Markus Gustafsson: Jag känner mig hemma i mitten

I gårdagens match mot IFK Norrköping var Markus Gustafsson tillbaka på sin favoritposition som offensiv central spets på mittfältet. Med tanke på Gustafssons starka insats mot Peking och de två riktigt vassa chanser som han hade under slutet av andra halvlek bestämde vi oss för att ta ett snack med Mackan om hur han såg på matchen och sina två målchanser.

Markus, hur vill du sammanfatta matchen mot IFK Norrköping?

Jag tycker att vi gjorde en bra första halvlek. Vi var aggressiva och det gjorde att de inte kom i gång med sitt spel. Jag tycker att vi dominerar under första halvlek när det gäller målchanser, även om det kanske inte var så mycket spel. Målchanserna tycker jag att vi har. Där har vi ett rejält övertag.

Vad var det ni gjorde så bra i första som fick er att ta greppet om matchen?

Det var att vi var aggressiva och att vi klev på. Vi låg nära dem hela tiden och de fick ingen tid med bollen. Vi var där hela tiden och störde dem och vi kunde vinna boll högt upp i plan. Det var ju så målet kom till: vi vinner boll och så går Pavel igenom.

OK, du var tillbaka på dina gamla – törs man säga – favoritposition som central mittfältare i går, hur tycker du att det fungerade?

Jag tycker att det fungerade jättebra. Jag känner mig mer hemma där. Det är ju där jag vill spela eller det är där som jag tycker att jag är som bäst. Det är där jag kommer rätt. Jag tycker också att jag hittade in med några bra instick och att jag kom till avslut, så det fungerade bra. Det kändes bra.

Hur är det att spela ihop med Pavel då?

Jo, det går bra. Det är lätt att spela med Pavel. Han är en bra passningsspelare och kämpar på bra. Vi ska ha samma uppdelning som när Pavel och Sebastian Johansson spelar. Jag skulle väl gå i väg lite mer offensivt, men om Pavel går i väg så ska jag stanna. Grunden är väl att han ska ligga lite mer defensivt så att jag kan fylla på och komma in i boxen mer.

Ja, du kom med bra i offensiven i går, vad var det, skapade du fyra riktigt bra chanser i går, bl.a. skottet i stolpen och avslutet som gick precis utanför, hur uppfattade du de situationerna?

Ja, det var lite dåligt att inte sätta någon av de chanserna. I det första läget får jag en bra passning av Ken så att jag kan vika in när backen får en sidledsförflyttning och då tänker jag att jag ska lägga den högt i första hörnet, eftersom jag inte fick vinkel till att lägga den i bortre. Och så gör jag det och då går den i stolpen. Det var små marginaler där.

Den andra chansen där tar jag med mig bollen med låret och jag får ett jättebra läge och ska bara skjuta in den, men får den tio centimeter utanför stolpen.

Du hade också en rätt fin framspelning till Luka Mijaljevic i första halvlek, jag vet inte om du minns vilken situation jag tänker på, men det är omställningen med fem minuter kvar av halvleken, hur upplevde du den situationen?

Du menar den när jag slår passningen längs med kanten på yttersidan av backen? Jag får en rensning, en hyfsat hård passning, som jag bara suger in och så kollar jag upp och ser att Luka kanske inte riktigt har kommit så långt än så jag håller i bollen lite. Sedan blir det en bra passning fram till Luka som löper kanonbra i det läget och så viker han in och skjuter. Det var synd att han missade för det var ett riktigt, riktigt bra läge.

Hur känns det framöver nu, ni möter Assyriska på måndag, tror du att du får fortsatt förtroende att spela centralt?

Jag hoppas ju det men det är upp till tränarna. Jag vet inte riktigt, men jag hoppas så klart det. Det är trots allt där jag känner mig som mest hemma.


'Markus Gustafsson: Jag känner mig hemma i mitten' have 8 comments

 1. 16 juni, 2010 @ 17:43 Hox

  Såg precis höjdpunkterna från matchen på ÖIS hemsida, den passningen som Mackan slår till Luka är det riktigt hög klass på. Riktigt hög. Som Dicken sa i videon från 2002, ”Fan äre Champions League eller?”

  Angående Mackans vara eller inte vara i startelvan så hoppas jag verkligen han får chansen i samma position igen. Fortfarande inget ljud från disciplinnämnden om en eventuell extra avstängning av Sebastian Johansson, något som förstås skulle öka Mackans chanser till spel. Seb bör ju bli avstängd allra minst en match till och jämför man historiskt så borde det vara 3-4 matcher på en sådan förseelse – men visst, utfallen från disciplinnämndens möten känns ganska stokastiska.

  Svara

  • 16 juni, 2010 @ 22:40 Tomas

   Antar att det här är första och enda gången ”stokastisk” kommer att användas på våra domäner… ;=)

 2. 16 juni, 2010 @ 17:55 E

  Sebastian Johansson bör rimligen vara petad från den offensiva mittfältspositionen. Det experimentet är genomfört och misslyckades. Flera av oss förstod inte ens att SJ hade en offensiv roll förrän Janne A talade om det för oss.

  Vi möter lag som vi skall föra spelet mot då är kreativitet, passningsskicklighet och offensivlusta av stort värde. Att Sebastian firade stora triumfer i ett tillbakapressat allsvenskt bottenlag är något annat än att vara playmaker, regista, och måltjuv.

  Tyvärr för S Johansson så är det defensiva Zavadilexperimentet en succé. Så här är bara stand-in jobbet ledigt. Sebastian är en bollvinnare och fighter av rang, undrar om han skulle fungera i backlinjen utan att skapa straffsituationer på löpande band, dags att pröva som ytterback?

  Svara

  • 16 juni, 2010 @ 22:16 Anklev Ekström

   Sebastian som ytterback ? Nej tack ! Denna felpositionering av spelare i öis et räcker nu. Är det någon som skulle ta Anklev och Bengtsson från högerbacken så är det Jackie O, Och om du menar att Seb ska spela till vänster så kan du tänka om och tänka rätt Adam Es frånvaro ifrån startelvan är fortfarande ett frågetecken för mig.

  • 17 juni, 2010 @ 00:45 E

   Känns bara som att Seb är en av Öis 10 bästa fotbollspelare, var skall vi sätta honom på bänken eller i startelvan? Ibland kan det vara värt att testa en spelare i en ny position för att väcka laget och individen. Vi är väldigt låsta vid positioner. I stora lag som Barca har man råd att hålla sig med två specialister per position för Öis handlar det mer om att hitta roller till de spelare med högst potential.

   Jag är inte främmande för Fagerberg som offensiv mittfältare, Alex på topp, Seb i backlinjen…varför är det bara Anklev som har utvecklat en förmåga att klara av två helt olika positioner?

  • 17 juni, 2010 @ 12:40 Polarojd

   Gällande Sebs vara eller icke vara låter jag vara osagt, mest för att jag inte har någon idé…

   Men att testa Fagerberg som off mitt håller jag med om fullständigt!! Jag tror att (numer) passar den positionen honom bättre än den han har. Och eftersom (märkligt nog) Zava är placerad som den defensive så känner jag att positionen ligger öppen…

   Stokastisk, jag erkänner, jag var tvungen att googla. Men bockar och bugar. För inte trodde jag att jag skulle utöka mitt ordförråd här…

  • 17 juni, 2010 @ 12:46 E

   Ett elokventare forum står ej att finna i cyberrymden.

  • 17 juni, 2010 @ 12:51 Martin Johansson

   Vad fan jag går ju under namnet Sture Allén d.y. på Aschebergsgatan!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se