Dick Last: ”Den här veckan kommer att lösa många knutar”

Halva säsongen är spelad och läktarexperterna skriker sig hesa efter nya och bättre spelare. Vi tog tillfället i akt och pratade med sportchefen Dick Last för att försöka få reda på vad som är på gång.

Våren avklarad och ÖIS är på 5:e plats i tabellen.

– Vi är inte nöjda med raden; 5 vinster, 8 oavgjorda och en förlust. En förlust är jättebra, men åtta oavgjorda är inte helt ok, sånt gör att man tappar många poäng. Där hade man velat haft tre vinster till och det tycker jag att vi skulle haft. Vi har lett i många matcher och tappat i slutet, så det är inte helt godkänt. Det ser ändå positivt ut just nu med två raka segrar och 5-0, det gör att vi är med. Vi har också en hängmatch (mot Ängelholm) och förhoppningsvis kan vi ta tre poäng till där.

Vad beror detta på?

– Vi har haft väldigt mycket skadeproblem i år. Tråkiga skador på Markus Anderberg och Valter Tomaz Jr samt att Alvaro Santos varit lite småskrasslig. Jag tror att dessa tre hade gjort väldigt bra ifrån sig ifall de varit friska hela året.

Alvaro är ofta borta.

– Det är klart att det är oroande. Det var ingen större grej i Jönköping. Han fick en känning i vaden och har kört på här, men det är inte bra. Vi behöver en frisk Alvaro, Han är en klasspelare och verklig målskytt, det visade han senast. Han levererar när han är inne, men det är lite för sällan tyvärr.

Hur löser man det?

– Björn Anklev har gått upp från backlinjen och levererat precis som han gjorde när vi senast vann Superettan -08. En kvick och bra anfallsspelare med ett jävlar anamma. Luka har gjort bra ifrån sig och Anderberg är snart tillbaka, så vi har en del att välja på.

Borde ni inte behållit Ken Fagerberg också?

– Det blev en alltför dyr affär när han inte gjorde mål. Vi ville behålla Ken från första början, det var därför vi tog hem honom, men att lägga så mycket pengar på en spelare som inte levererade kändes inte rätt.

Gick det inte att få ner priset?

– Midtjylland har betalat en hel del och vill ha tillbaka så mycket som möjligt. Allting fanns klart på papper, hur mycket han skulle kosta o s v. Jag tror fortfarande att Ken kan bli en fantastiskt bra spelare, men han behöver  komma till lugn och ro. ÖIS satsar på att gå upp i år och just nu har vi inte tid med det.

Fyra mittbackar och fyra innermittfältare startade mot Jönköping.

– Så ska det definitivt inte vara. Vi hade sju man borta och då har vi plötsligt inte så bred trupp. Vi är 25 man och då blir det bara 18 som kan spela.Två 91-or framåt (Nico och Luka) och en 91:a sprang på vänsterkanten (Jakob), så vi hade ett väldigt ungt lag. Vi har bra ungdomar på gång, men kanske lite dåligt i mellanskicket 25-28 år – det är där vi inte har så många spelare. Valter kommer att kunna gå för fullt om en vecka  och Anderberg gör det nu. Då blir vi mer konkurrenskraftiga och jag tror att det kan trigga resten av laget. Den här veckan kommer att lösa många knutar om hur vi kommer att uppträda under hösten och om det kommer ny/nya spelare.

Så det är nyförvärv på väg in?

– Vi har en ganska bred trupp, så tar man in någon så ska det förstärka oss ordentligt. Vi har en del namn som vi diskuterar fram och tillbaka, så vi tittar på de alternativen.

Rakt in i startelvan alltså?

– Ja.

Matt Harold?

– Stor och stark kille, duktig i boxen. Han hade inte tränat fotboll på sex veckor innan han kom till oss, så han kan nog inte leverera omgående utan det är lite mer på sikt. Han behöver antagligen en inkörsperiod på tre veckor och vi diskuterar om vi har tid med det, i så fall är vi långt gångna i kontakterna med Matt. Vi får se, den här veckan kommer att ge svar.

