Class is back in session

Den sista glöggen är urdrucken. Nyårskumpan likaså. Målhammarlimpan är uppäten. Julportern tömd. Semestern är över. Och säsongen 2010 kan äntligen börja.

Underbart! Magnifikt! Stålande!

Kan det egentligen bli så mycket bättre?

Tveksamt. Jag är i alla fall överlycklig. In fact, så lycklig att jag i dag till och med begav mig till Lundbystrandshallen för att bevittna årets första träning.

Spelarna kan räkna med mycket bollspel under försäsongens inledande två veckor. Sedan blir det tuffare.
– Fram tills dess kör vi allmän fotbollsträning och använder tiden till att lära känna varandra, säger ÖIS nya tränare Janne Andersson.

Allmän fotbollsträning låter ju bra. Fotboll gillar ju jag.

Ett stort, stort misstag skulle det visa sig.

Väl på plats i Lundbystrandshallen visade det sig nämligen att laget ägnade dagens pass åt att lira innebandy. Och det medan Häcken körde ett stenhårt fyspass i hallen intill. Är detta möjligen ett prov på skillnaden mellan Allsvenskan och Superettan? Stenhård fys mot lekfullt lallande. Please say it ain’t so.

Innebandy är liksom inte min grej. Och av allt att döma inte heller ÖIS-spelarnas grej. Oavsett vilket deltog 22 spelare, inklusive Sebastian Johansson, i dagens träning. Saknades gjorde Marcus Allbäck, Seif Kadhim, Jonathan Lindström och Álvaro Santos.

Trots att innebandy stod på schemat valde jag att stanna kvar en stund. Något som skulle visa sig fullkomligt meningslöst. Det enda jag fick ut av dagen var väl att jag fick veta att Luka Mijaljevic sannolikt kommer att spela med nummer 20 och att Pavel Zavadil inte är någon Jaromir Jagr (tror nog aldrig att jag har sett en så obekväm person med en klubba i handen). Samt att Jacob Olsson ser rätt kantig ut när han rör sig, som att han inte riktigt växt i sin kropp, och att Markus Anderberg fortfarande kan springa ifrån vem som helst. Hur lätt som helst. Åh, och en sak till förstås, icke att förglömma, Alex Perreira är en rätt hyfsad innebandylirare. Förvånansvärt nog.

Tyvärr kan jag inte informera er om hur matchen slutade (man spelade ”de unga” mot ”de gamla”) eftersom jag valde att avvika innan Janne Andersson blåste av matchen. När jag gick stod det dock 9-9 efter strålande målvaktsinsatser av Luka Mijaljevic, Sebastian Johansson och Robin Jonsson.

Följande spelare deltog i dagens träningspass:

Målvakter:
Peter Abrahamsson
Viktor Skoglund
David Stenman (kommer att utgå)

Backar:
Björn Anklev
Christofer Bengtsson
Tommy von Brömsen
Adam Eriksson
Danny Ervik
Dennis Jonsson
Robin Jonsson
David Leinar (kontrakt ej klart)
Alex Perreira
Felix Sehlström

Mittfältare:
Nicklas Elving
Markus Gustafsson
Sebastian Johansson (kontrakt ej klart)
Alexander Mellqvist
Jacob Olsson
Pavel Zavadil

Anfallare:
Markus Anderberg
Luka Mijaljevic
Nicolas Sandberg

Ja, vad ska man säga, utan Álvaro Santos, Marcus Allbäck och Sebastian Johansson ser det onekligen rätt tunt ut. Inte sant? Kommer verkligen det gänget att kunna ta ÖIS tillbaka till Allsvenskan på en säsong? Med ungefär tre månader kvar till Superettans första omgång känner i alla fall jag mig rätt tveksam. Och det är framförallt på mittfälts- och anfallssidan som det ser lite skralt ut. Här kommer vi att behöva göra en eller två riktigt vassa värvningar eller inlåningar för att det här ska gå vägen.

