Inte så illa pinkat

Som vi har skrivit tidigare kommer Sambadefensiv under året att göra en särskild satsning på att bevaka ÖIS lag i Juniorallsvenskan. I en klubb med ÖIS förutsättningar och storlek är det ett absolut måste att ha en stark ungdomsverksamhet. I dagsläget har ÖIS ambitionen att åtminstone 50 procent av spelarna i a-truppen ska komma från de egna leden. Då krävs det verkligen att ungdomsverksamheten, år efter år, utvecklar och levererar åtminstone tre till fyra spelare som är färdiga för spel i Superettan och Allsvenskan.

Under de senaste åren har det dock varit lite si och så med den saken i ÖIS. Enligt uppgift har ungdomslagen till viss del fått stå tillbaka till förmån för a-laget och satsningen mot att klubben återigen ska etablera sig i Allsvenskan. Särskilt påtagligt blev detta under Åge Hareides tid i klubben då väldigt få spelare från u-laget fick chansen att visa upp sig och ta steget till nästa nivå. Något som helt klart bör ses som ett misslyckande (även om man också får ha en viss förståelse för att man från klubbledningens sida stirrade sig blind på att försöka rädda kvar ÖIS i Allsvenskan).

Ett annat problem som ÖIS har brottats med under de senaste åren har varit att de spelare som tagit klivet upp i a-laget inte alltid varit helt färdiga för spel på elitnivå. Det har ofta saknats en del vad det gäller tempo och styrka. Spelarna har helt enkelt inte varit färdiga för spel på högsta nivå. Ken Fagerberg har varit det lysande undantaget. Det är t.ex. ingen överdrift att säga att ÖIS inte lyckats lika bra som Blåvitt och BK Häcken när det gäller att slussa in färdiga spelare i a-laget.

Nu sägs det dock råda andra tider. Nytt ljud i skällan. Etc. Nu satsar ÖIS rejält på ungdomssidan och man håller för tillfället på att utveckla en ny modell för hur träning och spelarutveckling ska bedrivas inom klubben.

För tillfället tycks ÖIS ha något riktigt bra på gång. Bland 91:orna har redan Nicolas Sandberg och Jakob Olsson tagit klivet upp i a-truppen. Och de har gjort det bra. Om jag har förstått saker och ting rätt så har Janne Andersson och Janne Carlsson varit mycket nöjda med Jakob Olssons prestationer och det är sannolikt att han nu kommer att erbjudas en plats i a-truppen under året. Nicolas Sandberg tycks dessutom ha fått målskyttet att lossna i precis samma stund som han blev uttagen i P19-landslaget.

Dessutom har ÖIS ett riktigt bra gäng på gång när det gäller 92:orna. Felix Sehlström har redan fått chansen att visa vad han går för i a-laget och i dagarna togs Sehlström ut i P18-landslaget tillsammans med sina två lagkamrater Pontus Otterstedt och Joakim Hall. När jag intervjuade ÖIS tipselittränare, Tomas Östlund, i förra veckan sa han att han tror oerhört mycket på årets trupp i Juniorallsvenskan och att han inte kan dra sig till minnes när ÖIS senaste hade en så här pass stark u-trupp. Just nu ser det med andra ord rätt ljust ut.

Under de senaste åren har det annars varit en hel del negativt snack om att ÖIS har haft svårt att leverera duktiga ungdomsspelare. Lag som FC Trollhättan, GAIS och Carlstad United har t.ex. haft fler spelare i ungdomslandslagen än ÖIS. För eget nöjes skull och för att kolla hur det ligger till med den saken i dag har jag ägnat söndagsförmiddagen åt att göra en sammanställning över de senaste uttagningarna till P17, P18 och P19-landslagen. Och jag måste säga att ÖIS står sig relativt bra i konkurrensen. Så här ser nämligen fördelningen ut mellan de klubbar som i dag spelar i Allsvenskan och Superettan:

1. IF Brommapojkarna 7 spelare
IF Elfsborg 7 spelare
Kalmar FF 7 spelare
Malmö FF 7 spelare
5. Djurgårdens IF FF 5 spelare
Helsingborgs IF 5 spelare
6. IFK Göteborg 4 spelare
ÖIS 4 spelare
8. AIK 3 spelare
GAIS 3 spelare
IFK Norrköping 3 spelare
GIF Sundsvall 3 spelare
Trelleborgs FF 3 spelare
13. Assyriska FF 2 spelare
Gefle IF 2 spelare
Halmstads BK 2 spelare
Landskrona BoIS 2 spelare
Mjällby AIF 2 spelare
18. Falkenbergs FF 1 spelare
BK Häcken 1 spelare
Hammarby IF 1 spelare
Jönköpings Södra 1 spelare
Syrianska FC 1 spelare
FC Trollhättan 1 spelare

Inte helt oväntat är det IF Brommapojkarna, IF Elfsborg, Kalmar FF och Malmö FF som toppar listan över spelare i de tre pojklandslagen. Det är tre klubbar som satsar hårt på sina ungdomslag och som alla har ambitionen att leverera spelare som håller allsvensk klass. I jämförelsen står sig dock ÖIS bra och man har bl.a. fler spelare representerade än AIK, GAIS, BK Häcken och Hammarby IF. Dessutom har man i nuläget lika många spelare i pojklandslagen som haussade IFK Göteborg. Det är inte så illa pinkat!


'Inte så illa pinkat' have 28 comments

  1. 21 februari, 2010 @ 21:22 Anonym

    Blåvitt har väl en ganska många mer än oss som skulle kunna ta plats i Superettan och i Allsvenskan än oss?
    jag har inte full koll på det, men skulle tippa på om vi och blåvitt fick fem spelare skadade och var tvungna att ersätta med juniorer skulle blåvitt att klara det betydligt bättre även fast de spelar i alllsvenskan.

    Svara

    • 22 februari, 2010 @ 11:52 Martin Johansson

      Just när det gäller övergången mellan u- och a-lag har ju Blåvitt ett helt fantastiskt facit. Där ligger vi i lä och det är man fullt medvetna om uppe på ÖIS-gården (åtminstone har jag fått det intrycket). Det skriver jag ju också i texten, att vi ligger efter och att vi har haft problem när spelarna tar steget upp till a-laget. De är inte riktigt redo att leverera med en gång utan behöver en rejäl acklimatiseringsperiod. Där är det i nuläget en stor skillnad mellan klubbarna. Jag tycker även Häcken varit duktiga på att leverera ”färdiga” spelare till a-laget. ÖIS har som sagt haft det tyngre.

    • 22 februari, 2010 @ 20:23 Joalar

      IFK har väl jobbat väldigt mycket med att ha tydliga roller för alla spelare som dessutom ska vara likadana i A-lag som U-lag. Jag tror det är nyckeln för att skapa en bra övergång mellan A och U-lag.

      Länk till det är inlägget som Rydström skrev som jag dillade om nedan.

      http://blogg.expressen.se/rydstrom/entry.jsp?messid=547607

    • 22 februari, 2010 @ 20:30 Martin Johansson

      Du har säkert en poäng om det där med tydliga roller men som jag har fått det förklarat för mig så handlar det till stor del om fysik och tempo. Blåvitt har arbetat annorlunda än ÖIS där. Därför har man också kunna lyfta in unga spelare direkt in i den allsvenska toppstriden medan ÖIS haft något svårare med det steget. Det är här man måste jobba annorlunda på ÖIS-gården. Och en sådan förändring är också på gång. Nu har t.ex. u-laget fått en egen fysio som arbetar tätt ihop med a-lagets fysio och med individuella program för u-spelarna.

  2. 21 februari, 2010 @ 21:39 Johan Gellerman

    ”När jag intervjuade ÖIS tipselittränare, Tomas Östlund, i förra veckan sa han att han tror oerhört mycket på årets trupp i Juniorallsvenskan och att han inte kan dra sig till minnes när ÖIS senaste hade en så här pass stark u-trupp.”

    Interesting. Då borde ju allt annat än en klar slutspelsplats och avancemang i slutspelet vara ett tränarmisslyckande. Jag vet inte riktigt men jag har känslan att när säsongen sammanfattas kommer den här kommentaren att placeras i samma fack som Jannes ”Pelmander är ett fullgott alternativ till Ken”. Är ruskigt skeptisk men blir gärna motbevisad.

