Oavgjort i chansrik U21-match

I tisdagens U21-match mellan Qviding FIF och ÖIS gjorde Luka Mijaljevic två mål när ÖIS hämtade upp ett tvåmålsunderläge på bortaplan. Matchen slutade 2-2.

ÖIS startelva i U21-matchen mot Qviding FIF

Matchen på Lemmingvallen inleddes i högt tempo. Redan efter två minuter hade båda lagen haft var sin bra chans. ÖIS chans kom genom ett distansskott från Seif Kadhim och i anfallet efter fick Qviding ett bra läge efter att Christofer Bengtsson förlorat ett hopslag och man kom tre mot två, emellertid lyckades man inte bättre än att få en hörna av den chansen.

Efter tio minuter kom så matchens första mål. ÖIS får en vänsterhörna som slås av Jakob Olsson och bollen nickas ut i mittplan där Jonathan Lindström får bollen. Snyggt och kanske aningen turligt vänder han bort tre spelare och skickar ut bollen till Seif på högerkanten. Christoffer Bengtsson uppfattar situationen och kommer stormandes längs med sidlinjen i en överlappning. Seif levererar passningen, Bengtsson slår inlägget mot Luka som får ett jätteläge strax framför straffpunkten. Luka får emellertid ingen riktig träff på bollen som hamnar hos Qvidingspelare som bara panikrensar iväg bollen mot mittlinjen. Helt plötsligt har Qviding en två mot två-situation åt andra hållet. Qvidingspelarna gör en korslöpning och de båda Öisarna Felix Sehlström och Joakim Hall verkar störa varandra i löpsteget, när passningen väl kommer så är Qvidingspelaren helt fri. Avslutet är kliniskt, upp i närmsta krysset utan chans för Viktor i målet och bara någon sekund efter Lukas jättechans leder alltså Qviding med 1-0. Snopet var bara förnamnet.

Efter målet tar ÖIS över matchen och skapar många halvchanser. Den första kom nästan direkt efter 1-0-målet när en Qvidingback stressas till att slå ett uppspel i ryggen på en framrusande Jakob Olsson. Bollen studsar ner mot hörnflaggan där Jakob hämtar upp den och vänder in i planen. Helt ohotad får han kliva långt in i straffområdet och avlossa ett skott med vänstern som sitter i burgaveln. Några minuter senare slår David Leinar en helt fantastisk crosspassning till en framrusande Seif som bara är några millimeter från att hitta en helt fristående Nicolas Sandberg framför mål.

Qviding var inte alls ofarliga i sina omställningar och i den 30:e minuten så var det med yttersta tåspetsen som Felix lyckades styra undan ett Qvidinginlägg när man spelat in bollen på kanten bakom Joakim Hall.

De första 30 minuterna av första halvlek innehöll fartfylld fotboll med mycket kamp och det hundratal åskådare som kommit till Lemmingvallen njöt av underhållningen, men det vi inte förstod var att vi bara fått förrätten serverad. I minut 30 serverades varmrätten och matchen fullkomligt exploderade.

Det började med ett vanligt anfall på högerkanten. Christofer Bengtsson slår in bollen mitt i banan till Seif som försöker sig på att med en touch lätta bollen över en försvarare, men Qvidingbacken är med på noterna. Resolut bryter Qvidingspelaren bollen och försöker slå en djupledsboll mot en framstormande forward. Bollen går rakt mot Felix Sehlströms bröst och när han ska bromsa in för att ta ner bollen så halkar han till och ramlar omkull. Vips är bollen förbi, och Qviding har ännu ett friläge. Viktor kommer ut bra och är på avslutet men kan inte göra mer än att bollen smiter in precis innanför stolpen. Trots att ÖIS har kontrollerat spelet på banan och skapat de flesta målchanser ligger man nu under med 0-2.

Det dröjde inte länge innan ÖIS både reducerat och kvitterat och bägge målen var signerade Luka Mijaljevic.

Det första målet är på en frispark från högerkanten av Seif där Luka distinkt nickar upp bollen i nättaket när han får gå upp helt ohotad mitt framför mål. Två minuter efter reduceringsmålet fick ÖIS en högerhörna som Jakob Olsson slår mot bortre stolpen  och där dyker Luka upp igen och fläker sig fram och nickar in 2-2. Snabbt, snyggt och effektivt. Från att Qviding gjorde 2-0 så tog det sju minuter för ÖIS att komma tillbaka till likaläge och under den tiden hann dessutom David Leinar med en ribbträff efter ännu en Seif-frispark.

