Karusellen som aldrig vill sluta snurra

Så drog den i gång igen. Karusellen. Álvaro Santos-karusellen. Svensk fotbolls bästa åkattraktion just nu. Alla står i kö. Enligt en artikel i Sport-Expressen säger Álvaro Santos i en intervju i det kommande numret av Offside att han inte kan tänka sig att spela i Superettan och att han därför har hört sig för om möjligheten att gå till Helsingborgs IF.

Varit där, gjort det, och köpt den förbannade tischan.

Tröttsamt?

Jajamensan.

- Vi skulle vara med i toppstriden (i allsvenskan). Istället åkte vi ur, säger Santos till Offside. Att gå från Frankrike till superettan? Nej, det vill jag inte göra.

Enligt artikeln har dessutom ÖIS, Helsingborg och Santos fört samtal om en övergång men om jag förstår saker och ting rätt så har inte Helsingborg råd att lösa Santos från ÖIS. Bra! Dessutom tycks det som att ÖIS har gjort ett väldigt tydligt ställningstagande om att Santos inte är till salu. Bra! Parterna har inte pratat övergång sedan november. Bra! Santos tycks dock fortfarande vara missnöjd. Mindre bra!

Frågan är när nästa klubb kommer med lockande erbjudanden. Elfsborg är i skriande behov av en klassanfallare. AIK likaså. Dessutom har åtminstone Elfsborg pengar. Nu är det bara att hålla tummarna för att Dick Last inte gör något så dumt som att acceptera cash plus Joel Johansson för Álvaro Santos.

Min gissning är att det här är en historia som vi kommer att få dras med under hela försäsongen 2010. Och större delen av vårsäsongen framtill transferfönstret öppnar igen. Santos vill bevisligen inte spela i Superettan. Jag har full förståelse för det. ÖIS tycks dock ha bestämt sig för att man vill ha kvar Santos. Jag har full förståelse för det. Santos har två år kvar på kontraktet med ÖIS. Vad ska man säga? Är det värt att satsa på en spelare som inte vill spela i klubben? Vad betyder det för stämningen i truppen? Och kommer Santos verkligen att kunna prestera på sin absoluta topp när han vantrivs i klubben?

UPPDATERING: Nu visar det sig att ÖIS tydligen kan tänka sig att sälja Álvaro Santos. I en intervju med Sportsday.se säger Dick Last att om någon annan klubb kommer med ett tillräckligt bra bud så kan man tänka sig att göra affär. I artikeln avslöjas även att ÖIS inte gett upp hoppet om att få låna Johan Sjöberg från Elfsborg även nästa säsong. Något som känns mycket olustigt med tanke på Sjöbergs kvaliteter och antalet tillgängliga mittbackar på ÖIS-gården eller är det kanske så att vi kommer att tappa David Leinar?


'Karusellen som aldrig vill sluta snurra' have 6 comments

  1. 13 januari, 2010 @ 10:40 Bob Dobalina

    Håller med. Visst vill man se Santos i Öis-tröjan även nästa säsong, men jag blir samtidigt orolig när han så tydligt uttrycker att han vill bort från klubben. Spelare med bristande motivation är det sista jag vill se.

    Martin, varför vill du inte sälja Santos för bra pengar och ersätta med ett antal lovande och betydligt mer hungriga spelare? För den summan Santos är värd borde vi kunna förstärka på samtliga lagdelar.

    Svara

    • 13 januari, 2010 @ 21:13 Martin Johansson

      Anledningen till att jag inte vill sälja Santos är för att det ter sig som att en väldigt liten andel av en eventuell försäljningssumma skulle tillfalla ÖIS. Den informationen har jag fått från tillräckligt många bra källor för att hålla för sann. Dessutom känns det som att vi behöver en anfallare av Santos kaliber för att vi ska ha en chans att ta oss tillbaka till Allsvenskan på en säsong. I nuläget tycker jag inte att vi har råd att sälja honom. Så enkelt är det med den saken.

  2. 13 januari, 2010 @ 11:15 Mikael Carlsson

    Skall man vara krass så spelar det inte någon roll vad Alvaro Santos vill rent affärsmässigt. Han står under kontrakt och verkligheten är den att ÖIS spelare i Superettan kommande säsong. Sen skall man givetvis ta med de personliga bitarna i det här och faktiskt se till vilka behov spelaren har för att trivas. Ingen vinner på att ha en spelare som inte är motiverad i truppen.

