Så slutar Superettan 2010?

Stopp, stopp, stopp. Nu tyglar vi hästarna innan du tar bladet från munnen och skäller ut mig and all that jive. Innan du säger något låt mig bara säga att jag vet att det är tämligen meningslöst att tippa serieutgången så här tidigt på året. Omöjligt rent av. Det blir bara rena spekulationer och fantasier. Hur kul är det på en skala från 0 till 100? Det är bara den 15 januari for heaven’s sake! Ta det lite lugnt. Du har all tid i världen på dig att tippa årets upplaga av Superettan. Sitt still i båten!

För det första har lagen inte värvat klart än. Det står fortfarande Landskrona BoIS fritt att värva Daniel Nannskog, Jonas Olsson eller någon av Farnerud-bröderna. Det skulle väl ändå förändra lagets förutsättningar drastiskt, inte sant. Vem vet, kanske, kanske lyckas Bajen locka hem Kennedy Bakircioglü, Max von Schlebrügge och Sebastián Eguren innan Superettan drar i gång på allvar. Varför skulle det vara omöjligt? Vänta du bara. Du ska allt få se. Bita i det sura äpplet.

För det andra har det internationella transferfönstret öppet ett tag till. Kommer verkligen ÖIS att lyckas behålla Álvaro Santos och Pavel Zavadil. Kommer David Leinar att få det där åtråvärda kontraktet med någon engelsk klubb (haha, yeah right!)? Är det inte möjligt att  Tobias Grahn hamnar i världsmetropolen Torino istället för i hålan Ängelholm eller att Rami Shabaan försvinner till någon norsk storklubb?

Å andra sidan, inte kan man låta meningslöshet, omöjlighet och transferfönster sätta gränser för vad man tar sig för. Nej, det går inte. Så kan vi inte ha det.

Och som en rak följd av det kommer här årets första sluttabellstips.

Ni får ta det för vad det är.

Och please, gör ingen stor grej av det.

It’s only rock ’n’ roll and I like it.

1. Assyriska FF (4:e plats 2008, 3:e plats 2009)

Jag får ont i magen bara av att tänka på Assyriskas värvningar under årets Silly season. Jag ligger fan-i-mig sömnlös om nätterna och funderar på hur ÖIS ska klara av att rå på Södertäljes stolthet. I nuläget är jag deprimerad eftersom jag inte ser någon möjlighet till det. Som jag ser det är 2010 Assyriskas år. Det känns som att man rustat sig för att göra en AIK 2006, eller en Peking 2007, eller varför inte en Mjällby 2009. Först gjorde man klart med Rikard Norling som tränare. Det är banne mig inte kattskit det. Det Norling uträttade i AIK under säsongerna 2006 och 2007 är det inte många som skulle lyckas med (Mikael Stahre är förstås undantagen). Därefter gjorde Assyriska, i rask takt, klart med följande gäng: Gustav Segerström (back från IK Sirius), Rikard Jansson (back från Ljungskile SK), David Björkeryd (vänsterback från Qviding FIF), Mikael Eklund (back från Kalmar FF), Mikael Thorstensson (anfallare från AIK) och Marco Kotilainen (mittfältare från Gunnilse). Dessutom har man lyckats övertyga Stefan Batan om att skriva på ett tvåårskontrakt och fått lagkaptenen, och mittfältsmotorn, Dennis Östlundh att stanna ytterligare en säsong (trots att IFK Norrköping varit och frestat med ett guldkantat kontrakt.

Summa summarum, jag tror att Assyriska kommer att dansa sig på rosor genom årets upplaga av Superettan. No doubt! Det enda som egentligen talar emot Assyriska är att det tar tid att få ihop ett helt nytt lag (eller gör det egentligen det, ÖIS bytte ut mer eller mindre halva startelvan mellan 2007 och 2008 och det slutade ju som vi alla vet väldigt bra). Som det ser ut har Assyriska faktiskt bytt ut mer än hälften av startelvan. Det om något är en utmaning för Rikard Norling. Trots detta så måste jag säga att Assyriska i nuläget får hållas som storfavorit till seriesegern.

2. GIF Sundsvall (Allsvenskan 2008, 5:e plats 2009)

Varför i helvete har jag placerat GIF Sundsvall på den andra direktplatsen till Allsvenskan? Om jag ska vara ärlig måste jag säga att jag inte har något riktigt bra svar på den frågan, i alla fall inte mer än att det känns som att det är Giffarnas tur att gå upp. De är ett lag som har potentialen att ta klivet upp i Allsvenskan igen. Och det känns som att man hade viss otur säsongen 2009. Klubben har trots allt en viss kontinuitet och när andra lag dras med riktigt kass ekonomi har skoterraggarna det rätt OK. Sundsvall tycks dessutom få behålla stommen i truppen vilket gör att man kan bygga vidare på förra säsongens stundtals fina spel. Ari Skulason, Jonas Wallerstedt, Hannes Sigurdsson, Aziz Corr-Nyang m.fl. ska inte underskattas. Nu gäller det bara för Sören Åkeby att slipa bort de där riktiga bottennappen. Det enda orosmomentet som jag kan se är att man valt att satsa på ex-ÖISaren Tommy Naurin (tidigare Qviding FIF) som förstemålvakt efter att Fredrik Sundfors bestämt sig för att lägga målvaktshandskarna på hyllan för gott. Trots detta känns det som att Sundsvall kan utmana denna säsong.

——————————————————————————-———————————-——-

3. Örgryte IS (1:a plats 2008, Allsvenskan 2009)

Egentligen har ÖIS en för bra trupp för att ”bara” hamna på kvalplats. Om det skedde skulle jag säga att laget underpresterade. Rejält. Med i stort sett hela fjolårstruppen intakt – förlusterna av Magnus Källander, Martin Dohlsten, Christian Lindström och känns nästan som en befrielse – måste ÖIS kunna utmana Assyriska, Sundsvall, Ängelholm, Jönköpings Södra och Hammarby om de två uppflyttningsplatserna. Det är klart att Marcus Allbäck och Roy Miller kommer att saknas. Men med en backlinje bestående av Björn Anklev, Robin Jonsson, David Leinar och Adam Eriksson samt ett mittfält med Sebastian Johansson, Markus Gustafsson, Alexander Mellqvist, Pavel Zavadil och Alex Perreira har man tillräckligt med kompetens för att köra över åtminstone hälften av motståndarlagen och spela jämt med resten. Huruvida man når toppen eller inte har förstås att göra med om Álvaro Santos stannar eller försvinner. Spelar Santos hela säsongen spelar ÖIS i Allsvenskan 2011. Spelar Santos bara fram till sommarfönstret kommer ÖIS på kvalplats. Det tredje alternativet – att Santos över huvudtaget inte spelar i ÖIS under 2010 – vill jag inte tänka på.

