Nu tar vi det lite lugnt…

Säsongen 2010 ser bara bättre och bättre ut. Trots att det har sett rätt knackigt ut rent spelmässigt så har poängtilldelningen varit utöver det förväntade. Efter sex spelade omgångar ser det faktiskt riktigt lovande ut. Om man dessutom sätter årets resultat i relation till säsongen 2008 ser det ännu bättre ut. Inför matchen mot Falkenbergs FF återvänder vi därför till vår jämförelse mellan säsongerna 2008 och 2010. Just for kicks!

Eftersom unge herr Gnällerman har för avsikt att ta udden av den hittills så framgångsrika säsongsinledningen ser jag det som min uppgift att sätta saker och ting i lite perspektiv. Ni får helt enkelt se mig som Yang till Johans Yin. Och när Johan målar allt i svart vill jag påstå att allt är fine & dandy! Kanske inte vitt, men i alla fall lite rosaskimrande. Eller vad fan sitter jag här och skriver, det är väl bättre att jag är ärlig och säger som det är, att jag säger att just nu ser det nästan oförskämt bra ut.

Poängmässigt that is och inte spelmässigt. Av allt att döma är dock även spelet på väg att infinna sig. I jämförelse med säsongen 2008 har säsongen 2010 inletts starkt. Det går helt enkelt bättre än vad jag hade kunnat tänka mig i mina vildaste fantasier. Det är bara att slänga ett öga på diagrammet härunder för att det ska bli klart och tydligt.

ÖIS tabellpositioner efter varje spelad omgång säsongerna 2008 och 2010

Visst kan jag hålla med alla er som menar att det inte spelar någon som helst roll hur säsongen 2010 förhåller sig till säsongen 2008 – med statistik kan man bevisa vad som helst som någon skrev i en kommentar till min förra post som byggde på samma idé – eller ni som hävdar att spelet ute på plan och målskyttet har lämnat en hel del att önska. Jag köper det. Rakt av. Utan diskussion. Jag håller med om att 1-1 mot Väsby United och 0-0 mot Ljungskile SK är under all kritik. Åtminstone sett till den trupp som ÖIS förfogar över denna säsong. Egentligen ska det vara sex givna poäng i de matcherna, men som vi alla känner till fick inte ÖIS den försäsong som man hade hoppats på och man var inte riktigt samspelade eller formtoppade när säsongen väl drog i gång. Fine! Det är något vi får leva med. Och därmed har vi också fått finna oss i poängtapp mot förväntade och tämligen mediokra botten- och mittengäng.

Likaså borde det givetvis ha blivit vinst i hemmamatchen mot Landskrona BoIS. Fram till sista kvarten hade ÖIS verkligen BoIS som en ärta på gaffeln, men precis när man skulle sluka den sista lilla mumsbiten tappade man greppet och matchen slutade oavgjort.

Irriterande, minst sagt. En eller två vinster i dessa matcher och ÖIS hade ryckt i tabelltoppen. Nu får vi finna oss i att jaga IFK Norrköping. Surt, sa räven.

Något mer glädjande får man väl ändå säga att spelet under andra halvlek mot Syrianska FC och bortamatchen mot Östers IF har varit. Nu börjar ÖIS få fart på benen, passningsspelet och målskyttet. Man närmar sig allt mer toppformen och det där otroligt viktiga självförtroendet. Vem vet, kanske får vi se en liknande svit av matcher utan förlust som den som laget hade under säsongen 2008. Då var det 9 raka matcher utan förlust (vi är nu uppe i sex matcher utan förlust). Enligt Björn Anklev var spelarna under 2008-års svit mer eller mindre övertygade om att de inte kunde förlora. De hade tilltro till sig själva, sin förmåga och sin spelidé. De visste att de skulle göra minst ett mål i varje match. De var som en väloljad motor. Allt bara spann som en katt. Inga problem någonstans. Kurrrrrrr. Det spelade ingen roll om man låg under med ett mål för man var övertygade om att man skulle mäkta med att gå ifatt och i bästa fall också gå om. Frågan är om vi är på väg mot samma punkt nu säsongen 2010. Det ser nästan ut som det.

