Veckan då allting avgörs?

Egentligen kan man väl fråga sig om ett helt lag och en hel säsong står och faller med en enda spelare. Sannolikt är det inte på det viset. Som de flesta av er säkert känner till är fotboll ett lagspel och det krävs åtminstone elva till tolv gubbar som alla gör sitt jobb för att vinna en match. Vi ÖISare tycks dock vara lagda åt det dramatiska, gnälliga och pessimistiska hållet. Jag kan i alla fall inte tolka vårt ”beslut” att lägga hela vårt framtida öde i händerna på Álvaro Santos på något annat sätt. Många av oss tycks resonera på följande sätt:

Om Santos kommer till spel blir hela säsongen som en vårpromenad i Botaniska trädgårdens vitsippsdal. Om Santos inte kommer till spel kan vi betrakta säsongen som körd.

As simple as that!

Huruvida denna relativt kraftiga förenkling av verkligheten är realistiskt eller inte lämnar jag till er kära läsare att avgöra.

Om allt hänger på Santos vara eller inte vara så är det den här veckan som allt avgörs. Det är nu vi får svaren. Enligt uppgift skulle Álvaro Santos anlända till Sverige i fredags (15 januari). Och enligt en intervju med Sportsday.se skulle Dick Last och Santos ta ett snack om Santos framtid i ÖIS under helgen. Som de flesta av er säkert känner till vid det här laget har Santos via Offside outat en önskan om att lämna ÖIS och Superettan för spel i Helsingborg och Allsvenskan. Beroende på hur Lasts, Janne Anderssons och Santos samtal utvecklade sig bör vi inom kort få svar på frågan om Santos kommer att vara ÖISare även under säsongen 2010. En föraning om hur det blir får vi dock redan i dag eller i alla fall under veckan. Om Santos är med på träningen under veckan kan vi säkert räkna med att vi har en anfallare av riktigt hög klass åtminstone fram till sommaren. Sedan handlar förstås en hel del om i vilken form som Santos är och hur pass motiverad han känner sig för spel i näst högsta divisionen.

Om någon av er läsare bestämmer er för att besöka någon av de inledande träningarna under veckan får ni gärna skriva en rad eller två till Sambadefensiv och berätta om Santos medverkat och hur han såg ut. Seg? Moloken? Loj? Stel? Skadad? Fulltaggad? Slimmad? Målfarlig? Vass? Halt? Färdig? Personligen hoppas jag kunna närvara vid onsdagens träningspass och då utlovar jag en fullständig träningsrapport.


'Veckan då allting avgörs?' have 10 comments

  1. 18 januari, 2010 @ 07:40 För kort som målvakt

    Efter alla turer som var i samband med ”Ågeaffären” kan jag inte tycka annat än att Santos vara eller inte vara känns som en sval bris mot kinden. Om jag skall gradera eller vikta betydelsen så tycker jag att det var oerhört mycket viktigare att vi fick in en kompetent tränare än att Santos stannar. Nu när vi har fått en riktigt bra tränare gör det ju förstås ingenting om Santos stannar. Jag vill både äta kakan och ha den kvar. Så där jag, det sista kan väl räknas som lite gnäll?

    Svara

    • 18 januari, 2010 @ 07:54 Martin Johansson

      Givetvis har du rätt. Å andra sidan det är inte helt fel att ha tillgång till en anfallare som är åtminstone en eller två serier bättre än den serie man spelar i.

  2. 18 januari, 2010 @ 08:50 Yodabul

    Dock så klarade vi oss ganska bra våren 2008 med Boyd och Elmander som anfallare och Anklev på kanten.

    Om Santos sticker så känns faktiskt Anderberg-Luka (Anklev) inte så mycket svagare och självklart kommer Santos erkätas om han sticker.

    Säg Anderberg och ett nyförvärv till, Petisha? Så känns det inte mycket svagare än 08. Och nu är ändå mittfältet och backlinjen bättre…

    Svara

    • 18 januari, 2010 @ 16:44 Martin Johansson

      Yodabul, jag är ledsen att säga det men att tro att vi klarar oss lika bra utan Álvaro Santos är lite naivt. Jag tror inte att vi kommer att mäkta med att göra om 2008-års bravad då Björn Anklev (11 mål), Alexander Mellqvist (8 mål), Pavel Zavadil (7 mål), Boyd Mwila (6 mål) och Marcus Allbäck (5 mål) delade broderligt på målfabrikationen. Att tro att vi ska uppnå samma resultat med orutinerade och oetablerade spelare som Markus Anderberg, Nicolas Sandberg och Luka Mijaljevic är att hoppas på ett under. Nej, om Santos försvinner måste en ny klassanfallare in. Så är det bara. Annars kan vi kyssa den feta kärringen för hon har redan sjungit färdigt sista versen and all that jazz. Dessutom Anderberg/valfri av Mijaljevic, Sandberg, Anklev eller Pestisha är bra mycket svagare än vad vi hade 2008.

