Ung bänk när säsongen drar i gång på allvar

Ingen Álvaro Santos! Gasp! Vad var det jag sa! Näe vars, det var ju för tusan helt väntat. Låga odds på det. Riktigt låga. Santos har ju en hel dag på sig att bli såld till någon utländsk klubb. Om det nu finns några klubbar som har råd att köpa spelare i den finansiella härdsmälta som europeiska klubbar tycks befinna sig i just nu. När GAIS inte ens lyckas skänka bort/låna ut Wanderson vet man att spelarmarknaden är död. Hmm, vädrar jag lukten av en riktigt vass vänsterback för en billig penning? Snart finns det bara svenska och norska klubbar kvar för den käre Santos. Om han inte vill flytta till något oljeemirat nere på den arabiska halvön. C.R.E.A.M.?

Och med Santos borta får vi nöja oss med Nicolas Sandberg och Alexander Mellqvist som anfallspar. Hmm. Enligt ÖIS.se är alltså Alexander Mellqvist uppsatt som anfallare. Say it ain’t so, som Weezer sjöng en gång i tiden. Det måste vara någon som har korrat sin startelva lite slarvigt. Eller? Alexander Mellqvist må vara många saker, men någon anfallare är han inte, och inte kommer han att bli det heller. Glöm aldrig det. Snacka om att vi får våra anfallsproblem kastade i ansiktet redan i säsongens första match. Stirrar vi döden i vitögat. Som en smäll rakt i solar plexus. Andnöd. Paff. Trött. Lätt illamående. Ja, ja, det reder sig säkert är allt man kan tänka. Kul dock att Nico Sandberg får förtroende från start. Ska han slå igenom så ska han göra det i år. Dags för första målet mot allsvenskt motstånd?

Annars måste jag säga att det gläder mig något oerhört att se att Team Janne har satsat på en ung bänk. Viktor Skoglund (19 år), Jakob Olsson (18 år), Felix Sehlström (17 år), Danny Ervik (20 år), Seif Kadhim (18 år) och Luka Mijaljevic (18 år). Dang, vi snackar en medelålder på 18,3 år. Now we’re talking! Det lovar gott inför framtiden att vårt tränarpar vågar ge ungdomarna chansen. Om ÖIS ska bli att räkna med igen måste vi bygga från grunden. You have to think about the yout’ och the kids are allright och all that jive. Ni vet vad jag menar. Låt oss nu hoppas att samtliga sex spelare får chansen att spela under kvällens match. Jag vill framförallt se Danny Ervik och Seif Kadhim ta chansen. Ska de slå igenom med buller och bång ska de göra det denna säsong. Seif, det är dags att ta steget. Vi vet att du kan prata, nu vill vi se dig gå.

Och vad jag gillar än mer är att Janne Andersson säger sig vilja se attityd och engagemang från spelarna. Bra! Det är sådant som drömmar byggs av.

Och sedan är jag förstås spänd på att se vad Luka Mijaljevic har att erbjuda. Häcken ställer trots allt upp med ett halvvasst mittbackspar, Mattias Östberg och Emil Wahlström, och då vill man ju gärna se Mijaljevic leverera. Hur står han sig mot relativt kraftfulla spelare som Östberg och Wahlström. Blir han som en damhatt i en göteborgsk höststorm eller som en Ken Fagerberg i ett sundsvallskt mittförsvar?

I övrigt får man väl säga att backlinje och mittfält känns nästintill klockren. En sak är i alla fall säker och det är att jag hade ställt upp med exakt samma mittfält om jag fått chansen som ÖIS-tränare denna säsong (som tur är så fick jag inte det). Det här är helt klart vårt absolut vassaste fyramannamittfält. Visst, det är kanske inte är helt optimalt att placera The Second Coming på en kant, men jag vill hävda att han har visat att han även klarar av att spela som yttermittfältare. Killen är klok nog för att lösa även det. När det gäller backlinjen så gillar jag vad jag ser. Åtminstone om man ser till vad vi har att tillgå för spelare just nu. Robin Jonsson och David Leinar som mittlås med Björn Anklev som högerback. Mumma! Det är klart som tusan att man gärna hade sett en mer naturlig vänsterback än Tommy von Brömsen men just nu förfogar vi inte över något mer kvalitativt alternativ på den platsen. Det här kan bli bra!

Och du, du missar väl inte att du kan följa matchen på Twitter. Rapporter utlovas med regelbundna intervall.

Äntligen är vi i gång! Oh the joy.


