Derbyseger i Juniorallsvenskan

Trots dagens vackra vårväder såg både ÖIS och GAIS tämligen ringrostiga och stelfrusna ut i dagens derby i Juniorallsvenskan. ÖIS var under stora delar av matchen tillbakapressade på egen planhalva, men man kunde till slut vinna matchen efter två påpassliga mål av Linus Högberg.

Pontus Otterstedt neutraliserar en av GAIS många attacker under dagens derby i Juniorallsvenskan

Det var annars GAIS som inledde matchen starkast och under långa stunder såg man ut att vara ett nummer för stort för ÖIS. Både fysiskt, passningsmässigt och tekniskt. Där GAIS-spelarna såg ut att ha pigga ben såg Öisarna ut som om de försökte lira boll på en plan bestående av kvicksand. I mitten av första halvlek tog följdaktligen bortalaget ledningen i matchen. En långboll från GAIS backlinje letade sig ända in i ÖIS straffområde. Och när i stort sett hela ÖIS högerförsvar gick bort sig samtidigt som Sebastian Laneby i målet kom på mellanhand kunde GAIS Damir Macack enkelt lobba in 0-1.

ÖIS repade dock omgående mod och det dröjde inte mpnga minuter innan Linus Högberg utnyttjade ett misstag från GAIS målvakt till att göra 1-1. Retfullt enkelt, och inte helt rättvist sett till matchbilden. Strax därefter valde dagens något ojämna och smått förvirrade domare att döma indirekt frispark till ÖIS efter att GAIS drällt med bollen allt för länge i eget straffområde. Något som Linus Högberg visste att utnyttja. Medan halva GAIS lag stod och gnällde på domaren slog Högberg en snabb passning ut till David Corneliusson. Högberg fick sedan tillbaka bollen inne framför mål och kunde utan några som helst problem bredsida in 2-1 till ÖIS.

Efter ÖIS ledningsmål tog matchen slut helt. Slutet av första halvlek blev tämligen händelsefattig och inledningen av den andra bjöd inte heller på någon vidare underhållning. GAIS hade mycket boll men ÖIS försvarade sig synnerligen bra. Och om jag ska vara helt ärlig mäktade GAIS inte med så mycket mer än ett tungt distansskott signerat Daniel Sahib.

ÖIS var dock imte helt ofarliga även om man spenderade större delen av andra halvlek på egen planhalva och genom att spela på kontring. Inte heller var man helt ofarlig de gånger man bestämde sig för att fylla på med speöare i offensiven. Linus Högberg, Mikael Odin, Mathias Johannesson, David Corneliusson och Oskar Kivillo visade vid ett antal tillfällen att man kan lira en relativ rak och enkel fotboll. Tyvärr lämnade merparten av avsluten en hel del att önska.

Det ska samtidigt sägas att det är starkt att ta tre poäng i en match där man är så pass tillbakapressade som ÖIS var under perioder i dagens derby. I och med dagens vinst har ÖIS nu inlett årets Juniorallsvenska med en seger och en oavgjord.