Valhalla_idrottsplats_i_Göteborg_01

Goda möjligheter för en arena på Heden

ÖIS vara eller icke vara på Gamla Ullevi är troligtvis en fråga som gäckar många. Arenan är i nuläget inte det hem många vill att ÖIS ska ha. Motionen som jag och Fredrik Johansson lade till årets årsmöte röstades igenom och med anledning av detta kommer frågan lyftas ytterligare under året som kommer.

Fredag är dock en intressant dag för den som intresserar sig för arenafrågan. Då ska nämligen förslag om stadens arenaplaner vara inlämnade. 2 maj ska kommunstyrelsen enligt nuvarande tidsplan fatta beslut om hur man ska gå vidare i arenafrågan och därför ska förslag till detta beslut vara inne senast 15.00 på fredag. Då vet vi troligtvis lite mer om kommunens planer för innerstadens arenabyggen.

Varför är detta då intressant för ÖIS del?

Jo, det intressanta projektet i planerna är den ersättningsarena för Valhalla IP som planerar att byggas på Heden. En arena som hade kunnat vara en möjlig framtida destination för sällskapet. Enligt såväl Moderaternas Jonas Ransgård som vänsterpartiets Daniel Bernmar är det stor sannolikhet att Valhalla ersätts med en arena på Heden.

– Jag skulle svara att chansen är ganska stor att ersättningsarenan hamnar på Heden. De flesta partier verkar tycka det är den bästa lösningen. Detta är också min förhoppning.

Så lyder svaret jag får från Vänsterpartiets Daniel Bernmar om en eventuell ersättningsarena för Valhalla IP på Heden. Moderaternas Jonas Ransgård säger såhär om chanserna till en arena på Heden:

– De är stora.

Annika Funkqvist, stadssekreterare hos socialdemokraterna svarar att man fortfarande jobbar med det förslag som ska presenteras på fredag och inte kan ge några svar i nuläget.

Utformningen på arenan är ännu inte klar och förslaget det kommer fattas beslut om innehåller i nuläget inga detaljerade ritningar. Något som kan tolkas som ganska positivt för Sällskapets del då detta borde innebära att man fortfarande kan påverka processen om man kommer fram till att arenan på Heden hade kunnat vara ett lämpligt framtida hem.

Jonas Ransgård (M) kunde i nuläget inte svara på vilken publikkapacitet den nya arenan kommer ha, Johan Svensson från vänsterpartiet, som Daniel Bernmar hänvisade mig till och som jobbar för partiet dagligdags med frågorna, tydliggjorde dock sitt partis ställning i frågan:

– Vänsterpartiets inspel i förhandlingarna var att ersättningsarenan ska motsvara minimikraven i kapacitet för läktare och faciliteter för damfotboll på elitnivå. Det är även vår synpunkt i nuläget. Jag minns inte exakta sifferantalet i nuläget, men minns dem som ganska väl tilltagna.*

Vänsterpartiet drog sig dock ur arenasamarbetet i veckan och kommer därför inte stå bakom det förslag som presenteras på fredag. Att döma av Bernmars första svar råder det dock enighet hos de flesta att Valhalla IP ska ersättas med en arena på Heden.

Vid sidan av kommunens utredning har Plats för Göteborg lagt ett förslag. I det konsortiet ingår byggbolagen Wallenstam, Balder, Platzer och Skanska samt arkitekterna Wingårdhs, Semrén & Månsson och White. Även i Plats för Göteborgs ursprungsförslag ingår en ersättningsarena för Valhalla på Heden.

Dessutom uppger GP att ett tredje förslag från Unibail-Rodamco, som ligger bakom bland annat Mall of Scandinavia, presenterats för kommunstyrelsen. Huruvida det finns någon ersättningsarena för Valhalla IP i det förslaget vet vi inte.

