En rapport från U21-derbyt

Samtidigt som dramatiken om Gamla Ullevis gräsm… eh sandplan pågick spelades årets första U21-derby mellan ÖIS och Blåvitt. Då ÖIS har match mot Landskrona imorgon och Blåvitt möter AIK på torsdag så matchades de potentiella a-lagsspelarna ganska sparsamt och man gjorde ett par förutbestämda byten. I IFKs lag kände jag igen Niclas Carlsson, Kalle Svensson, Bärkroth, Tobias Sana och Faltsetas. Mest intressant i ÖIS var att Alexander Mellqvist gjorde comeback och alltså snart kan vara med på allvar och konkurrera om en plats på mittfältet igen.

IFK öppnade matchen i en rasande tempo och redan efter 10 minuter hade Viktor fått mota två frilägen och en bra slagen Tobias Sana-frispark. Bägge frilägen var riktiga försvarstabbar där först Leinar och sedan Felix Sehlström slog hål i luften när de försökte rensa bort en djupledspassning. Efter den första anstormningen så jämnar spelet ut sig lite, men det är IFK som styr spelet över hela banan. ÖIS har en riktig farlig chans under första halvlek. ÖIS lyckas erövra bollen genom Jakob Olsson som vinner ett motlägg och bollen åker ned mot högerkanten i höjd med straffområdet. Nico är först dit, utmanar Kalle Svensson och tar sig till inläggsläge och siktar på Seif som löper in rakt mot mål. Inlägget är en halvmeter för långt fram, annars hade Seif haft helt öppet mål från bara någon meters håll. Nico skulle även haft ett friläge efter en briljant framspelning av David Corneliusson men vinkades felaktigt av för offside. Eftersom Nico redan hade blivit avblåst (korrekt) för offside fem gånger innan så gick väl linjedomaren på gammal vana helt enkelt.

I paus gjorde ÖIS ett förutbestämt byte då Mellqvist klev av till förmån för Ludvig Brisby Jeppsson. Mellqvist gjorde inget större väsen av sig under sin tid på planen. Varken han eller mittfältskollega Johannesson hade särskilt mycket boll utan inriktade sig mest på att bevaka ytor i defensiven. Trots att IFK bytte ut alla deras potentiella a-lagsspelare förutom Kalle Svensson så fortsatte andra halvlek som den första slutat, IFK kontrollerade händelserna och ÖIS försökte spela på omställningar. Till slut fick IFK utdelning och då var det på en egen kontring. IFK spelar till sig ett inläggsläge till höger och när bollen kommer in i straffområdet så möts en ÖISare och en IFKare i ett ordentligt motlägg. Smack, och bollen studsar en meter till höger till en fristående IFKare som rakar in bollen från två meters håll. Efter målet försöker ÖIS flytta upp positionerna men det är fortsatt IFK som bestämmer och ÖIS skapar i princip ingenting framåt. Med fem minuter kvar ökar sedan IFK på målskörden till 2-0 när man gör en snabb omställning. Efter en hörna går bollen ut till höger och IFK kontrar, man väggar sig förbi Seif och Mathias Johannesson ställs en mot en mot en snabb IFK-ytter. En fint och ett ryck senare kommer inlägget och framför Viktor i målet är det bara Felix av totalt tre ÖIS-försvarare som plockat upp en markering. Helt ostört nickar IFK in 2-0. Några minuter senare gör IFK 3-0 av bara farten när ÖIS återigen missat markering i straffområdet. På tilläggstid får ÖIS sin bästa chans i andra halvlek när Jakob Olsson nickar över i ganska bra läge, i övrigt var ÖIS väldigt tama framåt.

Sammanfattningsvis så värmde spelet ungefär lika mycket som hagelskuren som kom i mitten av första halvlek. IFK var tyvärr bättre i allt och 3-0 var ett ganska rättvist resultat. Enda godkända betyget får Viktor i målet som agerade stabilt och bra hela matchen och absolut inte kan lastas för något av målen. Resten kan bättre.


'En rapport från U21-derbyt' have 14 comments

  1. 5 maj, 2010 @ 07:34 Danne Ryd

    Oops, det där låter inte så bra. Inte lovande alls om jag ska vara ärlig. Blåvitt bättre i allt. Det vill man inte höra. Nog för att vi ställde upp med ett riktigt b-gäng men visst måste vi kunna stå upp bättre mot Blåvitts bilaga?

    Med tanke på att Seif Kahdim kom med i truppen (för första gången på evigheter?) skulle det vara intressant att höra lite mer om hur han såg ut? Bara dribblingsraider och solokör eller var han en del av kollektivet? Passade han bollen till en medspelare någon gång? Hur många tillslag använde han i genomsnitt mellan mottagning och det att han a) spelade bollen till en medspelare, b) sköt, c) blev av med bollen till en motspelare eller d) slog bort en passning? Hur skötte han defensiven? Stod han för någonting framåt? Pest eller kolera?