    Svara

    • 22 februari, 2010 @ 11:56 Martin Johansson

      Nja, skulle väl jag säga. Som jag förstod det har man ännu inte satt upp något mål för året men det är klart att man siktar på en slutspelsplats och revansch för fjolåret. Det finns dock en brasklapp i form av att truppen saknar den rätta bredden, det saknas ett par spelare men som jag förstod det håller man just nu på och agnar krokarna för att se vad man kan få för napp i klubbarna i närområdet. Det är en del grejer på gång. Östlund var annars lite orolig för att spel i U21-laget kommer att slita på spelarna i tipselitlaget redan i år. Åtminstone hälften av spelarna i Tipselit äldre kommer att behöva spela kontinuerligt i U21-serien vilket givetvis kommer att slita på dem. Han var dock mycket positiv inför säsongen. Om spelare som Ludvid Evenson, Joakim Hall, Pontus Otterstedt, Linus Högberg och Mathias Johannesson får vara hela under säsongen borde det här laget kunna räcka rätt långt. Dessutom kommer väl Felix Sehlström att göra en del matcher även med Tipselit. Insatsen och det spel som man visade upp mot Elfsborg i årets första träningsmatch var en fröjd för ögat. Snabbt passningsspel och ett riktigt vasst anfallsspel. Jag tycker det ser bra ut. Ska bli en kul säsong.

  3. 22 februari, 2010 @ 00:47 Hasta La Vista

    Intressant! Framtiden ljusnar

    Svara

  4. 22 februari, 2010 @ 09:59 För kort som målvakt

    Mycket intressant! Det skulle även vara intressant att göra jämförelsen att omfatta hur många 17-19-åringar (från egna led) som återfinns i A-truppen för respektive lag. Jag håller med Dig, Anonym, om att IFKs trupp känns bredare men jag har ingen aning om bredden kommer sig av att de har fler ”egna” spelare i A-truppen eller om det rör sig om importerade spelare.

    Som ÖISare i exil skräms jag av vittnesbörd om att ÖIS internt präglats av svågerpolitik. Janne Carlsson, Tomas Östlund, Dicken, Sören, Mikael Pettersson (f.d. klubbdirektör) m.fl. är alla personer som pensionerats eller balsamerats i organisationen. Jag säger inte att det är fel eller att nämnda personer inte är kompetenta, men urvalet och rekryteringarna måste, enligt mig, ske på grundval av kompetens inte enbart på att man spelat ungdomsfotboll i klubben och att man låtit skorna stå kvar i omklädningsrummet. Ibland tror jag dessutom på att man måste upphöja ”nytt blod utifrån” till självändamål, detta för att förhindra inavel. Mot bakgrund av ryktena om svågerpolitik inom klubben har vi alla ett ansvar för att komma till rätta med detta, klubben måste vara öppen och informera om åtgärder och vi supportrar skall ha på oss våra mest kritiska glasögon vid vår granskning av såväl organisationen som spelartrupperna. Nu menar jag inte att samtliga med en åsikt skall ges ett veto i samtliga delar men i min drömvärld har vi en organisation, från vaktmästare, via tränare till klubbdirektör, med personer som öppet törs redovisa och motivera sitt agerande.

    Artikeln handlar om den ”interna utvecklingen/tillväxten” inom klubben, jag ber om ursäkt om jag kapade tråden ett slag. Som Du påtalar i Din som vanligt utmärkta artikel Martin verkar det som om utvecklingen av våra ungdomar inte varit alltför högt prioriterat. Nu ser det ut som om just dessa bitar har förändrats/förbättrats enormt i och med Janne Anderssons inträde. Hur länge har jag inte längtat efter en tränare som klart och tydligt förklarat att utvecklingen av egna spelare står högt på prioriteringslistan och sedan backar upp pratet med handling? Det är dock kanske inte så märkligt att Åge inte ville/kunde/fick utveckla våra yngre talanger, detta då han värvades med det kortsiktiga uppdraget att rädda ÖIS kvar i AS. Så här i efterhand och med Janne Andersson i hamn måste jag säga att förlusten av Åge känns lätt att bära.

