Köp, låna eller stjäl: Vi behöver en ny anfallare

Som en följd av att Álvaro Santos är på väg ut genom dörren har Sambadefensiv sammanställt en lista över potentiella förstärkningar på anfallssidan. I viss fall har vi huvudet uppe i det blå och drömmer fritt. I andra fall är vi mer jordnära och realistiska. Precis som sig bör. Ta det hela med en nypa salt och kom gärna med egna förslag och synpunkter kring intressanta spelare. Och kom ihåg att vi i första hand snackar om spelare som kan gå in och direkt ersätta Santos vid behov.

Överlag kan det väl sägas att det har varit en pärs att sammanställa denna lista då det dels tycks vara rätt ont om tillgängliga spelare med potential att gå rakt in i ÖIS startelva på den öppna marknaden och dels är det svårt att veta vilka pengar ÖIS har att spendera på en eller två anfallare av riktigt hög klass. I första hand söker vi väl en direkt ersättare till Álvaro Santos och i andra hand letar vi efter en anfallare med potential att bli något stort framöver. Det är med andra ord högt och lågt på denna lista. I vår sammanställning har vi även funderat i termer av bosman, lån, möjliga bytesaffärer och rena köp. En del saker är som sagt kanske uppe i det blå men då får ni ta det för vad det är.

OK?

OK!

Ja, men, då åker vi.

Ken Fagerberg, 21, FC Midtjylland, lån/köp/byte

Ken Fagerberg i ÖIS 2010… smaka på det. Låt det rulla över tungan. Visst är det helt underbart? Ett av de få positiva minnena från säsongen 2007 är just Ken. Han visade redan på försäsongen prov på vad som skulle komma. När han slog in 2-1 mot Degerfors i premiären. Då, ja då tänkte man att det kanske kunde bli en riktigt trevlig säsong. Ken gjorde 2007 tolv mål på 22 matcher (0,54 mål per match) och trots att han kom direkt från juniorlaget så blev han om inte den absolut bästa så åtminstone en av de bästa spelarna säsongen 2007. Men lika snabbt som han slog till mot Sundsvall hemma så försvann han. Trots löften om att han skulle vara kvar 2008. Trots att ÖIS nobbade ett bud från Udinese på sju miljoner kronor. När han såldes till danska FC Midtjylland möjliggjorde pengarna från den transfern köpet av bland andra Patrik Elmander. Hans tid i Danmark har inte varit lika lyckad som tiden i ÖIS och han har ofta fått finna sig i att spela i b-laget. På 29 matcher för Midtjyllands a-lag har Ken gjort fyra mål. Och denna säsong har han bara fått spela en enda match. Istället är han fast i Midtjyllands reservlag Ikast i den danska tredjedivisionen. Och inte heller där har det gått särskilt bra för Fagerberg. Fyra mål är allt han mäktat med så här långt och tycks vara så att han även i Ikast får begränsat med speltid. Med Sveriges Wayne Rooney så skulle ÖIS chanser till uppflyttning öka rejält och jag tycker nog att Fagerberg i nuläget är ett bättre alternativ än en omotiverad tjurig brasse som mest längtar bort från ÖIS. Det bästa alternativet skulle vara om ÖIS lånade in Ken och fick bort Santos från klubben. Eller kan Midtjylland tänkas vara intresserade av en bytesaffär. Álvaro Santos mot Fagerberg och stålar. Är inte det en win-win-situation för alla inblandade? Nog måste Ken vara sugen på en andra chans i något annat lag. Varför inte ÖIS?

YouTube Preview Image

Gardar Gunnlaugsson, 26 år, klubblös, kontrakt/bosman

Det ryktas att dräparen från Akranes står utan kontrakt. Vore inte det en kalasvärvning för ÖIS om Álvaro Santos tvingade fram en försäljning? Givetvis snackar vi i sådan fall ett kontrakt på ett år då Gardar Gunnlaugsson sannolikt inte räcker till om vi skulle ta klivet upp i Allsvenskan 2011. Men i Superettan duger han gott. 2007-års skytteligavinnare har en misslyckad sejour i CSKA Sofia bakom sig och kan säkert behöva komma på rätt köl igen. Och då vore det väl inte fel att återvända till Superettan där han gjorde succé för ett par år sedan. Under sin tid i IFK Norrköping stänkte Gunnlaugsson in 29 mål på 49 matcher (0,59 mål per match). Inte så djävla illa, eller vad säger ni? Som framgår av klippet här nedanför snackar vi om en målskytt med ett riktigt brett register. Det är stabbiga straffar, välplacerade straffar, måltjuvsstötar från nära håll (s.k. Patrik Elmander-mål), retfulla petningar i frilägen, vältajmade nickar och smekningar mot bortre från distans. Killen har helt klart en repertoar värdig ÖIS.

YouTube Preview Image

Och ni, lägg märke till att vi snackar Youtube-islänning här. Det är nämligen Gardar Gunnlaugsson själv som har lagt upp klippen på You Tube. Han är med andra ord sugen på att någon ska hugga. Dick, Janne A och Lars? Enligt uppgifter till Sambadefensiv suktar dock Gunnlaugsson efter ett fett kontrakt från någon klubb i Mellanöstern eller i USA. Frågan är hur hett ÖIS känns i en sådan situation.

Tobias Holmqvist, 22 år, Helsingborgs IF/klubblös, kontrakt/bosman

Tobias Holmqvist har det inte lätt. Debut för Helsingborg i Allsvenskan som 19-åring. Då sades det att han var ung och lovande. Därefter utlånad till GAIS, därefter till Falkenberg, därefter till GAIS igen och nu provtränar Holmqvist med diverse lag i Superettan. Det senaste jag hörde var att han gjorde planerna i Norrköping och Ängelholm osäkra. Jag måste dock säga att av det lilla jag har sett av Holmqvist så tycks det vara en någorlunda kompetent fotbollsspelare. Han är lång (195 centimeter) och kraftig (95 pannor) och har OK targetegenskaper. Är det inte en ny Jocke Karlsson vi söker efter med ljus och lykta? Jag minns fortfarande med skräckblandad förtjusning Holmqvist samarbete med Joel Johansson under tiden i Falkenberg. Kanske skulle Holmqvist kunna bli en bra lekkamrat till Markus Anderberg och/eller Björn Anklev. Att Holmqvist letar ny klubb står dock helt klart och jag är övertygad om att han skulle kunna tänka sig att spela i ÖIS och Superettan. Göteborg känner han ju efter sina sejourer i GAIS. Det som talar emot en värvning av Holmqvist är att han är ett tämligen oprövat kort och att han verkar ha vissa problem med målfabrikationen. Under sina tre säsonger på elitnivå har han bara lyckats trycka in tre pytsar och då har han ändå spelat 29 matcher (14 från start). Frågan är – kan vi få något bättre?

