Sandberg in istället för Santos

Som de flesta av er säkert redan vet och känner till kommer Álvaro Santos att stå över morgongdagens match mot Ljungskile SK. Lårskadan från torsdagens cupmatch mot IFK Värnamo tvingar Santos till en kortare tids rehabträning. I dagsläget tycks därmed Santos vara ungefär som Gamla Ullevis gräsmatta, det vill säga inte i speldugligt skick.

Men vad gör egentligen det! Så här långt har Ken Fagerberg och Álvaro Santos inte klickat. Grus i maskineriet och socker i tanken har snarare varit parets melodi. Dålig kommunikation och en hel del missförstånd. Lite som ett äkta par på gränsen till skilsmässa. OK, det där var kanske en överdrift, men vad jag försöker säga är att det inte har sett bra ut. Och om man ska vara ärlig, vem – förutom de egna supportrarna – blir just nu skräckslagen av ÖIS anfallsspel?

Dessutom är det väl hög tid att någon av The Young Ones får chansen.

Med Santos på läktaren får också Nicolas Sandberg en plats i startelvan. Ett glädjande besked enligt många. Något som kanske inte är så lustigt med tanke på Santos tröga säsongsinledning och Sandbergs pigga försäsong. Och nu får äntligen Ken Fagerberg en kvick djupledslöpande spelare bredvid sig. Glöm inte heller bort att Fagerberg och Sandberg gjorde ett par bra matcher tillsammans under försäsongen. Förhoppningsvis kan frasen ”Fagerberg till Sandberg – MÅL!” bli lika vanligt förekommande som ”Stockton to Malone – and he scores!” var i NBA under 1990-talet. Under dagens tvåmålsspel hittade de dessutom varandra perfekt. Oftast med Fagerberg i rollen som framspelare, och Sandberg som avslutare. Peter Abrahamsson fick kröka rygg vid ett flertal tillfällen under dagens träning. Kanske, kanske är det här precis det break som ÖIS behöver för att anfallsspelet ska lossna på allvar.

Ken Fagerberg och Nicolas Sandberg är namnet på morgondagens anfallspar

Morgondagens startelva rymmer även en rejäl överraskning då Alex Perriera petas till förmån för Markus Anderberg. Varför? Ingen aning. Kanske vill Janne Andersson möta Ljungskiles tyngd och försvarskraft med speed istället för med överstegsfinter. Med Anderberg på vänsterkanten kommer vi inte att få se lika mycket tidiga inlägg, men förhoppningsvis får vi se fler genombrott och löpningar in bakom motståndarlagets backlinje.

Anderberg såg också ut att vara på ett fantastiskt spelhumör under dagens träning. Precis som under förra årets formtopp dansade Anderberg fram. Lite cha-cha. Lite hambo. Och lite jenka. Lite som Björn Anklev under åren som tävlingsdansare. Bara något mer svårstoppad. Och mål gjorde han också. Om nu bara Anderberg kan överföra den energi, spelglädje och intensitet som han visade under dagens träningspass till match kan det bli riktigt roligt i morgon. Och med tanke på att Anderberg varit inblandad i tre av fyra mål denna säsong känns det här som ett klokt byte av Janne Andersson.

Markus Anderberg försöker bryta in framför mål

I övrigt tycks dock startelvan bli den väntade med Peter Abrahamsson i mål och en backlinje bestående av Björn Anklev, Dennis Jonsson, Robin Jonsson och Tommy von Brömsen. Oavsett hur det har sett ut under tidigare matcher får man ändå säga att det är skönt att Janne Andersson kör på med samma backlinje. I ett lag med sviktande självförtroende och knappt fungerande grundspel kan kontinuitet betyda oerhört mycket. Vi vet sedan tidigare att högerbacken och mittförsvaret håller hög kvalitet, i alla fall nio matcher av tio, nu gäller det bara att även bomma igen vänsterkanten. Kom igen TvB, vi vet att du kan fixa det!

Markus Gustafsson går på avslut under dagens träning

När det gäller mittfält och anfall är det same old, same old som gäller. Inte heller helt oväntat. Markus Gustafsson har förvisso inte rosat marknaden denna säsong, men det ska samtidigt sägas att vi i nuläget inte har något bättre alternativ på den positionen. Någon gång måste det dessutom lossna för The Second Coming. Vi minns alla avslutning på fjolåret då Markus Gustafsson var en av lagets vassaste spelare. Jag vet att det är fler än jag som fortfarande har målet mot Gefle på näthinnan.