    Avslutningsvis: Johan, Du refererar i Ditt andra stycke till ”den här kommentaren” och sedan att Du är skeptisk. Jag vet inte om Din inlägg ”föll bort” på något vis eller om mitt intellekt inte har vaknat men jag förstår inte vilken kommentar Du menar? OBS, min fråga är inte menad att anmärka på något vis. Diskussionen är alltför viktig för att jag skulle tillåta mig att anmärka på ord.

    Svara

    • 22 februari, 2010 @ 12:08 Martin Johansson

      ”Det skulle även vara intressant att göra jämförelsen att omfatta hur många 17-19-åringar (från egna led) som återfinns i A-truppen för respektive lag.”

      Jo, det kan man ju göra väldigt enkelt. Ska se om jag mäktar med det någon kväll när jag har lite tid över. I bland är det svårt att få tillgång på födelsedata för spelarna men om det går kan man alltid göra en jämförelse. Gissar på att Blåvitt inte fick maximalt utfall i denna genomgång eftersom man dras med en del skador på några av de yngre spelarna. Jag menar Mikael Dyrestam borde ju varit med i P19-laget. Dessutom har man Robin Söder (91:a) och Niklas Bärkroth (92:a) som borde vara givna i pojklandslagen.

      När det gäller ungdomssidan har den som sagt fått stå tillbaka under ett par år. Varför så har blivit fallet har jag inte fått något bra svar på. Andra saker har sannolikt prioriterats under år med dålig ekonomi. Och Åge Hareide ska givetvis inte skyllas för att kidsen inte fick chansen förra säsongen. Hareide hade ett enda uppdrag: att rädda kvar ÖIS i Allsvenskan. Att utveckla talanger och ta upp spelare från u-laget och slussa in dem i a-laget ingick inte i hans jobbeskrivning. Nu sägs det dock råda nya tider. Man har gjort om organisationen kring u-lagen och satsat mer resurser på de bitarna vilket helt klart lovar gott. Fram under våren kommer det som sagt att komma ett par längre texter kring detta ämne.

  5. 22 februari, 2010 @ 10:13 Joalar

    Jag tror faktiskt inte att satsningen på ungdomssidan är något som vi ska tillskriva Janne Andersson enbart. Jag vill minnas att Mackan redan i somras pratade om att ÖIS hade hamnat efter och behövde skärpa till sig.

    Apropå rekrytering utifrån så måste ju Sundborn vara ett steg i rätt riktning.

    Svara

    • 22 februari, 2010 @ 11:02 För kort som målvakt

      Helt rätt, vi kan inte ensamt tillskriva Janne Andersson satsningen på ungdomsverksamheten. Men att höra, i samband med värvningen av honom, poängtera att han så fram emot och såg som en av hans viktigaste uppgifter att utveckla unga spelare var uppfriskande. Nu verkar det också som om han backar upp snacket med handling. Det är just detta som jag tycker verkar lovande, långsiktigheten som jag så länge saknat. För övrigt kan vi gå längre tillbaka än Mackans uttalande, hur ofta och hur länge har vi inte hört att A-truppen skall bestå till 50 % av egna spelare, att klubben skall satsa på ungdomsverksamheten m.m. m.m. Tyvärr har det visat sig att det inte funnits något bakom orden, något som jag hoppas skall ändras.

    • 22 februari, 2010 @ 12:12 Martin Johansson

      Som jag har förstått det har Janne Andersson inte så stor del i den nya ordningen på ungdomssidan utan det är ett beslut som kommer från annat håll (tror klubben har insett att man ligger efter och om man ska nå målet att 50 procent av spelarna i a-truppen ska komma från de egna leden så måste något ske eftersom man kommit på efterkälken jämfört med klubbar som IFK och Häcken). Sedan att Janne A är intresserad av och vill jobba med att utveckla och slussa unga spelare uppåt i systemet gör ju inte saken sämre. Om allt vill sig väl kan det här bli riktigt bra framöver. Ska i alla fall bli kul att följa utvecklingen under de närmaste åren.

    • 22 februari, 2010 @ 12:40 För kort som målvakt

      Intressant och kul att ta del av det Du säger. Jag hoppas att det är precis som Du säger, att klubben beslutat att ”satsa” på ungdomsverksamheten och att Janne A tycker att uppgiften att utveckla ungdomar är intressant. Det kanske till och med är så lyckligt att klubben tagit ett strategibeslut och sedan jagat tränare som kan uppfylla målen.