Joel Johansson, 23 år, IF Elfsborg, lån/köp/byte

16 mål… Det hade inte varit fel 2010! Säsongen 2008 gjorde Joel Johansson just 16 mål på 28 matcher (0,57 mål per match) för Falkenbergs FF i Superettan. Detta väckte intresse från flera Allsvenska klubbar. Valet föll på IF Elfsborg och i hans andra träningsmatch i Elfsborgs-tröjan sköt han tre mål mot just ÖIS. Hans allsvenska säsong blev dock inte lika lyckad. Ett mål blev det på fjorton inhopp och nu är snacket igång. Något som skulle kunna sätta käppar i hjulet för en övergång till ÖIS är att Hammarby, Trelleborg, GAIS och Brommapojkarna enligt rykten anmält sitt intresse men ÖIS kan mycket väl vara intresserade av att låna anfallaren. Elfsborg vill enligt säkra källor ha en avslutare med Santos kvalitéer. Han skulle mycket väl kunna föra klubben till guldet 2010. En rimlig lösning är väl att byta Santos mot Joel Johansson och en ansenlig summa pengar. Knallarna har råd! Då får ÖIS en anfallare som presterat i Superettan och Elfsborg får sin anfallare med spetskvalitéer. Jag tror att detta är en grymt bra lösning och Johansson kan säkert vara en viktig del av ett lag som satsar mot Allsvenskan 2011.

Ajsel Kujovic, 23 år, Halmstads BK/klubblös, kontrakt/bosman

Ajsel Kujovic har haft det trögt under ett par år. Han slog igenom med dunder och brak 2007. Då var han ett vanligt förekommande inslag i Janne Anderssons startelvor för Halmstads BK. Under 2009 har dock Kujovic fått mindre med speltid och jag har inte riktigt begripit om han nu är klubblös eller om Halmstad bara bett honom se sig om efter en ny klubb. En sak är i alla fall säker och det är att om ÖIS är intresserade av Kujovic så ska det nog inte vara några större problem att lösa honom. Vad som talar emot en värvning av Kujovic är väl att Janne Andersson redan dömt ut honom och då kan man ju undra varför ÖIS ska satsa på honom. Och vill Kujovic verkligen återförenas med Janne Andersson? Björn Anklev och Sebastian Johansson, som också ratats av Andersson, tycks inte ha några sådana problem. Frågan är hur Kujovic känner i den frågan. Å andra sidan har vi under de senaste säsongerna sett många exempel på spelare som lämnat Halmstad för att blomma ut när de kommer till en ny miljö, ta bara Patrik Ingelsten eller Joel Johansson. Vid en värvning av Kujovic skulle ÖIS få tillgång till en reslig och robust anfallare som är bra på att ta emot bollar och som är en hyfsad avslutare inne i straffområdet. Även om Kujovic inte rosat marknaden när det gäller målfabrikation – under åren i Halmstad blev det sammanlagt sju mål på 64 matcher (0,11 mål per match) – tycker jag att det vore en intressant värvning. Killen har definitivt talang och spetsegenskaper. En oslipad diamant?

Xhevdet Llumnica, 30 år, Assyriska FF, köp

Xhevdet Llumnica är ytterligare en av de här duktiga spelarna som inte får tillräckligt med speltid i sin nuvarande klubb. Varför Ljummnica inte får någon speltid har jag ingen aning om. Kanske handlar det om skador och skavanker. För gudarna ska veta att när han väl får spela så är han effektiv. Ruskigt effektiv. På 26 matcher från start har det blivit 16 mål (0,62 mål per startad match). Över säsongerna 2008 och 2009 har Llumnica sammanlagt gjort 38 matcher för Assyriska (0,42 mål per match). I Llumnica skulle ÖIS få en kraftfullt spelare med god teknik och som dessutom är en riktigt bra avslutare. Än i dag minns jag hur Llumnica förnedrade oss när han satte spiken i kistan i mötet mellan ÖIS och Assyriska på Valhalla IP 2008. Det kommer en lång boll från egen backlinje (om jag inte minns helt fel var det Alex Perreira som slog den bollen) som Llumnica tar emot med bröstet strax utanför ÖIS straffområde. Med ryggen mot mål och innan bollen har nuddat mark snurrar Llumnica runt som på en femöring och drar till. Waaa-aaaang! Klockrent i bortre. Otagbart för Last. 0-3. Mot en nykomling. Brallorna ramlar ner eller hur var det Hasse Alfredsson sjöng? Trots att Llumnica var en bidragande orsak till denna förnedring är det en spelare som jag gärna ser i ÖIS. När nu Assyriska dessutom har värvat Mikael Thorstensson från AIK lär Llumnica få ännu mindre speltid. Kanske är det dags för Dick Last att lyfta på luren och slå riktnumret till Södertälje och be att få tala med Assyriskas ordförande Nail Yoken. Agera? Agera! Med de pengar som en eventuell försäljning av Santos kan tänkas dra in har vi råd med Llumnica och någon ytterligare anfallare samt en högerback.

