Möjligheterna är oändliga

Det kan knappast ha undgått någon som läser den här bloggen med någon form av kontinuitet att det finns en sak som vi älskar mer än någonting annat – att snacka startelvor. Precis som Depeche Mode kan vi inte få nog. Läktarcoacher i själen. Läktarcoacher i hjärtat. Läktarcoacher på bloggen. Så är det bara. Och hur skulle det kunna vara annorlunda. Elva platser. Över 26 spelare att välja mellan. Så många möjligheter. Ahh, vi bara älskar det! Och nu är det alltså dags igen. Vi hoppas att ni står ut.

Anledningen till dagens intresse för startelvanlaborationer är naturligtvis Ken Fagerbergs skada samt att spelet inte riktigt klaffat under säsongsinledningen. Som Vergilius skrev i går förespråkar Janne Andersson ett utpräglat och frejdigt kantspel; under den gångna veckan har laget också tränat stenhårt för att få till ett bättre kant- och inläggsspel. Trots detta väljer Andersson att sätta Markus Gustafsson och Markus Anderberg på var sin kant.

Optimalt?
Klokt?
Kreativt?

Inte en aning!

Om Gustafsson och Anderberg kan man säga många goda saker men några utpräglade kantsspelare är de inte. Särskilt inte Gustafsson. Under de inledande fyra matcherna har The Second Coming tilldelats en fri roll till höger på mittfältet vilket har lett till att Mackan varit över hela planen förutom just till höger (OK, det där var en kraftig överdrift men ni fattar vad jag menar och är ute efter så cut me some slack). Både från läktarplats och i kommentarsfält här på Sambadefensiv och på Svenska Fans har det gnällts om hur dåligt Mackan 2.0 har löst sin uppgift. Kritik som många gånger varit missriktad men det är en helt annan diskussion.

Och allt detta pågår medan en av lagets bästa kant- och inläggsspelare sitter och petar sig i naveln på bänken. Om Janne A och Janne C(arlsson) verkligen är seriösa med att man vill ha yttrar som slickar linjen och slår pressade inlägg kan knappast låta Alex Perreira sitta på bänken. Dessutom bör väl Markus Anderberg helst spela till höger? Någon som ser ett mönster; en öppning?

Det känns med andra ord som det är läge för Janne Andersson och ÖIS att testa något nytt. Men så lägligt! Här sitter ju nämligen jag och filar på en lösning. Whoopsy Daisy, vilket sammanträffande.

OK, vi har pratat om det här förut så jag har full förståelse för om vissa av er börjar tröttna, men har ni tänkt på hur bra en 4-2-3-1-uppställning skulle passa ÖIS nuvarande trupp och spelarmaterial. Och nu när Fagerberg bevisligen är indisponibel är det väl dags att testa att spela med bara en anfallare. Inte sant? Alla som var med under fjolåret vet att Álvaro Santos gjorde sina absolut bästa matcher när han fick spela som ensam anfallare. Vi snackar bl.a. tre mål mot Kalmar FF och en sjuhelvetes insats i sista matchen mot Gefle IF. För att inte tala om hur mycket Santos höjde sig när Fagerberg klev av i torsdags.

Dessutom skulle en 4-2-3-1-uppställning lösa ”problemet” med The Second Coming på en kant. Med bara en anfallare och med tre offensiva mittfältare öppnas det upp en plats i mitten för Mackan 2.0. Perfekt! Som släpande anfallare/offensiv mittfältare kan MarGus bidra med mer i offensiven än vad han kan när han är placerad på en kant. Dessutom vill jag hävda att vi med Mackan 2.0 som släpande anfallare får ett helt annat djupledsspel än när vi spelar med Fagerberg och Santos som anfallare. Som nationalekonomerna brukar säga det är en ”vinna-vinna-situation”. Det finns inga förlorar! Mer än Landskrona BoIS och övriga lag i Superettan då men de bryr vi oss mindre om. De ska ha skit.