    Jag tror ändå att Alvaro är såpass intelligent att han också förstå att han inte köptes för kaffepengar och att ÖIS knappast har för avsikt att ge bort pengarna han faktiskt är värd när han väl är i form. Kanske borde Santos coola ner och använda vårsäsongen i Superettan för att stärka sitt marknadsvärde för mer etablerade klubbar? Vi såg alla vad han faktiskt kan i de sista omgångarna förra säsongen när han började komma i form, men visst fattas det ändå lite till. Jag tror Santos har mer att visa och jag tror också att vi får se det i Superettan under våren, om nu inte något lag verkligen är beredd att betala det som ÖIS gav för honom förra året minst. För rätt antal silverdaler så är ju alla spelare till salu som man brukar säga.

    Ranäng sa tidigare att ÖIS inte kommer att gå back på Alvaro Santos. Jag hoppas vid gud att det också blir så, för att som Martin skriver, göra någon halvtaskig ”Zlatan mot pengar och Eto’o-affär” är jag inte intresserad av att läsa om senare i media. ÖIS behöver pengarna en toppspelare kan generera vid en vidareförsäljning. Annars kommer det sakta men säkert att gå utför.

    Nej, jag hoppas verkligen att Alvaro Santos är proffsig nu och fullföljer sina åtagande oavsett hur det här utvecklar sig. Blir det ÖIS i vår så förlorar nog Alvaro mer på att inte välja att gå för 100% om han nu har andra ambitioner än ÖIS i sikte.

    Svara

  3. 13 januari, 2010 @ 12:20 Joalar

    När Ranäng går ut och är så tydlig med att att man inte tänker sälja Santos billigt så styrker ju det teorin att pengarna för en försäljning inte skulle gå till ÖIS utan Weavering Capitals fodringsägare. Självklart ska inte ÖIS sälja en spelare som man inte får betalt för.

    Jag hör till dem som tror att motivation, lagkänsla och självförtroende är det som avgör om ett lag får framgång eller inte. I det avseendet är jag, precis som du skriver, orolig över hur bra det är att tvinga Santos vara kvar. Vad jag har förstått verkar Santos vara en väldigt sympatisk kille och jag tror inte att han kommer sprida dålig stämning… eller?

    Svara

  4. 13 januari, 2010 @ 21:00 Slicen

    Undrar just vem som förespeglade Santos att Öis skulle vara med och kämpa i toppen? Tror knappast den mest hängivna Öis:are kunde tro att vi inte skulle få slita rejält för att hänga kvar – vilket sågott som alla uppflyttade lag brukar få göra. Så frågan kvarstår: vad sa man (Mackan?) egentligen när man lockade Santos till Göteborg?

    Sedan tycker jag det är beklämmande av Santos att inte visa större lojalitet gentemot en klubb som löst honom ur ”the misery” i Frankrike och sedan haft tålamodet med hans envisa skada. Otroligt svagt, och jag kan bara hoppas att det inte blir en riktig ”gnällvår” från hans sida. Är han förresten helt frisk nu?, eller tror han att någon annan klubb ska gå på samma nit en gång till?

    Kontrakt skriver man ju för fall när man blir osams/oense – annars kunde man ju nöja sig med ett handslag. Likaså är ju ett kontrakt ömsesidigt med skyldigheter och rättigheter i nöd och i mera lustbetonade fall. Men allt oftare tycker jag det här med kontrakt är något som bara är till för att hävda spelares rättigheter – som inte är värt pappret det är skrivet på när allt inte går som spelaren vill.
    Jag kan bara hoppas att Öis kräver att få rejält betalt om han ska gå. Om Santos då blir gnällig – sätt honom i B-laget!

    Svara

    • 13 januari, 2010 @ 21:21 Martin Johansson

      Min gissning på vem som har sålt övergång från Frankrike till ÖIS med att det blir spel i toppen av tabellen: Lars Ranäng. Var det inte Ranäng som snackade om att ÖIS skulle bli ett mittenlag/lag för övre halvan 2009 för att sedan konkurrera om platser i Europa därefter. Känns som typiskt Ranäng-snack. Tyvärr. Han är bra på att sälja och entusiasmera, verkar vara sämre på att leverera resultat. Å andra sidan är det svårt att uträtta någonting utan de rätta medlen.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se