Roy Miller till New York Red Bulls

Att Roy Miller inte kommer att spela i ÖIS säsongen 2010 har stått klart länge. Enligt Dick Last vill inte Miller spela i Superettan eftersom han vill försöka ta tillbaka sin plats i Costa Ricas landslag. Sådant får man väl helt enkelt acceptera.

Det finns dock en hel del ÖISare som önskar annat. Hållit tummarna. Knutit näven i byxfickan. Hållit hoppet vid liv. Önskat. Drömt. Bett till högre makter? Vad annat kan de göra med tanke på vad övriga vänsterbackar, Björn Anklev undantagen, presterade under 2009.

Nu kan vi dock sluta att hoppas. Enligt bloggen The Offside är nämligen Miller klar för New York Red Bulls i amerikansk MLS. Hasse Backes nya lag, ni vet.

Miller kom till ÖIS på lån från Rosenborg och gjorde sammanlagt 14 matcher under sensommaren och hösten 2009. Högt och lågt. Minst sagt. Personligen kommer jag nog att komma ihåg Roy Miller för den enorma glädje som han visade upp efter Alexander Mellqvist matchavgörande mål i 2-1-segern mot Halmstads BK. Rent fotbollsmässigt var han allt för ojämn för min smak. Visst, han var bra mycket bättre än övriga alternativ, men han stod också för ett antal hårresande misstag. Vem kommer någonsin att glömma insatsen som mittback under andra halvlek i bortamatchen mot BK Häcken? Och hur Miller gick på John Chibuikes sockersöta dragning runt stödbenet? Brr. Hål i magen. Den bilden sitter fortfarande som klistrad på näthinnan. Där dog säsongen 2009. Snälla, låt mig aldrig mer uppleva det minnet.

Det här betyder dock att Dick Last och Janne Andersson måste leta efter en ny vänsterback. I nuläget har vi som jag ser det bara ett gångbart alternativ på vänsterbacken och det är oprövade Adam Eriksson. Tommy von Brömsen och Björn Anklev har förvisso gjort inhopp på den positionen men det kan nog knappast ses som någon långsiktigt hållbar lösning. Anklev ska spela högerback eller högre upp i planen och von Brömsen är som bäst back-upp till Dennis Jonsson, Robin Jonsson och David Leinar (om han nu skriver på sitt nya kontrakt). Jag måste säga att det känns lite småobehagligt att vi inte kan hitta en permanent och bra lösning till våra vänsterbacksproblem. Var höll Last hus när Assyriska knöt till sig David Björkeryd? Nej, nu är det dags att agera! Ska ÖIS bli ett topplag och utmana Assyriska om seriesegern måste laget få in en riktigt vass vänsterback. Vi behöver en spelare som kan dominera sin kant, både offensivt och defensivt. Och var tusan hittar man en sådan spelare? Och dessutom för inga pengar alls? Frågan är om det är här som förhandlingarna med IF Elfsborg om Johan Sjöberg kommer in. Den minnesgode läsaren minns säkert att Sjöberg gjorde en halvlek som vänsterback (andra halvlek i 2-2-matchen borta mot Örebro SK).

Som jag ser det måste ÖIS förstärka på tre positioner: backplatsen till vänster, det centrala mittfältet och anfallet.

UPPDATERING: Även Sportsday.se har skrivit om att Miller är klar för Red Bulls. Ni hittar artikeln här.


'Roy Miller till New York Red Bulls' have 9 comments

  1. 11 januari, 2010 @ 08:07 Joalar

    När du säger att vi behöver förstärka på mittfältet så räknar du inte Sebastian Johansson som klar eller? Med honom så ser jag innermittfältet som vår starkaste lagdel vilket känns riktigt bra eftersom det ofta är där som matcherna avgörs.

    Vi har fyra anfallare i truppen idag och till antalet borde detta vara tillräckligt men jag håller med dig om att vi behöver en ny eftersom det är en sned fördelning av etablerade spelare och unga talanger.

    Nu har jag inte helkoll men har vi inte en väldigt stor trupp idag? Om vi ska han in tre nya spelare behöver vi väl göra oss av med någon spelare? Vem skulle det bli i så fall?

    Svara

    • 11 januari, 2010 @ 16:08 Martin Johansson

      Som sagt, det finns utrymme för värvningar om jag räknar rätt. På första träningen var man 22 spelare men då saknades Álvaro Santos, Seif Kadhim och Jonathan Lindström, samtidigt var David Stenman och Sebastian Johansson med. Om jag har förstått saken rätt så är dessutom ett antal spelare fortfarande utan kontrakt (klubben tycks dock räkna med att alla stannar men man vet aldrig vad som händer) och dessutom har man väl gett Kadhim tillåtelse att prata med andra klubbar. Det betyder då att vi har 23 spelare i truppen i nuläget. Säg att Sebastian Johansson är klar då är man 24 man (dock vet jag inte om man ska räkna in Jacob Olsson som alltså ”tjatat” till sig att få träna med a-laget men som inte ingår i truppen – eller hur fan nu det där fungerar, högst oklart). Precis som du skriver tycker även jag att det vore bra om vi fick in en rutinerad anfallare till bredvid Santos. Det spelar ingen roll hur bra mittfält vi har om vi inte gör mål. De vi har i nuläget är unga och oprövade. Jag hyser stora förhoppningar på Markus Anderberg men man vet aldrig. När det gäller Nicolas Sandberg och Luka Mijaljevic sitter juryn fortfarande i överläggningar. Kan gå åt båda hållen där. Vi ska nog inte räkna med att Luka får så många chanser i år utan får stå på tillväxt (i sann ÖIS-stil) till Allsvenskan 2011. Och jag håller med dig om att vårt mittfält ser riktigt lovande ut om vi bara kan knyta till oss Sebastian Johansson. Men som jag/vi alltid säger inför en säsong, vi måste förstärka med en spelare i varje lagdel. Sedan har vi målvaktsfrågan, klarar vi oss på två (väldigt unga) målvakter? Jag är osäker. Varför inte erbjuda Nathan Coe ett kontrakt eller låna in honom ytterligare en säsong (han är ju fastnaglad bakom Johan Wiland och Jesper Christensen i FC Köpenhamn)?

