Nu är väl loppet kört?

Ledning med 0-2 mot en nykomling. Förvisso på bortaplan. Men ändå en säker ledning. Med knappt tio minuter kvar av matchen. Under perioder dessutom ett hyfsat spel. Klart övertag i bollinnehav och skott- och hörnstatistik. Fram till och med kvitteringen i den 80:e minuten hade Brage inte haft ett skott på mål. Inte ett enda skott på mål. I just det ögonblicket var jag benägen att säga att ÖIS hade matchen under full kontroll.

Men ÖIS 2010 är en konstigt skapelse. En mycket, mycket konstig skapelse. Fullkomligt obegriplig. Jag menar, hur kan man tappa en komfortabel tvåmålsledning på tio minuter. Mot en nykomling. Mot en klubb som har en spelartrupp som sannolikt kostar en femtedel så mycket som ÖIS egen trupp. Det är fan-i-mig inte sant. Det är så oerhört svagt att jag saknar ord. Samtidigt ger det en antydan om att ÖIS inte kommer att vara med och slåss om uppflyttningsplatserna i höst. Loppet har gått och ÖIS försov sig och missade starten.

Nu är det kris på allvar.

Nu måste något hända för så här får det bara inte se ut.

På den efterföljande presskonferensen uteblev Janne Andersson. Enligt vissa ville han inte komma. Enligt andra satt han i ÖIS omklädningsrum och väntade på att bli hämtad. Oavsett vilket så uteblev Andersson och vi saknar därför ÖIS egen analys av vad som gick fel på Domarvsvallen denna afton. Lennart ”Kral” Andersson, Niklas Eklund och Daniel Åkervall fick dra i gång eftersnacket på egen hand. Krals, Eklunds och Åkervalls analys var dock klar. ÖIS vek ner sig och Brage visade stark moral. Och Brage var närmast tre poäng.

Brageiterna var även rörande överens om hur man skulle spela för att hämta upp ÖIS ledning. Attackerna skulle sättas in på ÖIS vänsterkant. Enligt Åkervall fanns det en användbar lucka i ytan mellan Robin Jonsson och Tommy von Brömsen:

– De hade problem mellan deras vänsterback och vänstra mittback. Det uppstod en yta där. Det märktes ganska tidigt i andra halvlek när vi kunde spela oss igenom där. Vi gjorde det tre gånger i rad, tror jag. Då fortsätter man, vi är inte dummare än så. Det blev en djäkla irritation i deras lag. De försökte lösa det på något sätt, men där kom vi till bra chanser hela matchen.

Åkervall menade även att Brage kunde utnyttja ÖIS överoffensiva 4-4-2-uppställning och att ÖIS egen taktik gav Brage tillräckligt mycket ytor för att utjämna:

– Det fanns en djäkla massa ytor i dag. Framförallt när man möter ett lag som spelar offensivt 4-4-2 med bara en balansspelare. Och han är ingen defensiv spelare heller. Det fanns därför mycket yta att hämta där. Det är jobbigare om man har en Johansson emot sig i den rollen. Då är det inte riktigt lika kul.

Efter presskonferensen sa Kral dessutom att man hade bestämt att man skulle försöka spela sig in bakom ÖIS backlinje och att man gärna fick sätta in höga inlägg mot Peter Abrahamsson:

– Jag har ju sett ÖIS innan och jag vet att han [Peter Abrahamsson] är svag i luften. Han är storväxt, men osäker.

Och visst fan var det också så som Brages kvitteringsmål kom till. Ett skott – eller var det kanske ett inlägg – på chans, signerat Daniel Åkervall, som Peter Abrahamsson felbedömde totalt. Istället för att boxa undan bollen eller tippa den över ribban valde Abrahamsson att försöka hålla i bollen. Ett stort misstag. Ett ödesdigert misstag! Ett oförlåtligt misstag? Abrahamsson hade nämligen ingen koll på var han hade ribban och kolliderade därför med ribban och bollen slank ur händerna likt en blöt tvål. Och givetvis var en bragespelare, Niklas Eklund, först på bollen.

