Fint lir och usla avslut när ÖIS åkte ur cupen

Allt inleddes med dunder och brak. Och en och annan strumprullare. Indirekt frispark direkt på avspark. Inte illa. Tyvärr hade Pavel Zavadil inte vaknat på rätt sida. Eller åtminstone inte kommit in i andra andningen. Inte ställt in siktet. Frisparken lämnade en hel del att önska Och då är jag djävligt snäll. ÖIS fick dock tillbaka bollen tämligen omgående och Robin Jonssons skyffling från mittplan blev till ett perfekt inlägg till David Leinar. En nätt nickskarv senare och Björn Anklev hade ett bra läge. Anklevs volley var dock av det svagare slaget och Gefles målvakt Emil Hedvall signalerade för att alla lätta går om.

Därefter tog det stopp. Rejäl. Det är ingen överdrift att påstå att det händer mer under den avslutande timmen av Stanley Kubriks 2001 än vad som hände under de nästföljande 38 minuterna av den första halvleken mellan ÖIS och Gefle IF.

Herre djävlar, vad chansfattigt.

Å andra sidan bjöds det på lite småtrevligt spel. Oftast med ÖIS som det spelförande laget. Gång på gång på gång hittade man in med bollar bakom Gefles vänsterback. Och gång på gång på gång var Ken Fagerberg först på bollen. Och Fagerberg gjorde Gefles Jens Portin till sin anställde. Sin bitch om du så vill. Om Fagerberg sa åt Portin att hoppa, svarade Portin:

– Ja, Direktör Fagerberg, hur högt vill Direktör Fagerberg att jag ska hoppa?

Blind lydnad. Underkastelse.

Tyvärr lyckades Fagerberg aldrig förvalta sitt övertag.

I den 39:e minuten fick dock Fagerberg en gratischans, när Gefleförsvaret gick bort sig rejält. Fri lejd mot mål. Avslutet gick dess värre mitt på Gefles målvakt, Emil Hedvall.

Hörna till ÖIS.

Och hade bara David Leinar låtit bli att klippa sig hade ÖIS lett matchen med 1-0. Zavadils hörna var perfekt slagen och Leinar fick ohotad gå upp för att knoppa in bollen. Allt som saknades var en hårsmån.

ÖIS avslutade sedan den första halvleken med ett utsökt anfall, när Luka Mijaljevic vann boll i höjd med mittlinjen. Mijaljevic satte ut bollen på Fagerberg som vände upp och pressade tillbaka Gefleförsvaret mot eget straffområde. I samma ögonblick exploderade Markus Gustafsson. Va-va-vrooom. Sonic Boom! Gustafssons djupledslöpning var underbart vältajmad. Precis som Fagerbergs delikata passning. Dess värre hann Emil Hedvall ut för att knipa bollen precis framför fötterna på Gustafsson. Ett underbart anfall lika fullt. Som en tryffel från Systrarna Kanold eller en porter från Dugges bryggeri. Fint som snus.

Under inledningen av den andra halvleken bjöd Lirarnas lag upp till dans.

Samba! Foxtrot! Cha-cha!

You name it.

Under en dryg kvart förvandlades Valhalla IP till en audition för TV4:s ”Let’s Dance”. ÖIS hade bollen mest hela tiden, medan Gefle tvingades ligga på kontring. I den 52:a matchminuten blixtrade ÖIS till ordentligt, när Firma Gustafsson, Fagerberg och Mijaljevic bjöd upp till show. Gustafsson tog emot bollen ute på vänsterkanten, trollade bort en Geflespelare och spelade in mot straffområdet där Fagerberg sög åt sig bollen och vände upp. Fagerbergs klackning fram till en djupledslöpande Mijaljevic var fullständigt bedårande. Fullständigt bedårande. Oturligt nog gick Mijaljevic petning någon meter på fel sida om Hedvalls högra stolpe.

Efter ÖIS pigga inledning bytte matchen skepnad. Gefle erövrade boll och skapade en hel del riktigt farliga chanser. I den sextionde minuten fick Mikael Dahlberg ett fint skottläge inne i ÖIS straffområde, men skottet täcktes undan av en Öisare som offrade både liv och lem för att freda det egna målet. Så ska det se ut!

Minuten efter nickade Alexander Gerndt en boll tätt utanför Peter Abrahamssons vänstra stolpe. Det tog dock inte slut där. I anfallet efter pressade nämligen åldermannen Hasse Berggren ett skott mot Abrahamssons högra stolprot. Abrahamsson var dock på alerten och hann ner för att limma skottet.

I samma stund som Gefle bestämde sig för att försöka sätta en dolkstöt i ryggen på ÖIS bestämde sig Peter Abrahamsson för att visa sig från sin allra skönaste och ljusa sida. I den 67:e minuten stod Abrahamsson för ytterligare en högklassig räddning, när han stoppade ett riktigt flipperskott och tog hand om egen retur.