  6. 22 februari, 2010 @ 12:58 Joalar

    Jag kom och tänka på ett inlägg som Rydström skrev om ungdomssatsning i höstas. Den kan vara värt att resonera lite kring.

    Svara

    • 22 februari, 2010 @ 20:16 Martin Johansson

      Sorry Joalar, fattar inte varför ditt inlägg hamnade i spamfiltret. Ska kolla över det och se vad man kan göra för att det inte ska hamna där i fortsättningen. Verkar ha något att göra med länkningen. I övrigt är Rydströms text halvintressant. Poängen att inte ålder utan spelarkvalitet ska vara avgörande ser jag som en självklarhet. Det gör nog alla. Och jag är inte den som skriker på förändring för förändringens egenskull (klart det är kul när det kommer ett nytt, ungt och lovande stjärnskott men någon måtta får det väl ändå vara). Men i ÖIS är det ett absolut måste att föda upp egna spelare som håller hög superettan eller allsvensk klass. Det tar kanske emot att erkänna men ÖIS har just nu inte råd med något annat. Kolla bara på vilken situation vi har hamnat i när det gäller Álvaro Santos. Därför är just ungdomssidan så oerhört viktig. Egna talanger och värvningar av unga, billiga och lovande spelare är avgörande för framgång. Tyvärr är det så. Brasilienspåret är som vi alla vet dött och jag har dessutom svårt att se att vi kommer att lyckas locka till oss 18/19-åringar i Ola Toivonenklassen så det kan vi nog glömma. Nu gäller det att satsa på att få fram nya Fagerbergs och Jonssons på egen hand. Det är det som är framtiden.

    • 22 februari, 2010 @ 21:59 Joalar

      Det tog en ruskig tid när jag postade det så det kanske blev något knas där.

      Jag lägger egentligen ingen värdering i Rydströms text men jag tycker han har en poäng i att man ofta förblindas av ungdomlig entusiasm. Sen trycker han också på det att det är otroligt viktigt att ha en stabil stomme av äldre spelare om man ska plocka in många yngre.

      Jag menade inte det som en kritik mot att ÖIS satsar på ungdomsverksamheten. Jag tycker det är underligt att man tappat så mycket när man vet och har vetat länge hur viktig den är.

  7. 22 februari, 2010 @ 19:48 Voldemort

    Jättebra av Öis….
    När min son spelade där var det nämligen under all kritik. Tränare som var mer intresserade av att ha en träningsoverall från Öis och som inte hade spelat mycket fotboll i sina dagar skulle coacha och vägleda intresserade killar som ville lära sig allt. Kan man inte ens ha tränare som kan slå en passning rätt när man visar hur övningen skall gå till så tycker jag inte man skall kalla sig elitklubb. Och detta är killar som är på förberedande elitstadie. Har man dessutom en huvudtränare som har mycket knapp kunskap om fotboll, inte ens vet hur man strechar eller gör en V-löpning, lovar runt och håller tunt så blir det en katastrof för killar som är seriösa. Då går dom till Blåvitt, Häcken eller Frölunda…
    För jag kan garantera en sak; dom som vill fram skiter fullständigt i hur goda kompisar man är i laget. Dom vill lära sig, få tips och spela med de bästa. Vad är då en gemensam nämnare för dessa sk. tränare? Jo, föräldrar till gossar som spelar i laget. Ibland undrar jag om dom inte är där för att sonen i fråga skall få en plats i förstalaget trots att han egentligen inte platsar……
    det här är ju inte 17-19 åringar vi pratar om nu men jag vill mena att du skapar spelare som kan bli riktigt bra redan där. Låt då så många som möjligt få chansen genom att ha duktiga tränare. Jag kan inte i min vildaste fantasi tro att det inte finns duktiga, avdankade fotbollsspelare därute som vill träna ett av ungdomslagen i Öis? På den frågan så fick man svaret att ”det finns det inte”….

