En enda känsla

Det här är vår film.

För andra året i rad släpper vi, supportarna, vår egen film inför premiären. Vårt mål är inte att konkurrera med klubbens officiella kampanj. Faktum är att från början var målet att det var supportrarnas kampanj som skulle bli klubbens officiella men av olika anledningar så gick det i stöpet – men supportrarnas idé är för bra för att skrota.

Förra året var det en liten men naggande god film med Jakob Lindström i huvudrollen. Nu utvecklar vi konceptet. Vår tanke är att med filmen sätta an tonen för ett år där vi tar nya steg mot att bli en klubb där supportrar dikterar villkoren och vår röst är den som styr klubben.

Vi vill också med denna kampanj trycka på att vårt supporterskap är inkluderande och något som alla bidrar till. Oavsett förutsättningar, bakgrund eller var du befinner dig under matcherna.

För det är inte bara Östra Stå som fylls av en enda känsla. En enda känsla är det som förenar oss. ÖIS supporterskara är en spretig samling och sången som sjungits på våra läktare i åratal är den tydligaste beskrivning vi kan komma på av vad det innebär att hålla på ÖIS. Det spelar ingen roll om du är Valter Tomaz Junior och har vuxit upp i São Paulos utkanter, om du är från Partille och spenderar vintrarna framför en symaskin för att nå det perfekta tifot eller om du har flyttat hit från Stockholm och funnit rödblå kärlek.

Alla fylls vi av En enda känsla.

Sensmoralen i filmen är att ÖIS är något annat än den stereotypa bilden av en stad av mygel, kållighet och Blåvitt. ÖIS vill framåt, vi tar avstamp i vår stolta historia och vi skapar något nytt. Och som vanligt är det vi supportrar som tar täten.

Men det räcker inte med en film för att förändra Göteborg, ÖIS eller ens höja publiksiffran. Utan supportrar som hjälper till skruva upp temperaturen inför premiären är filmen eller tanken bakom den inte värd någonting. Därför ber vi er alla, som ett första steg, sluta upp på torsdag och hjälpa till att affichera i ert närområde. Här laddar du ned affischen som du sedan skriver ut. Har du inte möjlighet att skriva ut så finns möjliheten att komma till O’Learys på Nils Ericssonterminalen 17-19 på torsdag och hämta färdigtryckta affischer att använda. Där kommer även “En enda känsla”-klistermärken delas ut till de som vill ha.

Du får självklart sätta upp afficher när du vill men vår rekommendation är att koncentrera affischeringen till torsdagen och framåt.

Förstått?

Bra!


Foto och regi: Karl Prytz
Ljud: Alexander Lindqvist
Berättarröst: Betlehem Isaak
Manus, finansiering och casting: Ideella krafter i ÖIS supporterled.

© Karl Prytz och Alexander Lindqvist, 2016


'En enda känsla' have 39 comments

 1. 4 april, 2016 @ 18:28 Greven

  Jaha. Är det Öis som syns i en reklamfilm för Vpk eller tvärtom? Varför smutsar ni radikala vänsteranhängare ner en anrik förening med politik?

  Svara

  • 4 april, 2016 @ 18:38 Anders

   ?

  • 4 april, 2016 @ 18:40 Felix Jonsson

   Är det människorna med invandrarbakgrund i filmen du syftar på som vänsterextrema?

  • 4 april, 2016 @ 18:50 Rolf

   Men för i helvete, var hittar du politiken i filmen?
   Känns snarare som att du svingar mot de som står bakom filmen.

  • 4 april, 2016 @ 20:38 Greven

   Nopp. Inget problem med att en hjälte som Valter eller en stor supporter som Isak figurerar i filmen. Det underliggande budskapet om att Sveriges gränser borde vara vidöppna och att allt genuint Göteborgskt(och svenskt) är trist vänder jag mig dock emot.

   Det är tråkigt att man så tydligt kan se vart filmmakarna har sina politiska åsikter i en film som skall handla om ÖIS.