——————————————————————————-———————————-——–

4. Ängelholms FF (5:e plats 2008, 7:e plats 2009)

Ängelholm har förvisso tappat skyttekungen och lagkaptenen Mattias Adelstam. Där tappar man omkring 15 mål per säsong. Om alla rykten stämmer har dock ÄFF lyckats förstärka i tre av fyra lagdelar. På målvaktssidan ansluter Daniel Andersson från Helsingborgs IF. I backlinjen har man lyckats locka till sig GAIS Mikael Dahlgren. De av er som var med ner i Superettan 2007 och 2008 minns säkert att Dahlgren var en av seriens absolut vassaste ytterbackar. På mittfältet har Ängelholm förstärkt med unge Heidar Geir Juliusson och Tobias Johansson (Mjällby AIF). Dessutom sägs det att Tobias Grahn är på väg in. Om det är bra eller dåligt har jag ingen aning om: Grahn verkar vara en komplett galning, men å andra sidan verkar ju inte Diego Maradona eller Eric Cantona ha varit särskilt friska heller. Nej, jag tror faktiskt att 2010 är året då Ängelholms FF utmanar de övriga lagen om de allsvenska platserna på allvar.

5. Jönköpings Södra (14:e plats 2008, 10:e plats 2009)

Jag måste erkänna att jag är inte så lite imponerad av Jönköpings Södras värvningar under årets Silly season. Vilken satsning! Brr. Har det att göra med att klubben äntligen blivit av med Olle Nordins lönekostnad – nu har man helt enkelt råd att värva klasspelare från när och fjärran – eller är det så att spelarna kan tänka sig att komma till J Södra nu när Nordin är borta? Oavsett vilket så kommer Jönköpingslaget att bli att räkna med i år. Jag lovar dig, inget lag kommer att se fram mot matcherna på Stadsparksvallen. J-Södra kommer att bli otroligt starka denna säsong. Bara det att man har lyckats locka till sig både Kristoffer Fagercrantz, från Falkenbergs FF, och Pär Cederqvist, från Landskrona BoIS, får mig att känna viss oro. Det är fan-i-mig ingen skam. I de två spelarna har man uppemot 20 mål och 15 assist. Lägg där till att man får behålla Tommy Thelin (7 mål och 8 assist förra säsongen). Någon Södrait som saknar Kirsten Viikmäe? Knappast. Räkna med att J-Södra kommer att bli giftiga framåt! Och på försvarssidan ser man också ut att bli att räkna med. J-Södra har bl.a. plockat in IFK Norrköpings gamla stormålvakt Nuredin Bakiu, som under ett antal säsonger varit i toppen av målvaktsligan. Dessutom har man den gamle ÖISaren Jukka Sauso på provspel. Om det är positivt eller negativt för J-Södras chanser nästa säsong lämnar jag okommenterat men om vi har tur flyttar de kanske upp Sauso i anfallet.

6. Hammarby IF (Allsvenskan 2008, Allsvenskan 2009)

Vem ska göra Bajens mål under den kommande säsongen? Sebastian Castro-Tello? Nej. Linus Hallenius? Nej! Freddy Söderberg? Haha, tillåt mig småle. Med andra ord, vi upprepar frågan, vem fan ska göra målen för Bajen? Den som har ett bra svar på den frågan kan förmodligen tjäna sig en hacka. Hör av er så kan jag ge er Jeppe B:s telefonnummer. Sitter det någon agent ute i detta avlånga land och håller på en avslutare av klass så plocka upp telefonen och slå en signal till Jesper Blomqvist (Djurgårdens IF FF) eller Michael Borgqvist (AIK). Nu! Om jag vore Bajensupporter skulle jag känna en stor oro inför den kommande säsong. En känsla av deja vu. Scary! Är det rent av dags för Bajen att göra en GAIS, Öster eller Assyriska? Kanske det. Som jag ser det sitter Bajen på i stort sett samma problem som man hade inför och under säsongen 2009. Varför händer inget? Handlar det bara om ekonomi? Och om det gör det hur ska man då ha råd att behålla spelare som Rami Shabaan, Andreas Dahl och Patrik Gerrbrand? I nuläget har laget en relativt vass stomme – man kommer sannolikt inte att släppa in så många mål – men man saknar verkligen det där riktiga bettet i och omkring motståndarnas straffområde. Inte blev man bättre av att Emil Johansson försvann till Molde. Dessutom har man det oerhört tungt ekonomiskt och de enda förstärkningar man har mäktat med är att flytta upp ett gäng junisar (vi vet alla hur det gick för ÖIS det året man gjorde på det sättet i Superettan). Det där snacket om Kenka, Maxen och Kapten Kola (ni vet väl att alla som spelar i Bajen har söderkis- eller halvalkissmeknamn som Boffa, Pavan och Danken etc. det är en del av den s.k. Bajenmyten, tror mig!) var bara något jag skrev för att få till en snärtig inledning. Nej, Bajen ska vara nöjda om de slutar på den övre halvan av tabellen.

7. IFK Norrköping (Allsvenskan 2008, 11:e plats 2009)

Gåtan IFK Norrköping. Ett så pass klassiskt lag, och som dessutom har Sveriges tionde största stad i ryggen, borde kunna prestera bättre än Superettan. Men så är inte fallet. Och så kommer det vara under ett par år framöver. Det är i alla fall min bedömning. För allt i världen, glöm inte bort att Peking har tappat Stefan ”Jag är det största praktarsle som någonsin vandrat på denna jord men en riktigt bra fotbollsspelare det är därför som människor står ut med mig” Thordarsson, Nuredin Bakiu, Mikael Roth samt lagets båda testiklar (inklusive själ, hjärta, hjärna och lungor) Magnus Samuelsson och Mikael Blomberg. Hur tusan tar man sig ur ett sådant bryggläge? Det gör man inte. Särskilt inte när klubbens mest meriterade nyförvärv är Väsbys målvakt Niklas Westberg och Shpetim Hasani från IK Sirius. Men lycka till!