    Svara

    • 22 februari, 2010 @ 20:06 Martin Johansson

      Voldemort, jag kan inte riktigt avgöra om du är ironisk eller inte. Personligen så tycker jag att det är bra att man faktiskt gör någonting. Att det sedan kanske är för sent för vissa spelare är djävligt synd, men inget vi kan göra något åt i dag. Synd och skam men nu måste vi titta framåt och se vad som ger bäst avkastning framöver. Jag utgår från att du precis som jag vill att ÖIS ska ha en riktigt bra ungdomsakademi och att man ska känna en stolthet över alla duktiga spelare som tar klivet upp från de egna leden. Man kan tycka vad man vill om Pontus Wernblom och Gustav Svensson men jag skulle vara stolt som en nybliven farsa om de spelarna hade kommit ur ÖIS-leden. Nu är jag glad att ÖIS har insett problemet och att man försöker hitta en lösning på det. Och givetvis har du rätt i att man måste få in motiverade, engagerade och kunniga tränare på så lågt stadium som möjligt. Hur ska man annars få fram bra spelare. Farsor på ÖIS-gården – nej, tack! Återigen kommer Offsides intervju med Björn Andersson upp i tankarna, där pratar han ju om att man börjar med en elitsatsning redan bland åttaåringarna. De som man inte tror kommer att bli duktiga fotbollsspelare sållas bort eller ombedes söka ny klubb. Detta kräver förstås att man har kunnigt folk som gör urvalet. Ett urval som inte är särskilt enkelt med tanke på att samme Andersson i intervjun, på en direkt fråga om man kan se att en ung supertalang kommer att bli en bra toppspelare, säger ”Nej, det går inte. Det är som med växter, träd och andra organismer. Några stryker med, andra bara sprudlar”. Desto viktigare att man har bra tränare på ungdomssidan. Som jag har förstått det har ÖIS nu satsat en hel del på att utbilda fler tränare. Vi får se vad det blir av det hela. Den här satsningen lär väl inte ge avkastning förrän om en tre till fem år.

    • 23 februari, 2010 @ 14:26 Voldemort

      Martin, jag är inte ironisk. Tycker bara att det är riktigt tråkigt att det i Öis mest är munläder och jävligt lite hockey vad det gäller ungdomsfotbollen. Jag hoppas innerligt att detta är ett steg i rätt väg men tillåt mig vara skeptisk tills jag ser motsatsen. Det är ju liksom samma människor som sitter och bestämmer och jag har svårt att se att dom gör en metamorfos över en natt… Jag delar till fullo det som Björn Andersson sade i Offside. Jag vet dessutom att Stockholmsfotbollen håller på att springa ifrån oss i Gbg med tanke på hur man agerar i BP, Bajen, Dif och AIK. Där pratar vi om anställda tränare när dom börjar med 11-manna. Föräldrarna lägger väl kanske 300-500 i månaden för att ha en tränare som är duktig. Här bygger vi på idealism och föräldratränare. Men då skall vi fan inte kalla oss en elitklubb för då är man inte ett snäpp bättre än Näset, Bergsjön, Sjövalla, Kärra, Askim och alla de andra förortsklubbarna….många gånger sämre. Vill du ha västsveriges bästa ungdomsfotboll så får du fanimig spänna bågen. Men jag är rädd att det bara är fagra ord. Öis är bra på vision – inte på att följa en strategi fram till ett mål….

    • 23 februari, 2010 @ 16:45 Chrille

      Stockholmsfotbollen är väl knappast något föredöme (med BP som undantag) när det gäller att ta fram duktiga fotbollsspelare??? De flesta som vet något om kroppens och hjärnans utveckling inser att för tidig specialisering är en dålig väg till framgång. Därmed inte sagt att inte duktiga och engagerade tränare vore bra. Eller att ÖIS inte sköts amatörmässigt. Men varför skulle ÖIS ljuga om att det inte finns gamla fotbollsspelare som vill träna ungdomslag? För att föräldrarna tycker det blir så mycket tid över efter bingolottoförsäljningen att de känner att de bara MÅSTE få flytta lite konor på fritiden? Sedan tror jag inte man ska ta för givet att en ex-fotbollsspelare av naturen har gåvan att undervisa och motivera hormonstinna tonåringar bara för att man en gång i tiden kunnat slå hyfsade bredsidor.