Den spelmässigt svaga inledningen till trots ser det som sagt bra ut. Poängen har trillat in utan att spelet har imponerat. Det tackar vi givetvis för! Och om vi jämför med säsongen 2008 går också allt enligt plan. Eller om man ska vara helt ärlig så går det till och med lite bättre. Efter att under de två inledande omgångarna ha matchat 2008-års tabellplaceringar – nia efter den första omgången och femma efter den andra omgången – har ÖIS, sett till tabellplaceringar, presterat något bättre än vad man gjorde 2008. Säsongen 2008 klättrade ÖIS inte över femteplatsen förrän i den tolfte omgången. 2010 har man efter den första omgången aldrig varit sämre än femma.

Det ser onekligen lovande ut. För tillfället är ÖIS parkerade på en fjärdeplats efter IFK Norrköping, GIF Sundsvall och IK Brage. Dock med en match mindre spelad. Morgondagens match mot Falkenbergs FF blir därför oerhört viktig. Vid förlust mot Falkenbergs FF stannar ÖIS kvar på sin fjärdeplats. Men om det istället blir oavgjort eller vinst mot Falkenberg återtar laget andraplatsen bakom IFK Norrköping. Dessutom gör man i sådana fall ett litet ryck i förhållande till huvudkonkurrenterna Assyriska FF, Hammarby IF (eller ska vi redan räkna bort Bajen efter två raka förluster mot nykomlingar) och Syrianska FC.

ÖIS placeringar, poäng och snittpoäng omgång för omgång under säsongerna 2008 och 2010

Om ÖIS fortsätter att plocka poäng i samma omfattning som man gjort hittills kommer man att nå upp till en slutpoäng på 60 poäng vilket bör räcka till en allsvensk direktplats. Tar vi dessutom i beaktande att årets Superettan är tätare, tightare och tuffare än någonsin tidigare – förväntade bottenlag snor poäng av förväntade topplag i var och varannan omgång – så framstår det som att ÖIS till och med har råd att ligga något under snittet 2 poäng per match.

Poängen med den här texten är dock inte att ta ut segern eller en allsvensk plats i förskott utan att poängtera att oavsett hur det går mot Falkenberg i morgon så kommer ÖIS även efter den sjunde omgången att ligga något före säsongen 2008.

Känner ni också lukten av Allsvenskan?


'Nu tar vi det lite lugnt…' have 13 comments

 1. 16 maj, 2010 @ 15:39 Hox

  Om jag inför säsongen hade förutspått att när vi ska spela bortamatchen mot Falkenberg i sjunde omgången så ligger vi efter Brage och de flesta supportrar är ganska nöjda med säsongen… Vilka hade trott på mig då?

  Svara

  • 16 maj, 2010 @ 15:45 Martin Johansson

   Men vi ligger inte efter Brage. I alla fall inte än. Den sjunde omgången måste spelas klart först. Och sedan kan ju inte vi påverka Brages poäng eftersom vi inte mött dem än. Vi får väl bli första topplag som visar Brage var skåpet ska stå. Inte sant!

   Och ja, jag är hyfsat nöjd med säsongen hittills. Vi har spelat uruselt i åtminstone fem halvlekar, uselt i fyra och bra i tre. Ändå har vi ännu inte förlorat. Vid vinst i morgon ligger vi tvåa i tabellen. En poäng efter ett formtoppat Norrköping, men fyra poäng före Syrianska och Assyriska samt sex före Bajen. Det är ändå rätt hyfsat. Inte sant?