Halvlekens sista chans var en fin ÖIS-kontring. ÖIS bryter ett Qvidinganfall och Jonathan Lindström får bollen mitt i plan i ett fint kontringsläge. Han avancerar, tittar upp och ser hur Seif tar en bra löpning in i bakom Qvidings backlinje. Tyvärr missar Jonathan lite i passningen som sitter någon meter bakom Seif som istället för att ändra riktning och springa upp bollen väljer att avbryta löpningen. Från min position såg det ut ett väldigt konstigt beslut för Seif hade fortfarande hunnit först på den bollen och haft ett bra läge. Jag var inte heller ensam om att tycka det – Seif fick nämligen ta emot en hårtork av Danny som var så kraftig att jag härmed vill nominera den till årets hårtork alla kategorier i U21-laget.

ÖIS gjorde ett byte i paus, ut med Jonathan Lindström och in med Mathias ”jag spelar bara en halvlek i U21-laget” Johannesson. Även Danny byttes ut relativt tidigt i andra halvlek mot Mikael Odin. Överlag var andra halvlek mycket sämre än den första, tempot drogs ned betydligt och det var också betydligt chansfattigare. I den första var ÖIS klart dominerande i spelet, men i inledningen av den andra så var det Qviding som bestämde även om man inte hade särskilt många klara målchanser.

Efter 15 minuter skapar Qviding sin första riktigt bra chans i andra halvlek. Qviding får kontroll på bollen efter en ÖIS-hörna och sätter en långboll bakom Joakim Hall som ställs ensam mot två Qvidingspelare. Joakim täcker bort den första Qvidingspelaren som dock snyggt klackar till den andra Qvidingspelaren som därmed får fritt skottfält inne i straffområdet. Som tur är var siktet inställt på ”Valter Tomaz Jr-rensning” och bollen går både över målet och det bakomliggande staketet. Man skapar sedan en bra chans till någon minut senare, denna gång får man fritt skottläge från straffpunkten efter ett vänsterinlägg. Tyvärr för Qvidings del hade man glömt ändra siktet från det föregående skottförsöket och även detta gick högt över.

Efter de inledande 20 minuterna tar ÖIS över igen och för sedan matchen till slut medans Qviding sticker mellan med några farliga omställningar. ÖIS skapar ganska många halvchanser, men utan att riktigt få de där riktiga 100%-lägena.

Efter 30 minuter får Mathias Johannesson ett bra skottläge strax utanför straffområdet efter att Luka snyggt bröstat tillbaka ett långt uppspel från Leinar. Skottet gick dock ganska långt utanför. Någon minut senare är det Nicos tur att prova skottlyckan. Nico får bollen långt till vänster i banan, rycker förbi en back och trycker till ett skott som stryker målvaktens vänstra kryss. Nico har sedan även ett bra läge när han snappar upp en misslyckad bakåtpassning och ur ganska dålig vinkel får han på ett bra avslut mot det bortre hörnet som målvakten får sträcka ut för att nå.

Qviding får emellertid andra halvleks bästa chans. Joakim Hall försöker täcka ned ett Qvidinginstick till Victor i målet men Qvidingspelaren tar sig runt och får avsluta i fritt läge. Victor är snabbt ute och gör en bra parad, samtidigt som Joakim revanscherar sig lite genom att störa skytten i skottögonblicket.

Sista chansen är ÖIS och den tillkommer efter ett riktigt mönsteranfall. Joakim kliver in framför en Qvidingpassning och startar en kontring. Bollen går till Nico som placerat sig på vänsterkanten i höjd med mittlinjen. Nico rycker förbi en Qvidingspelare och driver in i banan och får på sig två spelare till, bl.a Qvidings vänsterback som kliver fram och lämnar därmed en lucka bakom sig. Nico släpper bollen i luckan till en framstormande Christofer Bengtsson som slår ett perfekt inlägg mot Luka som löpt in mitt mellan två Qvidingbackar, men tyvärr så träffar Luka inte mål. Ett skolexempel i kontringsfotboll som var värt ett bättre öde.