Precis som inför den allsvenska säsongen 2009 har ÖIS en hyfsad startelva. Problemen kommer när man tittar på vad man sedan har på bänken. För skojs skull räknar jag den här gången med att Álvaro Santos stannar i ÖIS ytterligare en säsong och att Dick Last och Janne Andersson klarar av att övertyga Sebastian Johansson om en fortsättning i Rödblått. Om så blir fallet tror jag att vi kommer att få se följande startelva i öppningsmatchen mot Väsby United den 12:e april:

Peter Abrahamsson

Christofer Bengtsson Robin Jonsson David Leinar Adam Eriksson

Sebastian Johansson Pavel Zavadil

Björn Anklev Markus Gustafsson Alex Perreira

Álvaro Santos

Bänk: Viktor Skoglund, Dennis Jonsson, Alexander Mellqvist, Markus Anderberg & Luka Mijaljevic

Som sagt, den där startelvan går inte av för hackor. I nuläget är det nog enbart Assyriska FF som har en startelva som kan matcha denna. Jag förutspår att Álvaro Santos gör över 30 mål och att Pavel Zavadil återigen vinner Superettans assistliga. Varför inte? Problemt återfinns som vanligt på ytterbackspositionerna. Christofer Bengtsson har i och för sig tidigare visat att han klarar av att dominera sin kant i Superettan men frågan är hur han tagit petningarna och motgångarna under 2009? Har han fortfarande vad som krävs? När det gäller Adam Eriksson ska det mest bli intressant att se hur han står sig på en lite lägre nivå. Klarar han av att göra en Robin Jonsson och ta nästa steg i karriären? Och framförallt, kan han förbättra sitt inläggsspel så att han blir en ytterback att räkna med när vi trycker på för kvittering eller ledning mot slutet av matcherna? Frågorna är som ni kan se många och under de kommande veckorna får vi väl försöka räta ut frågetecknen.

———————–

Och guys & gals, ni får uthärda bloggens design ett par veckor. Den kommer förhoppningsvis att utvecklas med tiden. Dessutom kan ni förhoppningsvis räkna med ytterligare några skribenter framöver. Säsongen 2010 kommer att bli helt fantastisk. Och då måste förstås även Sambadefensiv satsa järnet.


'Class is back in session' have 17 comments

 1. 7 januari, 2010 @ 19:42 Joalar

  Helt underbart att du är tillbaka Martin.

  Svara

 2. 7 januari, 2010 @ 19:44 Martin Johansson

  Joalar, haha, jag måste ju ha något att göra på alla tågresor.

  Svara

 3. 7 januari, 2010 @ 20:38 Joakim

  Härligt Martin.

  Alltid lika träffsäkert och samtidigt underhållande. En klassblogg är tillbaka…

  /Joakim

  Svara

 4. 7 januari, 2010 @ 20:52 Yodabul

  Bra att designen ska bli bättre, den här ser ju ut som nån försäkringfirmas;)

  Kul med fler skribenter men är det mer åt gästskribenter du tänker på?

  Fantastiskt kul att du är tillbaka! Du glädjer många människor, alla öisare jag känner läser Sambadefensiv.
  Hoppas bara inte Pixbo köper Alex;) Lycka till =)

  Svara

  • 8 januari, 2010 @ 17:06 Martin Johansson

   Yodabul, jo, designen stinker, är dess värre inte riktigt min grej har jag upptäckt. När det gäller skribenter så snackar vi inte gästskribenter utan vi satsar på att ha någonstans mellan fem och åtta fasta skribenter i nuläget. Alla med lite olika perspektiv på ÖIS. Jag har skyhöga förväntningar på Sambadefensiv 2.0 och säsongen 2010. Förhoppningsvis blir ni alla nöjda med den nya bloggen. Själv sitter jag som på nålar. Vi tar barnsjukdomarna nu under försäsongen så att vi är i allra bästa form när Superettan väl drar i gång i april.

 5. 7 januari, 2010 @ 21:28 Andreas - ÖIS Tifo

  Underbart Martin! Och underbart att Sambadefensiv är tillbaka! Känns som att få tillbaka en gammal god vän. :)

  Svara

 6. 7 januari, 2010 @ 23:24 Slicen

  Gött att se att du är tillbaka,Martin – har enna känts tomt utan dina rader.
  I takt med att vår trupp har hållits ganska intakt – man var ju rädd för en riktig exodus – så har förhoppningarna och den positiva känslan förstärkts för varje vecka. Har känt att vi har en jävligt bra trupp med utvecklingspotential. Samtidigt har du ju rätt i att om det inte löser sig med Seb, Alvaro vill något annat och någon rasslar med stålarna framför Zava (gais?) så kan de bli jävligt knixigt. Mackan får vi väl tänka bort, va?
  Men ändå – vi är inte gais – som tur är!

  Svara

 7. 7 januari, 2010 @ 23:34 Anton

  Gött att du är tillbaka Martin!

  Svara

 8. 7 januari, 2010 @ 23:35 Bubba B

  Välkommen tillbaks Martin! Alltid lika välformulerat !

  Öisiga hälsningar Bubba

  Svara

 9. 8 januari, 2010 @ 00:20 Markus

  Härligt att du är tillbaka!