Mot ett lag som Ljungskile känns Sebastian Johansson och Pavel Zavadil självskrivna på det centrala mittfältet. Visst, Danny Ervik gjorde det bra mot Degerfors, men i den här matchen får han finna sig i att sitta på bänken. Min gissning är att vi kommer att få stor glädje av Sebastian Johanssons slaktartakter i morgon. Och Zavadil har så här långt varit lagets bästa spelare så honom petar man inte i första taget.

Och på topp får vi förstås se Ken Fagerberg. Den här gången alltså tillsammans med Nico Sandberg istället för Álvaro Santos. En stark och en snabb. Låter lite lovande i alla fall. Måtte nu bara målskyttet lossna för Ken. Rykten gör dock gällande att Ken dök upp ombytt och klar 40 minuter före alla andra spelare bara för att nöta avslut. Mindre kul är att enligt samma källor satte Fagerberg mer än hälften av avsluten över eller utanför. Förhoppningsvis blir det annorlunda i morgon.

ÖIS förmodade startelva i matchen mot Ljungskile SK

Dagens träning ägnades huvudsakligen åt tvåmålsspel – fyra mot fyra – och åt fasta situationer. Startelvan, förstärkta av David Leinar och Danny Ervik, körde ”tvåmål” i relativt högt tempo och under denna del av träningen såg framförallt Nicolas Sandberg, Ken Fagerberg, Markus Anderberg och Pavel Zavadil heta ut. Mot slutet av träningen gick sedan startelvan över till att nöta hörnor och offensiva frisparkar. Samtliga frisparkar och hörnor slogs av Zavadil och vi fick se ett antal nya intressanta varianter. Förhoppningsvis bär någon frukt redan i morgon. Ska vi säga Nicolas Sandberg efter skarv av Dennis Jonsson? Under hörnnötningen kläckte också Björn Anklev dagens roligaste kommentar – vilket också får avsluta dagens träningsrapport. Efter ett antal riktigt lama hörnor fick Pavel Zavadil äntligen träff på bollen och hörnan satt perfekt – som en smäck – på Anklev panna. Smack! Efter lite om och men hamnar bollen också i mål bakom Peter Abrahamsson, vilket får Anklev att vända sig ut mot hörnflaggan och Pavel samtidigt som han skriker: ”Hey, Pavel! Där ser du. Om bollen är bra blir det mål. Så enkelt är det!”.


'Sandberg in istället för Santos' have 26 comments

 1. 25 april, 2010 @ 20:17 Anton

  Kör med Alex ffs

  Svara

 2. 25 april, 2010 @ 21:40 Anonym

  Pavel var inte i närheten av att vara vår bästa spelare i premiären! Snarare sämsta.

  Svara

  • 25 april, 2010 @ 21:46 Martin Johansson

   Jo, men nu skrev jag inte att han varit bäst i samtliga matcher, utan att han har varit lagets bästa spelare så här långt. En viss skillnad. Han var riktigt bra när Sebastian försvann mot Väsby, bäst på plan i matchen mot Degerfors och en av fyra som fick godkänt mot Värnamo. Killen är just nu det här lagets ryggrad. Men tack för synpunkten. :-)

  • 26 april, 2010 @ 07:52 Anonym

   Pavel är som bäst utan Seb helt enkelt. Sagt det förr och jag säger det igen: Att Pavel och Seb inte funkar ihop är ett minst lika stort problem som att Santos och Ken inte klickar.
   Flytta antingen ut Pavel på en 08-vänster lr peta Seb.

  • 26 april, 2010 @ 17:03 Martin Johansson

   Kanske att du har rätt. Samtidigt finner jag det helt sanslöst att två så pass rutinerade spelare inte skulle fungerar tillsammans. De borde egentligen passa varandra som hand i handske. Men det är klart vi har rätt många bevis på att Pavel fungerat bäst när Sebastian suttit på läktaren. Och vice versa.

 3. 25 april, 2010 @ 22:05 Mikael Carlsson

  Intressant med Fagerberg och Nico på topp imorgon. Hoppas verkligen det blir ett pånyttfött anfallsspel för ÖIS. Santos tyngd skall man inte förringa men som det har sett ut hittills så behöver vi lite snabbare anfallare som faktiskt hotar motståndarens backlinje och sätter dem på prov utan att alltid låta dem ha försprånget med att vara rättvända hela tiden. Nico har snabbheten och blir det lite snabba ryck och djupledslöpningar under morgondagen så kommer nog fiskarsönerna i LSK få det hett om öronen.

  Svara

 4. 25 april, 2010 @ 22:51 E

  Men, MJ min kaffesump var väl ganska ok? Leinar som enda avvikelse, jämfört med ditt träningsspioneri. Med en liten lårkänning hos Dennis är min startelva hemma….