  • 4 april, 2016 @ 21:08 C

   Skulle snarare säga att det är du som blottlägger dina politiska sympatier i och med dina kommentarer, Greven.

  • 4 april, 2016 @ 21:08 Oskar Ängermark

   Jag måste säga att jag gillar att filmen leder till en diskussion, då det betyder att den skapar ett intresse med någorlunda djup.

   Jag kan också glädja Greven att jag inte har röstat åt vänster under hela mitt liv och har svårt att se mig själv göra det den närmsta framtiden.

   Min personliga analys, som du såklart gärna får argumentera mot, är att du gör dina egna tolkningar baserat på helt andra saker än den här filmen. Du projicerar helt enkelt något som inte är där.

  • 6 april, 2016 @ 16:11 Gissa

   Öis är numera en politisk förening och ingen som kritiserar är välkommen.
   Felix mål att splittra Öis når ytterligare framgångar.

 2. 4 april, 2016 @ 18:42 Anders

  Gillar!

  Svara

 3. 4 april, 2016 @ 20:38 Kalle H

  ”Greven” har tydligen det svårt. Vänsterpropaganda? Håller nog till långt till höger. Där det bara finns vita personer.

  Svara

 4. 4 april, 2016 @ 21:31 Sven R

  I filmen betonas hur Sällskapet finner kraft i vår historia, men ändå siktar framåt. Alla tycks dock inte bry sig om vår historia. Betänk att i vårt första representationslag var sex spelare och de båda tränarna invandrare.

  Själv tycker jag att filmen är bra och trots att den bara visar göteborgsmiljöer, ändå visar att Sällskapet kan stå för något annat än våra alliansvänner kan väl ändå bara vara något bra när vi skall skaffa oss en identitet som sticker ut? Låt de randiga lagen stå för ”kålligheten”, så står vi för något utöver detta. Heder åt filmmakarna samt alla de som bidragit med arbete och medel för att göra projektet möjligt!

  Svara

 5. 4 april, 2016 @ 23:28 Fransk Både

  Kallar man detta vänsterpropaganda, undrar jag på fullt allvar om man inte psyksjuk…
  Greven jag utgår från att du ”trollar” som det heter numera, om inte tycker jag synd om dej…

  Svara

  • 4 april, 2016 @ 23:29 Anonym

   Alternativt kan man vara efterbliven också?

 6. 5 april, 2016 @ 01:08 Stolt ÖISare

  Filmen fångar och förmedlar verkligen en känsla…
  Den förmedlar något genuint…en gemenskap…något att vara stolt över.

  Den är något utöver det vanliga supportertugget som låter i stort sett likadant överallt – och där klubbnamnet bara är en utbytbar variabel.

  Det här är något annat – något utöver det vanliga.
  Och ÖIS är en klubb utöver det vanliga.

  Filmen får i alla fall mig att känna att uttrycet ”Det är gott att vara öisare” är något mer än en tom fras.

  Snyggt jobbat – alla ni som ligger bakom filmen!

  Svara

 7. 5 april, 2016 @ 01:40 Anonym

  Jag utgår från att ni som inte tycker att det finns politiska undertoner här inte heller skulle misstycka om några invandringskritiska Öisare satte upp en banderoll med texten: Refugees not welcome? Om det inte är politik att vilja ha öppna gränser kan det heller inte vara politik att vilja ha stängda gränser. Kanske skall vi dra det ännu längre, majoriteten öisare röstar förmodligen blått, är det okej med någon form av skatteprotest i samband med Öis också? Det kan tyckas som en bagatell med denna filmen men det finns goda skäl att vara vaksam när politik börjar krypa in i fotbollen. Nästa gång torgför någon en åsikt i Öis namn som du inte ställer dig bakom. Tänk på det. Dom flesta supportklubbar i Sverige har stenhård nolltolerans mot politiska uttryck i samband med sitt lag. Det skall gälla Öis också. Annars kommer det att komma en motreaktion var så säkra.
  Jag säger inte att vi är där än men det finns en oro att detta skall eskalera med personer som Felix J som så tydligt visat sitt förakt för personer med andra politiska åsikter och som ser sina egna fina progressiva åsikter stå över klubben.