YouTube Preview Image

Agon Mehmeti, 20 år, Malmö FF, lån

Malmös ”super-sub”. Kan han vara på väg till Öis på lån? Nej, inte så troligt. Men drömma kan man ju! Under sina två säsonger i Malmös a-lag så har 20-åringen klämt in nio mål på 48 matcher (0,19 mål per match) vilket i sig inte låter så imponerande. Men tänk då på att i majoriteten av dessa matcher har Mehmeti börjat på bänken, då blir det genast mer imponerande. Han har faktiskt bara spelat sammanlagt nio matcher från start i Di blåes tröja. Om man slår ut Mehmetis målproduktion per spelade 90 minuter har han ett målsnitt på 0,58 vilket är riktigt bra (som jämförelse kan vi ta Ivan Obolo, 0,34; Tobias Hysén, 0,41; eller Wanderson, 0,45). Killen är helt klart i behov av speltid. Jag tror att ett lån av Agon hade varit perfekt både för ÖIS och för Agon. I ÖIS skulle han få mer speltid och en chans att spela mot lite sämre motstånd. Låter perfekt! Är detta egentligen helt otroligt? Tyvärr ryktas det mycket kring Malmös anfallare Edward Ofere och Daniel Larsson. Flera klubbar ute i Europa har kollat på dem och om någon av dessa försvinner så är Agons chanser till speltid mycket goda i Malmö och minskar chansen till en utlåning. Håll tummarna för att marknaden är stendöd under detta transferfönster.

YouTube Preview Image

George Mourad, 27 år, Wilhelm II, köp

Strulputten George Mourad kan väl knappast vara en man för ÖIS 2010. Nej, det stämmer nog, men samtidigt ska det sägas att det är just den typen av spelare som ÖIS behöver om Santos väljer att lämna klubben. Mourad är stor och stark. En hyfsad bollmottagare med funktionell teknik och riktigt bra skott. Kolla bara in målet mot Örebro SK i det nedanstående klippet. Cirka tio meter utanför straffområdet får Mourad en passning från Mikael Sandklev, håller undan en ÖSK-spelare, undviker ytterligare en och går på avslut precis innan en tredje närking hinner in i situationen. Avslutningen är det heller inget fel på. Ett skott från kanske 22 meter som böjer sig in vid målvaktens vänstra stolpe. Ett klassmål helt enkelt. Precis vad ÖIS kommer att behöva under säsongen 2010. Kontraktet med den holländska klubben Wilhelm II går dessutom ut till sommaren och om pengarna är de rätta och man har ett stort mått tur kan ÖIS kanske locka till sig den gamla frölundaiten. Problemet är väl bara att Mourad är värderad till lite drygt 8 miljoner och min gissning är att han har svårt att se sig själv i ÖIS. Mourad har dock öppnat för en flytt hem till Sverige. Häcken sägs vara intresserade medan Blåvitt har tackat nej. Det är bara att hålla tummarna.

YouTube Preview Image

Fredrik Olsson, 24 år, Landskrona BoIS, köp

Fjolårets succéman i Superettan vore kanske en klockren värvning för ÖIS om man tvingas sälja eller låna ut Álvaro Santos. I nuläget är jag dock oerhört tveksam till att Landskrona BoIS kan tänka sig att släppa Olsson, särskilt nu när man har tappat Pär Cederqvist och Calle Genberg precis återkommit från en längre skadeperiod. Det spelar nog ingen roll hur pass stora BoIS ekonomiska problem är. Olsson släpper man inte. Men det är klart, kan ÖIS locka Olsson med ett proffskontrakt (BoIS har ju nämligen tvingats dra in på proffskontrakten och spelarna är numera endast deltidsproffs) och BoIS med en fet summa pengar då kan det kanske gå. Hur är det nu Dick Last och Lars Ranäng brukar säga, alla spelare är till salu bara priset är rätt. Om ÖIS kan övertyga BoIS om en försäljning och Olsson om en övergång får ÖIS en riktigt vass djupledsspelare och bra avslutare. Kanske, kanske är Olsson något för lik de spelartyper som ÖIS redan förfogar över, d.v.s. små och snabba djupledsspelare. Min gissning är att Janne Andersson i första hand vill ha en stor och riktigt stark targetspelare. En annan sak som talar emot en värvning av Olsson är att Olsson säkert känner att han kan lära sig en hel del av det gamla anfallsesset Henrik Larsson. Damn!

Johan Patriksson, 27 år, Ljungskile SK, köp

Är Ljungskiles målspruta rätt man för Öis? Det är frågan. Johan Patriksson var säsongen 2009 en av Ljungskiles bästa spelare. Han svarade för 13 mål på 28 matcher (0,46 mål per match) och nio målgivande passningar och hamnade med sina 22 poäng i toppen av Superettans poängliga. 2007 gjorde han 17 mål på 28 matcher (0,61 mål per match) för GIF Sundsvall i Superettan och hamnade på andraplats i skytteligan endast besegrad av Gardar Gunnlaugsson. Däremot har Patriksson under de senaste åren varit något ojämn i sitt målskjutande. Statistiken pekar på att han gör mycket mål i Superettan när han får förtroendet från start medan han har det desto tyngre med målfabrikationen i Allsvenskan. Något som talar för en övergång är att Ljungskile värvat två nya anfallare och att konkurrensen i klubben är på topp. Johan Patrikssons målsnitt senaste säsongerna visar ju att han har vissa kvalitéer så han skulle nog kunna vara intressant som spelare i ÖIS 2010.

Ricardo Santos, 22 år, Kalmar FF, lån/köp

Byt ut Santos med Santos? Álvaro mot Ricardo! Varför inte! Ska jag vara ärlig så vet jag inte så mycket om Ricardo Santos annat än att han spelade i Åtvidabergs FF under säsongen 2008 och i Jönköpings Södra under 2009 (utlånad från Kalmar FF båda gångerna). Om man ser till statistiken så gjorde han en del mål. För de två superettanklubbarna gjorde han 19 mål på 40 matcher (0,47 mål per match). Mål i nästan varannan match är ju inte fy skam. Så vad kan då Ricardo Santos tillföra? Enligt Kalmars sida på Svenska Fans rör det sig om en stor och stark spelare som är en bra targetplayer. Dessutom är han relativt vass i djupled och en-mot-en. Det låter ju bra. Precis vad som behövs i Superettan, kanske tillsammans med kvicka Anderberg? Varför skulle då Santos vilja spela för ÖIS? Han har varit utlånad till klubbar i Superettan de senaste två säsongerna och är fortfarande ung, en säsong till i andradivisionen skulle ju inte skada. Men Ricardo Santos återvände till Kalmar FF förra säsongen på grund av Kalmars tighta spelschema och gjorde det då bra. Han slutade på sex mål på 14 matcher (0,42 mål per match). Men Nanne Bergstrand letar efter nya brassar och det kan leda till att Santoso blir överflödig och om ÖIS är framme och erbjuder ett långsiktigt alternativ där de visar att de tror på honom så kan det kanske locka den talangfulla anfallaren att skriva på för Sällskapet.

