Storstryk i U21-matchen mot Elfsborg

Med förra årets U21-match mot Elfsborg färskt i minnet åkte jag ut till ÖIS-gården för att bevittna årets drabbning. Förra året spelade Elfsborg ut hela sitt register och ÖIS fick knappt låna bollen, samtidigt så gick Elfsborgs sportchef Stefan Andreasson omkring med telefonen limmad vid örat och pratade med medveten hög stämma så alla skulle märka att han var där.

Redan efter sju minuter skapar ÖIS några riktigt heta målchanser. Först har Nico en bra nick som målvakten precis lyckas styra över målet med hjälp av ribban och på hörnan direkt efter så missar målvakten sin utrusning och bollen hamnar hos Luka som lite stressat träffar utsidan av stolpen.

ÖIS målchanser får Elfsborg att vakna och man tar över spelet genom ett snabbt och fyndigt passningsspel. Även om man spelar till sig bra lägen, framförallt på ÖIS högerkant, så håller sista passet inte tillräckligt bra kvalité och anfallen rinner ut i sanden. Man bjuds även på tre bra lägen, två av Viktor i målet som totalt missbedömer två utrusningar och en där Felix Sehlström dräller med bollen. Även dessa lägen blir inte till något avslut för Elfsborg missar sista passet. ÖIS får även ett par gratischanser genom Luka och Seif när Elfsborgsförsvaret ger bort bollen men även här lyckas man inte komma till något avslut.

I minut 35 så tar då Elfsborg ledningen och det är ett riktigt snyggt mål. Elfsborgs vänstermittfältare skär in i banan och får lite tid på sig att leta passningsalternativ. Viktor i målet inser faran och skriker ”Leinar kommer in bakom” men det är för sent. Felix Sehlström är tre steg efter när passningen kommer efter backen och på ett tillslag sitter bollen otagbart för Viktor i bortre burgaveln.

Det tar bara fem minuter till innan Elfsborg ökar på sin ledning och målet är ett resultat av dålig kommunikation. Två ÖISare går på samma långboll strax utanför straffområdet och duellen slutar med att bägge ligger på marken och Elfsborg är fyra mot två i kanonläge. Fyra sekunder senare ligger bollen i nät bakom Viktor.

ÖIS sticker emellan med en dubbelchans för David Leinar. Seif slår en frispark och Leinars första nick täcks av försvarare. Bollen kommer direkt tillbaka till Leinar som får nytt skottläge men i sista sekunden offrar sig Elfsborgsförsvaret och styr ut bollen till en resultatlös hörna.

För att riktigt strö salt i såren så avslutar Elfsborg matchen med att göra 0-3 på hörna med halvlekens sista nick. Taskig markering var bara förnamnet och spelarna fick lomma ut till halvlekspaus och förhoppningsvis en hårtork signerad Janne Carlsson. Även om Elfsborgsledningen var rättvis så var den lite väl stor.

Janne gör ganska stora förändringar i paus. Två byten, in med Mathias Johannesson och Jakob Lindström istället för Mikael Odin och Robin Dovmyr. Dessutom går man från en 4-4-2 uppställning till att spela 4-2-3-1, med Luka som spets och mittfältet med Jakob Olsson, Seif Kadhim och Nico Sandberg där Seif hade den centrala rollen.

Spelet under andra halvlek var helt jämnt. Den taktiskt förändringen gjorde förvisso susen, men samtidigt så valde Elfsborg att bara spela av matchen. Tempot var mycket lägre. ÖIS skapade ett par halvchanser men utan att egentligen oroa Elfsborgsförsvaret särskilt mycket.

Andra halvleks enda riktigt klara chans skapar ändå Elfsborg när man får ett helt rent nickläge framför mål på en frispark. Avslutet lämnade emellertid mycket att önska, både löst och utanför. Den stora behållningen var nog en löpduell mellan David Leinar och en Elfsborgsanfallare. De kommer fram till bollen samtidigt och 2m Leinar bestämmer för att sätta in en axel mot axeltackling, men 1,70m Elfsborgsanfallare försöker peta på bollen istället och är helt oförberedd. Elfsborgaren flaxar till som en skadeskjuten kråka och landar på huvudet ett tiotal meter höger om där bollen är.

Mer ingående spelarkritik kommer senare, men Danny får min röst som matchens bästa spelare i konkurrens med Leinar, Adam och Mathias Johannesson.