktas som kuppmakare av andra medlemmar som, jag gissar, inte delar deras åsikt. Att ha demokratiska val med bara ett alternativ är inte heller mycket till välfungerande demokrati, vilket har medfört att vi har haft många olämpliga individer i ÖIS styrelse genom åren (med medlemmarnas hundraprocentiga stöd) och det har speglat föreningens utveckling, eller snarare brist på densamma. Den tiden är dessbättre förbi.

   Pyroteknikanvändandet är inget som står speciellt högt upp på min agenda men när frågan väl kommer upp så kommer jag inte byta åsikt och förespråka metoder som jag inte tror på. Jag vet att Munther har lagt en del tid på att försöka stävja bengalbrännandet och jag ser inte varför jag skulle röna några större framgångar än vad han har gjort då han ändå dedikerat sig själv till uppgiften på ett sätt som jag aldrig kommer mäkta med. Det enda Munther har lyckats bidra med i frågan är att slå ner en kil mellan ÖIS ledning och dem som bränner bengaler, och det tror jag inte gynnar någon part i det långa loppet. Jag anser att det finns viktigare och mer konstruktiva frågor att lägga min tid och energi på. For the record så tror jag att legalisering och skademinimering är den enda vägen att gå (i motsats till totalförbud med tillhörande repression), men det är som sagt inget jag kommer driva på för att göra till ÖIS officiella linje även fast jag tycker det hade varit ett rimligt förhållningssätt till rådande verklighet.

   Jag hoppas att mitt supporterskap kan definieras av något annat än en fotosession i vägkanten där mitt inte fullt så bildsköna ansikte är maskerat. Regerande mästare i årskortsförsäljning, initiativtagare till en uppskattad föreläsning om ÖIS historia riktad till spelartruppen, min delaktighet i diverse supporterkampanjer och mitt arbete för att sprida information om ÖIS och uppmuntra andra ÖIS:are att delta i den föreningsdemokratiska processen kanske inte är så mycket att hänga granen, men det är något annat än en bild tagen i ett dike.

 3. 12 mars, 2016 @ 12:24 Björn

  Hoppas på valberedningens förslag.

  Svara

  • 12 mars, 2016 @ 20:43 Björn 2

   Man blir full av skratt i bland Thorsson skall vara kvar idioter hela Alaget röstar för det gå till Gais

 4. 12 mars, 2016 @ 23:37 Greven

  Förstår inte vad som har hänt. Träffade inte Gellerman Thorzon nyligen och var övertygad om att han var det bästa alternativet för ordförandeposten? Nu är det helt plötsligt han som skall petas??? Det svänger fort… Hade inte haft några som helst problem med att stödja ett alternativt förslag där MT blev ordf och Oskar och Johan valdes in. Att peta Matz är dock inte aktuellt i min bok men lycka till.

  Svara

  • 13 mars, 2016 @ 02:29 Johan G

   Det var ett år sedan jag uttryckte den åsikten och det har hänt grejer sen dess som medfört att jag reviderat min åsikt. Jag har inget emot Thorsson som individ och uppskattar allt han har gjort och gör för ÖIS men jag delar Oskars uppfattning om att det inte är helt önskvärt att en person sitter på för mycket inflytande. En sund maktdelning är att föredra.

 5. 15 mars, 2016 @ 00:08 Orolig

  ÖIS FF blir väl inget framtida Qvöis FIF eller?

  Svara

 6. 15 mars, 2016 @ 13:29 Anonym

  Två mycket bittra personer idag som ville in i styrelsen,tur var det att inte så blev fallet.

  Svara

  • 15 mars, 2016 @ 22:20 Positivt-äntligen ny bra styrelse

   Tror detta blir jättebra-nytt friskt blod-BRA arbete av valberedningen.
   Respekterar men instämmer inte i Gellermans kommentarer om Thorsson.
   Utan Thorssons engagemang hade vi kanske harvat i div 2-3.
   Han köper sig inte en plats i styrelsen-han har visat oerhört stort ÖIS-hjärta.
   Riskerar mycket ekonomiskt utan några garantier-oförskämt att som Ängermark påstå att han köper sig en plats.”Bror Duktig” borde skämmas.
   Sedan blir det bra att slippa höra gamla huvudstyrelsens alla bortförklaringar-mestadels skylla på alla andra än sig själva-om något gått fel.
   Har många fattat att resultatet 2015 egentligen är ett riktigt bottennapp.
   Trots donationer-förskott hotellprojekt(som kanske inte blir av) m.m så gör vi ändå minus.
   Då inte inräknat försäljning av Fedrik.
   Det verkliga resultatet är nog 1.2-1.5 miljoner minus-sämsta sedan konkursen.
   Det ”fintar”man bort.
   Man glömmer enkelt att FS under snart fem år betalat ca 1. 1miljon i tomträttsavgäld för Studenthotellprojektet-ett projekt FS inte ens äger.

   Ge nu nya styrelsen lite tid att lösa de ekonomiska utmaningarna-samt också förhoppningsvis täta några svaga positioner i spelartruppen-så kan 2016 bli riktigt bra.

   Fortsätt att granska men gör det på rätt sätt-men ge också de nya lite arbetsro.