YouTube Preview Image

Hannes Stiller, 31 år, IFK Göteborg, lån/köp

Givetvis är det naivt att tro att Hannes Stiller kan tänka sig att spela i Superettan med ÖIS. Varför skulle han vilja det. Tja, i och med värvningen av Pär ”Svikaren” Ericsson är Stiller inte längre Blåvitts förstaval utan nu får han finna sig i att agera back-up till Ericsson. Är det verkligen så han vill avsluta sin karriär? Knappast. Är det inte då möjligt att man skulle kunna tänka sig en utlåning från Blåvitt till ÖIS. Kanske. Om så skulle bli fallet skulle ÖIS få tillgång till en synnerligen kompetent spelare. Stiller är nämligen något så fantastiskt som en karaktärsspelare med karaktär. Dessutom besitter han goda ledaregenskaper och ett skönt spelsinne. Frågan är om killen någonsin tagit en löpning som inte lett till något positivt för det egna laget. Målsinnet är det inte heller något fel på. Över de två senaste säsongerna har Stiller mäktat med 25 mål (0,42 mål per match). Sju mål på 15 matcher för Blåvitt i Allsvenskan (0,47 mål per match) och 18 mål på 44 matcher för Qviding FIF (0,41 mål per match) i Superettan. Vem vet vad som händer om Dick Last utnyttjar Håkan Milds dåliga samvete för utlåningen av David Stenman. Det gäller bara att veta vilka knappar man ska trycka på. Kom igen nu, Dick!


'Köp, låna eller stjäl: Vi behöver en ny anfallare' have 37 comments

 1. 21 januari, 2010 @ 08:30 Johan Gellerman

  Nu har vi Santos, en anfallare av hög Allsvensk klass och någon som ÖIS har ambitionen att ha kvar. Om det nu inte är så som du antar Martin, att det inte frigörs så mycket kapital vid en försäljning/utlåning av Santos så borde ÖIS fortfarande sträva efter att ha en anfallare som ska hålla Allsvensk klass.

  Nu har jag inte så bra koll på alla spelarna ovan men spontant känns det som att det bara är Ken, Joel Johansson, Agon Mehmeti (permanent övergång i så fall), Ajsel Kujovic och i viss mån Hannes Stiller (permanent där med) som passar in där. Vi måste värva spelarna som passar in i den långsiktiga ambitionen, vilken nu är att ta sig tillbaka till Allsvenska och etablera sig där. Vi provade att satsa på Superettaspelare och det gick åt helvete och förhoppningsvis ska inte det misstaget återupprepas.

  Ken, Joel, Agon och Ajsel är relativt unga och håller redan nu en helt okej nivå samtidigt som man har en hel del med potential som Janne A förhoppningsvis kan kräma ut under ett par år. Stiller är väl också där nu, men det är väl lite si och så med potentialen. Dessutom kan man undra om Stiller hade passat lika bra i ett sämre lag, vad jag vill minnas var han inte överdrivet utmärkande i Qviding men samtidigt såg jag bara två matcher med dem 2008.

  Övriga spelare på listan vill jag nog aldrig någonsin se i ÖIS av ovanstående anledning.

  Svara

  • 21 januari, 2010 @ 17:11 Martin Johansson

   Johan, i sak har du givetvis helt rätt. Klart som fan vi ska lägga alla våra krafter och pengar på en spelare som håller hög allsvensk klass. De namn du räknar upp står också högst upp på min lista (jag har dock med Ricardo Santos där också). Problemet som jag ser det är att vi i sådana fall får kompensera denna spelare för att gå ner en division. Vi kommer sannolikt att få betala ett överpris. Jag menar håller man allsvensk klass så gör man och att då finna sig att spela en säsongen i divisionen under är nog knepigt. Då vill man att det ska vara värt det.

   I nuläget är dock jag mest rädd för att vi inte kommer att kunna få någon så pass bra spelare utan att vi får nöja oss med två halvgoda spelare. Är det då OK? Egentligen inte, men det är så som läget är för tillfället. Vi sitter i en djävligt knepig situation. Därför är spelare som Holmqvist, Patriksson, Olsson, Llumnica och Gunnlaugsson med på listan. Samtliga, förutom Holmqvist , har visat att de kan leverera i Superettan. Llumincas målsnitt över 90 spelade minuter är insane! I närheten av 0,7 mål. Därför skulle jag kunna tänka mig att se honom i ÖIS under en säsong. Om han bara får vara hel, vilket givetvis är ett stort om, så kommer han att vara nyttig för ÖIS. Det jag har sett av honom så har han allting som vi kan behöva förutom den där kvickheten (å andra sidan har ju Santos rätt blytunga fötter). Gunnlaugsson är ju en vass anfallare i Superettan. Det vet vi. Ett år det är allt som behövs. Vi ska bara ner och vända. Helst i alla fall. I värsta fall, om vi inte kan hitta någon långsiktig lösning, får vi nöja oss med den typen av anfallslösning. Allt som tar oss tillbaka är bra och jag tror samtliga namn på listan kan hjälpa oss tillbaka (kanske inte Holmqvist, jag vet inte varför jag tog med honom, det var idiotiskt).

   Och Stiller var bra i Qviding. När Blåvitt värvade honom var jag fullständigt säker på att han skulle göra succé. Han är djävlig klok som spelare. Tror han skulle vara ett rejält tillskott i ÖIS. För mig vore det en drömvärvning om Santos försvinner. Tror dock aldrig att det kommer att ske. Blåvitt har ju för tusan guldhäng redan nu. Det lockar säkert mer än speltid.

   Avslutningsvis, jag förstår inte hur du inte kan inkludera Ricardo Santos på din lista. Killen är 22 år. Scoutad av Nanne Bergstrand. Bra byggd, stark, smart, snabb och teknisk. Han har dessutom levererat både i Superettan och i Allsvenskan. Det enda jag oroar mig för där är hans humör. Han har tagit en hel del idiotutvisningar under sina år i Superettan.

   Och det där om att en stor del av pengarna från en försäljning av Santos tillfaller externa intressenter har jag från en rätt bra källa. Har försökt få mer information kring det men det är ingen som har nappat.