Med drygt 20 minuter kvar att spela av matchen blev ÖIS bestulna på en straff. En solklar straff. Allt hade sin början i att Luka Mijaljevic stressade Hedvall till ett enkelt misstag. Mijaljevic använde sedan sin kropp till att tränga sig framför Hedvall, och den unge anfallaren hade egentligen bara att vända upp och bredsida in bollen i öppet mål när Hedvall bestämde sig för att lägga sig över Mijaljevics vader.

Nöden har ingen lag.

Mijaljevic stupade. Gick i backen. Tungt. Pladask. Blev liggande. Solklar straff! Åtminstone enligt oss på läktaren. Domare Jim Petersson var dock av en annan åsikt och slog ut med armarna.

ÖIS gav sig dock inte. Bara för att domaren har bestämt sig för att sätta käppar i hjulet för cupavancemanget behöver man inte lägga sig ner och dö. Och i den 72:a minuten bestämde sig Pavel Zavadil för att pröva lyckan från distans. Med Hedvall en bra bit från egen mållinje drog Zavadil till från någonstans i höjd med mittcirkeln. I stolpen. Close, but no cigar. Returen rensades undan till en resultatlös hörna.

Bara ett par minuter senare kom ÖIS bästa målchans för kvällen, när Björn Anklev måttade ett överlångt inlägg med vänstern. Ett inlägg som Gefles vänsterback missbedömde totalt. Den risiga nickrensningen blev till en perfekt passning till Sebastian Johansson. Johansson drog till direkt på halvvolley och det såg länge och väl ut som att skottet skulle smita in under ribban, men i sista sekund fick Hedvall ut bollen till hörna.

Svettigt!

Ett avslut som helt klart var värt ett bättre öde.

Inte nog med att Hedvall motade bort ÖIS bästa målchans. Bara någon minut efter Sebastian Johanssons chans tog Gefle ledningen med 0-1, när Jonas Lantto tog sig förbi Tommy von Brömsen på ÖIS vänsterkant. Passningen snett inåt bakåt satt precis på läppen. Millimeter precision. Hjalmar Öhagen hade bara att sätta till bredsidan för att göra 0-1.

Minst sagt snopet. Åtminstone sett till antalet chanser och spelet som helhet.

Till slut blev det förlust, vilket så här nära inpå matchen känns bittert. ÖIS var helt klart det bättre laget. Spelet fanns där. Och om bara avsluten hade varit lite vassare eller om Álvaro Santos hade spelat så hade ÖIS mycket väl kunnat sätta dit Gefle. Nu gick det inte hela vägen, men jag måste ändå säga att vad vi fick se på Valhalla IP lovar gott inför framtiden. Om ÖIS bara sätter i gång och nöter avslut kan den här säsongen bli riktigt rolig.

'Fint lir och usla avslut när ÖIS åkte ur cupen' have 8 comments

1. 25 maj, 2010 @ 21:43 gogol

jaja, nu är det fullt fokus på det som är viktigt!

Svara

2. 25 maj, 2010 @ 21:50 Johan Gellerman

Oroväckande att vi är så fullständigt rötna framför mål, och det har varit en kraftig tendens sen vi började få spelet att stämma hyfsat. Gör vi inte något åt det kommer det gå åt helvete.

Svara

3. 25 maj, 2010 @ 22:34 Egon

Högerkanten med Bengtsson/Anklev funkade mkt. bra! alltid spelbara , fart och bra inlägg…

Svara

4. 25 maj, 2010 @ 22:34 Egon

Svara

5. 25 maj, 2010 @ 22:35 Elfström

Fan jag vill inte vara gnällig men vafan, Jim Peterson?! Kände direkt igen namnet och visst var det samme man som dömde ÖIS-Väsby. Samma beteende som han visade i den matchen fortsatte han med här.

* Ingen som helst jämn nivå på hur hårt spelarna kan gå in i dueller
    * Väldigt benägen att blåsa åt precis varenda lilla duell när någon ramlar i backen
    * Petig och kort för småsaker (Orlovs i slutet)
    * Lägger till alldeles för lite tid
    * Gör några grava misstag (straffen etc)

Är jag bara en stor gnällspik som lägger så mycket kraft åt att irritera mig på denna man? Jag bävar inför nästa match han kommer döma ÖIS tyvärr.

Svara

• 25 maj, 2010 @ 22:40 Johan Gellerman

Mycket kan man skylla på domaren men det är inte hans fel att vi är totalt ineffektiva framför motståndarmålet. Den matchen som vi verkligen blir bortdömda (vilket har hänt), då kan man skylla på domaren men idag faller vi enbart på eget grepp och man får tyvärr se över sitt eget torp för att hitta syndabockar.

• 27 maj, 2010 @ 14:01 E

Såg inte cup-matchen men väl Väsbymatchen och var domarens insats åter på den nivån finns det mycket att gnälla över!