8. Östers IF (Division 1 Södra 2008, Division 1 Södra plats 2009)

Varje år är det en nykomling som går över förväntan. Och då menar jag riktigt över förväntan. Typ att man toppar serien eller ligger tvåa efter lite drygt tio omgångar. Man spelar som besatta, med glöd under dojorna och en tagg i hjärtat. Man har något att bevisa. Man slåss för sin stolthet och man tror på det man gör. En för alla, alla för en. Det vill säga raka motsatsen mot vad Landskrona BoIS har hållit på med under de senaste fem åren. Den här gången tror jag att det laget är Östers IF. Sedan skadar det inte att man har gjort en hel del smart förstärkningar som Charles Andersson, från Landskrona, och den isländske landslagsmittfältaren David Thor Vidarsson.

9. Landskrona Bois (11:e plats 2008, 8:e plats 2009)

Jag har sagt det förr och jag är övertygad om att jag kommer att få säga det igen: det blir ingen allsvensk comeback för Landskrona BoIS i år heller. Trots att klubben haft ett antal riktigt vassa spelare under de senaste åren har man inte fått det att stämma. Så tror jag att det kommer att fortsätta och det trots att man inför säsongen 2010 tappat en sjuhelvetes massa ”karaktärsspelare” eller vad sägs om Christoffer Carlsson (gick till Falkenberg), Jesper Westerberg (som var förra årets bästa BoISare gick till Mjällby och Allsvenskan), Pär Cederqvist (försvann till seriekonkurrenten Jönköpings Södra), Charles Anderson (till Östers IF)  och Babis Stefanidis (flyttar hem till Stockholm och Brommapojkarna). Till detta skall dock läggas att BoIS gjort klart med Henrik ”Näe” Larsson, som ny huvudtränare, och Hasse Eklund, som ny andretränare, samt värvat in Fredrik Svanbäck och Mathias Unkuri från Helsingborgs IF och Ängelholmsbänknötaren Patrik Åström. Jag är dock tveksam till om det räcker till och betraktar än så länge Landskrona BoIS som ett mittenlag.

10. Falkenbergs FF (7:e plats 2008, 6:e plats 2009)

Förra året tog Falkenbergs FF sin bästa placering i seriesystemet någonsin. Då slutade man på sjätte plats. I år tror jag dock att man kommer att dala i tabellen, likt en döende stjärna. Nej, jag tror inte att Christoffer Carlsson och Emil Jensen är tillräckligt för att Falkenberg ska behålla sin position, än mindre klättra. Nej, här tar resan slut. Jag är ledsen att säga att från och med nu bär det bara utför för Falkenberg. Förlusterna av Kristoffer Fagercrantz och backklippan Jens Gustafsson väger tungt. Och jag tror inte det spelar någon roll hur bra Thomas Askebrand är som tränare. I år är Superettan helt enkelt för bra för att Falkenberg ska placeras sig på den övre halvan.

11. Ljungskile SK (Allsvenskan 2008, 9:e plats 2009)

Ljungskile SK tappar spelare på spelare på grund av en allt sämre ekonomi. Eller? Min gissning är att man därmed kommer att få det ohyggligt svårt att klättra i tabellen i förhållande till fjolårets niondeplats. Så här långt har Ljungskile tappat Rickard Jansson, Robert Johansson, Daniel Åkerwall, Niklas Löfgren, Ryan Miller, Jörgen Wålemark, Colin Burns och Tobias Johansson från fjolårets trupp och dessa spelare har ersatts med ”fynd” från de lägre divisionerna och spelare från ”over there”. Är det inte väldigt tveksamt om det är tillräckligt. Frågan är om inte Ljungskile kommer att vara indraget i bottenstriden under hela säsongen.

12. Syrianska FC (Division 1 Norra 2008, 4:e plats 2009)

Varje år är det en av nykomlingarna i Superettan som överpresterar. Så in i helvete. Det är som att man spelar på ren pepp och entusiasm. Som om man hade Hin håle i hälarna. Förra året var det laget Syrianska FC. Något, för att inte säga mycket, överraskande var Syrianska med hela vägen in på upploppsrakan. Det var så när att man snodde kvalplatsen från ärkerivalen Assyriska. Det ska dock sägas att året efter går det alltid väldigt trögt för detta lag. Det hände t.ex. IK Sirius säsongen 2008. Och det skulle inte förvåna mig om det hände Syrianska säsongen 2010. De förstärkningar som laget har gjort hittills imponerar inte och jag förutspår därför att man får det tungt i år. Dessutom tror jag nog att man får räkna med att det är slut på underskattningen efter fjolårets fina insats. 2010 kommer alla lag att komma heltaggade till matcherna mot Syrianska. Därmed kommer också Syrianska att få det tuffare än 2009.

——————————————————————————-———————————-——–

13. Degerfors IF (16:e plats 2008, Division 1 Norra 2009)

Ett klassiskt lag som återigen är tillbaka i näst högsta serien. Jag har dock en känsla av att brukspojkarna kommer att få det jobbigt denna säsong. Jag vet inte om det har med klubbens ekonomi att göra men det ser ut som att man har valt att bygga vidare på det lag som vann Division 1 Norra 2009. Nyförvärven är så här långt få och man har tappat den talangfulla anfallaren Mario Simunovic till Doncaster i England (förvisso inget stort avbräck). Kvalplats är gott nog.