Som om inte det vore nog skulle en övergång från 4-4-2 till 4-2-3-1 också maximera varje spelares bidrag till det kollektiva eftersom en sådan omdisponering skulle medföra att Sebastian Johansson inte behövde spela offensiv mittfältare längre utan fick en möjlighet att återigen spela på sin favoritposition cirka 10-15 meter framför den egna backlinjen. Och om vi ska vara helt ärliga så har inte Sebastian hittat rätt i sin roll som offensiv bollvinnare. Men lugn bara lugn nu kommer nämligen lösningen:

Med Ken Fagerberg på läktaren är det nämligen möjligt för ÖIS att flytta in Markus Gustafsson som släppande anfallare bakom Álvaro Santos. Samtidigt innebär det att Markus Anderberg då kan flytta över till högerkanten och Alex Perreira kan ta plats till vänster på mittfältet. En förstärkt offensiv med bibehållet och kanske rent av upphottat kantspel. På det defensiva mittfältet får vi sedan Sebastian Johansson och Pavel Zavadil. En köttare slash duracellkanin och en lirare slash slitvarg. Kan det bli bättre?

På ett kort ögonblick har vi gått från ett dysfunktionellt mittfält till ett funktionellt mittfält!Säg mig det lag som rår på ÖIS med den här uppställningen. Nej, om ÖIS ställer upp med den här startelvan mot BoIS på onsdag kommer Henrik Larssons mannar att darra som asplöv av skräck. Kan det bli bättre? Jag upprepar, kan det bli bättre?

Med Ken Fagerberg på läktaren är det mycket möjligt att vi får se ÖIS spela 4-2-3-1. Och varför inte. Det här är en ganska stark uppställning

Samtidigt kan man förstås inte bortse från att Janne Andersson är en 4-4-2-man. Har alltid varit. Kommer alltid att förbli?

Så.
Hmm.
What to do.

Jag vet!

Vi slänger in Luka Mijaljevic och Alex Perreira. Sedan låter vi Markus Anderberg byta kant. Vi ger Sebastian Johansson föräldraledigt till dess att han har hittat timing och form igen. Sist men inte minst så flyttar vi in Markus Gustafsson centralt. 4-4-2 men med toppat lag och alla spelare på sina naturliga positioner. Gôtt!

Efter sitt inhopp mot Syrianska FC och den fina insatsen mot IFK Värnamo i Svenska Cupen är Luka Mijaljevic helt klart värd en chans i startelvan

Så där ja! Det där var ju hur enkelt som helst. Mumma! Om nu Janne Andersson absolut vill spela 4-4-2 även mot Landskrona BoIS på onsdag så är det så här som startelvan måste se ut. Måste! Inget snack om saken. Den här startelvan är fan-i-mig huggen i sten. Och då snackar vi ingen djävla porös kalksten utan samma typ av sten som Moses knackade in Guds tio budord i. Hård skit. Granit. Typ. Eller nå’t som är hårdare än granit. Whatever that is. Ser jag ut som en geolog eller? Nej, jag kunde väl tänka mig det. Bra så.

Efter sitt fina inhopp mot Syrianska FC är Luka Mijaljevic helt klart värd en chans i startelvan. Av vad jag kunde se i torsdags fungerade Mijaljevic bättre tillsammans med Santos än vad Fagerberg har gjort tidigare. Ni vet, skit som rank och alfahanebeteende har betydelse även på en fotbollsplan. Nej, men allvarligt talat, Luka har stått för ett par fina insatser nu och tycks komplettera Santos på ett bra sätt och är därmed värd sin plats i startelvan. Det är bara att hoppas att Jannarna inser det också. Hans förspel som leder fram till situationen där Santos gör 1-2 tyder på att det finns rätt mycket fotboll i den här killen. Dessutom är han stor och stark vilket kan komma väl till pass mot BoIS förhållandevis starka mittlås. Vid 4-4-2 bör Mijaljevic vara på plan från start. Frågor på det?

I övrigt är det väl inte så mycket att orda om den här uppställningen. Sebastian Johansson är bevisligen inte i slag. Kanske får han inte sova om nätterna. Kanske trivs han inte med att spela lite längre upp i planen. Oavsett vilket tycker jag det är dags att ge Markus Gustafsson chansen centralt i plan. Vi får inte heller glömma bort att Gustafsson spelade centralt tillsammans med Zavadil i försäsongsmatchen mot GAIS vilket jag måste säga är årets starkaste insats hittills. Nej, jag röstar för att det här är en riktigt bra lösning fram till det att Johansson och Fagerberg har hittat formen. Två kreativa innermittfältare tillsammans med två kantråttor med genombrottskapacitet och ett fungerande anfallspar. Det borde bara kunna sluta på ett sätt. Tre poäng till ÖIS!