 2. 21 januari, 2010 @ 09:11 CT

  Hur ligger det eg till med det ekonomiska kring Santos? Är det Öis pengar eller var det annat kapital inblandat?

  Är det tillräcklig motivation för Santos att ”visa upp sig och bli såld till sommaren”? Av allt som går att läsa om detta kan jag endast göra tolkningen att han ville till Öis för att spela och visa upp sig och gå vidare och tjäna lite stålar inför sin fotbollspensionering.

  Dock känns det som att vi behöver en ordentlig målgörare. Det är många matcher i superettan som står och väger där en striker av klass kan göra skillnad. Samtidigt vill jag se mer ungt blod i laget! Med Seb, Björn och även till viss del Mellqvist och Pavel har vi den rutin vi behöver.

  Svara

  • 21 januari, 2010 @ 17:17 Martin Johansson

   Som jag har förstått det eller fått berättat för mig kommer en stor del av pengarna för Santos inte att tillfalla ÖIS. Därmed har inte ÖIS något incitament att sälja som jag ser det. Jag menar, varför skulle man göra sig av med en fantastisk resurs när man själv inte tjänar något på det. Kanske därför som Ranäng och Last är så tydliga med att ÖIS vill ha bra betalt. Och det är kanske därför som Santos beter sig som han gör? Jag skulle önska att Lars Ranäng eller Dick Last lade korten på bordet här. Det kan väl inte skada.

   Och ja, vi behöver en målgörare av rang. Om vi har ambitionen att ta oss tillbaka redan till 2011 måste vi ha åtminstone en vass målspruta som kan avgöra i de där täta och tuffa matcherna. Om Santos försvinner tappar vi den förmågan som jag ser det.

 3. 21 januari, 2010 @ 09:32 Ruud

  Varför inte försöka värva en till anfallare även om Santos stannar? Beror ju mycket på vilken ekonomi ÖIS har också.

  Svara

 4. 21 januari, 2010 @ 10:22 Öis til the day I die!

  Det ryktas på danska forum (mao lika trovärdigt som om det stått i Expressen) att Odense vill ha Santos!

  Tips för er som vill leka runt och finna tänkbara nyförvärv, gå in på:
  Transfermarkt.de
  Stämmer bra högre upp i fotbollshierarkin.
  Sådär ifall vi gräver bland gubbar på vår nivå…

  Eller kolla in eliteprospects.com/football/

  Såg förresten att Mwila är fri transfer igen (gammal nyhet men ngt jag missat). Inte för att jag lockas av tanken att ha honom till Öis. Men vill inte heller se honom i en seriekonkurrent…

  Svara

  • 21 januari, 2010 @ 17:19 Martin Johansson

   Intressant med Odense. Vore ju bra om det fanns någon som kunde befria oss från satanstyget. ;-) Nej, men allvarligt talat, om nu Santos vill lämna så måste vi ju se till att han gör det men vi måste också få in stålar så att vi kan ersätta honom.

   Och nej, aldrig mer Boyden i ÖIS. Är så trött på den killen.

 5. 21 januari, 2010 @ 10:24 Bob Dobalina

  Jag håller med Gellerman om att just de namnen låter mest intressanta. Men det är knappast realistiskt att vi ska kunna köpa loss Agon Mehmeti från MFF. Efter förra säsongen lär han ha betydligt hetare alternativ än Öis vid ett eventuellt klubbyte.
  Hannes Stiller tror jag inte heller på. Jag kan tänka mig att han kommer trivas som första inhoppare på anfallssidan, bakom Hysén och Pär Eriksson.

  Det absolut bästa för alla parter vore en Fagerberg/Santos affär. Då är vi tillräckligt tunga framåt för att ta steget tillbaka till allsvenskan.

  Svara

  • 21 januari, 2010 @ 17:22 Martin Johansson

   Nej, det är inte realistiskt att Malmö släpper Agon Mehmeti. Jag tänker mig ett lån där. Precis som Malmö gjorde med Markus Rosenberg säsongen 2004. Det ska dock sägas att det är turbulent i Malmö nu när Bengt ”Buffalo” Madsen och Hasse ”The Whiz Kid” Borg försvinner. Tror säkert att den nya styrelsen och ledningen vill behålla sina resurser. Men det är klart om jag vore så talangfull som Mehmeti skulle jag nog kräva speltid. I ÖIS kan han få det. Men som sagt, det är inte särskilt realistiskt. Huvudet i det blå, där har du mig och Johan O.

 6. 21 januari, 2010 @ 11:00 Men för Helvete!

  Det bästa vore väl om vi kan göra ett byte med danskarna och få hem Ken + lite stålar kanske ?
  Från mycket säkra källor tackade Midtjylland nej till ett byte av Ken mot Paulinho Häcken under slutet av 2009.
  Så det verkar kanske som danskarna vill ha kvar Ken, men Alvaro smäller väl högre…

  Svara

  • 21 januari, 2010 @ 17:33 Martin Johansson

   Jepp! Santos mot Fagerberg. Men jag vill ha lite stålar emellan också. De får en målmaskin. Vi får en kille med potential med ett problematiskt förflutet som suttit på bänken i två års tid.

 7. 21 januari, 2010 @ 11:04 Voldemort

  Jag tycker att Joel johansson låter som ett realistiskt och bra alterantiv för oss. Bytesköp med Alvaro hade varit bra. Men jag vill minnas att Alvaro har lite svårt för konstgräs? Det underlättar ju inte med en skadebenägen kropp, liksom?

  Svara

  • 21 januari, 2010 @ 17:26 Martin Johansson

   Joel Johansson skulle sitt fint. Som en smäck! Kan berätta att Magnus Haglund var mäkta imponerad av Álvaro Santos efter matchen i nästsista omgången. Han öste lovord över Santos (och Mackan). Sa till och med att man hade vunnit Allsvenskan om man haft tillgång till sådana anfallare. Jag säger så här: Joel Johansson, Johan Sjöberg samt tre miljoner och Santos rehabtränar och käkar fikabröd på Knalleland. Kanske att Taco bjuder in på video och tex mex. Jag är dock rädd att det finns något inskrivet i avtalet med Weavering Capital (deras konkursbolag numera) att Santos inte får säljas under en viss summa eller att Weavering vid en försäljning måste få tillbaka en viss summa. Det skulle inte förvåna mig ett skit. Detta skulle dock sätta stopp för mina kreativa lösningar.