14. Väsby United (9:e plats 2008, 12:e plats 2009)

Nej, den här gången kommer inte Väsby United undan. Det blir minst kval men man kan mycket väl hamna på nedflyttningsplats. Laget med seriens absolut tristaste, mest ångestframkallande och sämsta arena har återigen åderlåtits av AIK. Den här gången försvann den oerhört talangfulle mittbacken Niklas Backman (nu tänkt att ersätta Jos Hooiveld som försvunnit i väg till Celtic för att ta sig in i Guiness rekordbok). Tyvärr – eller tyvärr och tyvärr om Väsby åker ur Superettan slipper man åka till Vilundavallen något mer vilket bara är bra – leder det till att Väsby blir ett av seriens strykgäng och att man som bäst hamnar på kvalplats. Det är oundvikligt.

——————————————————————————-———————————-——–

15. IK Brage (Division 1 Norra 2008, Division 1 Norra 2009)

Brage må va lage som aldrig tappar tage. Det spelar dock ingen roll denna säsong. Är det inte alltid så att en nykomling åker ur Superettan. Jag tror det. Och i sådana fall är det Brage som ryker. Den trupp som läxade upp Qviding FIF i kvalet 2009 har endast förstärkts marginellt (bl.a. Niklas Åkervall från Ljungskile och ett par dussinlirare från de lägre divisionerna) och det är tyvärr inte tillräckligt för att man ska klara sig kvar i fotbollens näst finaste rum.

16. FC Trollhättan (Division 1 Södra 2008, 13:e plats 2009)

Jag kan inte för mitt liv se hur FC Trollhättan ska klara sig kvar i Superettan den här säsongen. Ett redan svagt lag har bara blivit svagare. Man försökte värva Christian Lindström som ersättare till Andreas Falsetas men misslyckades när Lindström skrev på för Qviding FIF. Och när en lirare av Lindström kaliber väljer att skriva på för ett lag i division under vet man att man är i trubbel. Trust me. I övrigt har klubben enbart gjort klart med två nyförvärv: Robin Eriksson från Lindome och Robert Davidsson från Skoftebyns IF. Och då snackar vi om ett lag som fick kvala sig kvar i Superettan 2009. Tror ni att det är någon av konkurrenterna som darrar på manschetterna? Näppeligen. Nej, det här kommer att sluta illa för FCT.


'Så slutar Superettan 2010?' have 59 comments

 1. 16 januari, 2010 @ 16:30 Snok

  IFK har 5 nyförvärv så jag vet inte varför du säger 2! 7e plats låter ganska realistiskt. Det är väl ingen snoka supporter som tror att vi går upp iår.

  Svara

 2. 16 januari, 2010 @ 16:32 Martin Johansson

  Snok, sorry, det var inte meningen att det skulle framstå som att Snoka bara gjort två nyförvärv. Vad jag menade var att de två mest tongivande nyförvärven var Niklas Westberg och Shpetim Hasani. Ska fixa till det. Bra korr!

  Svara

 3. 16 januari, 2010 @ 16:45 Bajare i Gubbängen

  Hammarby kommer inte topp-10.
  Truppen har inga ledargestalter (karaktärsspelare) och motivationen att ”stålsätta” sig och ge järnet i 30 matcher i Superettan är mycket låg.
  Lägg till det alla kända fakta: obefintligt med målskyttar, dålig hemmastatistik på Söderstadion 2009 samt att Bajen varit otroligt svaga på bortaplan inte bara 2009 utan även 2008 och 2007.

  HIF åker inte ur men får kämpa för att klara sig kvar.
  Ett plus: Fansen kommer inte ha stora förväntningar i år.

  Svara

  • 16 januari, 2010 @ 18:28 Martin Johansson

   Jag skulle bli förvånad om Bajen inte hamnade på övre halvan. Du har i och för sig flera poänger men samtidigt har ni fått behålla merparten av era spelare från 2009. Allt handlar om inställning och stolthet i det här fallet. Har Bajenspelarna vad som krävs för det? Kanske, kanske inte. Problemet är återigen målskyttet. Dags att värva hem Paulinho eller Runström?

 4. 16 januari, 2010 @ 17:43 johan

  Bra tippning skulle jag vilja säga, allmänt.

  Den du prickade in bäst var nog dock Syrianska och AFF.

  //
  Inget fan till ngn av Södertäljeklubbarna

  Svara

 5. 16 januari, 2010 @ 18:15 MMM

  Rolig tippning till slut kmr du se att inget stämmer speciellt Syrianskas placering:)

  Svara

  • 16 januari, 2010 @ 18:29 Martin Johansson

   Klart som fan att jag kommer att ha fel. Så är det alltid. Syrianska tror jag dock kommer att falla i tabellen. Förra säsongen överpresterade man.

 6. 16 januari, 2010 @ 18:45 Nana

  Överprestera syrianska? såg du ens deras matcher? Dom kanske tappa mellan 10-15 gratis poäng så vafan snackar du om? Dom hade kvalplatsen men domarna gav ju bort den, Syrianska värvar inte första månaden som andra lag utan dom tänker och ser. Du kommer få se att de kmr bli topplag av syrianska och snart så är det Allsvenskan, det kan jag lova

  Host på Assyriska säger jag hahahaha, laget kan inte ens spela.. kör långbollar hela tiden som inte kommer någonstans. men dom har iaf domarn på sin sida så vad som helst kan hända, dock aldrig 1a iaf, inte ens top 3

  Svara

  • 16 januari, 2010 @ 19:38 Martin Johansson

   Care to make it interesting? Du sätter Syrianska före Assyriska. Jag sätter emot. En tusing? Eller är det bara snack.

 7. 16 januari, 2010 @ 18:54 Hmm...

  Hahah gubben kolla in Syrianskas trupp innan du börjar yttra dig om att dem kommer falla i tabellen. Men men du lär ju ha fel som sagt och jag tror starkt på att J-Södra blir årets största överraskning.

  Heja Boís!!!

  Svara

  • 16 januari, 2010 @ 19:40 Martin Johansson

   Japp, J-Södra har verkligen alla förutsättningar i världen av att bli årets ”överraskning”. Problemet är bara att ingen blir överraskad om det går bra för J-Södra med tanke på värvningarna. Jag förväntar mig att de ska utmana om topp 3. Allt annat vore chockerande. Och, som jag har sagt tidigare, klart som tusan att jag kommer att ha fel. Det kommer vi alla att ha. Det är inte det som är det viktiga. Dessutom, det är januari. Nästan tre månader kvar. Jag lär återkomma åtminstone tre gånger till den här tabellen för revidering. Det är liksom det som är det roliga.