Så. Djävla. Typiskt. ÖIS. 2010.

Än värre var väl att Brage även hade en riktigt farlig målchans på övertid. Mål där och ÖIS hade åkt hem från Bergslagen/Dalarna med noll poäng. Som det var nu ska man faktiskt vara nöjd med en poäng. Det säger ganska mycket.

Nu ska det dock sägas att det inte bara är Peter Abrahamssons skuld att ÖIS återigen tappar två poäng trots att man befinner sig i förarsätet under större delen av matchen. Janne Andersson låter sig outcoachas av Kral. Pavel Zavadil lyckas inte bemästra Daniel Åkervall i kampen om ytan framför ÖIS backlinje. Robin Jonsson missar markeringen vid Brages 1-2-mål. Tommy von Brömsen och Alex Perreira släpper vänsterkanten i andra halvlek. Sebastian Johansson mäktar inte med att tillföra energi nog för att ÖIS ska ta över matchen under den avslutande kvarten. Björn Anklev, Luka Mijaljevic, Alexander Mellqvist och Markus Gustafsson punkterar inte matchen under den första halvleken och inledningen av den andra (det borde ha stått 0-3 efter 60 minuter.

Fan nu säger jag det… hela laget viker ner sig och tappar koncentrationen under den avslutande kvarten. Den period av matchen som ÖIS skrutit så om att man är starka i. Vad tusan händer!?!

Det är just det som är ÖIS problem för tillfället: man är helt enkelt inte bättre än så här. Man saknar den där riktiga spetsen. Laget består av ett gäng kompetenta superettanspelare. Varken mer eller mindre. Dessutom saknar laget en stabil målvakt som inte ger bort poäng i slutminuterna. Det är hög tid att Janne Andersson och Dick Last fattar ett beslut om att kalla in ”Den Gamle”.  Så här kan det inte fortsätta.

ÖIS 2010 mäktar med att spela jämt med alla lag, men kom inte och begär att de ska slå något lag. Det är helt enkelt för mycket begärt.

Superettan 2011 här kommer Rödblått.


'Nu är väl loppet kört?' have 17 comments

 1. 28 juni, 2010 @ 22:41 Dinkelspiel

  AVGÅ ALLA!, sälj laget hela laget och börja om nere i tvåan & bygg långsiktigt.
  Nervösa skitspelare som viker ner sig alla SE-matcher FYYY FAN ahhhhhhhhhhh

  Svara

 2. 28 juni, 2010 @ 22:50 Korken

  Bara Santos snart kommer tillbaka så vänder nog trenden och det blir till sist en skön kvlaplats mot IFK GBG så vackert så?

  Svara

  • 29 juni, 2010 @ 07:01 Martin Johansson

   Är tyvärr inte så säker på att det är så enkelt. Santos har ju verkligen blandat och gett den här säsongen. Och tro mig, han kommer fortsätta att vara småskadad resten av säsongen.

 3. 28 juni, 2010 @ 23:29 Niklas H

  Svaret på din fråga är tyvärr, ja. Inte för poängen som är upp till topp tre, det är inte ointagligt, utan för det du belyser och det vi sett i år.

  Vi har vunnit 7 av 28 matcher 2010. En på fyra! Och då är ett antal mot högst mediokert motsånd.

  Öis pratar om att det är hög moral i truppen när det är precis tvärtom. Vi viker ner oss gång på gång i olika skeden av matcherna. Sen att vi några gånger krigat till oss mål i slutet gör inte att moralen är hög.

  Spelarna vågar inte och är ju livrädda för att vinna. Det finns, i som så många andra Öis upplagor, en avsaknad av vinnarskallar med undantag för Anklev och kanske någon mer.

  Vi behöver skapa extremt mycket målchanser för att göra mål samtidigt som vi bjuder allt för ofta bakåt.