    • 23 februari, 2010 @ 19:27 Voldemort

      vaddå sthlms fotbollen inte är något föredöme? Slår det dig inte att dom kanske har hunnit något längre i sin framtida satsning på ungdomsspelare än öis? Tycker du att fotbollsinkompetenta föräldrar passar bättre som tränare än sådana som spelat tidigare? var någonstans pratar vi om tidig specialisering? Det är väl inte synonymt med duktiga tränare..? förstår inte riktigt ditt resonemang.

    • 24 februari, 2010 @ 12:34 Neutral

      BP är ett föredömme vad det gäller att ta fram många unga duktiga spelare. men till vilket pris? Mycket tidig ”utslagning” eller tidigt urval. Skall ÖIS kopiera det med 20 lag i varje åldergrupp och dom bästa varje år i en elitgrupp, från tidig ålder? Skall spelare åka kors och tvärs över staden för att träna?
      Självklart skall vi försöka ha bra tränare i så tidig ålder som möjligt och helst en ”icke förälder” som ansvarig för åldersgrupperna. Men det är minst lika viktigt att klubben sköter rekryteringen under de första 11-manna åren. Detta bör ske genom att ha riktigt bra tränare i dessa åldrar och göra det attraktivt att träna för dessa ledare.
      Klubben kommer aldrig kunna lösa sin försörjning av egna spelare som spelat med klubben från sex års ålder.

    • 24 februari, 2010 @ 14:31 Voldemort

      Rekryteringen löser sig självmant under dessa år då många spelare söker sig till ”elitklubbar” i syfte att spela med de bästa spelarna och de attraktiva lagen. Det är först högre upp du måste börja scouta på allvar. Många spelare i 14-15 årsåldern är redan pinpointade och bjuds in på sommarproffs läger till olika klubbar, men fortsätter sin utveckling i hemmaklubben. Och du, många av spelarna åker redan kors och tvärs genom staden för att träna med Öis… det har väldigt lite med elitsatsning att göra men är snarare en konsekvens av det.

  8. 22 februari, 2010 @ 20:30 C

    Enligt min mening är detta är ett helt avgörande initativ för att ha chansen att på sikt och uthålligt hålla toppnivå i svensk fotboll. Ekonomin för Öis (och andra klubbar för den delen) tillåter inget annat. Det finns många saker att locka med men inget som är bättre än fakta, dvs. att faktiskt lyckas med att få fram duktiga spelare. Så, som sagts, inte en dag för sent och mycket bra att detta initiativ uppmärksammas och hårdbevakas av denna typ av forum.

    Svara

  9. 22 februari, 2010 @ 20:51 adrian

    Kan ken och abrhamsomn och anderberg få en plats i us1 landslaget eller är dem för gamla det är väl när kvalet börjar

    Svara

    • 22 februari, 2010 @ 22:18 Martin Johansson

      Ken har väl fortfarande möjligheten medan Abrahamsson och Anderberg är körda. Om jag nu räknar rätt vill säga.

    • 23 februari, 2010 @ 01:13 Elfström

      Till kvalet och under U21 EM 2011 så är det tidigast födda 1988 som gäller, man skall vara max 21 år vid kvalets början helt enkelt.

      Till exempel var ju 86orna Berg, Toivonen och Bjärsmyr med under U21 EM 09.

      Således kan samtliga av Peter, Anderberg och givetvis också Ken vara aktuella för U21 landslagets kvalmatcher. Dock är jag desto mer osäker om samma regler gäller för träningsmatcherna.

  10. 23 februari, 2010 @ 08:31 Neutral

    Denna fråga är tvådelad. Dels behövs en satsning på barn/ungdomar (helt egna spelare), främst under fem – och sjumannafotbollen och upp i yngre 11-manna åldrar. Denna grupp bör sedan representera kanske drygt hälften av platserna i Tipselit äldre. Den andra delen är en bra rekrytering av lovande ungdomar inom StorGöteborg. Där året innan killarna börjar på gymnasiet är viktigt. Om man tittar på IFKs unga spelare som kommer upp och har kommit upp de senaste åren så är en stor del av dem ungdomar med annan modersklubb än IFK, så som Berg, Wernblom, Eriksson, Bärkroth och Söder.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se