 8. 16 januari, 2010 @ 19:35 Yodabul

  Hur hittar alla som inte är öisare denna bloggen? Är det du som gör reklam Martin ;)

  Svara

  • 16 januari, 2010 @ 19:37 Martin Johansson

   Haha, klart det är jag som gör reklam, hur ska vi annars få i gång någon hets! ;-)

 9. 16 januari, 2010 @ 20:32 Fin blogg

  Verkar som att Syrianskas fjortisar har besökt den här bloggen ignonera de bara det enda de kan i livet är att hata sin storebror Assyriska

  Svara

 10. 17 januari, 2010 @ 00:58 Magnus

  Måste nog hålla med angående Syrianskas placering, visserligen tror jag inte dem kommer ta klivet upp men den fotboll dem presterade förra året så måste jag säga att jag tror knappast att dem tappat så pass mycket. Är god vän med en i styrelsen och tydligen har man ett par stora namn på gång.

  Svara

  • 17 januari, 2010 @ 11:59 Martin Johansson

   Jo, jag har säkert fel på Syrianska. Det är fullt möjligt. Jag vill dock bara påminna om att även Sirius spelade helt fantastisk fotboll under säsongen 2007. Då med Andreas Eriksson, Pierre Gallo, Daniel Hoch m.fl. i laget. De var verkligen hur vassa som helst. Året efter ramlade man ur. Av spelet från föregående år syntes inte ett spår.

  • 13 mars, 2010 @ 17:15 Mojje

   jag vill säga att jag innan upprustningen av laget skulle hålla med dig men med tanke på vad jag själv sett hos syrianska på träningsmatchern o träningarna så tror jag på samma starka säsong 2010 som fjolåret och nu har jag även förhoppningar om att mitt lag skall ta klivet till allsvenskan,,,det här är mitt hjärta som tippar

 11. 17 januari, 2010 @ 12:44 Voldemort

  skoj att du är tillbaka, Martin.
  Jag funderar starkt på det här med Giffarna. har svårt att se hur dom skall kunna knipa en andraplats. däremot så tror jag att du kan varna lite hårdare för Falkenberg. Ett riktigt boogey team under 2010, tror jag…

  Svara

  • 17 januari, 2010 @ 12:54 Martin Johansson

   Voldemort, jag har bad feelings om Sundsvall. Har nog överskattat dem rejält. Du tror på Falkenberg alltså. Shit. De har jag ingen känsla av detta år. Visst, värvar de in Daniel Alexandersson och ytterligare någon offensiv spelare så kan de kanske bli att räkna med men i nuläget tycker jag de känns rätt klena. På ett år har de blivit av med sitt ordinarie mittlås, tappat sin spelfördelare och misslyckats med att behålla Fagercrantz. Ersättare är Christoffer Carlsson som hade det jättetungt i BoIS förra året och Emil Jensen som inte har spelat a-lagsfotboll sedan 2006. Jag vet att Askebrand kan trolla men han är fan-i-mig ingen Joe Labero, eller är han det?

  • 18 januari, 2010 @ 08:59 Voldemort

   ahh, jag tror att jag har samma feelings för falkenberg som du har för Giffarna, Martin. Inget riktigt att ta på. Bara en stark känsla…

 12. 17 januari, 2010 @ 12:56 Joalar

  När man sitter och funderar på de där mittfältskombinationerna så tänker man lätt ”Fan… det här laget kommer ju dansa genom superettan”. Sen så börjar man tänka på vilka motståndare vi har och då känns det inte alls lika självklart längre.

  Det känns som att det här årets upplaga av superettan kanske är det bästa någonsin på förhand. Hur som helst så tror jag att det laget som kommer trea i år kommer gå upp via kvalet.

  Svara

  • 17 januari, 2010 @ 13:35 Martin Johansson

   Klart att ÖIS inte kommer att dansa genom Superettan. Det blir förstås ruskigt tufft. Många bra lag och en del lag som man inte riktigt vet var man har det här året. Dessutom kommer det ju hända oerhört mycket under de kommande veckorna. En del lag kommer säkert att bygga upp ett självförtroende genom sina träningsmatcher medan andra lag kommer att gå i motsatt riktning. Och lag som Bajen, Syrianska och Norrköping kommer garanterat att ta in förstärkningar. Min gissning är att det blir fem-sex lag som gör upp om de två platserna efter Assyriska.

 13. 17 januari, 2010 @ 22:27 Grön

  Gutt med ett tips, nu börjar hetsen, hehe! Du verkar hyfsat påläst, måste jag säga. Är det inte lite Tjeckoslovakien/Kroatien över Assyriska, dock? Känns som att om de får en bra start kan det räcka långt, men om motgången kommer viker man ner sig illa kvickt!
  Vem blir årets spelare i SE 2010, vem blir besvikelsen, vem får genombrottet alla väntar på, vem överraskar och försvinner till Holland i sommar?

  //Blir J-Södra bästa gröna lag i serien???

  Svara

 14. 18 januari, 2010 @ 07:38 Larsson

  Tror BoIS med Henke kommer före öis alla dagar i veckan?
  Santos käkar en massa bullar och drar till Saudi-Arabien några år?
  öis blir förmodligen ett mittenlag i superettan men går upp 2013 istället.

  Svara

 15. 18 januari, 2010 @ 11:34 Öis til the day I die!

  Santos kan vi drömma om. Ser inte en chans att han står i blå byxor i premiären mot Väsby. Nä, vi sitter nästan i samma båt som Bajen.
  Vem gör våra mål ifall Santos saknas? Visst lär vi ersätta honom ifall han flyktar. Men samma kaliber finner vi aldrig…

  Nä, lite russin-varning på oss ändå. En övertro är lätt att få. Jag är försiktigt positiv men inte mer. Blir jävligt besviken ifall vi inte är med och tampas ända in i kaklet. Men om det räcker? Vem vet.

  Det blir hursom en jävligt kul, tuff och hård serie. Med lag med brett spektra av spelsystem och material. Vissa satsar på kraft, andra på lir.. En del på föredettingar med kända namn. Andra ungt och lovande.