  Svara

  • 26 april, 2010 @ 05:40 Martin Johansson

   Ah, det var inte så jag menade, det var mer tänkt som en uppriktig fråga. Till stor del därför att våra startelvor var så snarlika. Jag tänkte att du kanske visste något som jag hade missat. That’s all.

   Dennis lår verkar för övrigt helt OK. Att döma av gårdagens träningspass är Sebastian Johansson den som har någon form av skadekänning. Körde lite extra löpövningar efter passet medan övriga spelare joggade ner och Pavel och Mackan G, i vanlig ordning, nötte frisparkar. Såg dock ut att vara fit for fight. Danny Ervik och David Leinar lär väl vara förstasubs i morgon tillsammans med Alex Perreira.

  • 26 april, 2010 @ 08:33 Tjuvnyp

   Vet inte riktigt varför, men det luktar lite 433 imorgon… Låter osannolikt när vi tar våra kära pinnar och stadigt 442 verkar vara en bra melodi. Men har ändå på känn att Janne A ändrar om i grytan nu när inte Alvaro lirar.

   SandAnder på varsin kant, Ken i mitten.
   Och på mitten, Seb strax bakom MarGus och Zava…
   Får se om jag har rätt.

   Missar matchen. Skulle uppskatta om någon la något extra ord i efterrapporten om Phiri, Nikkilä och Dohlsten… Våra gamla lirare vill man ju se lyckas (utom just ikväll).

 5. 26 april, 2010 @ 10:26 Oskar Ä

  Borde man inte slänga in ”Sedin till Sedin”. Med en parentes om att Weinhandl stod fri med öppet mål också.

  Svara

  • 26 april, 2010 @ 16:54 Martin Johansson

   Funderade ett tag på att använda just den istället för Stockton-to-Malone men eftersom jag inte gillar hockey valde jag att avstå. Man ska inte prata om saker man inte har koll på. :-)

 6. 26 april, 2010 @ 14:05 Anonym

  Fullham kommer på träningsläger till Varberg 18-27 juli har Öis matcher då annars hade varit kul med en träningsmatch likt den mot Manchester City en bra publikmagnet också. (Kan locka nya supportrar.)

  Svara

 7. 26 april, 2010 @ 14:55 Anonym

  Adam Eriksson verkar ju ha 0 % förtroende från tränarna. Han fick ju inte ens chansen mot Värnamo. Är det inte läge för Dick att aktivera sig lite och kanske låna ut herr Eriksson för att bereda plats för någon annan. Okej om det hade rört sig om någon 17-18-19 åring som är med för att se och lära ett första år men det finns ju ingen mening med att ha spelare i truppen som inte på allvar är med och konkurrerar om platsen. Då har man som sportchef inte gjort sitt jobb tillräckligt bra. Det känns ju inte som Adam i den åldern han är i kommer att bli bättre av att inte spela.

  Efterlyser överhuvudtaget ett mycket mer dynamiskt förändringsarbete vad gäller spelartruppen. Truppen är en färskvara. Modellen att låna ut spelare för att få erfarenhet av seniorfotboll och samtidigt bevisa vad dem kan verkar vara något som helt gått ÖIS förbi.

  Svara

  • 26 april, 2010 @ 17:08 Martin Johansson

   Det borde väl helt klart vara en utlåning på gång när det gäller Adam Eriksson. Om det nu inte finns något annat som spökar i bakgrunden. Om det blir en utlåning är det faktiskt lite skrämmande med tanke på att Adam värvades så sent som inför säsongen 2009. Dessutom hade ÖIS släppt honom en gång tidigare. Är scoutingverksamheten verkligen så undermålig?

   Spelare som förr eller senare kan/måste lånas ut denna säsong:

   Adam Eriksson
   Seif Kahdim
   Christofer Bengtsson
   Danny Ervik

  • 26 april, 2010 @ 18:02 Anonym

   Skrämmande att en såpass välscoutad spelare som du dessutom varit i klubben innan, som man borde haft stenkoll på, fick långt kontrakt, har setts i en seniormiljö och som dessutom värvades till ett allsvenskt lag är så långt från att aspirera på en plats i startelvan i superettan. Klart en stor tabbe av Dick, man undrar ju verkligen på vilka premisser värvningen skedde, men om man nu såg en såpass stor potential i Adam så borde det bästa för honom nu när han kört fast vara att få spela matcher och utvecklas.

   Problemet är bara är ÖIS sällan/aldrig brukar låna ut spelare, de brukar få jäsa i truppen och lyfta lön till ingen nytta för att till slut när de åldersmässigt inte kan räknas in i talangfacket och när kontraktet är slut går till en bänkplats i superettan eller division 1. Tror tyvärr inte att en utlåning kommer att ske. Trots att en handtag skulle kunna se att tex Seif helt har stannat i utvecklingen och för att överhuvudtaget ha chans att utvecklas behöver spela regelbunden seniorfotboll.