  Har sagt det innan, men säger det igen, det finns någon slags förlorarmentalitet i väggarna på Öis-gården som måste bort! Några av många exempel på detta. Vår förra storhetstid under Afonsoåren borde lett till SM-guld. Truppen var absolut tillräckligt bra för det. Truppen var däremot inte så stark under våren 2009 men, man spelar inte 12 matcher utan att vinna någon. Räkna man med vårsäsongen 2009 och vårens 12 matcher har vi alltså spelat 24 seriematcher våren 09 och 10 och vunnit 3….

  Nej, det är på tok för många grundläggande fel som finns för att detta skall sluta lyckligt i år.

  Lik förbannat kommer jag sitta där på torsdag men det sorgliga är att jag nu förstår folk som väljer att stanna hemma. I ett förhållande skall det vara både ge och ta. Men som det är med Öis nu är det inte roligt längre. Tvärtom man mår bara dåligt är irriterad och får kvällar förstörda och lägger tid på att skriva av sig istället för att sova…

  Svara

  • 29 juni, 2010 @ 06:59 Martin Johansson

   Håller med om det där med moralen. Vet inte om det syntes hemma på tv-apparaterna, men efter 2-2 gav till och med Björn Anklev upp. Han slutade jobba och stod bara och tittade när djupledsbollarna kom. Gick inte ens in i duellerna och slog ut med armarna när bollarna inte kom där han ville ha dem. Man vet att det är illa när till och med en spelare som Anklev ger upp. Det är bara att hoppas att Dick, Ranäng och Janne har börjat snacka om vad som ska göras.

   Apropå 2002-2003 så tror jag att du har fel. Ja, det laget hade guld i sig. Åtminstone om man såg till startelvan. Där bakom var det ganska tunt. Men vad du glömmer bort är att Djurgården hade ett riktigt djävla bra lag de åren. Bra mycket bättre än ÖIS lag. Så oavsett om det finns en förlorarkultur på ÖIS-gården eller inte så tror jag inte att det var det som fällde avgörandet 2002-2003. Djurgården var helt enkelt bättre än ÖIS de åren.

   Och Niklas, bara så att du vet, matchen på torsdag är flyttad till augusti. Nästa gång vi ses på Gamla Ullevi är på måndag när vi ska spöa skiten ur Bajen.

  • 29 juni, 2010 @ 09:34 Niklas H

   Ja, då förstår jag verkligen om folk inte kommer till Gamla på torsdag…

   Håller med dig om att Dif:s trupp var riktigt bra under de åren också. Borde var fel ordval från min sida. Men, med rätt mentalitet och vinnarkultur så kunde vi mycket väl vunnit ett guld under den perioden.

   Glömmer aldrig när jag pratade men en av nyckelspelarna 2002 efter sista matchen mot Örebro borta. Han sa att han var helt säker på att Öis vunnit den matchen om det gälllt något. Gällt något? Vi spelade om 2:a platsen,den i så fall bästa placeringen för Öis sedan urminnes tider samt en direktplats ut i Europa.

   Samma år var IFK riktigt illa ute och kvalade sig till slut kvar i Allsvenskan. En högt uppsatt man i Öis var riktigt orolig för att IFK skulle åka ur. Jo vi hade ju byggt upp derbyna till publikfester på Ullevi och skulle IFK ramla ur skulle miljoner försvinna. Jag försökte förklara för personen i fråga att istället se möjligheterna för Öis att då ta ett steg till, bli nr. 1 i stan för en lång framtid, enda laget från Gbg i Allsvenskan, ökade publiksiffror och sponsorintäkter m.m. Nej, det hade han svårt att ta in, det han var rädd för var att IFK skulle åka ur. Prata om förlorarmentalitet.

 4. 28 juni, 2010 @ 23:47 Rompan

  Det ligger mycket i det som sades på presskonferansen. Skrota 4-4-2 innan det är försent. Zavadil är inte en defensiv spelare punkt slut. Han behövs högre upp i banan.
  Abrahamsson osäker i luften no kidding.