  Otroligt svårtippat! Att Assyriska leker hem serien tror jag inte på. Kända namn vars motivation och kunnande lär ha dalat (vad gör de i Superettan annars?). Men visst, de får ses som knappa favoriter.

  Håller med om FFF och Syrianska. De går en tung säsong till mötes.

  Bajen lär få dela medias mesta uppmärksamhet med Bois (Mister Näe älskas av kvällspressen).

  Brage, Degerfors och Öster är säkert betydligt bättre än vad vi tror.

  Trollhättan ser riktigt svaga ut.

  Riktigt skit att möta Väsby i första omgången. De lär bli ett bottengäng. Dvs tre pinnar i premiären ett måste – aldrig bra med grymt tungt trepoängskrav i första matchen. Hade hellre sett bortamöte mot ex Peking eller Bajen.

  Avslutningsvis, till sambadefensiv vill jag bara säga: Tack för att ni finns.
  Sketskoj att läsa denna blogg!

  Svara

  • 18 januari, 2010 @ 17:04 Martin Johansson

   Aj fan, det ser banne mig ut som att du får rätt. Jag trodde verkligen att Santos hade lite mer yrkesstolthet och kände något större lojalitet med en klubb som hostat upp stålar och hjälpt honom ur en knivig situation. Men ack… naiv, moi, nej’rå! Och som jag har skrivit tidigare, jag har svårt att se oss som ett lag som utmanar om de allsvenska platserna utan Santos. Då är vi Bajen Light och vi får vara glad om vi klarar en placering på övre halvan. Ryker Santos måste en riktigt bra ersättare in.

   Assyriska, föredettingar? Vem av dessa är en föredetting: Mikael Eklund, David Björkeryd, Gustav Segerström, Rikard Norling, Stefan Batan, Mikael Torstensson och Rickard Jansson? Ehh, jag undrar sa flundran. Ingen av dessa, förutom Norling, är över 30 bast. Fyra av spelarna har erfarenhet från allsvenskan, de två övriga har tillhört toppskiktet av Superettan på sina positioner under ett antal år. Låter ganska mycket som de värvningar ÖIS gjorde inför 2008. Nej, jag tror nog att Assyriska, som redan hade en bra stomme innan dessa värvningar, kommer att dominera a la Peking denna säsong. Ledsen, att säga det men det blir att rikta in sig på andraplatsen.

   Det ska dock sägas att årets Superettan känns oerhört spännande och bra. När var det så här många bra lag sist? Jag kan inte minnas det. Kul som fan!

   Avslutningsvis, tack för berömmet och för att du orkar läsa och kommentera. Det är det som gör det kul!

 16. 20 januari, 2010 @ 02:29 GIF Sundsvall

  Hmm, tippa oss bra högt. Tveksamt om vårat försvar håller? Bara hoppas du får rätt!

  Svara

 17. 20 januari, 2010 @ 16:15 Serik Fans

  Näst sist? Nej, så blir det inte.
  Inte heller räknar jag med att vi ska vara med i toppstriden.

  Men det kan mycket väl bli vi, snarare än J-Södra, som blir årets överraskning. Får vi en bra start på säsongen, plus att rätt spelare är hela… Då finns inte många lag i S1 2010 som slår oss på Vallen.
  Det har inte varit sånt drag kring Brage här i Borlänge på mycket länge.
  Vi hade näst högsta publiksnittet, och i år kommer det fler.

  Svara

 18. 20 januari, 2010 @ 22:23 Peking

  Vet inte om det är rätt att räkna Nuredin Bakiu varken som en gammal stormålvakt eller en bra värvning för J-Södra.Finns ingen som är gladare än oss IFK:are att bli av med honom!Inte totalt värdelös men nästintill.

  Svara

 19. 30 januari, 2010 @ 17:42 David

  Assyriska 1a?? Glöm det säger jag bara..såg du hur dem spelade fotboll förra året?? och dem har stärkt laget med 9 försvare..och är favorit att vinna..dem kommer aldrig klara av pressen det kan jag sätta en tusing på..bajen lika så, sundsvall me,lagen du borde lyfta upp är ju jönköping, ängelholm, och Syrianska tro dessa 3 lagen kommer hamna 1-5..och Öis kommer hamna 10-16..aldrig lätt att slå om från allsvenskan..alla minns ju nprrköping och ljungkile förra året..Alla heter Glenn i Göteborg

  Svara

  • 31 januari, 2010 @ 11:18 Martin Johansson

   Om man ska kommentera på ett blogg bör man kanske ta sig tid att läsa texten som man har för avsikt att kommentera. Annars blir det mest pajaserier. Och det är väl ändå lite onödigt.

 20. 31 januari, 2010 @ 10:46 Danne

  Syrianska vinner serien helt klart om man inte har domaren emot sig som alltid. Det här säger jag som Falkenberg supporter…..

  Svara

  • 31 januari, 2010 @ 11:15 Martin Johansson

   Och som en ÖIS-supporter säger jag att Assyriska vinner Allsvenskan. Du tror en sak. Jag tror en annan. Svårare än så är det inte. Snack om domare köper jag inte. Jag är ledsen, alla domare i Superettan håller låg nivå, men de gör det mot alla lag. Som man brukar säga, över en säsong jämnar det ut sig. Men visst, om du tror att du kan driva i bevis att domarna ”berövade” Syrianska på tillräckligt många poäng för att komma etta i förra årets serie så var såg god. Om du lyckas med det så lovar jag dig en text på bloggen. OK?

   Du kan maila mig: martin punkt johansson at sambadefensiv punkt se

   Och att Syrianska vinner serien är jag oerhört tveksam till. Andraåret brukar vanligtvis vara riktigt tufft i Superettan. Den som lever får se. I mitten av februari kommer nästa tippning.