'Ung bänk när säsongen drar i gång på allvar' have 27 comments

  1. 2 februari, 2010 @ 08:29 Felix

    Mellqvist som anfallare? Hmm hoppas verkligen Janne o Janne vet va dom gör. Han va ju visserlige anfallare i början av karriären och han gjorde många mål förra året så varför inte?? han e en target iallafall…

    Svara

  2. 2 februari, 2010 @ 08:29 Polaren Per

    Vill minnas att det inte är första gången nån försöker göra en anfallare av Mellqvist. Zoran hade stor planer för honom som en #9 framför Ola Toivonen i sitt ajaxinspirerade 4-3-3. Såg en träning sommaren 05 på lägret i grundsund där Mellqvist skulle nötas in som target och fördela vidare hem lr ut på kanterna.
    Om ngn kommer ihåg Malmö hemma i inledningen av den bedrövliga säsongen 06 så spelade vi faktiskt riktigt bra anfallsfotboll första halvtimmen med Mellqvist som 9a innan han gick ut skadad.

    Han har ju faktiskt ett skott och huvudspel som kan betala av sig vid boxen. Sen är han faktiskt grymt stark och rätt smart i sitt spel. Dock talar ju snabbheten och teknik emot honom, eller rättare sagt bristen på.

    Svara

  3. 2 februari, 2010 @ 09:01 Johan Gellerman

    Jag skulle nog satsat mina peningar på att uppställningen kommer gestalta sig som 4-4-1-1 med Mellqvist som släpande. Dock kan man fråga sig om han är det bästa alternativet för att spela tia och om det inte hade varit bättre med en rockard mellan Pavel och Mellqvist om han nu inte ska vara anfallare på riktigt.

    Svara

  4. 2 februari, 2010 @ 09:24 Mikael Carlsson

    Jasså?! Så ni tycker inte Mellqvist är ett bra anfallsalternativ? :)

    Jag måste säga att jag inte är lika säker på att han är en misslyckad anfallare. Jag tror ärligt talat att vi skulle kunna få mer ut av honom där än som mittfältare. Iallafall med facit i hand efter hans allsvenska säsong senast. Som jag tycker att det har sett ut nu senast så har han absolut inte kommit upp i det tempo som krävs för att vara med i anfallen och däremed komma till avslut. För det är ju där han är som bäst enligt mig. Nära boxen.

    Om vi minns Mellqvist säsong i Superettan 2008 så vet vi ju att killen har en hästaspark att avlossa om lägena kommer, även om han då kom som offensiv mittfältare till sina lägen. Jag tror ändå att det vore klokt att testa honom igen som anfallare och kanske då som target som kan ta ned bollen, hålla i den och mota bort motståndare, för att sedan passa fram en framtstormande anfallskollega. Lite som Santos var i de sista matcherna förra säsongen (förutom att han själv var en riktigt bra avslutare många gånger).

    Men men. Jag är oftast optimist när det gäller nya säsonger så jag är kanske lite för lättköpt. Jag kanske får smaka på sanningen efter dagens match eller efter Mellqvist 20 kommande matcher från start som anfallare med 1-2 strutar som resultat. Jag får vara beredd att äta upp mina idéer ;)

    Tills dess så vågar jag tro och hoppas på en rättvänd Mellqvist i anfallet!

    Svara

  5. 2 februari, 2010 @ 09:28 C

    Är det inte ”as good as it gets” just nu. Bättre att spela ihop så många lagdelar som möjligt och istället använda utfyllnad på de platser som inte är klockren (läs: AM och TvB). Dertta kan kanske rensa bort felbeslut och kommunikationsfel som fanns i början på förra säsongen.

    Tycker det är bra att Pavel inte kommer för långt upp i banan från början. Tycker han varit bäst som mitt-mitt eller som vänster-mitt. Tycker han försvinner lite längre upp i banan. Alternativet tycker jag i så fall är MG.

    Blir spännande att se vad bänken har att visa när den luftas så småningom. Riktigt roligt att se och hoppas detta inte bara beror på skador m.m.

    Svara

  6. 2 februari, 2010 @ 11:08 Berra

    Byt plats på Pavel och Margus så har vi ett optimerat mittfält.

    Svara

  7. 2 februari, 2010 @ 11:17 Bob Dobalina

    Mellis som forward. Nej, det är inte optimalt.

    Men en helt annan grej: Borde vi inte få in fler nyförvärv i truppen? Seb och Janne A är riktigt fina värvningar, men Luka har man lite dålig koll på. Jag skulle gärna se en eller två nya spelare.

    Svara

  8. 2 februari, 2010 @ 11:27 Felix

    Ne det låter faktiskt inte så dumt med Mellis som forward faktiskt men varför är inte crille B me i truppen? hade vart kul att se honom som HB igen. e han fortfarande skadad??

    Svara

  9. 2 februari, 2010 @ 14:35 Jimmy

    Backlöfte i MFF kommer inte få mycket speltid nu när de skaffade sig Elanga. Något att titta på? Fick väldigt fin kritik av mina pågarpolare här nere. Robin har jag för mig han hette..

