Hårdkörning på Valhallas konstgräs

Med ÖIS-gårdens konstgräs i spelodugligt skick och ett stort behov av träning på helplan valde ÖIS tränare, Janne Andersson, i dag att låta laget köra två rejäla träningspass på Valhalla IP:s plastmatta. Tyvärr saknades ett stort antal spelare, bl.a. Valter Tomaz Jr, Dennis Jonsson, David Leinar, Markus Anderberg, Pavel Zavadil och Alexander Mellqvist, på dagens träning. Utan att ha ordentligt med kött på benen vågar jag mig på att säga att samtliga dessa spelare befann sig uppe på ÖIS-gårdens gym för att köra rehabiliteringsträning.

Alvaro Santos körde för fullt under dagens träningspass.

En som dock var på plats på Valhalla denna dag var Álvaro Santos. Och av vad jag kunde se så körde Santos på för fullt. Visst, han såg lite småslö, loj och ointresserad ut under uppvärmningen och den inledande passningsövningen. När man inte ens orkar ta en stegringslöpning på allvar utan lufsar på som en höggravid grizzlybjörnshona som är ute på söndagspromenad står det nog rätt illa till med motivationen.  Men så snart det blev tal om matchspel vaknade Santos till och jag måste säga att han stundtals såg riktigt vass ut. Det var särskilt kul att se hur han dirigerade sitt lags uppspel under dagens internmatch. Med fast hand pekade Santos ur vart och till vem bollarna skulle spelas, ofta kom han själv ner i plan för att hämta boll, vilka han sedan fördelade vidare ut på yttrarna eller stack in på Ken Fagerberg. Där var det inte något snack om vem som var lagets ledare. Om Santos kan hålla motivationen uppe – ”hey, du ser väl det där guldkantade kontraktet med en brasiliansk klubb som glimmar fram i juni/juli” – kommer ÖIS att bli djävulskt svåra att bemästra under de inledande 15 omgångarna.

Janne Andersson gör sig redo att blåsa i gång dagens första träningspass

Dagens träning inleddes annars med en passningsövning som gick ut på att spelarna hela tiden skulle tänka på hur de placerade sig i relation till sina medspelare. Janne Andersson uppmanade gång på gång spelarna att tänka på hur de kunde ge sina medspelare understöd genom att hela tiden tänka i och arbeta med olika vinklar och att de alltid skulle försöka positionera sig så att medspelarna hade åtminstone ett enkelt passningsalternativ. På så vis skulle man som spelare aldrig hamna i tidspress och laget skulle mäkta med att hålla i bollen under längre perioder. Förutom positionsspelet tjatade Andersson hål i spelarnas huvud vad det gällde kvaliteten på passningarna. ”Kom igen nu, inga skitpassningar, bollen ska hållas på backen, inga studspass. Kvalitet. Kvalitet! Kvalitet!!!” Dagens ledord tycks annars ha varit ”bra tekniskt utförande”. Om jag hade fått en cheeseburgare från McDonalds för varje gång jag fick höra det uttrycket under dagens träning hade jag tvingats skicka in en ansökan till TV3:s ”Du är vad du äter”.

Under den inledande övningen höll Janne Andersson dessutom en alldeles egen show i mittcirkeln. Allt för att visa spelarna hur de skulle positionera sig, ta emot boll, använda kropp för att skapa sig lite extra yta och spela vidare till nästa gubbe. Och låt mig också säga att Andersson visade upp en oväntat fin känsla i bollmottagningarna och bra precision i passningsspelet. Nu återstår det att se om han håller för tempot i Superettan.

Ken Fagerberg såg het ut på dagens träning på Valhalla IP

Förmiddagens träningspass avslutades sedan med en internmatch där truppen delades upp i två lag. Nio mot nio över tre gånger tio minuter. Som vanligt var det ”det gula laget” och ”det blåa laget” som möttes. Och som framgår av nedanstående bild formerades de två lagen på följande sätt (överst har ni ”det blåa laget” och underst  har ni ”det gula laget”):

På den övre planhalvan har ni det blåa laget, och på den nedre planhalvan har ni det gula laget.Internmatchen slutade 3-2 till ”det gula laget” efter två mål av Nicolas Sandberg och ett mål av Luka Mijaljevic. ”Det blåa lagets” två mål gjordes av Ken Fagerberg, som överlag såg riktigt hungrig ut. Om allt vill sig väl kommer Fagerberg att vara i storslagen form när säsongen väl drar i gång. Kan ni tänka er något bättre än en formtoppad och revanschsugen Ken Fagerberg? Jag får gåshud bara av att tänka på det. Yes!