 21. 31 januari, 2010 @ 11:23 Gibbe

  David vad det inte samma sak du sa om AFF förra året och året innan? din analys håller inte längre alla vet att du är en SFC supporter belägen i Göteborg där du varje år visar ditt hat mot Assyriska det är lika kul varje år då SFC supportrar snackar skit om AFF höjer upp sig själva spottar på allt som är Svenskt. Trots detta så hamnar SFC varje år bakom AFF undra vad det kan bero på? hmmm en sak är säker vi har visat att vi kan stå emot press 2007-2009 har vi legat på toppen det säger mycket sedan kan SFC supportrarna som är så bra på att snacka skit kolla på sin egen trupp, ni är inte Barca vakna tror nog ni drömmer lite för mycket, 1 ynka år i eliten kan ge fjortisar hybris ;)

  Svara

 22. 31 januari, 2010 @ 11:30 GBG

  David/ Ja vi såg AFF spöa skiten ut SFC som var totalt värdelösa i derbyt. Såg du AFF-DIF kvalet? första matchen spelade AFF en mycket attraktiv fotboll tidningarna jämförde AFF med Barca. Det enda SFC gör är att slå bollar på sina kantspelare. Så till alla andra lag markera SFC yttrar så har ni garanterat vunnit haha svårare än så är det inte ;)

  Svara

 23. 31 januari, 2010 @ 11:38 Yodabul

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/sverige/superettan/article6520675.ab

  Assyriska har köpt Bahne från Halmstad nu också.

  Det blir ett tuff säsong…

  Svara

  • 31 januari, 2010 @ 11:41 Martin Johansson

   Var tusan får de alla pengar ifrån? Bahne är en bra värvning. Assyriska blir som sagt tuffa i år. Rekryteringen av Rikard Norling tror jag kommer att betyda oerhört mycket för Assyriska. Han har erfarenhet av att ta ett lag genom Superettan på ett stabilt sätt. Min gissning är att han kommer att försöka duplicera sitt år i AIK 2006. Samma upplägg och samma typ av spel. Samma resultat? Återstår att se.

 24. 3 februari, 2010 @ 22:30 AFF

  Örgryte kommer garanterat ta en direktplats! ni har laget för det jag tror mycket på ÖIS sedan är även GIF, Bajen farliga men Jönköping och Ängelholm har värvat riktigt bra och är outsider

  Svara

 25. 7 mars, 2010 @ 21:43 albin

  Bajen kommer 2:a

  Svara

 26. 8 mars, 2010 @ 20:56 albin

  eller 1:a

  Svara

 27. 15 mars, 2010 @ 12:57 matte

  Tror ni måste lyfta syrianska lite högre upp i tabellen nu (topp tre) efter att dom värvat peter ijeh, abgar barsoum, sharbel touma och två estländska landslagsspelare, plus att dom har stommen kvar med bla sulan o besim kunic. I veckan kommer det också att bli klart med en allsvensk målvakt och en meriterad anfallare från utlandet. Alla dessa värvningar inom en månad. Hatten av för den styrelsen. Farligt farligt,,

  Svara

  • 15 mars, 2010 @ 13:16 P-E-O

   Matte> För det första gjordes den där listan i mitten av januari. Det är två månader sedan. Mycket har förändrats sedan dess. För det andra om alla lag som på pappret har trupper för att placera sig topp tre skulle placeras som topp tre skulle det bli trångt däruppe i toppen. I nuläget har åtminstone fem lag potential att ta en direktplats, ytterligare två utmanar där bakom.

   Min ranking av lagen i dag (15:e mars):

   Ska bara vara topplag: Assyriska, Hammarby, Sundsvall, Syrianska och Örgryte.

   Kan utmana om en plats i toppen: Jönköpings Södra och Ängelholm

   Dussingäng som håller till kring mitten av tabellen: Norrköping, Landskrona, Ljungskile, Falkenberg och Öster

   Bottengäng: Brage Trollhättan, Degerfors och Väsby

  • 15 mars, 2010 @ 16:55 Tjuvnyp

   Kan någon förklara för mig varifrån Assyriska och Syrianskas feta plånböcker kommer ifrån? Det är sanslöst dyra nyförvärv dessa båda klubbar gjort. Fattar ingenting!

   Står dock fast vid att många av deras förvärv är ”over the hill”, eller misslyckade allsvenskar. Fan vet om okända lirare i Degerfors är så mycket sämre än ex. Stefan Batan eller Pete Ijeh av idag…

   Hoppas jag har rätt. För jäklar vad vi kommer få jobba för att nå plats ett eller två.

   Vidare känns Bajen lite väl nederlagstippade. Varför så lågt rankade i alla förhandstips? De har hursom en jävligt tung målvakt och en hel del riktigt vassa talanger som säkert kan lyfta sig i år.

   Vi är ett garanterat topplag. Men direktuppflytt? Fan vet.

   Då bör vi nog leda serien med jävligt många pinnar vid midsommar. För när Ken försvinner blir det tomt därframme. Och Santos, Mackan G och kanske någon till lär vara högvilt för klubbar som Djurgårn, Helsingborg och andra lag indragna i Allsvenska bottenträsket när transferfönstret öppnar sig…

  • 15 mars, 2010 @ 17:14 Rosko

   Undrar även jag hur nämda klubbar får det att gå ihop ekonomiskt.

   Peter Ijeh känns som over the hill. Men det handlar trots allt om superettan och han kommer med ett ganska fint målfacit. Så jag tror han blir giftig. Likaså Barsom.

   Hammarby rankade jag väldigt långt ner för ett par månader sedan. Men med en bra start, sitt hemmastöd och ett gäng ganska kloka nyfövärv nu på slutet kan de nog vara att räkna med. Tyvärr.

   Öis trupp känns i nuläget inte sämre än någonannans men helt plötsligt finns ganska likvärdiga trupper. Det kommer nog handla om vem som får ihop det bäst och vem som är jämnast sett över hela serien. Vi har inte råd med några dippar eller svackor. Janne måste få ihop ett fungerande tydlig spelidé och ett hårt arbetande kollektiv innan det drar igång. Annars kan det vara kört.

  • 15 mars, 2010 @ 17:40 Martin

   Tror dess värre inte att Peter Ijeh är over the hill. Över de senaste fyra åren har han samma målsnitt som Santos hade under hösten (0,52 mål per match respektive 0,53 mål per match). Det är inte kasskiss det. Nej, jag tror det där var en riktigt bra värvning. Han är väl dessutom bara 32 år. Och det går inte att förneka att han har en näsa för mål som är one of a kind. All spelare som vunnit den allsvenska skytteligan på 24 mål måste respekteras och tas på allvar. So what att det var åtta år sedan.