  3. 18 januari, 2010 @ 09:14 Bob Dobalina

    Santos är väl i dagsläget vår enda anfallare med lite tyngd? Anderberg-Luka kommer säkert kunna springa sönder en och annan backlinje, men väger de inte lite väl lätt (det ska tilläggas att jag inte har jättekoll på Luka ännu)? Jag tror att Anderberg kommer bäst till sin rätt om han får spela jämte en Jocke Karlsson-typ.

    Svara

    • 18 januari, 2010 @ 16:47 Martin Johansson

      Jag håller helt med dig Mr Dobalina. Santos har en helt annan tyngd och sprider en helt annan skräck än Markus ”Mr. Division 5″ Anderberg, Nicolas ”Jag väger 55 kilo” Sandberg och Luka ”Vem” Mijaljevic. Samtliga kommer sannolikt att bli riktigt kompetenta spelare en dag men de är inte där än. Vi måste ha tålamod med dessa tre herrar. Ge dem lite tid att växa in i rollen. Det är få unga spelare som mäktar med att göra en Fagerberg.

  4. 18 januari, 2010 @ 09:18 Johan Gellerman

    Det största problemet som jag ser det är inte Santos vara eller icke-vara, utan vad som händer om nu Santos lämnar. Det är ju med Santos precis som det var med Åge, ÖIS vill ha en kvalitettränare/kvalitetanfallare och då nöjer man sig inte med Janne C eller Luka om alternativ 1 skiter sig. Vem kan gå in och ersätta Santos om han nu försvinner? Joel Johansson är väl ett okej alternativ men skillnaden mellan honom och Santos är ändå avsevärt mycket större än mellan Åge och Janne A. Det känns som att det är svårare att få tag i en vettig ersättare till Santos än vad det var till Åge. Om Santos går finns det förvisso pengar att locka med men då är jag övertygad om att vi kommer få något som kostar mer än vad det smakar.

    Hittar man ett riktigt bra alternativ till Santos så är det okej, men nu kan inte jag se att det finns och då ÖIS vill ha en toppanfallare så gör man rätt i att hålla kvar Santos. Någon form av yrkesproffsighet får man hoppas att han besitter.

    Svara

    • 18 januari, 2010 @ 16:53 Martin Johansson

      Johan, problemet är att jag har svårt att se att det finns spelare där ute som kan ersätta Santos. Om Santos försvinner kommer ÖIS få acceptera en spelare av en helt annan kaliber. Spelare med Santos (höst)kvaliteter finns inte tillgängliga på marknaden. Och om de gör det har de sannolikt svårt att tänka sig spel i ÖIS och Superettan. Jag tror inte på Joel Johansson som ersättare. Han är ju mer av en kontringsspelare och jag har svårt att se att det är den typen av fotboll som ÖIS kommer att spela under året. Johansson passade perfekt i Falkenberg men har haft oerhört svårt att ta plats i Elfsborg. Mycket på grund av att han inte passar in i deras spelsystem. Han har därför placerats som yttermittfältare vilket känns som visst slöseri med resurser. Känns inte som rätt man för ÖIS i nuläget även om jag gillar JJ.

      Mitt stora problem är det här att ÖIS knappast får så mycket pengar vid en försäljning av Santos eftersom Weavering Capitals konkursbolag ska ha sin del av kakan. Om de uppgifter som jag har fått stämmer (och jag betraktar dessa som schysta) är det så det ligger till. Då finns inga pengar att locka med även om man kanske får loss ett visst löneutrymme, men det var kanske det som du syftade på med pengar att locka med.

  5. 18 januari, 2010 @ 10:06 Joalar

    Santos verkar verkligen inte vara sugen på att spela i superettan men han är här och ska träna med laget så det är ju alltid något.

    Svara

  6. 18 januari, 2010 @ 17:11 Hox

    Det känns verkligen inte ok att vi har ett lag vars hela anfall står och faller med en spelare, och i detta fall en spelare som är dokumenterat skadebenägen. Vi gjorde det förra året med två skadebenägna spelare och det gick åt helvete, precis som det gjorde 2006 med Ailton som superstjärna i laget.
    Jag tycker att anfallet med Boyd/Pelmander från 2008 är flera klasser bättre än något av våra anfallskombinationer utan Santos – Pelmander till trots.

    I övrigt är jag lite förvånad över att det skrivits så mycket i tidningarna angående att Santos vill lämna. Självklart så är jag inte förvånad över att han vill lämna, utan snarare att han så öppet verkar ha deklararerat det till journalisterna. Med tanke på att Santos verkar vara en trevlig kille med bägge fötterna på jorden så hade jag lite större förväntningar på hans uppträdande. Jag hade snarare förväntat mig att den som skulle gnälla offentligt skulle vara Pavel, men han har varit väldigt korrekt i de artiklarna jag läst. (det klassiska ”jag vill gärna spela så högt som möjligt men ÖIS bestämmer” är för mig helt ok).

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se