  2. 11 januari, 2010 @ 08:26 M

    Sebastian Johansson är väl inte klar? Så länge han inte är klar ser mittfältet tunt ut. Jag är ledsen att säga det men vi måste ha en spelare av Sebs kaliber för att hålla ihop det här laget. Det blev vi varse under våren 2009.

    Tror ÖIS har 22 spelare i truppen för tillfället (David Stenman lämnar snart, Seb är inte klar och Jacob Olsson tränar väl bara med a-laget). Det är väl lite lite? Finns väl utrymme för åtminstone två till tre spelare till. Man får väl dessutom räkna med att Seif Kahdim försvinner och att någon av backarna blir utlånad eller bortskänkt (sannolikt Tommy von Brömsen eller Dennis Jonsson). I vanliga fall brukar man väl ha en trupp på någonstans mellan 23-26 spelare. Problemet är väl att ÖIS i nuläget enbart har två målvakter i en i en 22-mannatrupp.

    Svara

    • 11 januari, 2010 @ 09:13 Joalar

      22 spelare är absolut minimum. Hade för mig att det var ett par ytterligare men okey. Då finns det absolut utrymme till ett par värvningar. Jag vill minnas att Dick har sagt ”Vi vill ha Sebastian Johansson, vi ska prata med Sjöberg när han vet hur konkurrensen ser ut i Elfsborg och en till”.

      Jag hade nog i så fall tittat på en mer naturlig ytterback än Sjöberg. Den där ”en till” skulle ju kunna vara en etablerad superettanforwad i så fall. Man kan ju hoppas i alla fall. Eller om man nu får önska sig så kliver Nico och Anderberg fram så mycket att de petar Santos.

    • 11 januari, 2010 @ 16:09 Martin Johansson

      Jag är helt med på ditt tåg när det gäller Johan Sjöberg. Ska vi ta in en ny back ska det vara en utpräglad ytterback och inte en gammal sur mittback. Det spelar ingen roll hur bra kille det är.

  3. 11 januari, 2010 @ 14:37 Slicen

    Du har helt rätt när det gäller Miller, Martin – ojämn men en snidare med vänstern och rätt bollsäker. Men att se honom och Alex på samma kant är ju inget för den med klena nerver, vilket jag inte begrep att jag hade innan jag såg dem tillsammans. Tror Adam kan göra ett oerhört mycket bättre jobb med större fokus på att täta bakåt och låta Alex/Zavadil sköta mer av det offensiva.

    Johan Sjöberg tror jag inte alls på – kostar garanterat mer än han tillför även om han är meriterad.

    Det snackas ju hej vilt hela tiden om hur ifk släpper fram egna spelare och det är precis vad Öis ska göra. Inte fan är Adam sämre än Dyrestam? Överhuvudtaget borde Öis i högre grad kunna driva fram egna välskolade backar med svenska egenskaper som god fysik och disciplin och en vilja att underordna sig kollektivet. På så sätt kan man istället använda värvarpengar för att få in en kreativ krydda på samma sätt som var så framgångsrikt tex 2002.

    Apropå pengar: Martin, du som är on speaking terms med ledningen i klubben – hur är det möjligt att vi kan behålla vår trupp relativt intakt när vi åkt ur samtidigt som gajs blöder rejält och tvingas slumpa bort sina toppar? Är det make or break som gäller 2010? Allting satsas på rött? Vore kul om du kunde bena lite i detta.

    Förövrigt anser jag att designen, numera med lite rött och blått, är helt ok. Innehåll framför yta!

    Svara

    • 11 januari, 2010 @ 16:15 Martin Johansson

      Ledsen att göra dig besviken men jag är knappast on speaking terms med någon ledning. Så insyltad är jag inte. Jag ska dock se vad jag kan göra åt din fråga. Väldigt intressant problem det där. Risken är att du har rätt och att allting satsas på rött och att man gör om 2008 all over again. Vad händer om vi misslyckas? Horror.

      Apropå Johan Sjöberg, tror du har helt rätt i att han smakar mer än vad han kostar. Det måste finnas bättre alternativ där.

      Sedan när det gäller ÖIS förmåga att lotsa fram nya, unga spelare så kommer vi förhoppningsvis att göra en satsning på detta under året. Vi planerar lite texter kring detta ämne i alla fall. Förhoppningsvis går allt i lås. Den som lever får se.

  4. 11 januari, 2010 @ 14:48 Diego Godin

    Ge Adam chansen! Vad jag har sett så verkar killen riktigt bra.

    Svara

    • 11 januari, 2010 @ 16:10 Martin Johansson

      Klart Adam ska få chansen. Det var inte min mening att få det att framstå att jag redan räknat bort Adam. Absolut inte. Jag tycker dock att vi behöver ha en back-up bakom Adam. Det måste vara konkurrens om platserna annars blir det meningslöst.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se