Fagerbergs första mål i dagens internmatch var dessutom en härlig delikatess där han sökte sig ut i en yta bakom Felix Sehlström och när bollen väl spelades in mot straffområdet högg Ken direkt: mottagning, avancemang och en vacker skruv mot målvaktens vänstra hörn. Allt i en och samma rörelse. Hur enkelt som helst. Precisionen i avslutet var gudomlig. I sann Ken Fagerberg-stil var det ett helt otagbart avslut för Peter Abrahamsson. Kens andra mål för dagen hade mer karaktären av en formsak. Ett lågt, hårt inspel från Seif Kadhim som Fagerberg bredsidade in bakom Viktor Skoglund.

I övrigt ska det sägas att ”det blåa laget” slarvade en hel del med passningsspelet i egen backlinje, vilket gav ”det gula laget” en hel del öppna chanser under den första halvleken. Den andra halvleken dominerades sedan totalt av ”det blåa laget” medan ”det gula laget” kom tillbaka starkt i ”den tredje halvleken”. I ”den avslutande och tredje halvleken” bjöd ”det gula laget” på ett antal vackra spelsekvenser. Janne Andersson stod bredvid plan och bara vrålade: ”så där ja, nu är det vacker fotboll”. Vackrast var nog sekvensen som ledde fram till Nicolas Sandberg 3-2-mål. En sekvens som började med att Luka Mijaljevic visade fin styrka i en närkamp med Danny Ervik. Mijaljevic spelade sedan tillbaka bollen på Sebastian Johansson som på ett tillslag satte in en djupledsboll bakom ”det blåa lagets” backlinje. I momentet efter ven Nicolas Sandberg förbi Robin Jonsson, tog med sig bollen i steget och kom helt fri med Viktor Skoglund. Avslutning var klockren och bollen satt tätt intill Skoglunds högra stolprot.

Förutom att göra två synnerligen vackra mål bjöd Nicolas Sandberg också på dagens garv då han gick hårt åt fystränare Mikael Henriksson efter att Henriksson dömt bort ett mål för Sandberg på grund av offside. Vi kan väl stanna vid att säga att Nico var mighty pissed och hade oerhört svårt att förstå att han sprungit offside. Skönt att se att vår nyblivne landslagsman visar rätt inställning!

Jakob Olsson satsar för fullt i en närkamp mot Alex Perreira. Alex lyckas dock få in sitt inlägg framför mål och det gula laget kan göra 2-2.

Vid sidan av de tre målskyttarna måste även Sebastian Johansson, Alex Perreira och Álvaro Santos insatser under matchspelet nämnas. Santos såg som sagt oförskämt pigg ut och styrde och ställde i ”det blåa lagets” anfallsspel. Tyvärr hade han inte riktigt marginalerna på sin sida, annars hade det nog blivit en och annan pyts för Santos denna förmiddag.

När det gäller Sebastian Johansson så måste det nog sägas att han var planens gigant under matchspelet. Ursinniga brytningar, kontrollerat press- och positionsspel samt hjärnkirugprecisa passningar från det centrala mittfältet. Gång på gång serverade Johansson Alex Perreira och Markus Gustafsson fina inläggslägen. Om Sebban kan fortsätta att leverera på samma höga nivå under hela säsongen kan det här bli en riktigt rolig säsong.

Även Alex Perreira såg het ut under dagens internmatch. Om jag inte missminner mig kom två av ”det gula lagets” mål till efter rusher och inspel från Alexs vänsterkant. Vid ”det gula lagets” första mål tog Alex emot en långboll från Felix Sehlström och satte in ett precist inlägg framför mål som Nicolas Sandberg bara hade att bredsida in bakom Skoglund. Alex var sedan inblandad i Luka Mijaljevic 2-2-mål i ”den tredje halvleken”. Återigen skickade Alex in ett stenhårt inlägg mot Skoglunds straffområde och efter en misslyckad rensning från Christofer Bengtsson kunde Mijaljevic dundra in bollen via stolpen.


'Hårdkörning på Valhallas konstgräs' have 15 comments

  1. 23 februari, 2010 @ 17:50 Krummelur

    Underbar rapport. Precis vad jag behövde nu när öis abstinensen börjat sätta in på allvar, nu när det dessutom varit så sparsamt med träningsmatcher på hemmaplan. Martin, -you did it again ”lufsar på som en höggravid grizzlybjörnshona som är ute på söndagspromenad”, EPIC.

    Svara

  2. 23 februari, 2010 @ 18:15 GC

    Kul att få bilder också, fortsätt så!

    Svara

  3. 23 februari, 2010 @ 18:18 GC

    Har Alvaro förstått att det är i ÖIS han ska spela nästa säsong? Gött att han tränar igen.

    Svara

  4. 23 februari, 2010 @ 19:04 Anonym

    Gött att höra! Ken – Alvaro kommer vara helt makalöst bra får jag en känsla av.