 8. 21 januari, 2010 @ 11:06 Joalar

  Ken känns väldigt avlägset. Han har ju ungefär samma inställning till att spela i superettan som Santos.

  Svara

  • 21 januari, 2010 @ 17:31 Martin Johansson

   Någon som har koll på hur seriöst AIK:s intresse för Ken Fagerberg är? Sådant kan ju spela roll. Men du har rätt, Ken känns långt borta. Han har förmodligen en fet lön i Midtjylland och är nog inte jättesugen på att gå tillbaka till ÖIS. Kanske att man skulle sälja in det som en Mackan-lösning. Att dra paralleller till hur Mackan agerade 1998 samtidigt som man erbjuder en lösning där Mackan blir någon form av mentor för Ken. Vore ju en toppenlösning. Två killar som har ÖIS tatuerat på hjärtat hjälps åt för att ta klubben tillbaka där den hör hemma. Snacka om pr-potential! Fan! Det vattnas kring munnen ju mer jag tänker på det. Nu när Mackan är en väg in i landslaget är det ju bara ännu bättre. Kom igen. Please, please, please, let me get what I want.

 9. 21 januari, 2010 @ 11:08 Anonym

  Dax för en uppvaktnings resa till Danmark av Ken? Men han måste ha mognat och hittat sin självkänsla och känna att han trivs med den social situationen runt omkring sig. Om han själv är positiv inställ till Göteborg. det är viktigt att det fungera utanför planen också för att leverera på planen!

  Jag skulle också kunna tänka mig att vi försöker få låna Joel han behöver få spela för sin egen skull matcher för att inte stangera. Men har inte han också haft Janne A som tränare? Han var väl i Halmstad innan Falkenberg

  För sin egen skull behövde Santos behövt vissa mer på planen för att dragit till sig mer blickar och sug från andra klubbar.Eftersom det var hans mål att dra vidare. Man kan inte bara snacka hur j*l bra man är och i form. Idag måste man leverera, annars får man spela på en lägre nivå. Han kunde valt ett proffsiga sätt att försöka gå vidare, Både för sin egen skull ,och framför allt för klubben ÖIS som ställt upp till 100% på honom under 2009. Gett något tillbaka! Det skulle göra honom gott att spela vårsäsongen i ÖIS både för att öka formen och sitt rykte. Att göra själ för den enorma ersättning man fått. Man får ju dåligt rykte,vilket många dra öronen åt sig av andra klubbar. Marknaden är totalförändrad ekonomisk bara att inse ingen vill idag sitta med höga kostnader för en riskspelare.

  Svara

 10. 21 januari, 2010 @ 12:10 Anonym

  Om vi blir av med Santos på ett ekonomisk försvarbart sätt och ekonomi finns skulle jag mitt önskemål varit både KEN och JOEL ,( man måste få drömma.) Varför är inte nytt kontrakt klart med Robin? Finns andra klubbar inblandade? Han är ju den mittback som jag varit intresserad av om jag varit annat klubblag och kollat in mittbackar i ÖIS ung och form kurva som pekat uppåt. Jag hoppas vi får behålla honom, men jag vet att det söks mittbackar i många lag. Gör något innan det är försent Last.
  Är det möjligt att vi får problem med tunt folk på mittbackar nu?
  Sen måste vi se över så vi har Höger och Vänster naturliga och backup. skall Anklev och Bengtsson vara våra ordinarie högerbackar. Då känns det klart. Är Vänster tänkt Adam och TVB? Känns inte hundra. Är det någon som kan utveckla det mer.

  Vi är en händelserik klubb där det allt händer något.HA,ha

  Sen får vi inte glömma den ”tolfte spelare” Att vi måste jobba på mer publik och supportar på matcherna. Sprida ÖIS utanför Göteborgsområdet ner mot Hallandskusten in mot Ulricehamn. samt norr över. Därför skulle det finnas ett komplemett till årskortet, Ett tiokort Klippkort som om man kan köpa och åker man kan man ta med vänner på matchen. Eftersom det är svårt med årskort när man inte bor istan. Man känner att man inte kan utnyttjadet på bra sätt. Jag känner att vi dragit uppmärksamhet till oss av många andra,dom är nyfikna på ÖIS. Men sen är steget stort att ta att få med dom på matcher. Vi skulle behöva hitta på något nytt. För spelar vi på Gamla Ullevi arena så finns det ju så gott om utrymme till att göra något. Är det någon som har förslag. Alla enskilda ,familjer ,företag ser över sina ekonomier idag. Väljer bort och prioritera. Detta är något som vi kan hjälpa till med men hur som inte kostar klubben pengar. Glöm inte ÖIS hjärte klubb sponsring. Ingen summa är för liten.

  Jag är hjärtlig att sambadefensiven uppstod, för den har varit enormt saknad och jag tycker nivån har blivit mycket bättre på redan bra och välformulerade texter, TACK.

  En tanke som slog mej är att om möjligt vi kunde hitta något som var speciellt riktade till BARN, ÖIS FOR KIDZ både lätt lästa text och bilder. Arregemang riktade till barn. I vissa åldrar kommer ju även föräldrarna med automatiskt på så vis. Jag tror många av oss inbitna skulle ställa upp med hjälp om vi kunde organisera det bra. Tankar en januaridag,ha ha

  Svara

 11. 21 januari, 2010 @ 14:59 Rafael

  Är det bara jag som är väldigt orolig och undrande för hur det står ställt med ekonomin? Inte ett knyst om detta, hur mycket backade vi förra året? Hur finansierades Hareide, lånen på seb johansson, Roy Miller och Sjöberg, köpet av Elving? Externt eller ur öis egna kassa? Hur mycket kostade kalaset egentligen? När säsongen drog igång hade vi ju inte ens råd att värva en innermittfältare trotts att även de minst insatta skrek efter en. Kan inte sluta undra hur det hade gått om vi hade fått en hel och frisk Wallerstedt vilket förmodligen hade inneburit ytterligare en innermittfältare och ytterback.