  • 16 mars, 2016 @ 23:41 Johan G

   Positivt-äntligen ny bra styrelse: Vad har jag sagt om Thorsson? Att jag inte är helt bekväm med att en individ sitter på så många stolar som Matz gör är ett generellt ställningstagande från min sida och ingen kritik mot Matz som person. Jag uppskattar det han har gjort för ÖIS och det han kommer kunna bidra med fortsättningsvis, och där skiljer sig min åsikt något åt från Oskars. Jag tror på kapitalstarka mecenater som en krydda till en i övrigt välskött och välfungerande verksamhet men inte som något man, likt Lars Ranäng, gör sig beroende av för att sedan stå där med konkurs, tvångsdegradering och gamla surdegar som belastar verksamheten i flera år framöver. Inte lägga alla ägg i samma korg osv..

   Den gamla fotbollsstyrelsen hade ett par riktigt usla ekonomiska år (till exempel 2014, där Thorssons gåvor förbättrade underskottet kraftigt) och om man ska ge dem något epitet så är inte ”ansvarstagande” ett av dem, men jag antar att du har dina skäl att inte nämna detta. Jag delar din uppfattning att det var dåligt av huvudstyrelsen att låta den inkompetenta fotbollsstyrelsen ha fria tyglar så länge (huvudstyrelsens enskilt största misstag) men nu när samtliga inblandade är borta kan det förhoppningsvis bli lite ordning. Sedan finns det ju ett spel bakom kulisserna som dessbättre inte når offentligheten i någon större utsträckning då det är sådant som inte är speciellt smickrande för samtliga inblandande, och som framförallt inte varit särskilt god publicitet för ÖIS. Då du ändå verkar sitta på en del info så gissar jag att detta är något som du har snappat upp i förbifarten. Allt är inte alla gånger vad det synes vara.

   Anonym: Jag är inte särskilt bitter och jag tycker min rant på twitter var tämligen motiverad. Det finns fortfarande amatörer i ÖIS ledning och styrelse och det är ingenting jag uppskattar i en förening som, för att fritt citera Ranäng, satsar på att vara elit. Medelmåttighet och att visa uppskattning för mediokra prestationer tycker jag inte har något med ÖIS att göra, och den kritiken lär jag fortsätta yttra om det inte sker en förbättring. Har vi potentialen att vara bra så ska vi inte acceptera något annat.

  • 16 mars, 2016 @ 11:46 JD

   Det är väl inget fel på vare sig Thorssons engagemang eller plånbok? Det är ju bara hans omdöme som brister…

 7. 16 mars, 2016 @ 15:02 Pål

  Bara inte Thorson trixar tillbaka Prytz, som ju jobbar åt honom. Prytz står för kanske det största hjärnsläppet bland toppgarnityret i ÖIS – han bänkade Jeremeieff och ersatte honom med en oprövad Henrik Carlsoon – som till dags dato fortfarande inte övertygat i en enda match. Jeremeieff tackade för sig, och har ett spelarpris idag på 28 miljoner. Gud bevare Öis för fler Prytzar.

  Svara

  • 16 mars, 2016 @ 17:40 Peter

   Prytz jobbar inte längre där.
   I övrigt helt enig-hur kan man missa en sådan talang.

 8. 17 mars, 2016 @ 10:26 1894

  En seriös, nyfiken, fråga. Finns det någon i ÖIS a-lag som bedöms kan säljas för ett betydande belopp i år? Eller har ni några andra som kan ge en retroaktiv inkomst?
  Sanningen i bägge våra klubbar är ju att ekonomin inte är bra. Och tro att vi kommer gå +/- noll på driften är tyvärr en utopi. GAIS gör en vinst på några 100k tack vare MFFs försäljning av Erik Johansson, men utan det så hade det inte sett bra ut.
  I GAIS är det Luther Singh som kan säljas, men eftersom vi har honom på lån så lär det ju inte ge miljoner till oss, tyvärr.
  Hörde f.ö. att ett avtal ang derbyt är på gång, dock skriftligt denna gång…

  Svara

  • 17 mars, 2016 @ 10:48 Greven

   William A eller Seb Ohlsson kan möjligen ha något värde och vara intressant för andra klubbar. Vi har ju åtminstone för en gångs skull hållit hårt i pengarna. Inga stora namn som kommit in direkt. Hur Gais skall ha råd med den satsning dom har gjort undrar jag dock. Känns som att det kan bli en rejäl baksmälla återigen…

 9. 17 mars, 2016 @ 14:28 1894

  Njaa, Satsningen ser nog dyrare ut än vad den är, spelarbudgeten för 2016 var till och med lägre än för utfallet 2015, (fast då var tränarljung utbytt och färdig betald.) Inga spelare har ju köpts utan det är folk som vill till GAIS och det var ju ett stort antal spelare som fick gå från förra året. Truppen iår har ju minskat till 24.
  Men visst är det en balansgång på tunn lina, ett katastrof-år till det vete fasen hur det slutar, men jag antar det är samma för er? överlever ni en degradering till?

  Svara

  • 20 mars, 2016 @ 12:12 Kalle H

   Nä. Det lär inte ni heller göra.

 10. 20 mars, 2016 @ 17:45 Håkan Wall

  Angående hotellprojektet, numera studentlägenhetsprojektet, så går det inte så bra för Magnus Månsson Fastighets AB. Man fick ju först nej av Mölndals Kommun och man har även fått nej på överklagan till Länsstyrelsen för ca en månad sedan. Man har nu valt att överklaga Länsstyrelsens avslag, se:
  http://diarium.lansstyrelsen.se/Case/CaseInfo.aspx?caseID=1907024

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se