  • 15 mars, 2010 @ 17:32 Martin

   Bra fråga. Någon borde gräva i detta. Å andra sidan, hur finansierar ÖIS Superettans dyraste trupp? Lånade/skänkta pengar. Förmodligen gör Assyriska och Syrianska detsamma.

  • 15 mars, 2010 @ 23:36 Vergilius

   Är det säkert att vi har seriens dyraste trupp? Rami Shaaban tjäner väl som ett mindre afrikanskt land och Hammarby generellt är ju sämre skött än John Terrys äktenskap, kan tänka mig att man pyntar sjuka överlöner till Fredrik Söderström och Patrik Gerrbrand också.

   Sen är väl Ijeh enligt ihärdiga rykten bara 32 på pappret, i verkligheten snarare runt 40, vilket iofs spelar mindre roll, en habil målskytt är han fortfarande och han kan säkerligen hänga 15-20 mål i år om han bara ser till att börja åka kollektivt.

   Syrianska ser ut att få ett vasst lag om alla är friska och sugna att prestera, frågetecken för bredd och balans dock.

  • 16 mars, 2010 @ 09:12 Rosko

   Tror även jag att hammarby har den dyraste truppen lönemässigt. Däremot så tror jag våra spelare är värda mer på marknaden. Vilket är bra, men å andra sidan framstår JT:s äktenskap stundtals fungera som ett schweiziskt urverk om man jämför med bajen, så det kanske inte riktigt är något att slå sig på bröstet för.

   Kul parentes med Ijehs ålder, det hade jag inte hört.

 28. 16 mars, 2010 @ 09:28 Lasse_kongo

  Välskrivet tips måste jag säga…

  Dock måste jag fråga dig vad du menar med: Stefan ”Jag är det största praktarsle som någonsin vandrat på denna jord men en riktigt bra fotbollsspelare det är därför som människor står ut med mig” Thordarsson

  Varför denna avsky? Är det för hans spelstil?

  Hoppas dock för allt i världen att IFK klarar denna 7:e plats med tanke på att de var lindansare förra året och har ett klart sämre lag nu i en klart bättre serie! Å andra sidan är de inte topptipsade i år som alltid annars. Får slå ur underläge denna gång.

  Svara

  • 16 mars, 2010 @ 11:11 Martin Johansson

   Det handlar inte om avsky. In fact, jag gillade Stefan Thordarsson. Dock anser att han var ett praktarsle. Gnällig, ful och dryg på planen. Höjdpunkten var väl tjafset med ÖIS-klacken säsongen 2007. Hur han var vid sidan om planen har jag ingen aning om.

 29. 17 mars, 2010 @ 09:51 Tjuvnyp

  Sebbe J och Valter Tomaz Jr som def mitt. MarGus, Zava och Anklev framför – mend Ken på topp. Vilket lag. Vilket lir!

  Ijeh, Barsom, Batan, Östlundh och fan och hans moster. Alla ska de få smaka på Öisar-mål..

  Har rejäl fotbollsabstinens nu. Efter att ha sett Inter (som brukar vara så mesigt) visa sån jävla fighting spirit igår så längtar jag till att se våra krigare med Sebbe och VTJr i spetsen drar ut i krig…

  Väsby Unajjtid – watch out! Ni ska åka hem med hela häcken full av bollar.

  Hade varit kul med en ny analys av tatuerade johansson så här när försäsongen går in i sista fasen. De flesta klubbarna bör ha värvat färdigt. Även om Syrran och Assyrran säkert hänger in matchtröjan åt någon gammel göbbe till i sina locker-rooms.

  Svara

 30. 18 mars, 2010 @ 10:45 En som vet

  Till er som undrar hur syrianska har råd med dessa värvningar kan jag säga er att klubben har många givmilda supportrar samt många bra sponsorer. Och sen att klubben fixade en galafest där plåten gick för 2000 kr styck och att många skänkte pengar från utlandet gör inte saken sämre. Men däremot assyriska,, hmm, luktar indiskt,, (läs ironi). Sharbel Touma blir klar för syrianska i dagarna som kommer, men dock ett tremånaderskontrakt.
  Men som syrianskasupporter ser jag ändå öis och aff som knappa favoriter och tre-fyra lag som kommer fajtas och utmana däruppe. Kan knappt bärga mig till premiären.

  Svara

  • 18 mars, 2010 @ 17:04 Tjuvnyp

   Går man in på Assyriskas hemsida och kollar sponsorfältet till höger – då ligger SOLNA KORV överst.. Känns ju inte som en 20 miljonerssatsning direkt…

   Men vad vet jag…

 31. 2 april, 2010 @ 08:59 Anonym

  Vilundavallen , kanske inte en sa bra arena,,, men vasby United kommer komma i mitten av tabellen. kanske 7-8,,, de ar ett stark gang,,,mkt svarspelade mot vilundavallen,, orgryte vinner serien med sundsvall, j sodra samt assyriska kvalar, bajen och trollhattan ner till div 1

  Svara

 32. 2 april, 2010 @ 12:54 Anonym

  Väsby är, tillsammans med FCT och Brage de tre givna bottenkandidaterna. I min bok i alla fall.

  Svara

 33. 8 augusti, 2010 @ 00:45 Sc

  Kul att se såhär i efterhand ”Ska Linus Hallenius göra målen? NEJ!”
  Hahahahahaha

  Svara

  • 8 augusti, 2010 @ 09:14 Martin Johansson

   Men herregud, har du inget bättre för dig? Inlägget skrevs den 16:e januari. Alla som redan då tippade Linus Hallenius som skytteligasegrare räcker upp en hand.

   Ser du några händer?

   Nej, just det!

   Efter att ha åkt ut från Sundsvall, inte fått många minuters speltid i Superettan, och gjort ett par veka Tobias-Holmqvist-liknande-inhopp i Bajen var det väl ingen som kunde förutse att Hallenius skulle blomma ut som han har gjort den här säsongen. Kul för honom!

 34. 1 december, 2010 @ 19:36 Yodabul

  Blir det någon uppföljning på det här? ;)

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se