  En annan sak jag är väldigt nyfiken på är vem som egentligen äger Alvaro Santos, är det Weavering Capital? Information som hade gett mer substans i diskussionen kring huruvida vi skall sälja, låna ut eller tvinga kvar Santos.

  Vad gäller anfallare känns Joel Johansson som den mest intressanta, en dokumenterat vass anfalare i superettan, relativt ung och fortfarande utvecklingsbar, elfsborgs köp av Amadou Jawo samt att det ryktas om att de vill köp en nr 9 av hög klass talar även för hans tillgänglighet.

  Svara

  • 21 januari, 2010 @ 17:40 Martin Johansson

   Nej, vi är nog alla oroliga för ekonomin. Det är därför jag vill att Ranäng och Last lägger korten på bordet. Hur mår vi och är det ens lönt att sälja Santos? Om jag ska dra de saker jag fått förklarat för mig så ser det ut så här:

   Åge Hareide – på driften
   Sebastian Johansson – externa pengar
   Roy Miller – externa pengar
   Sjöberg – externa pengar
   Elving – fikapengar (man köpte ingen fredagstårta på Öisgården den dagen Elving kom)

   Och det är så att säga direkt från hästens mun (förutom det där med Elving för det hittade jag på). Om det är sant eller inte, ja, det vet jag inte.

   Min rangordning av alternativen på listan:

   1. Hannes Stiller
   2. Ken Fagerberg
   3. Joel Johansson
   4. Ajsel Kujovic
   5. Agon Mehmeti
   6. Ricardo Santos
   7. George Mourad
   8. Johan Patriksson
   9. Xhevdet Llumnica
   10. Fredrik Olsson
   11. Tobias Holmqvist

  • 21 januari, 2010 @ 19:08 Rafael

   Vilka är dessa välgörare som helt utan motprestation(?) slantar upp för hyreskostander? Försod att pengarna kirrades då mackan och ranäng åkte på raggningsturne. Håller med om att korten måste upp på bordet vad gäller ekonomin. Får en oroväckande känsla av att dem som just nu leder klubben fortsätter en offensiv ”satsning”, för att inte ”lose face” som japanerna säger, men skulle vi inte gå upp på direkten så sitter klubben i riktigt djup caca. Och i det läget så lär norfeldt och stena fått nog. Absolut inga belägg för det jag säger men jag har en riktigt läskig känsla gällande klubbens ekonomiska situation.

   Håller helt och hållet med dig om din rangordning sånär som på Stiller, dels så är han fullständingt orealistisk då blåvitt skrev nytt tvåårskontrakt för ett par månader sedan med vetskap att man även skulle signa en ny anfallskraft. Och dels för att jag tycker att han är fantastiskt överskattad. En offensiv brunkare på 31 år som har gjort 6 allsvenska månader. Han gjorde det bra, visst, han hade allt att vinna, men han är inte mycket till fotbollspelare.

 12. 21 januari, 2010 @ 15:25 Robban

  Tobias Holmqvist? Så meningslös. Håll er ifrån honom. En stabbig lyktstolpe. Om Anton Holmberg var en besvikelse för er lär Holmqvist vara dubbelt så kass.

  För övrigt en del intressanta synvinklar på kommentarerna. Speciellt den om Weawerings vara eller icke äga angående Santos. Om det nu är så att de la upp degen så spelar det väl ingen roll för ÖIS om de får två eller en miljon för Santos? Klart att det svider men om inte klubben har lagt egna pengar i själva köpet så är ju det bara känslor.

  För övrigt en mycket bra sida. Trots andra lagsympatier. Blir avundsjuk…

  Svara

  • 21 januari, 2010 @ 16:35 Slicen

   Spelar det ingen roll vad man får för Santos? Nähä, fast med den logiken kan ju gajs sälja Wanderson för någon miljon eller så till den spanska div 3-klubben och så lär ju saken vara biff. För gajs har la inte lagt speciellt mycket för honom? – eller ok då, sälj honom för två miljoner. Dumstrut!

  • 21 januari, 2010 @ 17:48 Martin Johansson

   Slicen, kom igen! Lite trevligare ton, please med socker på toppen. Jag vill inte ha en bisvärm av arga GAISare här på Sambadefensiv. Det skulle kännas onödigt. Håll nivån. :-) När inläggen är sansade går det ann men jag slipper som sagt en massa otrevligheter som inte tillför så mycket i diskussionen. OK?

  • 21 januari, 2010 @ 18:17 Slicen

   Du Martin, när jag läser Robbans inlägg igen ser jag att han gör sig skyldig till syftningsfel – ”de” ska tydligen syfta på Weavering men syftar istället på Öis. Visst, i det läget kanske det är skitsamma för Öis om pengarna, 1 eller 15 miljoner, hamnar i ett konkursbo. Men det är väl inte helt klarlagt att Weavering tagit hela sign-on-feen? Har Öis lagt in pengar så har ju klubben ett ekonomiskt intresse i likhet med gais intresse i Wanderson.

   Sedan, Martin – jag vet inte om jag är så intresserad av att bli tagen i örat av dig för att jag är oense med en gaisare. Det har hänt förut och kommer antagligen att hända igen.

  • 21 januari, 2010 @ 18:26 Martin Johansson

   Trist att du tog det som att jag tog dig i örat. Det var inte min mening. Du får gärna vara oense med Robban och Gaisare. Hur mycket du vill. Det var mer en önskan om att slippa den hårda tonen och det avslutande ”Dumstrut!” som jag vände mig emot. Kände helt enkelt inte att det tillförde så mycket mer än irritation. Och du får ursäkta, men det sista jag vill är att de här kommentartrådarna blir lika bråkiga som SF-forumet. Men som sagt, jag ber om ursäkt om jag gjorde dig lack. Inte min mening. OK?

  • 21 januari, 2010 @ 18:31 Slicen

   Ok, och i gengäld lovar jag att läsa inläggen mera noggrannt innan jag släpper min syra.

  • 21 januari, 2010 @ 16:57 Rafael

   Klart det spelar roll, om vi inte får någonting för honom finns det liksom ingen anledning att sälja.. Han har två år kvar på kontraktet som inte skall vara så jättemastigt då merparten av pengarna las fram på sign on fee. Är det så att Weavering äger honom kanske enda möjligheten, om det nu är så att han blir absolut omöjlig, att hitta ett juridiskt kryphål där vi hyr ut honom, då den kan vara så att Weavering endast har rätt på övergångssumma och inte hyresintäkter på spelaren.