Vilka fler positioner söker du spelare till?

– Alla! (skratt). Nej, vi är alltid ute efter bra spelare till både denna och nästa säsong. Vi får se om det blir nånting och i så fall kommer det att bli bra.

Har ÖIS/ÖFAB muskler för det?

– Det är alltid ekonomiska frågor, men vi vill ha ett bra lag, som ska vara med och slåss i toppen. Det ska egentligen föreningen svara på, men det finns det.

Janne Andersson, som ny tränare?

– Janne och Janne har gått jättebra. Andersson har en del nya idéer och stundtals ser man vad vi är ute efter i vårt spel, men vi har inte fått till under 90 minuter – bortsett från matcherna mot Öster och Syrianska. Sedan är det en halvlek här och där som är bra, men vi jobbar på. Det finns en plan och den kommer att gälla.

Serien?

– Det är många bra lag och jag visste att det skulle bli en jämnt. Sedan är det en del lag som har överraskat. Jag trodde t ex inte att Norrköping skulle ligga så högt upp och det trodde de knappast själva heller. Alla kommer att slå alla i en så här jämn serie och de som har minst svackor vinner. Vi har visat att vi är väldigt svårslagna och det kommer vi att ha nytta av under hösten. Vi måste bara börja vinna lite fler matcher.

Och då blir det Allsvenskan 2011.

– Det hoppas vi verkligen, det är vår målsättning.


'Dick Last: ”Den här veckan kommer att lösa många knutar”' have 13 comments

  1. 15 juli, 2010 @ 13:21 Johan Gellerman

    Då vet vi att om vi inte går upp i år så är det skadornas fel, på samma sätt som det var deras fel att vi åkte ut förra året. Bara för att man upprepar samma mantra många gånger så betyder inte det att det blir sant.

    Svara

    • 15 juli, 2010 @ 13:31 Martin Johansson

      Nu ska vi inte vara sådana, Johan. :-)

      Klart som fan att skadorna kan spela roll, men i år kommer vi att klara av att gå upp trots alla skador. I’m a believer! Sju man borta är mycket – det kan du inte säga något om – och om man har det under en större del av säsongen kommer man till slut att få det jobbigt. ÖIS har trots detta klarat sig rätt bra. Halvvägs genom serien och vi ligger femma, fyra poäng efter serieledarna, men då har vi också en match mindre spelad. Om man ska vara ärlig så ligger vi just nu i ett riktigt bra situation. Om vi dessutom kan få ur Álvaro Santos ytterligare åtta matcher och att han då spelar tillsammans med Björn Anklev är jag tämligen övertygad om att det kommer att bli åtminstone åtta trepoängare till. Det kan räcka hela vägen. Det är i alla fall inte helt omöjligt.

      Och by the way, det skulle vara intressant att höra vad man borde ha gjort annorlunda enligt dig. Skador är inget man kan försäkra sig emot eller hur menar du att man skulle ha gjort? Jag hänger inte riktigt med i kritiken här eller är det bara brasklappen du irriterar dig på? Please tell…

    • 15 juli, 2010 @ 14:10 Johan Gellerman

      Jag stör mig på att man verkar ha skador som default-argument för att det inte går som planerat. Visst att det är svårt att få kontinuitet och bra träningar med många spelare borta men då borde man kanske utvärdera varför vi har fått så fruktansvärt mycket skador de senaste två säsongerna. Mycket har ju varit förslitningsskador så då borde man kanske ändra något i fysträningen.

      Sedan har vi knappt haft några skador på våra spetsspelare, utan bara på spelare som på ett eller annat sätt är ersättningsbara med i princip fullgoda ersättare. Björn, Pavel, Seb, Markus och Robin har alla klarat sig från skador och egentligen spelar det ingen större roll om Leinar är skadad då Dennis kan gå in och göra ett fullgott jobb, eller tvärtom.