 8. 26 april, 2010 @ 20:51 Anonym

  Snälla Dick. När ska du inse att ÖIS förfogar av högst mediokra spelare som bara tar upp höga löner. De finns inget självändamål i att ”behålla” ett gäng stolpskott som är så långt från allsvensk nivå man någonsin kan komma. Bara för att du ska vara kompis med dem. Våga ta lite beslut! AGERA FÖR BÖVELEN!

  Svara

 9. 26 april, 2010 @ 21:15 E

  SJs bredband duger inte ens till att lyssna på webradio att få in webtv sure…nej under en meningslös vistelse på ett försenat Stockhomståg väntar jag med intresse på domen från Sambadefensiv avseende matchen. Antar att den inte blir nådig?

  Svara

  • 26 april, 2010 @ 21:21 Martin Johansson

   Antar att vi satt på samma tåg, men eftersom man har lärt sig tidtabellen efter sex år som pendlare mellan Stockholm och Göteborg insåg jag att jag aldrig skulle hinna till matchen så jag klev av i Gnesta och åkte tillbaka upp igen. Hoppas att någon annan kan rapportera vad som gick fel denna afton. De rapporter jag fått under kvällen säger att de flesta föll igenom men att Markus G, Pavel och Anklev gjorde en OK match. I övrigt vet jag inte mer än Everysports liverapportering avslöjar.

  • 26 april, 2010 @ 21:36 E

   Live-rapportering med avbrott och fördröjning är fin fin fotbollsunderhållning. Misstänker dock att underhållningsvärdet på GU var i samma klass…

  • 26 april, 2010 @ 21:39 Martin Johansson

   Mmm, ungefär så. Ju mer jag hör från matchen desto mer låter det som att man inte missade något. Kommer behövas ett rejält lyft om det inte ska bli förlust på torsdag.

 10. 26 april, 2010 @ 21:37 voldemort

  MarGus var sådär, Pavel jobbar hårdare i defensiven än vad Seb gör och anklev gör en habil match. Det fanns väl ingen som stack ut mer än i första halvlek då Anderberg hotade ett tag. Sammanfattningsvis är det jävligt mediokert, uddlöst och totalt ofarligt i boxen. Om det inte lossnar snart eller dom får en lidnersk knäpp så ser det oerhört dystert ut framöver. Vi kan ju inte bara skylla på en kass plan. anfallsidéer saknas tyvärr helt och hållet. Man envisas med att spela centralt och använder sällan yta på kanterna. Det är tyvärr under all kritik.

  Svara

  • 26 april, 2010 @ 21:42 Martin Johansson

   Så illa alltså. Kanske dags för Janne och Janne att åka på studiebesök på Rambergsvallen. Det du beskriver låter ju exakt som de inledande matcherna. Oerhört trist att höra. Måtte det lossna snart. Det behövs mer fart och spel på rättvänd spelare. Det är väl bara att hoppas att Janne Andersson vet vad han pratar om när han säger att man behöver lite mer tid och att man få spela hela april som om det vore försäsong.

  • 26 april, 2010 @ 21:54 voldemort

   ja, det gäller nog nu att först bara stänga igen bakåt och försöka gneta in en boll på en fast eller dyl. Idag var det ju ribban och peter som räddade oss från en neslig förlust.

 11. 26 april, 2010 @ 22:01 Magnus

  De tre farligaste situationerna i matchen stod Ljungkile för!
  Jannarna byter ut Anderberg som var en av de bättre ÖISarna mot Alex, när MarGus är totalt usel.
  Jannarna byter in Leinar! i stället för Ken när vi ska gå för ett vinstmål i slutet!

  MarGus KAN INTE spela höger-ytter! Han befann sig centralt och långt ner till vänster
  större delen av matchen vilket gjorde att vi inte hade en tillstymmelse till spel på högerkanten i dag.

  USELT!

  Svara

  • 26 april, 2010 @ 22:15 Anonym

   Blir så förbaskat trött på ”slänga in en mittback på topp när det krisar” det är så jäkla korpen. Det är ok, i en match per säsong men att man redan börjat ta till detta grepp tyder på att man absolut inte alls har någon som helst tilltro på sitt eget spel. Något säger mig dessutom att Janne C hade ett finger med i spelet bakom genidraget. Patetiskt.

 12. 26 april, 2010 @ 22:23 Rompan

  Hue fan svärt kan det vara ut med brömsen för gott. Bänka
  Markus G pronto upp med anklev på kanten Kör lite som vi gjorde framgångsrikt 2008
  låt Zavadil ha en fri offensiv roll på kanten

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se