David Leinar – en god affär?

En sund ekonomisk hushållning sägs vara a och o om man vill bli framgångsrik. Lev inte slösaktigt! Tänk dig alltid för innan du gör en affär. Agera rationellt! Ett maximalt utnyttjande av dina resurser kan ta dig långt. Riktigt långt. Köp billigt. Sälj dyrt! I den svenska fotbollsvärlden pratar man kanske mer om att värva (köp) som Bosman och att sälja som Hasse Borg.

Med anledning av att det nu ryktas om att David Leinar är på väg att lämna ÖIS på fri transfer känns det aktuellt att ställa frågan om de här principerna om en sund ekonomisk hushållning och smarta affärer är något som präglar ÖIS köp och försäljningar av spelare. Jag har därför för avsikt att i denna text titta lite närmare på turerna kring David Leinar.

Innan vi tar en närmare titt på Leinaraffären skulle jag dock vilja klargöra ett par saker. Inledningsvis vill jag göra ett förtydligande, det är givetvis inte så att Dick Last hade glömt bort att Leinars kontrakt skulle omförhandlas innan den 15 december. Så var det inte. Glöm det. Alla som säger det snackar skit. Det var jag som slarvade med ironin (jag är född på 1970-talet och de ironiska ränderna går visst aldrig ur). Nej, det är snarare så att klubben försökte sig på en rövare i frågan om Leinars kontrakt. En kalkylerad risk. Under Hareidegate var man nämligen väldigt tydlig med att man inte ville inleda några som helst förhandlingar med spelare innan man hade gjort klart med en ny tränare*. Den nya tränaren skulle ha möjlighet att sätta sin prägel på den trupp som ska få till uppdrag att spela upp ÖIS i Allsvenskan. Inte är det något lustigt med det. På sätt och vis kan jag tycka att det är ett korrekt ageranden. Riskfullt, men korrekt. För det första är det ganska givet att en ny tränare inte bara ska få ärva en massa gamla kontrakt och spelare. Nej, en ny tränare måste ha en möjlighet att forma sin egen trupp, sitt eget lag. För det andra – och det här har jag sagt gång på gång under årets Silly season – har ÖIS tillgång till ett stort antal kompetenta mittbackar. I mina ögon har vi rent av något för många. Att då chansa med en av alla dessa mittbackars kontrakt är ingen stor grej. Kom ihåg det innan du idiotförklarar någon person. Eller förresten, ge fan i att idiotförklara någon person. Förmodligen gör alla så gott de kan.

Att jag tycker att klubbens chanstagning med Leinars kontrakt är OK betyder dock inte att jag anser att det är ett klokt och businessminded agerande. Det är knappast ett bra sätt att sköta sina affärer på. Låt mig förklara varför.

Ponera att Leinar försvinner från klubben. På fri transfer. Det betyder alltså att vi inte får ett öre för honom. Inte en ynka spänn. De som sålde Eriksbergsvarvet fick till och med mer än det. Till saken hör dock att vi betalade en ansenlig summa för Leinar när han kom till klubben för lite drygt ett år sedan. Av vad jag har kunnat läsa mig till så pratar vi om en summa i storleksordningen 800 000 till 2 miljoner kronor. Jo, det är ett brett spann, men i nuläget är detta spann det bästa jag kan erbjuda. Om någon sitter på mer exakta uppgifter får ni mer än gärna kontakta mig via e-post. Enligt uppgift hade Leinar en klausul i sitt kontrakt med Ljungskile som kungjorde att han var fri att gå till en allsvensk klubb om en viss summa betalades till Ljungskile. I efterspelet till övergången mellan Ljungskile och ÖIS har det sagts att denna summa låg strax över miljonen (i viss fall har det varit snack om miljoner men det låter överdrivet för en spelare av Leinars kaliber). I dag är dock Leinar värderad till 2,2 miljoner kronor (en värdering som sannolikt bör tas med en rejäl nypa salt).

Om jag förstår saken rätt så betyder det att – om Leinar går tillbaka till Ljungskile – vi har hyrt Leinar från Ljungskile för någonstans mellan en och två miljoner. Glöm inte heller bort att vi under året burit Leinars lönekostnad. Om vi antar att Leinar satt på en lön som låg något under det allsvenska genomsnittet (som ligger någonstans strax över 6o 000 kronor i månaden) så blir den totala lönekostnaden för Leinar någonstans i storleksordningen 600 till 700 000 kronor. Och då har vi inte räknat med vad ÖIS betalat i arbetsgivaravgifter och spelarförsäkringar för Leinar. Det betyder att Leinar har kostat ÖIS någonstans mellan 2 och 3,5 miljoner kronor.

Frågan jag vill att ni nu ställer er är om Leinar har varit värd de här pengarna?