    • 16 juli, 2010 @ 10:44 Martin Johansson

      Fast utvärdera varför skadorna kommer är väl precis vad man har gjort med Fredrik Larsson och Mikael Henriksson. ÖIS har som jag har förstått det börjat arbeta på ett annat sätt. Som jag har fått det förklarat för mig är skadorna på Álvaro Santos, Alexander Mellqvist och Dennis Jonsson rester från fjolåret. De fick då spela skadade (Åge Hareide krävde det av spelarna) och det tog man då med sig in i årets säsong. Sedan om man tittar på övriga skador så är det ju omöjligt att förebygga de skador som Niclas Elving och Valter Tomaz Jr fått. Markus Anderbergs skador är väldigt ovanliga om jag förstod Mikael Henriksson rätt och det tillhör ovanligheterna att en spelare får den typ av skada, men nu har Anderberg fått den två gånger på samma år (kanske kan man göra något åt det). Christofer Bengtssons ljumskproblem är väl ett känt problem så de gissar jag att man har jobbat med och han verkar ju vara på väg tillbaka redan nu. Och Tommy von Brömsens yrsel är sannolikt svårt att träna bort. Nej, jag förstår inte riktigt vad man skulle kunna gjort annorlunda givet den hand man fått (med tanke på fjolåret).

    • 16 juli, 2010 @ 11:12 Johan Gellerman

      Men vi har ju fortfarande inte haft skador på några utav våra absoluta spetsspelare (Santos är ju kroniskt skadad och kan omöjligt räknas) utan det har alltid gått att ersätta med ”hyfsade” alternativ, även om kontinuiteten givetvis har blivit lidande.

  2. 15 juli, 2010 @ 14:05 Ron Pawlus

    Beträffande skador är det tyvärr ngt som återkommer. Vad man kan göra är att försöka analysera vad det är för typ av skador och vidare se till varje individ för få en känsla vad just varje enskild individ tål för typ utav träning och belastning.

    Vad jag förstod, efter att pratat med dig Martin, var att Anderberg fått en märkllig skada vilken är sällsynt. Dessvärre har Anderberg lyckats få den skadan hela tre ggr.
    På sikt måste man försöka komma tillrätta med problemet, då skadan inte verkar speciellt ovanligt hos just Anderberg. Jag förmodar att Rehabteamet gör sitt bästa :)

    Själv tror jag mer och mer på individuellt anpassad träning då alla personer har olika fysiska förutsättningar. Fotboll är dock en kollektiv sport där man måste träna i grupp, vilket sätter en del käppar i hjulet. Däremot hindrar inte den kollektiva träningen att det finns ett personligt program vid sidan om….

    Jag litar på att ÖIS fysiologer har koll på det mesta. Och som sagt, man kan inte gör ngt åt oförutsedda skador mer än att samla på sig information om hur skadan kan ha uppkommit.

    Ha en trevlig dag

    Gustaf

    Svara

  3. 15 juli, 2010 @ 16:42 Anonym

    Fokus på truppsammansättningen alltid riktigt intressant. Mer sånt. Ganska sunda svar av Dick ändå.Intressant månad väntar. Hoppas Dick även fattar att vara sportchef även handlar om att rensa truppen från plantor som slutat blomma titt som tätt, det har han varit riktigt usel på hittills.