  Svara

  • 29 juni, 2010 @ 06:54 Martin Johansson

   Fast jag gillar överoffensiv 4-4-2. Det har väl ändå fungerat rätt bra hittills. Jo, jag vet hur dumt det låter när ÖIS har 3-8-1 och 17 poäng så här långt, men vad jag menar är att spelet ändå har sett stabilt och gediget ut under större delen av säsongen. Det ser kompakt ut och på sistone har man ju även fått ett anfallspar som fungerar något så när bra och som ändå klarar av att skapa chanser. Nu ska vi bara ha in en killer som klarar av att sätta chanserna.

   Och ja, jag köper Jannes snack om att Pavel får mer utrymme och tid på sig längre ner i planen. Jag ser inte att lösningen är Sebastian som defensiv och Pavel som offensiv. Då tror jag att vi kommer att tappa ännu fler poäng.

   Och nej, jag vill inte se någon djävla dödgrävarfotboll i form av 4-2-3-1. Den uppställningen är djävulens påfund och leder bara till målsnålare och mer stängda matcher. (Tror jag).

  • 29 juni, 2010 @ 08:26 voldemort

   Det handlar inte om 4-4-2 eller inte. Däremot om att göra jobbbet och stänga matcher. Det handlar mer om att blir mer mentalt tuffa, cyniska och jävliga när man är i ledning. Pulsera för helvete! Sätt högsta fart, gör två mål och sedan går ni för äckligt positionsspel och stäng de ytor som är farliga. Lyssna på Bragespelarna som såg ytan/problemet mellan Tvb och robin? Konstigt att våra spelare inte klarar av att täppa den om de nuj är så spelintelligenta? Å i det fallet så är det väl i första hand överflyttning vi pratar om, ROBIN????
   Å så vad det gäller seb och pavel… pavel behöver inte mer tid på sig. Han skapar den tid som han behöver genom sina evinnerliga bågar, vändningar och med en röv som är som en bulbköl när han skall ta emot bollen. Han ser till att snabbt omställningspel blir mer eller mindre obefintligt. Sebulon trivs inte i den rollen han har och jag tycker det är slöseri på defensiv kraft att lägga honom i en offensiv mf roll. Det är delvis därför han sitter på bänken nu och det får Janne A. ta på sig. troligtvis hade vi haft ett bättre balanserat lag med Seb på def mitt, margus off mitt och Pavel höger mf.

 5. 28 juni, 2010 @ 23:53 Mikael Carlsson

  Det är stor skam! Det är stor skam… Inget lag kan skylla på otur när man tappar ledningen på det sättet som ÖIS gör nu plus det oeffektiva spel man har visat upp hittills. Kollektiv kollaps. UT med dussinspelarna och de som faktiskt inte passar. In med tryggheten och lite skärpa. Vi kan inte förlita oss på halvdassigt underlag när vi har sveriges högsta serie som mål. Hälften av spelarna i dagens ÖIS-trupp håller inte måttet och har aldrig gjort det. Vem försöker vi lura och varför tror vi gång på gång på kompetensen på ÖIS-gården när det kommer till värvningar innan säsongen startar. Årets upplaga av ÖIS är en enda stor felberäkning, precis som förra året. Övertro, övertro… vår hårda landning när allt det här är över. Jag är uppriktigt trött på det här nu.

  Svara

  • 28 juni, 2010 @ 23:59 Anonym

   Amen brother! Måttet är rågat. Skriver under på vartenda ord.

 6. 29 juni, 2010 @ 00:04 tjörn i röva

  Nu har jag tröttnat

  Svara

 7. 29 juni, 2010 @ 06:17 Johan Gellerman

  Det är poängtappet är helt och hållet Peters fel. Oavsett hur bra spelare vi har kommer det aldrig kunna förhindra att motståndarna lyfter bollar på mål och har vi då en målvakt som allt mer börjar likna Stenman så blir det en hopplös situation för utespelarna.