  Svara

  • 5 april, 2016 @ 06:24 Laban

   Det ligger mycket i vad du säger. Men jag har tittat igenom filmen några gånger och har svårt att se/höra något som skulle vara kontroversiellt och som inte redan står i Öis stadgar eller är en mänsklig rättighet.
   Däremot lite synd att vi, som så ofta, måste spegla oss i övriga alliansklubbar. Onödigt.

  • 5 april, 2016 @ 08:31 PK

   Bra skrivet, det är bara önsketänkande om ”en enda känsla”

  • 5 april, 2016 @ 08:37 Stig åt sidan

   Exakt vad i videon har politiska undertoner? Är det ordet mångfald du retar dej på? Smörgåsbord är mångfald tex.
   På läktarn kan det betyda att man vill se barn, gamla, kvinnor etc…
   Eller vad syftar du på? Inte nån flummig känsla nu, peka ut exakt!

  • 5 april, 2016 @ 09:08 Anders

   Vad svamlar du om? Hur får du den här filmen att handla om migrationspolitik? Är det politik att distansera sig mot övriga klubbar i stan?

   Alla till gamla! Älska ÖIS!

  • 5 april, 2016 @ 15:56 Joel

   Anonym: ”Jag utgår från att ni som inte tycker att det finns politiska undertoner här inte heller skulle misstycka om några invandringskritiska Öisare satte upp en banderoll med texten: Refugees not welcome?”

   Det där handlar ju om mänskliga rättigheter och lika värden, vilket är en av grundprinciperna i öis, och har ingenting med politik att göra. Din jämförelse är således helt skev.

  • 6 april, 2016 @ 17:17 Gissa

   Jag har förespråkat att man som privatperson går ut med sin klubbidentitet i de sociala aktiviteter man deltar i.
   Om man som jag är miljövän så har man nick på forum som exempelvis: Öisare för miljön, GrönÖisare odyl och Öissköld som ikon.
   På det sättet får Öis positiv reklam och när man går på en Öismatch så är det fotboll man går på.

   Felix + några vill istället använda Öis som ett forum för sina ickefotbollsrelaterade åsikter.
   Tyvärr verkar ledningen ha bestämt sig för den senare linjen.
   Vi kan därför förvänta oss mer politik i Öis framledes.
   Mångfald i Öis inkluderar inte en mångfald av åsikter.

   (Detta publiceras även på min blogg pehr.blogg.se)

 8. 5 april, 2016 @ 06:08 Laban

  Alla får vara med – bra! Men inte kålliga gubbar – dåligt.

  Svara

  • 5 april, 2016 @ 10:56 Felix Jonsson

   Jag kan tycka att de kålliga gubbarna faktiskt fått viss exponering redan. Kanske läge att låta lite andra ansikten synas för en gångs skull?

  • 5 april, 2016 @ 16:59 Laban

   Varför då nämna dem?

 9. 5 april, 2016 @ 09:27 C

  Hade man kunnat vänta något andetag med lillebrorskomplexet? Kan utomstående ta tidernas störste öisare som tillfrågad att medverka snarare för sin hudfärg? Hade jag kunnat tänka mig i alla fall en av sextioåringarna, som representant inte minst för vårt arv, i mångfalden av rödblå? Är Älvsborgsbron vackrare utan trafik? Kanske. Men det bestående är att filmen uppenbarligen provocerar, på ett annat plan än gängse bäst i stan-plattityder, genom ett budskap som är och alltid har varit en del av klubben (och stora delar av svensk idrott överhuvudtaget). Och att det ställningstagandet är vad personerna bakom filmen tar sig tid att försvara i kommentarerna. Det gör mig faktiskt väldigt stolt, som en del av samma klubb.