    Svara

    • 16 juli, 2010 @ 10:48 Martin Johansson

      Jag tror nog att Dicken har fattat det där med att rensa truppen. Som jag har förstått det är det dock inte så enkelt. Man kan erbjuda icke-intressanta spelare utlåning till klubbar längre ned i seriesystemet, men det är fortfarande upp till spelarna att tacka ja, och om en utlåning då innebär att man måste ta en pay-cut är man inte, av förståeliga skäl, så intresserad. Om jag inte är felunderrättad var det just det som var fallet med Martin Dohlsten och Christian Lindström i fjol: vill minnas att Lindström blev erbjuden en utlåning till en klubb i division 1 och Dohlsten en utlåning till Ljungskile (eller om det var tvärtom), men båda spelarna nobbade dessa erbjudanden. Man kan väl tänka sig att det är samma sak med en eller två spelare i år (inga namn nämnda).

    • 16 juli, 2010 @ 14:00 Hox

      Om lönen är problemet så kan ju faktiskt ÖIS gå in och betala en del av spelarens lön. Om vi ändå inte tänker använda en spelare så är det väl bättre att betala t.ex. 10kkr i månaden till honom för att han spelar i Qviding än 30kkr för att han bara tränar med ÖIS och inte är aktuell för ett lag (siffrorna helt tagna ur luften).

    • 16 juli, 2010 @ 14:12 Martin Johansson

      Jag har tänkt på det där med och alltid undra varför man inte löst det på just det viset. Borde ju vara det smidigaste för alla inblandade, men det är klart, andra saker spelar väl också in, som fördelen med ÖIS-gården och allt som finns där (gym, sjukgymnast, folk som fixar och trixar och gör livet som fotbollsspelare lite lättare, etc.), det sociala, avstånd till Göteborg m.m. Kan tänka mig att det är en hel del som ska fungera om en spelare ska ta ett kliv ner.

    • 16 juli, 2010 @ 15:28 Hox

      I Pavels fall löstes det ju på det viset, Öster betalade ju en del av hans lön under 2008, så det är ju inget unikt koncept eller så och man har nog tänkt på det. Sedan är ju också alternativet att om vi hade lånat ut Lindström, måste vi behålla Dohlsten då? Kan vi få mer pengar någon annanstans? Informationsutbytet mellan den ekonomiskt ansvarige och sportchefen måste fungera väldigt bra för att man ska få till allt detta på bästa sätt.

  4. 15 juli, 2010 @ 17:15 Anonym

    Det är ju en fråga också framtiden med så många skador på återkommande spelare, känns som det är svårt att bygga på vidare nästa säsong. Måste tas tag i. Vi behöver spelare i åldern från 23 år då är de mer färdigväxta i kroppen och på en jämnare nivå.
    Var har vi såna tro?

    Svara

  5. 16 juli, 2010 @ 08:23 björn

    Jag kan tänka mig att det är just jämnheten i serien som gör att de som går upp i allsvenskan faktiskt fungerar riktigt bra snäppet högre..för det tycks verka som det allt mer börjar likna just ”ett snäpp”.
    Att nu AIK och Blåvitt bevisar att det är en slak lina i allsvenskan förstärker bara min iakttagelse.
    Superettan är just nu faktiskt roligare att titta på än en genomsnittlig allsvensk match.

    När det gäller skadeproblemen, så bör man nog göra en fullständig analys..dels av träningsmetoder, men också kontrollera..bland annat vilken typ av muskelfibrer de olika spelarna har och lägga upp träningen efter det. En del spelare kanske skall hoppa vissa övningar initialt.
    Träning på denna nivå har ju närmat sig om det inte redan är en vetenskap..och att bara köra igång ”ett nytt upplägg” utan att ha vetenskapen i ryggen..ja det kan straffa sig.
    Om man till exempel tror att löpövningar på helt platt mark (typ platt gräsmatta eller släta löpslingor) räcker så är man fel ute.
    Löpning i skogen bland rötter, sten och ojämnheter, det bygger upp benen mot framtida skador..men att kasta ut elitspelare på sådana löprunder kan ju vara vanskligt.
    Detta skall börjas tidigt, så att man har med sig förberedda muskler, leder och senor med mera när elitsatsningen närmar sig..ut på Skatås 18 km alltså :-)

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se