'Möjligheterna är oändliga' have 13 comments

  1. 2 maj, 2010 @ 12:31 Johan Gellerman

    Båda uppställningarna ser bra ut (4-2-3-1 ser bättre ut) men jag tvivlar på att vi kommer få se någon av dem på onsdag. Jag skulle tro på din 4-4-2 men med Markus på bänken, Anderberg över på högerkanten och Alex in på vänster. Jag hade kunnat sätta en hundring på det, att fortsätta spela Markus i en fri roll på kanten är ingenting ÖIS drar någon större nytta utav så vill man inte spela honom på en naturlig position så är det bättre att ta in någon annan. Vi har inte haft ett behov av att överbelasta centralt och släppa högerkanten sopren utan att någon söker sig in i den ytan. Det hade varit intressant hur Janne resonerar i den dispositionen av laget.

    Svara

    • 2 maj, 2010 @ 13:23 Vergilius

      En anledning till att MarGus fria roll inte riktigt funkat är ju att Björn inte riktigt fyllt på framåt som han borde. Ska man ha en ytterfältare som flyter runt över hela banan måste ytterbackarna trycka fram och sköta bredden vilket inte skett. Att TvB inte kliver fram är ganska naturligt, han är ingen ytterback i grunden och sliter fortfarande med att hitta positionsspelet defensivt, men Anklev har ju tidigare visat att han gillar att gå framåt. Tror också det är anledningen till att MarGus spelat till höger och Anderberg, som trots allt slickar lina betydligt mer, lirat till vänster. Men när nu inte Björn kommer upp i banan riktigt blir det tilt.

      En lösning skulle ju vara att flytta över MarGus till vänster i sin fria roll, spela Alex som tokoffensiv vb, fuck försvarsspel, och låta Anderberg ta högerkanten. Skulle bli 3-5-2 i offfensiven och 3,5-4,5-2 i defensiven. Tror det skulle funka ffa mot lag som backar hem, Mackan 2.0 är en rätt klok spelare som säkert kan ge Alex hyggligt understöd i försvarsspelet.

      Jag tror dock att Janne kommer köra på med samma elva som spelade efter Ken klev av sist. Ser inga tecken på att MarGus kommer hamna på bänken, han har inte blivit utbytt och det har inte getts några andra hintar från tränarhåll att han är på väg ur laget.

  2. 2 maj, 2010 @ 13:03 Bellman

    Instämmer med att Martins förslag låter vettigast, men instämmer med att Gellermans uppställnings låter troligast.

    Tycker att det är viktigt att ge Mackan G fortsatt förtroende även om han gör mindre bra insatser ibland – tror det är viktigt att han känner det stödet. Vi vet ju om hans potential och då är det viktigt att inte göra honom stressad eller nervös över att hamna på bänken så fort han gör ett misstag – sånt kan sätta sig rejält i huvudet.

    Svara

  3. 2 maj, 2010 @ 13:59 Andreas

    Fråga, har vi hört något hur länge Ken blir borta? Om det stod i ditt inlägg ber jag om ursäkt …

    Svara

  4. 2 maj, 2010 @ 14:11 Hox

    Är det bara jag som tycker att Mackan 2.0s situation och roll påminner väldigt mycket om Christian Lindströms från 2008? De är bägge centrala mittfältare som placerades på högerkanten. Ingen av dem hade speeden att utmana och gå förbi sin gubbe. Ingen av dem gillade att slicka linjen utan söker sig inåt plan. Bägge fick mycket skit i inledningen för deras spel, men presterade en solid insats i försvarsspelet? Dessutom är bägge väldigt kloka spelare som iaf jag har stora förhoppningar på (i Christians fall som defmitt och Mackans fall som offmitt).

    Svara

  5. 2 maj, 2010 @ 15:43 Hox

    Glömde berömma Martin för Depeche-referensen i texten. Alla DM-inlägg föräras med en extra guldstjärna även om Just Can’t Get Enough nog är deras sämsta låt någonsin… (blippbloppDepeche=nja, gothDepeche=musikporr)

    Svara

  6. 2 maj, 2010 @ 20:30 E

    Hur svårt är det att spela vänsterback? Om TvB har presterat dubbelt så bra som det här forumets skribenter och kommentatorer så finns det fortfarande skäl att testa någon annan på den positionen. Men varför i hela fridens dagar är det bara Alex som föreslås? Det här positionstramset: ”han fungerar omöjligen i den positionen” har jag svårt att köpa. Tränar man fotboll varje dag och har gjort så de senaste tio åren bör man inte kompetensmässigt och mentalt vara fast i en position. Man spelar i den position tränaren väljer och läser in sig på rollen och agerar därefter,…att rödblå spelar till rödblå gäller dock i alla positioner. Öis har inte en spelartrupp som världslagen där man kan köpa ihop två landslagsspelare med 1000-tals matchers erfarenhet från en viss position. Vi måste använda spelarmaterialet mer flexibelt. De bästa spelarna skall spela! Exempelvis: Istället för att sätta Seb. Johansson pä bänken bör han få konkurrera ut TvB på vänsterbacken. Han kommer att göra ett mycket bra jobb där. OM INTE lovar jag att se två träningspass i veckan på Kamratgården fram till midsommar.