  Svara

 10. 8 januari, 2010 @ 09:05 För kort som målvakt

  Välkommen tillbaka Martin! Finns det något som slår känslan av att med sanning få utbrista ”Vad var det jag sa?”? Än så länge lever jag med den känslan. Får jag senare äta upp mina ord kommer jag att göra det utan skam och utan sårad heder. Men än så länge; vad var det jag sa? Det blev ingen spelarflykt, i vart fall inte än så länge. I den bästa av världar är anledningen till att spelarna inte tackat jag till lukrativa och prestigefyllda kontrakt, att det i spelarnas bröstkorgar klappar klubbhjärtan stora som vattenmeloner. Nä, tyvärr tror jag inte att att klubben blivit uppvaktad av agenter från när och fjärran vilket jag tackar för. Det skall bli spännande att se vad truppen mäktar med under säsongen. Jag avslutar som Patrik brukar börja; ”Ne, nu kör vi!”

  Svara

 11. 8 januari, 2010 @ 12:59 Polaren Per

  Gött att ha dig tillbaks i cyberspace Martin.

  Vet du nåt om Leinars status? Frågan är hur DJJ resonerar i mittbacksfrågan, är verkligen Sjöberg fortfarande aktuell? Måste va bättre att lägga den löneposten på en ytterback av lite rang.

  Sen har jag höga förväntningar på Elving iår, hans inhopp mot IFK gav mersmak.

  Kadhim skulle ju ha ett samtal med ÖIS om hans framtid innan nyår, har du hört nåt om hur det gick?

  Hursomhelst sjukt kul att du är tillbaks.

  Svara

  • 8 januari, 2010 @ 17:16 Martin Johansson

   Polaren Per, har dess värre inte hört något ytterligare om Leinars status. Mig veterligen är kontraktet fortfarande inte påskrivet. Min gissning är dock att Leinar stannar. Tror i stort sett hela backlinjen (minus Miller) stannar. Känns både positivt och negativt. Vi har väldigt gott om mittbackar och ont om kvalitativa ytterbackar.

   När det gäller Kahdim har jag inte hört ett pip. Vi får se vad som händer där. Det är nog dags att släppa den killen.

   Även jag hoppas på Elving men jag tror att han får svårt att ta plats i år. Tror både Anklev, Gustafsson och Anderberg kommer att gå före honom. Dessutom har ju Jacob Olsson börjat träna med a-laget. Blir onekligen ett intressant år.

 12. 10 januari, 2010 @ 17:59 Träbenet

  Mycket trevligt att se dig tillbaka online igen. Det var en frustrerande tid av tränarbyten och annat utan att kunna få dina så alltid läsvärda synpunkter.

  I år hoppas jag dock att dina lysande alster på webben skall få lite konkurrens av spelet på planen. Hellre ett lysande lag än en briljant analytiker. Men vem vet, vi kanske kan få båda i år?

  Och vad gäller layouten: skit i den. En bra website skall var enkel och ren och snabbladdad och logisk. Samt läsvärd.
  Så lägg inget krut på design. Det behövs inte.

  Svara

 13. 11 januari, 2010 @ 06:09 Yodabul

  Designen går framåt långsamt men säkert;)

  Svara

  • 11 januari, 2010 @ 06:35 Martin Johansson

   Haha, keep on hacka på den som ligger bara. Gör det. Nu får det se ut så här ett tag tills dess att experterna har sagt/gjort sitt. Tro mig, det här kommer att bli bra framöver.

 14. 15 februari, 2017 @ 14:30 DannyGob

  Имеется такая услуга – добровольное медицинское обслуживание .
  Она предполагает, что пациент платит небольшую сумму за то, что посещает врачей весь год БЕСПЛАТНО.
  Однако опросы показывают, что лишь 4% жителей Питера знают о такой программе.
  По какой причине?
  Да потому что клиникам намного выгодней брать плату за каждое посещение.
  А если честный врач посоветует добровольное медицинское обслуживание клиенту – это сулит ему увольнением.
  Эта информация уже спровоцировала кучу возмущений, сразу после того как информацию об услуге распространил один возмущенный врач.
  Его уволили ”по собственному желанию”, после того, как он предложил ДМО своему пациенту.
  Страшно, что информация по ДМО есть в открытом доступе, просто находили на эту информацию единицы.
  Как отстоять свои права?
  О правилах предоставления такой услуги и обязанностях частных клиник можно узнать, просто вбив в Яндекс фразу: ”добровольное медицинское обслуживание”.
  Обязательно обслуживание, а не страхование.

  34j5c6h86

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se