    Svara

  10. 2 februari, 2010 @ 14:56 timberhochmandie

    Bara Voldemort som är tveksam till om det alls blir nån match??? Sitter i stan och väntar på snöovärdet… Int’ fan går det att spela fotboll i snöstorm?

    Svara

  11. 2 februari, 2010 @ 15:10 Elfström

    Verkar som Dicken läst på Sambadefensiv!

    ”Dick Last, Öis sportchef, är tydlig när Sportsday.se frågar om intresset för ex-öisaren(Ken):
    – Inga kommentarer.

    Du vill inte säga om du varit i kontakt med honom alls?
    – Inga kommentarer.”

    För övrigt är det väl konstgräs+värmeslingor på Valhalla right? Bara det slutar blåsa så hårt så skall det nog inte vara några problem för matchen.

    Svara

  12. 2 februari, 2010 @ 15:16 Joalar

    De som vill spela höst-vår kan ju ta en titt ut nu och fundera över publiksiffrorna. Jag hoppas de tar beslut i god tid så man vet om man ska dra på sig termobyxorna eller inte.

    Om nu matchen spelas så ska vi nog inte förvänta oss någon sprudlande fotboll direkt med tanke på vädret och att det är första träningsmatchen för året.

    Hur går det för Martin? Sitter han på tåget?

    Svara

    • 2 februari, 2010 @ 16:58 Martin Johansson

      På tåget! Men jag har annan business i Göteborg så om det inte blir någon match är inte det hela världen. Vore kul om det blev både och dock.

      Och nej, höst/vår känns inte särskilt lockande i år.

  13. 2 februari, 2010 @ 15:21 timberhochmandie

    En klar nackdel med Valhalla en sån här dag är ju bristen på tak och väggar… (På läktaren, alltså.) Varför ska häcken-rumporna och den stora fotbollsintresserade massan som väntas dyka upp (=”övriga”) få läktaren med tak?

    Svara

    • 2 februari, 2010 @ 16:49 Johan Gellerman

      För att ståplatsläktaren är betydligt bättre än sittplatsläktaren ur klacksynpunkt och det hade inte funkat om vi skulle haft vår klack på samma sektion som Häckens publik är hänvisad till. Du kan garanterat gå på sittplats ändå, du lär inte ens behöva gå som ”övrig” för att du ska komma in där.

    • 2 februari, 2010 @ 18:48 timberhochmandie

      Jag vet att ståplats är att föredra i bra väder. Men utan tak är den inte kul i sånt här väder och inte heller i regn.

  14. 2 februari, 2010 @ 15:31 Magnus Börjesson

    Det är nog bara att glömma den här matchen. Upp till 20 cm snö, som kommer in under eftermiddagen och kvällen, och hårda vindar, skriver GP. Och det stämmer ju rätt bra med vad man ser genom fönstret också…
    http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.302397-snovarning-i-hela-gotaland

    Svara

    • 2 februari, 2010 @ 16:04 M

      Enligt YR.no ska det inte bli så farligt i Göteborg under kväll. De brukar vara rätt så exakta i sina uppskattningar:

      http://www.yr.no/sted/Sverige/V%C3%A4stra_G%C3%B6taland/G%C3%B6teborg/

    • 2 februari, 2010 @ 17:23 Magnus Börjesson

      Vad då inte så farligt? Enligt yr.no skall det ju snöa oavbrutet fram till kl 01 i natt. Och just nu vräker det ner, åtminstone här i Partille.

    • 2 februari, 2010 @ 17:29 Martin Johansson

      Magnus, enligt Armin Samandi har Last sagt att som det ser ut i nuläget så blir det spel. Tydligen ser mattan på Valhalla OK ut. Dessutom är väl matchen färdigspelad till 20:50. Och om jag förstod saken rätt skulle det inte komma mer än 2 mm i timmen eller läste jag fel?

    • 2 februari, 2010 @ 17:31 Martin Johansson

      Dessutom, jag åkte precis förbi Lerum och här snöar det inte. Jag tror det blir match. Eller så vill jag bara hålla hoppet uppe. :-)

  15. 2 februari, 2010 @ 15:36 G.C

    Någon som vet när det slutliga beskedet om matchen kommer?

    Svara

  16. 2 februari, 2010 @ 19:04 Yodabul

    INSTÄLLLLLT!!!!!!!!!!!!!!!!

    Svara

  17. 2 februari, 2010 @ 22:52 Sjögräs

    Är det någon som vet hur Paulinho Guará har det i Sydkorea nuförtiden? Är det något värt att kolla upp?

    Svara

    • 3 februari, 2010 @ 07:09 Martin Johansson

      Sjögräs, ska kolla upp vad Paulinho håller på med. Som tur är befinner sig L just nu i Pusan i Korea. Ska be henne kolla med någon av sina koreanska kollegor hur det står till med Paulinho.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se