  • 16 maj, 2010 @ 16:12 Hox

   I Sverige ligger vi efter Brage i tabellen. I USA hade vi legat före, där räknar man ju i games back i de flesta sporter, alternativt poängsnitt. Jag fick bara lite haksläpp när jag såg tabellen och vi var efter Brage. Det kändes bara så helt sjukt fel med tanke på känslan i kroppen:-)

   Jag hade nog plussat på några ”bra”-halvlekar, typ bägge mot Landskrona och så kanske andra mot Degerfors. Det är lätt att falla in i tänket att vi ska vara så bra att alla matcher som inte ser ut som Öster-matchen är dåliga matcher men så är naturligtvis inte fallet. Hade vi satt chanserna mot Landskrona och inte Tommy+Peter+Anklev gjort stora tabbar i samma spelsekvens hade vi vunnit den matchen med 5-0, egentligen såg väl den matchen ut på samma sätt som mot Öster.

 2. 16 maj, 2010 @ 16:15 timberhochmandie

  Nämen nu får du lära dig räkna Martin! Det är bara vid förlust vi ligger kvar på fjärdeplatsen. Vinst eller oavgjort gör att vi tar tillbaka andraplatsen.

  Svara

 3. 16 maj, 2010 @ 16:43 Oskar Ä

  Det var en sak som slog mig alldeles nyss.
  Det är faktiskt fullt möjligt att med lite tur så kan Blåvitt åka ner i Superettan medans vi går upp.
  Visst, det ser ut som att dom klarar sig men det är ändå möjligt med lite tur från vår sida och otur från Blåvitts sida.

  Detta hade väl säkert dom flesta här redan tänkt på men jag tyckte ändå det kunde vara lite roligt att skriva ner för dom som inte tänkt på det.

  Svara

  • 16 maj, 2010 @ 17:39 Anonym

   Eller varför inte ett fruktansvärt kvalderby?

  • 16 maj, 2010 @ 22:08 Bellman

   Det hade varit så sjukt så jag vet inte om jag hade klarat av att uppleva det.

   En lycklig utgång i ett sådant kvalderby skulle troligen känslomässigt vara lika stort (eller kanske större) som att ta SM-guld.

   Men som sagt… jag hade nog knappt vågat titta.

  • 16 maj, 2010 @ 17:50 Anonym

   Jag har tänkt tanken. Men också om dom spelar urselt och vi spelar bra och vinner matcher om vi kör lite lockelser med biljettpriser kan vi få mer publik. Vilket vore nisch tycker i allafall jag. Vi satt ett gäng i går när dom prata om varför fotbollen tappa så mycket publik. Alla svara både föräldrar och ungdomar,studenter att det är på tok fördyra biljetter. Samt att man lätt skall kunna spontan köpa om man blir sugen att så där i sista stund komma på att man vill gå på en match. Ungdomarna tyckte att det skulle kosta mindre än att gå på bio och framför allt för att man skulle kunna gå på flera matcher. Samt att sittplatspriser kunde varriera lite mer för det , för det finns ju tex. flera platser som inte är så attraktiva.

 4. 16 maj, 2010 @ 18:13 DrJonas

  Instämmer att det bara ser bättre o bättre ut. På plussidan så är vi väldigt tunga att möta också- inte direkt sällskapets signum. Men nödvändigt i fysiska superettan. Låt den positiva trenden fortsätta!

  Svara

 5. 16 maj, 2010 @ 18:20 E

  ”Känner ni också lukten av allsvenskan?” Vill man det? Råttstank, gammal makrill, sur lättmjölk, ”bajjen”, röva och aplukt… MJ får gärna dra in djupa andetag genom näsan, själv avstår jag säsongen ut.

  Svara

 6. 16 maj, 2010 @ 19:32 Anonym

  Jag kommer inte ta ut något på kontot i förskott ,för det blir så surt efteråt.så jag väntar till i höst. Men jag är väldigt nöjd över att killarna inte förlorat en match,kämpar,börjar njuta av Alvarors och Pavels fotbollsgodis. Att vi fått en oväntad målskytt i Robin ,och att alla på planen kämpar. Att Luka fått göra mål.
  Fagerberg sätter ett på Falkenberg i morgon.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se