Som kronan på verket har vi sedan – och det här är faktiskt hårresande – att ÖIS nu faktiskt skänker en resurs värderad till 2,2 miljoner kronor till en konkurrent.

Ain’t life great?

Jag undrar nu om det här är god ekonomisk hushållning. Är det så här alla klubbar sköts? Är det så här vi vill att klubben ska göra affärer? Kanske är det här bara ett extremfall. Ett olycksfall i arbetet. Lite svinn får man faktiskt räkna med. Om jag bara utgick från Leinaraffären hade jag dock kommit till slutsatsen att ÖIS arbetar rakt emot principen: Köp billigt! Sälj dyrt! Vi kör mer: Köp dyrt! Skänk till välgörande ändamål! Är det verkligen ett rationellt sätt att sköta en klubb? Hur länge är en sådan modell ekonomiskt gång- och hållbar? Någon som är bra på sådant här som kan förklara för oss vanliga dödliga? Visst, alla kan inte vara Hasse Borg. Och om man ska vara rättvis, Dick Last har faktiskt bara varit sportchef i lite drygt ett år. Med erfarenhet kommer också fingertoppskänsla och ett gott affärssinne. Låt oss därför hoppas att ÖIS skriver ett nytt kontrakt med Leinar för att sedan sälja honom dyrt till någon dansk eller norsk klubb och att Last nu är en erfarenhet rikare och visare. Nästa gång, då är det vi som gör en Hasse Borg-affär!

*Janne Andersson blev klar som ny ÖIS-tränare den 11 december vilket gav Dick Last och Janne Andersson väldigt kort om tid för trupp- och kontraktsvärdering och omförhandling. Dessutom var spelarna på semester under denna period vilket givetvis försvårade förhandlingarna med David Leinar.


'David Leinar – en god affär?' have 7 comments

  1. 20 januari, 2010 @ 20:17 Öis Til The Day I Die!

    Som vanligt är det ypperligt formulerat och intressant läsning, Johansson.

    Men jag tror den kroknande marknaden är ännu en anledning till att kontraktet inte förnyats.

    Vem köper en överårig mittback från en klubb som rasade ur Allsvenskan med ett hårresande antal insläppta bollar?

    Nej, tror det är billigare att ”skänka” än att återsigna och tro sig göra en vinst…

    Det här var en dålig affär. Sånt händer. Leinar var dynamisk, tung och grymt bra på huvudet. Precis vad vi behövde – trodde nog många. Med facit i hand så gick det åt helvete. Både för Leinar och laget i stort. Han är inte värd ett korvöre i dag.

    Ljungskile eller liknande klubbar kan säkert få stor nytta av hans kunnande – men jag tror aldrig de skulle värva honom för dyra pengar.

    Och danskarna?
    De har sämre ekonomi i sina klubbar än vi har i Sverige.

    Och det står kontraktslösa spelare på rad över hela världen.

    Tror vi frigör kapital med ett ”tack & hej” till Leinar – och väntar ut marknaden. Säkerligen finns det ”bättre” gubbs för samma lön tillgängliga när säsongen närmar sig.

    Svara

    • 21 januari, 2010 @ 07:14 Martin Johansson

      Du har alldeles säkert rätt. Att tro att man under brinnande lågkonjunktur och finanskris ska få två miljoner för en spelare som David Leinar när Blåvitt betalade tre miljoner för Daniel Alexandersson under högkonjuktur är bara naivt. Å andra sidan tycker jag de övriga funderingarna är tillräckliga för att se att det finns vissa strukturella problem. Kan man verkligen driva en klubb så här kortsiktigt och med så här höga kostnader. Krävs det inte ett annat tillvägagångssätt om framgång ska kombineras med en sund ekonomi. Jag menar om det stämmer att Leinar har kostat oss mellan två och tre miljoner för ett års arbete så är det helt otroligt. Det kan inte stämma. Det betyder, skulle jag vilja hävda, att ÖIS inte ska köpa mer än riktiga spetsspelare. I övrigt måste det vara egna talanger och bosmanfall. Verkningsgraden för de pengar som man sätter in ”i” företaget när man stoppar in Leinar i laget är rätt låg. Dags för ett nytt sätt att tänka och arbeta på? Man kan ju dock fråga sig om vi supportrar skulle acceptera det?

      Och du har rätt även i övrigt, bra att vi frigör kapital, bra att vi ser över huset, bra att vi kollar vad som finns tillgängligt för mindre pengar. Just nu är det väl klubbarnas marknad. När fönstret stänger den 1:e februari kommer det sannolikt finnas en hel del spelare utan kontrakt som vi kan närma oss med erbjudanden.