    Svara

    • 2 maj, 2010 @ 20:38 E

      Ordet PÅSTÅR saknas i andra meningen. sorry

  7. 3 maj, 2010 @ 01:49 Ron Pawlus

    Att tvingas gå upp till dom ”vi inte nämner namnet på” och kika på träningar under två veckor är ungefär jämförbart med att ha ståplats på nybroviken…

    Sedan när har ÖIS haft en riktigt riktigt riktigt vass vänsterback??? Visst, Prytzan i all ära, men han var aldrig grymt vass. Jag tror också att Seb skulle göra sig bättre på vänsterbacken. Vidare tycker jag det är konstigt att Alex inte presterat lika bra på vänsterkanten i ÖIS som han gjorde i Asyriska? Kommer själv ihåg de fåtalet matcher jag såg Alex i Asyriska. Han var utan tvekan superettans bästa vänsterback. Vad hände när han kom till ÖIS?

    När jag ser på en av laguppställningarna skribenterna skriver om och samtidigt referera till att alla spelare spelar på sina ordinarie platser. En rättelse. TVBs ordinarie och naturliga plats är inte vänsterback. Han är en mittenspelare…

    Till sist vill jag tacka Sambadefensiv. Det här stället håller bra mkt högre klass än Svenska Fans. Förhoppningsvis blir SF bättre framöver, då det kommer in nytt fräscht folk till redaktionen. Jag vill inte sparka på dom som redan ligger, men det osade lite ”moppefjun” över dom avgående skribenterna…

    RP

    Svara

  8. 3 maj, 2010 @ 09:50 Neutral

    Kanonläsning för det mesta. Det vore trevligt att läsa lite om U21 och juniorallsvenskan också om det är möjligt att få täckning även på dessa matcher. Framför allt U21 har spelat två mycket underhållande och bra matcher nu senast, i juniorallsvenskan vann dom tydligen med 2-0 senast efter bra spel – mot Landskrona – förhoppningsvis ett gott tecken inför onsdagens drabbning.

    Svara

  9. 3 maj, 2010 @ 13:33 Rompan

    Varför inte testa Jakob Olsson på Vänsterbacken killen är tuffare och är vän med fotbollen jämfört med Brömsen

    Svara

  10. 3 maj, 2010 @ 17:45 Anonym

    Bengtsson var förövrigt väldigt stabil när han fick hoppa in där när valter skadade sig

    Svara

  11. 3 maj, 2010 @ 20:25 C

    Ja jag håller med dig Martin – funderingar över optimala elvan tenderar att dyka upp då och då i skallen. Men denna gång förordar jag så lite ändringar som möjligt. Kan Anderberg spela så är det endast en ersättare för Ken som behövs och det bör och kommer sannolikt, hur het Sandberg än var på träningen, bli Luca. Laget behöver spela ihop en stomme och därför bör det vara så få ändringar som möjligt ett par matcher framöver. Det är väl främst offensiven, tempot och farten som inte riktigt finns där och jag tror att de dels behöver mer tid, dels mer självförtroende. Det får de genom att fortsätta få förtroendet.

    Självfallet blir det tvärtom för de som får nöta bänk och träningsobservationen – att de som spelar, tom Seb, såg klart starkast ut – var mycket intressant. Detta är en klar nackdel om vi tvingas till många förändringar i elvan framöver. Men denna nackdel till trots så förordar jag så få ändringar som möjligt inför veckans match.

    Slutligen så gnager fortfarande Syrianskas obeservation – att Öisarna är tröga. Vi har väl alla kännt det men det blev lite väl tydligt i den matchen, särskilt i inledningen. Tre av fyra mittfältare saknar möjlighet att höja tempot kraftigt och på fart gå om sin spelare. Här skulle jag på sikt gärna se en förändring.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se