Fortsättning i frågan lär följa, och ÖIS har ännu inte presenterat någon arbetsgrupp som ska utreda arenafrågan, detta ska enligt motionen göras på årets första medlemsmöte. Klart är dock att möjligheterna för en mindre arena i innerstaden just nu verkar vara förhållandevis goda. Återstår att se hur ÖIS tar ställning till det. Håll ögonen öppna på fredag.

*Arenakraven för damallsvenskan motsvarar Superettan för herrar

Fotnot: David Lega (KD) har också sökts via mail utan framgång.


'Goda möjligheter för en arena på Heden' have 7 comments

 1. 25 april, 2018 @ 18:43 Magnus

  Känns som att en arena med kapacitet på under sextusen är det som planeras om det blir av, och i min naivitet vill jag tro att om ÖIS lyckas etablera sig som ett någorlunda stabilt mittenlag i AS under en 5-10års period, ska vi kunna ha en publik som ligger på mellan fem och sjutusen. Att då göra en ”hemmaborg” av en mindre arena kan ju vara att skjuta sig lite i foten. Blir arenan på mellan åtta och tiotusen däremot, då känns det mer intressant i mina ögon.

  Svara

  • 25 april, 2018 @ 18:47 Felix Jonsson

   Vi får se vad man kan utläsa av förslaget på fredag. Men det är det jag menar med att ÖIS tidigt borde försöka påverka och se till att det blir en arena med önskad kapacitet. Än så länge har ju politikerna inte haft speciellt mycket mer att ta ställning till än att GFC:s hem försvinner och behöver ersättas.

 2. 25 april, 2018 @ 18:43 Anders Dahlby

  Väldigt intressant, fortsättning följer…

  Svara

 3. 25 april, 2018 @ 19:47 Johan

  Bra jobbat Felix! Ska bli kul att följa:)

  Svara

 4. 26 april, 2018 @ 19:17 Hulken

  Att bygga en ny arena 100 m från en 10 år gammal arena låter som hål i huvudet. Om ni frågar mig.

  Svara

  • 27 april, 2018 @ 10:50 felix.jo@live.se

   Fast i det här fallet handlar det ju om att ersätta Valhalla och bygga en arena i den storleken. Det är ju inte så mycket konstigare än att Lisebergshallen ligger 100 meter från Scandinavium. För att lag av olika storlekar ska kunna leva parallellt i stan krävs ju olika stora arenor. Med den logiken hade ju det bästa varit att lägga konstgräs på Nya Ullevi och låta samtliga lag i stan spela där för där får ju alla plats.

  • 27 april, 2018 @ 12:56 Johan G

   Det är lite Göteborg i ett nötskal, men det är väl bara att tacka att ta emot när det faktiskt gynnar en själv. Är ju värre för RIK och övriga klubbar som nyttjar Lisebergshallen som överhuvudtaget inte har fått ett alternativ när de inte längre kan spela kvar.

   Sedan är jag lite skeptisk till om det blir av i närtid. Dels för att hela det nya komplexet på Valhalla än så länge bara är en ofinansierad pappersprodukt men även för att jag kan tänka mig att Dennis kommer ha högljudda synpunkter angående framtida exploatering av Heden, och han lär sätta sig på tvären om den nya spelplatsen inte är Gothia Cup-anpassad eller tar ytterligare en plan i anspråk.

   Ser man till publiksiffrorna i stan är det ju inte särskilt många som bryr sig om elitidrottslagen och det är möjligt att det inte går att försvara en ny 200-miljonersinvestering i en ny arena (plus det ytterligare ekonomiska åtagandet kommunen kommer ta vid bygget av en ny inomhusarena på Vippen) när det finns andra, i allmänhetens syn, viktigare områden i behov av pengar. Kopparbergs arenasituation går ju att lösa via Bravida och övriga träningar/matcher på Valhalla kan portioneras ut på andra planer runtom i stan där man istället lägger ett fåtal miljoner på att investera i värmeslingor under planen.

   Personligen tycker jag ÖIS fokus ska ligga på att få tillbaka marken stan lånade av oss för 100 år sedan och därefter skramla till en ny arena och bygga den läktare för läktare.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se