    • 21 januari, 2010 @ 07:58 Johan Gellerman

      ”Kan man verkligen driva en klubb så här kortsiktigt och med så här höga kostnader. ”

      ÖIS har drivits så i tio år och överlever tack vare givmilda sponsorer, så visst går det även om det är helt värdelöst. Utan att veta ett jävla skit så antar jag att ÖIS har alla möjligheter i världen att, med hjälp av sina sponsorer, få ordning på sin egen ekonomi utan att det ska behöva leda till ett enormt förfall.
      Dock verkar nuvarande ledning ganska ointresserad av att styra upp den biten. Om det beror på att man är så bombsäkra på att pengarna för att täcka upp underskottet alltid kommer finnas där (vilket man inte kan veta) eller om man bara är helt dumma i huvudet kan man bara spekulera i.

      Personligen så avskyr jag sättet det fungerar på. Att få mångmiljonbelopp av sina sponsorer är givetvis trevligt, men att det ska behöva gå till att täcka upp för ett underskott som ligger kring 10 miljoner årligen är för jävligt. Det blir en ond cirkel och man försätts i bidragsberoende för att man ska klara av att upprätthålla sitt luftslott, men det är absolut inte en hållbar lösning och någon gång kommer bubblan spricka och luftslottet krascha stenhårt. Incitamenten för att styra upp ekonomin är tydligen för små, men för ÖIS bästa så skulle jag säga att det är direkt nödvändigt.

      För att det ska bli någon förbättring så måste det nog komma krav från sponsorerna att man inte längre är intresserad av att pumpa in pengar som försvinner i en mängd svarta hål eller att vi får en ledning som inser den förhållandevis prekära situationen och självmant vill göra något åt det. Som det är nu är det alldeles för många som är nöjda bara lönen trillar in den 25e.

  2. 20 januari, 2010 @ 20:40 Elfström

    Off topic, men har Robin Jonsson skrivit på ett nytt kontrakt ännu? Har ju inte kommit någon info om det vad jag kan minnas. Tappar vi Robin och lånet av Sjöberg strandar ser det helt plötsligt ganska illa ut på backsidan.

    Svara

    • 21 januari, 2010 @ 07:14 Martin Johansson

      Mig veterligen har inte Robin Jonsson skrivit på något nytt kontrakt än. Vore för djävligt om vi tappade Robin.

  3. 21 januari, 2010 @ 09:08 Mikael

    Mycket bra skrivet. Läsning är inte trevlig dock så tillvida att du blottlägger ett möjligt problem i ÖIS sätt att hantera investerade pengar. Man kan bara sucka åt situationen och inse hopplösheten. Frågeställningen om det är såhär affärer sköt i övriga fotbollsvärden är intressant. Jag tror absolut att det förekommer, och visst får man räkna med ett visst svinn i kassan ibland, men jag tycker inte att ÖIS är en klubb som har råd att se mellan fingrarna på sånt här. Det borde givetvis finnas ett intresse att få en spelare som varit värd (eller är värd?) en ansenlig summa pengar att skriva på ett kortare kontrakt, eller iallafall erbjuda spelaren det så att det finns något konkret att ta ställning till i tid eller på annat sätt meddela spelare om hur klubben ser på framtiden.

    Nu tror jag att det ligger mycket i att ÖIS precis har bytt tränare och att man därför inte vill binda upp ett gäng spelare förrän den nya tränaren har sagt sitt om vilken typ av spelstystem han tänker köra och sen utvärderat de spelarna som skall ingå i det. Jag tror att helt enkelt att ÖIS ligger i en brytpunkt just nu där man helt enkelt måste räkna med vissa ekonomiska smällar för att kunna styra in på Janne Anderssons kurs det kommande åren. Med lite eftertanke så kanske det t o m är värt de där 2-3 miljonerna det spekuleras om i investerade pengar i Leinar om man tänker långsiktigt. Kan Janne Andersson skapa ett stabilt ÖIS och dessutom ta dem upp i Allsvenskan igen så kanske sponsorernas förtroende ökar än mer och pengarna kommer tillbaka med råge?

    ÖIS har varit i en ond cirkel länge nu vad gäller ekonomin, och är bevisligen inte ur den riktigt än. Men förhoppningsvis så tvättar vi bort den ganska så inbitna småklubbsmentaliteten mer och mer och börjar agera efter välplanerad målsättning. Hoppas att vi kan borsta av oss Leinaraffären ganska så snart och låta Janne A styra det här skeppet mot soliga horisonter istället för rätt in i Jack Sparrow-stormar.

    Svara

  4. 21 januari, 2010 @ 21:10 Polaren Per

    Svår situation detta. Dock så är ju marknaden ganska död nu och det kanske är som Van Wilders farsa säger:

    ”Sometimes in life you have to realize a poor investment…
    and cut your losses.

    Write that down.”

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se