  Svara

  • 5 april, 2016 @ 11:03 Harry

   +1

  • 5 april, 2016 @ 14:03 C

   Nu snodde du mitt alias, men jag tror jag skriver under på dina ord ändå.

  • 5 april, 2016 @ 14:11 Harry

   Till Harry från Harry ”1”.

   Har under 2013-2015 haft flera inlägg om ungdomsfotbollen i Öis.
   Kanske bra om du kallar dej ex. Harry ”2” så slipper det bli några missförstånd om det ”hettar” till på sidan.

   Med vänlig hälsning / Harry 1.

  • 5 april, 2016 @ 15:43 Harry1

   Fast jag har nickat Harry på ÖIS-forum sedan tidigt 2000-tal så om ni kunde använda er av Harry2 och Harry3 hade det uppskattats

  • 5 april, 2016 @ 23:50 C2

   Hoppsan, f’låt.

  • 6 april, 2016 @ 08:37 Harry 3 (Harry)

   Förlåt, jag byter direkt! Fortsättningsvis kör jag med Bert.

 10. 5 april, 2016 @ 16:02 Jesper

  Ser icke det politiska i att lyfta fram vår klubb som ett alternativ till de randiga….

  Jäkligt strongt arbetat av er som ligger bakom – även i år. Det visar på att det finns ett kreativt tänkande i våra led!

  Svara

 11. 5 april, 2016 @ 16:18 Svar till Harry1

  OK Harry1.
  Då byter jag om du var först med Harry.
  MVH Dirty Harry, make my day.

  Svara

 12. 5 april, 2016 @ 18:33 ...

  Hej. Jag tycker att filmen var fin. Det är två sekvenser som jag upplever som lite ”överflödiga” och behöver hjälp att förstå sekvens: 43-50 och 1.09 -1.12. Det känns lite som självklarheter i allmänhet, hur är det typiskt för oss? Filmen handlar ju om att vi (en enda känsla) är större än självklarheter? Varför nämns självklarheter som alla står bakom ?

  Bra jobbat av er som har gjort filmen!
  Avslutningsvis vill jag uppmanna oss alla att aldrig blanda politik och ÖIS.

  Svara

  • 5 april, 2016 @ 23:00 Greven

   Det är dessa två sekvenser som retat mig också. Loke beskriver på ett ypperligt sätt vad det är att vara Öisare i låten färglära. Den låten kunde man ”filmatiserat”. Nu när jag sett filmen en sisådär 20 gånger till inser jag dock att jag överdrivit något. Filmer är inte min kopp te men min reaktion var kanske något dramatisk.

 13. 6 april, 2016 @ 06:53 Laban

  En sak kan vi vara överens om: Man dricker inte en öl på det viset.

  Svara

 14. 6 april, 2016 @ 21:41 Kalle H

  Förstår inte alla gnällspikar på denna sida. En jävligt fin film. Tycker inte heller att bara åsikter från höger skall få finnas i ÖIS. Vi skall vara en klubb för alla. Vilket jag tycker att filmen speglar. ÖISARE sedan nittonhundrafemtiotalet.

  Svara

 15. 7 april, 2016 @ 15:57 Sofia

  Pehr: Du lovade ju att du inte skulle komma tillbaka förrän det var dags för pride igen. Nu blir jag besviken över att du inte håller ditt ord.

  Svara

 16. 10 april, 2016 @ 08:16 Christoffer

  Jag tycker filmen var fin och jag tycker att det politiska var där redan på Afzelius tid.
  Jag är liksom Björn inte heller var, göteborgare, men jag attraherades av ÖIS annorlunda hållning. Den känslan ni förmedlar i filmen tycker jag är spot-on med den.
  Oavsett om det handlar om Davit, bengaler eller anti-kållighet så är vi där.
  Någon sa, man föds röd och dör blå. Om det stämmer är ju det här den rätta klubben för ett livslångt supporterskap.
  Fortsätt så här, framtiden tillhör oss!

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se