  Tror inte att Victor är lösningen på målvaktsproblemet men om vi ska köra ända in i kaklet så behövs det en förändring, precis som senaste tweeten indikerar.

  Svara

  • 29 juni, 2010 @ 06:50 Martin Johansson

   Johan, du har på sett och vis rätt, men det går ändå inte att komma i från att det är spelarna ute på plan som låter Brage ta över sista kvarten. Samma spelare som inte klarar av att döda matchen vid ställning 0-2 och bra spelövertag. Peter gör en dundertabbe och får ta på sig det här poängtappet, men han är inte ensam syndabock. Sedan ligger det en del i senaste tweeten. Tyvärr går det inte att komma så mycket längre än så. Man håller ihop gruppen utåt och tar ”förlusten” som ett lag.

  • 29 juni, 2010 @ 08:49 Johan Gellerman

   Peter har ju inte utstrålat någon som helst trygghet under hela säsongen och när han bjuder på såna här matchavgörande mål så blir ju försvaret allt ängsligare då man inte kan lita på sin målvakt. Jag har spelat med målvakter som har varit fruktansvärt usla och då är det enda man kan göra som utespelare att förhindra att han behöver komma i närheten av bollen, men det är nästintill omöjligt att göra på 90 minuter.

   Men visst, utespelarna viker ner sig och bjuder in Brage i matchen genom att släppa till 2-1-målet. Pavel var måttligt glad efter matchen i går, det är fan gött att någon är förbannad efter en sån här förlust.

 8. 29 juni, 2010 @ 10:06 Anonym

  Undra hur många som är sugna att gå på nästa match på måndag 5 juli mot Hammarby efter den här matchen? Man tappar fullständigt sugen.
  Jag blir förbannad när man leder med 2-0 och inte kan ändra speltaktik för att behålla ledningen när man dominerar matchen. Jag blir arg på Mellqvist som sista minutrarna på planen bara sparkar iväg bollen, kämpa tills du blir utbyt kräver jag. Och till er som vet om att ni inte spelade till domaren blåste i pipan ,gör inte om det och skyll absolut inte på något annat. Sen tycker jag spelarna skall ransaka sig, tog jag i av kung och fosterland det sista eller smög det sig på en känsla av underskattning av Brage? Det är nog många spelare som har ågren efter natts dålig söm, känner att de skulle kunnat ta det där extra löpsteget och varit mer skärpta.
  Jag drar mig till minnes att vi varit i situation tidigare och då slängde vi in Patrik Elmander för att han skulle hålla i bollen ute vid hörn flaggan på motståndarnas plan halva så länge som möjligt. Ett knep att få minutrana gå när man leder med 2-0.
  Man mår fasiken dåligt, ingen energi .Hur skall man orka stötta laget när man måste ta hand om sig själv.Det här låter sjukt men så är det. Kanske bäst att hålla sig ifrån nästa match och bara se resultatet i efterhand. Jag är nog inte ensam att känna så tyvärr. Gamla Ullevi blir ödslig då. Det känns inte värt att lägga ett par hundralappar heller,vore bättre att gå på en feel good film på bio och billigare.
  Vi har alldeles förmånga spelare i truppen som vi inte kan räkna med, så vi är många mannar kort och en liten trupp egentligen på det sättet. Sen har vi några spelare som sjunger på sista versen och har dom den rätta inställningen att vinna eller skiter dom i det och är nöjda att få in lönen på kontot? Samtidgt har vi spelare som håller på att utvecklas/kommer från lägre divisonspel och då får ett tungt ansvar på sina axlar.
  Det är bara önska killarna och tränarna lycka till och hoppas dom kan vända det här annars finns risk att vi spelar i samma serie som Qvidinge, Norrby eller Ytterby år 2011. Ne,j jag får ta en paus från fotbollsmatcher nu inser jag.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se