    Kul dock att Mellan är tillbaka i spel. Hoppas bara att han hittar formen snart. Skulle vara kul att se vad han kan bidra med i konkurrensen på mittfältet.

    Tack för en bra rapport!

    Svara

    • 5 maj, 2010 @ 10:33 Neutral

      Seif var bra mot Värnamo förra veckan, men totalt osynlig igår.
      Leinar var stabil, förutom mär han totalmissade bollen och IFK:aren fick ett friläge. Men han spelade bara första halvlek.
      David Corneliusson från tipselit gjorde en pigg insats men vägde lite lätt i duellerna.

      Alla målen var ganska lika, bollen spelades in från vår vänsterkant och fick slås in av omarkerade spelare.

    • 5 maj, 2010 @ 11:47 M

      Från vår vänsterkant? Lysande! Vatten på Janne Anderssons Tommy-von-Brömsen-som-vänsterback-kvarn. Adam Eriksson ter sig allt mer som ett av Dick Lasts riktigt skarpa fynd.

    • 5 maj, 2010 @ 12:52 Anonym

      Hög tid för Dick att ta fram trädgårdssaxen i sommar och rensa bland ogräs i i truppen. I alla fall om du frågar mig.

    • 5 maj, 2010 @ 13:06 Anonym

      Adam var ju bäst igår enligt Janne, så det beror nog mer på försvarsarbetet på vänster mittfält.

  2. 5 maj, 2010 @ 13:40 Anonym

    Hur skötte sig Jackie O? Har han dippat sen den relativt fina försäsongen? Janne var väldigt positiv före säsongen men numera verkar intresset svalnat.. Andra matchen i rad där han saknas i truppen (?). Å andra sidan vet jag inte vem jag skulle byta ut honom mot i dagens trupp.

    Svara

    • 5 maj, 2010 @ 13:41 Anonym

      Förutom kanske Seif…

  3. 5 maj, 2010 @ 14:32 andreas

    david leinar känns som årets flopp,,..har han gett upp??

    Svara

    • 5 maj, 2010 @ 14:58 E

      Ja krigaren Leinar borde ju inte gå från ordinarie i Allsvenskan till bänknötare i superettan utan att kämpa emot. Men han har väl varit skadad under försäsongen och är påväg att träna ikapp, eller har jag förväxlat honom med någon annan för att hitta förmildrande omständigheter?

    • 5 maj, 2010 @ 15:16 Anonym

      Årets märkligaste värvning snarare.. då man hade möjlighet att bryta kontraktet. det syntes tydligt förra säsongen att det inte var en spelare som hade en framtid i ÖIS. Känns ändå gott att han är kvar på ett sätt i och med att valter åkte på sin ballet-skada i och med att vi saknar vänsterbacksalternativ och Tommy ”jag tycker det är fräckt att byta namn” von Brömsen räknas som vänsterback trots att han egentligen är mittback.

  4. 5 maj, 2010 @ 15:28 Hox

    Är det bara jag som reagerat på att vår bänk är konsitgt disponerad? Förutom Viktor så har vi en ren ytterback i Bengtsson, en ytterback/mittback i Adam, en defensiv central mittfältare/mittback i Danny och en mittback/panikforward i form av Leinar. Offensivt har vi en vänster yttermittfältare i Seif och en renodlad forward i Nico. Varför har vi så många defensiva avbytare men knappt några offensiva?

    Svara

    • 5 maj, 2010 @ 16:37 Martin Johansson

      Nope, men med Ken Fagerberg, Markus Anderberg, Alexander Mellqvist, Jonathan Lindström och Niclas Elving indisponibla har vi inte mer att tillgå. Jag tror inte att Janne A och Janne C ser någon anledning att byta ut Adam Eriksson, som tydligen var duktig i går, mot Jakob Olsson bara för att ha ytterligare en offensiv spelare på bänken. Det är väl bara att inse att vår svaghet i år är att vi är lite tunna när det gäller offensiven. Allt hänger på att Álvaro och Ken levererar.

    • 5 maj, 2010 @ 17:07 E

      Onekligen ser det tunnt ut på bänken framåt. Dock kan Anklev omdisponeras till offensiva uppgifter, kanske även Alex skulle funka på topp? Leinar som offensiv kraft är ju ingen ny genilösning direkt…Är Markus Allbäck inskriven i Öis-spelartrupp?

    • 5 maj, 2010 @ 17:30 Martin Johansson

      Mackan Allbäck Superettans bästa reservkapital!

      Men i övrigt har du en poäng. Anklev kan flyttas upp som ytter eller som anfallare. Mackan Gustafsson kan gå in centralt om Pavel eller Sebban skadar sig. Till vänster finns Seif att tillgå och som anfallare har vi Nico.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se