  • 21 januari, 2010 @ 17:46 Martin Johansson

   Jo, jag vet, Holmqvist är hopplös. Att han är med på listan är mer ett uttryck för min rädsla att vi inte kan få något bättre. Vi sitter i en knivig situation. I värsta fall står vi där med Tobias Holmqvist och Markus Anderberg och tror att vi ska ta oss tillbaka till Allsvenskan på ett år. Lycka till!

   Robban, jag förstår hur du tänker när gäller Santos, men jag tror snarare det är just det som gör att man inte kan/vill sälja. Om alla eller stora delar av pengarna vid en eventuell försäljning går till Weavering Capitals konkursförvaltare finns det ju ingen anledning för ÖIS att sälja. Varför ska man göra sig av med en resurs när man enbart förlorar på det. Om inga pengar kommer in får vi dessutom svårt att ”kirra” en ersättare. Är du med hur jag tänker? Det är just det som gör situationen så knivig. Vi har en anfallare som när han är i form vräker in mål i klass med Wanderson. Utan honom skulle jag säga att våra chanser att ta oss tillbaka till Allsvenskan på ett år är slim to none.

  • 21 januari, 2010 @ 18:02 Joalar

   Den här gamla artikeln förklarar kanske lite hur det ser ut. När vi värvade Santos hade vi inte nallat alls på de 9,5 miljoner vi fick från Toivonen och Weavering ska få ersättning om Santos säljs.

  • 21 januari, 2010 @ 18:09 Martin Johansson

   Du glömde länken?

  • 22 januari, 2010 @ 08:54 Känning

   Vilka läskiga kommentarer det var i den Aftonbladet-länken. Från Feb-09 och förutspått hela skitsäsongen och hur HIF nu ska ta Alvaro.

   Det är en konspiration.

 13. 21 januari, 2010 @ 20:02 läktarcoachen

  Gaisaren Robban har naturtligtvis helt rätt, om det är så att Weaverings konkursbo får alla pengar om Santos säljs spelar det ju ingen roll för ÖIS om han säljs för 50 kr eller 10 miljoner. Frågan är ju då hur det ser ut vid en utlåning. Om ulåningen sker genom en bytesaffär har jag svårt att se att Weavering kan ha några anspråk. Frågan är vad som gäller om pengar är inblandade i utlåningen. Jag minns att ÖIS hade krav på Hammarby när Paulinho lånades ut.

  Svara

 14. 21 januari, 2010 @ 20:17 läktarcoachen

  Sedan kan man ju undra om det inte år att komma förbi eventuella anspråk från Weavering. ÖIS kan ju sälja Santos för en krona till Elfsborg Sedan skänker en Elfsborg närstående rik privatperson 5 miljoner till ÖIS. Benny Rosén kan ju skänka pengar till ÖIS så varför inte? Fast då hamnar vi väl kanske i samma problem som Janne Plånbok och company.

  Svara

 15. 21 januari, 2010 @ 20:29 Markus

  Ända sedan du slutade blogga så har jag nästan dagligen gått in på nyheter 24 ihop om att du börjat blogga igen.
  Tills idag då jag av någon anledning googlade på sambadefensiv och av en ren slump klickade jag på det andra alternativet som kom upp.
  Vad fann jag då?!?!?! Jo efter dessa cirka 2.5 månad? Så hittar jag en ny blogg med dig, MARTIN JOHANSSON! Du kan inte ana hur glad jag blev!
  Nu har jag ingen aning hur längesedan det var denna blogg starta, men jag måste verkligen säga; kul att se dig blogga igen;)

  Att bro på inlägget, så tycker jag att man ska tvinga Santos spela! Har man skrivit på ett 3 årskontrakt så får man baske med skylla sig själv. Men hur bra är egentligen en omotiverad Santos? Inte blir det bättre nu när Mackan med alla odds lämnar oss. Om santos nu säljs så anser jag att det minsta man ska göra är att ersätta han med någon annan anfallare av högklass. Jag tycker att ÖIS ska börja gå på det brasilianska spåret igen. Det fullkomligt kryllar med skickliga brasilianska spelare som vill till Europa och visa upp sig!

  Svara

 16. 22 januari, 2010 @ 13:51 Robban

  Uppskattar den goda tonen här. Inte alltid fallet, oavsett klubbhemvist.

  Santos är en delikat affär. Kan bara relatera lite kring vad som kan vara problemet med en bångstyrig spelare (slicen kan sluta läsa nu).

  Hösten -07 hade GAIS ett stormöte för att reda i hur klubben skulle lägga ramarna för framtiden. Där var Roland Nilsson med, två veckor senare värvad till MFF…

  I ett stickspår berättade Roland Nilsson hur det kan vara i en spelartrupp med spelare som inte vill vara kvar i klubben, hur mycket kass stämning som sprids, alla frågor kring spelarens vara eller icke vara som väcks hos alla i truppen. Roland Nilssons lösning på det var att genast leta nya adress för en sådan spelare förstör mer än vad han tillför. Rolle sa: ”sälj honom, jag vill inte ha honom i omklädningsrummet”

  Att spelare ska följa sina kontrakt är väl en sak. Men tvånget och olusten hos spelaren färgar av sig på allt i en klubb. Jag vågar mig påstå att Santos – fallet hos er gör det. Ska de värva en ersättare eller inte? Kommer han spela alls? Vill övriga spelare ha med honom att göra? Allt går i stå.

  Återigen, en mycket bra sida. Läsvärt nästan precis allt. Och som sagt, avundsjuk…

  Svara

  • 22 januari, 2010 @ 14:25 Slicen

   Men jag har ju lovat att jag ska läsa noggrannare. Dessutom var det intressant att få en insyn även i gais omklädningsrum. Var det Levon, Memelli, Christos eller vem? Tror dessutom att du har rätt i att det inte är speciellt bra med missnöjda spelare i en trupp. Sedan kan ju orsakerna variera från för lite speltid till missnöje med kontrakt eller sociala skäl. Kanske är det därför ännu viktigare att som klubb hålla en hård linje för att i fortsättningen fokusera lite hårdare på ”karaktär”.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se