Det blir inga mål i andra halvlek och matchen slutar alltså 2-2. Sammanfattningsvis gör ÖIS en bra match och man borde helt klart ha vunnit sett till både spel och chanser. Klart bäst i ÖIS var Christofer Bengtsson som gör en helt fantastisk andra halvlek. Även David Leinar och Luka Mijaljevic får bra betyg och så noterar vi att detta väl var Jonathan Lindströms första fotbollsmatch på nästan ett år. Välkommen tillbaka Jonathan! Spelarbetyg och individuella omdömen kommer som vanligt lite senare.

'Oavgjort i chansrik U21-match' have 4 comments

1. 19 maj, 2010 @ 00:00 obesegrade

Kanonreportage, vill du få en 5a i betyg för referaten ser jag gärna att du skriver ut slutresultatet samt motståndare redan innan texten så man får en uppfattning om matchen innan man börjar läsa.

Sedan så saknade jag också hur laget var formerade inte i texten utan på bild som jag sett Martin göra inför A-lagets matcher.

Men det är good shit att läsa om u21 för oss som enbart förljer A-laget. Fortsätt så.

2. 19 maj, 2010 @ 06:26 Martin Johansson

Underbart referat! Det känns nästan som att jag var på matchen. Möcke bra! En sak bara, det känns som att Seif Kadhim har gett upp. Att han inte tycker att det är kul att spela i ÖIS längre. På träningarna får han sig hårtorkar och på matcher får sig hårtorkar. Killen har verkligen inget lätt fotbollsliv just nu. Kanske dags för en utlåning. Intressant också med Christofer Bengtsson, även om jag inte tror att han kommer att få spela från start i a-laget om inte Björn Anklev blir skadad (gud förbjude). Skönt också att Luka målar. Den killen gillar vi! Och välkommen tillbaka Jonathan!

3. 19 maj, 2010 @ 10:25 Magnus Börjesson

Otroligt ambitiöst matchreferat. Hatten av, Hox!

Själv har jag inte ett lika positivt intryck av matchen. Jag tyckte att ÖIS var rätt dåliga, med bristfälligt passningsspel (säkert delvis beroende på den bedrövliga Lemmingmattan), svagt tempo och ingen tydlig spelidé. Precis som i nästan varje match ÖIS spelar, på alla nivåer, så var det mycket lättare för motståndarna att skapa chanser än för oss. En välriktad boll upp mot eller över vår backlinje, några gubbar som löper i rätt tid, och vips så vaskar de fram om inte en målchans så åtminstone ett nästanläge. Om ÖIS försöker samma sak så är vi aldrig i närheten av att skapa något.

Det kändes som om ÖIS hade ett stort övertag i bollinnehav men hade svårt att göra något av det. Omständligt, långsamt passningsspel på stillastående spelare, som slutade i tidsnöd, chanspassning och bolltapp, det var det vanligaste scenariot. Dock såg det bättre ut under en period från ÖIS första mål. Överlag kändes Qviding rörligare än oss, med högre bolltempo och färre ”unforced errors” (som det heter i tennis). ÖIS hade å andra sidan mer tyngd och kraft, och kunde skapa tryck och andravågor när vi väl kom fram.

Av de mest A-aktuella spelarna såg Bildsköne och Leinar gedigna ut. Luka gjorde två riktigt skickliga nickmål, men var i övrigt med lite för lite i spelet, tyckte jag. Danny och Nico var riktigt bleka, känns som om de är långt ifrån formen båda två.

Bland övriga spelare tycker jag att Jakob Olsson gjorde rätt bra ifrån sig, och att Jonathan Lindström trots uppenbar rostighet såg riktigt lovande ut. Pontus Otterstedt gjorde ett bra inhopp.

denna länk kan man läsa Qvidings syn på matchen.

4. 19 maj, 2010 @ 10:34 Magnus Börjesson

Och, just det, det har sagts ofta men förtjänar att sägas på nytt varje gång de används: De blekbruna bortaställen är verkligen ohyggligt fula! Jag förstår inte vad som driver en människa att göra ett sådant färgval. Köpte ÖIS kanske in dem helt osedda, utifrån att leverantören beskrivit dem som ”guldfärgade”? Jag menar, jag skulle verkligen inte vilja ha ett guldfärgat bortaställ heller, men om man nu ändå vill gå den vägen, då kunde man väl åtminstone ha gjort det ordentligt…