    Svara

  5. 23 februari, 2010 @ 19:28 Elfström

    Högklassigt Martin! Bara en bild på Álvaro som saknades så hade träningsrapporten varit perfekt ;)

    Svara

  6. 23 februari, 2010 @ 19:32 Elfström

    Glömde att skriva också, kommer Sambadefensiv ha någon representant på årsmötet med lite twittring kanske? Hade inte varit dumt.

    Svara

    • 23 februari, 2010 @ 19:35 Martin Johansson

      Jag kommer själv inte kunna närvara eftersom jag måste vara i Stockholm den 8:e. Ska undersöka om jag kan fixa någon annan som kan tänka sig att ställa upp. Hade varit nice.

  7. 23 februari, 2010 @ 20:17 Rompan

    Bockar och bugar grym träningsrapport. Gött att få rapporter om att Santos är på hugget liksom Fagerberg. Det blir ingen lätt uppgift för Janne Andersson att välja en första elva med denna trupp.

    Svara

  8. 23 februari, 2010 @ 21:45 HastaLaVista

    Underbart Martin!!!! Fagerberg,Santos är de tyngsta anfallarna i Superettans historia. Finns ingen back som kommer stoppa dom!

    Svara

  9. 23 februari, 2010 @ 22:40 Rödblått Bolltrolleri

    Kom på mig själv med att sitta och njuta över vår anfallssituation. Kan inte minnas när vi hade det så här bra ställt på forwardsidan? Ken, Nico, Luka, Alvaro ”Grizzly” Santos.
    Träningsrapporten ser ju i alla fall lovande ut.

    Gäller bara att få ordning på försvarsdelen..

    Svara

  10. 23 februari, 2010 @ 23:17 Martini

    Tack för en mycket trevligt skriven träningsrapport! Man blir på gott humör av sådan läsning.
    :-)

    Svara

  11. 24 februari, 2010 @ 09:37 Mikael Carlsson

    Härligt med lite bilder från träningen och jordens största kors i taket att Alvaro Santos är med på en träning! Halleluja!

    Får ändå känslan av att Alvaro är en outsider i laget nu tack vare den farsen som varit. Hoppas att han kan vara den där ledare som alla respekterar också och inte bara upplevs som en pain in the ass så fort han inte får som han vill.

    Rykten säger att spelarna (vad som än må ha sagts till media hittills om Alvaros utspel…) inte är speciellt nöjda över Alvaro Santos agerande tidigare i vinter. De upplever hans agerande som respektlöst mot dem som faktiskt vill revanchera sig och visa vad de går för, och dessutom har respekt för Superettan som serie.

    Jag väntar fortfarande på ett uttalande från Santos sida till oss supportrar där han förklarar allt som hände i vinter och varför han var så besviken på klubben egentligen, utan att göra det värre.

    Oavsett. Gott jobbat Martin med träningsrapporten! Det var ju inte ett helt äckligt väder heller igår vilket framgår av fotona.

    Svara

  12. 24 februari, 2010 @ 10:26 Tjuvnyp

    Suveränt jobbat. Kul läsning.

    Svara

  13. 24 februari, 2010 @ 10:52 Anonym

    Tack Martinför det otroliga arbete du lägger ner,är så roligt att kunna ta del av. Jag tycker denna säsong skall bli roligt att vara med om ändå.
    Hur lyckats spelarna utvecklas,och bli ett samspelt lag. Vilka kommer spelmässigt funka tillsammans? Kanske inte dom som är indeviduellt skickligast.
    Hur lyckas tränarna/fys med flera utveckla och förmåga att få ut det bästa,samt stärka/inspirera framåt att det blir ett vinnande lag.Samt att truppen i år får vara så skade fri som möjligt.
    Det är så det pirrar i hela kroppen och man har ett leende på läpparna, för jag trodde inte att vi skulle idag ha den trupp och tränare vi har inför 2010 .
    Det känns som det sker också en insikt i hela Öis just nu med utveckling som är positiv men som sagt ”Rom byggdes inte på en dag”.
    Nu lägger inte jag någon energi på Santos ”utspel”,hoppas han fattat att det är på planen han måste leverera,samt är en del av ett team.Som i år finns i ”årets hetaste serie” Superettan, går absolut inte förutspå hur den kommer sluta.
    Ken har under åren i Danmark även Sebastian har varit med om hur man typ hamnat vid sidan att man inte passat in i laget och har med om en erfarenhet som berikat dom i sin utveckling ,hur allt inte är så himla lätt.(Fler kanske har varit det)
    Man skall vara inviduellt skicklig men man skall passa in i lagspelet och pusha varandra samt alltid gå för att vinna i varje moment, samtidigt tackla förluster snabbt och går vidare till nästa kamp. Åter Tack för sambadefesiv.se

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se