Skador och värme stör ÖIS inför matchen mot Hammarby

Ni som läser Sambadefensiv regelbundet vet att vi dagen innan match alltid brukar ha en text där vi diskuterar och analyserar ÖIS startelva inför den kommande matchen. I dag kommer vi inte att presentera någon sådan text. Till stor del på grund av att det i nuläget är allt för mycket som är oklart vad gäller skador, allergichocker, etc. I dagsläget vet vi helt enkelt inte vilka spelare som finns tillgängliga och vi har därför valt att göra en intervju med Janne Andersson. Texten avslutas dock med några korta reflektioner kring tillgängliga spelare och en eventuell startelva. Mycket av snacket kretsar kring högerbackspositionen och om Álvaro Santos är fit for fight eller inte.

Hur arbetar man för att ta nya tag efter en match som den mot Brage? Det måste nästan ha känts som en förlust att bara få med sig en poäng efter att ha haft fullständig kontroll på matchen i 75 minuter?

Ja, vi såg det som en förlust. Jag tror att det är viktigt i idrottens värld – och det här är inte något som jag har kommit på själv utan det talar all idrottspsykologi om – att skilja på resultat och prestation. Om man tittar på matchen mot Brage så tycker jag att vår prestation är tillräckligt bra för att vinna matchen. Även om vi blev lite ängsliga i slutet så var det inte som så att vi darrade ihop. Vi stressade lite i vårt eget spel och tappade lite i spelet på slutet, men vi darrade inte till och bjöd på en massa chanser. Tillfälligheter och ett individuellt misstag gör att det blir 2-2.

Jag tror att det är jätteviktigt att skilja på resultat och prestation. För tittar man bara på resultatet så hade man aldrig behövt analysera någonting: allting är perfekt när man vinner och allting är skit när man förlorar och det är så där när det blir ett kryss. Man får titta på delarna; alltså i den matchen så tycker jag att vi ska avgöra matchen innan de kommer tillbaka, och det är de delarna man får lyfta och inse att vi är på rätt väg i det vi gör. Sedan att det inte räcker till seger, det är försmädligt och lite bittert. Att vi trillar dit och tappar i slutet – det är precis som du sa – det kändes som en förlust och ingenting annat.

Jo, jag förstår det, det såg dessutom ut som att många av spelarna tog det väldigt hårt?

Så var det. Alla de här matcherna – än så länge har vi inte mött något lag som har varit helt ute – om man tar Brage som exempel så har de inte förlorat på hemmaplan i år. Bjuder man då in dem lite i matchen så har de kvaliteter i sitt lag.

Men som sagt, jag är jättebesviken och inte alls nöjd. Jag tycker att om man tittar på helheten så pratar man mycket om de här åtta kryssen och det är klart att man ska göra det. Jag är inte nöjd med vad vi har presterat totalt, men jag tycker  ändå att det vi har presterat skulle räckt till betydligt fler poäng.

Inför matchen mot Hammarby har ni ändrat något i ert träningsupplägg – ni kör nu sista passet på morgonen på matchdagen istället för eftermiddagen dagen innan – hur kommer det sig?

Jag kände att värmen kom ganska kraftigt i slutet av förra veckan och vi har tränat på bra under torsdag, fredag och lördag, så jag kände att vi inte behövde ha ett pass till. Dessutom så suger värmen kraften ur spelarna, den lakar ut en lite grann, så det är bättre att killarna får ladda själva och så tar vi en samling på matchdagen. I princip matchvärmer vi och mjukar lite.

Dessutom är det så att jag har lite frågetecken i truppen just nu. Vi behöver därför samla ihop oss i morgon för att se vilket lag vi kan ställa på benen.

Ja, jag har förstått det, och det var också min nästa fråga, hur är läget i laget egentligen? Christofer Bengtsson klev av träningen i går med ljumskproblem, hur påverkar det dina tankar kring laguttagningen och startelvan?

Jag vet inte. Just nu vet jag inte till hundra procent vilka som är tillgängliga. Det finns som sagt flera frågetecken och vi får känna av och se hur det ser ut i morgon. Dagen får gå och så får vi känna av det i morgon när vi träffas igen. Vi får se vilka som är tillgängliga och vilka som inte är tillgängliga. Den här strulsäsongen som vi har haft med mycket skador fortsätter tyvärr.

Blir det Álvaro Santos som ersätter Björn Anklev som forward?

Om Christofer inte kan spela, hur ska du lösa det? Jag tänker att du inte har så många ytterbackar att arbeta med?

Nej, det ställer till problem. Vi får se hur vi löser det. *skratt*

OK, jag ska sluta fiska, vi byter spår istället. Efter en svajig säsongsinledning tycks Hammarby vara inne i en bra trend för tillfället – man har spelat 4-1 mot BoIS och spöat Elfsborg med 3-1 – hur ska ni spela för att ta tre poäng i morgon?

Både jag och Janne såg Hammarby i Stockholm när de spelade mot Landskrona. Det är precis som du säger, de är toppade och har kommit i gång. De har ju lyckats med det att de har spelare som kan avgöra matcher. Linus Hallenius har gjort ett antal mål och de har ett par stycken till som är duktiga. De har individuellt skickliga kvalitetsspelare så det gäller så klart att ha ett resolut och beslutsamt försvarsspel där vi framförallt får vara vakna för deras djupledshot – Linus Hallenius.

Samtidigt så tycker jag att de har brister i sitt försvarsspel. Det tycker jag att vi ska kunna utnyttja. Vi måste springa mycket och dra hål i deras försvar. Vi måste ligga och hugga hela tiden. Jag tror att vi kan komma att få bra betalt för det i morgon. Om vi bara kan jobba hårt på deras försvar så kan vi hota dem. De matcher jag har sett – och även den senaste mot BoIS – så finns det brister i försvaret hos Hammarby.

Avslutningsvis tänkte jag bara höra lite om Matt Harrold, som ni har på provspel just nu. Vad är ditt första intryck och dina första tankar om honom efter att ha sett honom någon dag?

Nu ska jag säga att det här är verkligen mina första tankar om Matt då jag bara sett honom en lätt träning dagen före match och 60 minuter i en b-lagsmatch. Dels har han inte varit i gång på sex veckor hemma i England. I alla fall inte fotbollsmässigt, men han har tränat på egen hand. Deras säsong har legat nere och startar väl nu. Så man ska veta det att han är inte fullt i gång på det sättet fotbollsmässigt, och det måste man alltid ha med i sin värdering av en spelare.

De egenskaper som han har, det är de vi söker. Han är en duktig bollmottagare, sätter tillbaka många bollar och han är stor och kraftfull och en duktig huvudspelare. Han har också gjort mycket mål med huvudet inne i boxen. Typen är rätt. Sedan får vi se om han är tillräckligt bra för att räcka till.

Truppmässigt tycker jag att vi har bra bredd. Det tycker jag att vi har visat den här våren när vi har haft många skador. De [spelare] som har gått in och spelat har klarat det. Det har de. På så vis är truppen bra. Däremot kvalitetsmässigt så vill jag gärna ha in lite mer kvalitet i truppen. Detta för att kunna avgöra de här kryssen, så att de blir segrar istället. Vi vill få in lite mer kvalitet i truppen.

Om han [Matt] har så mycket kvalitet att han går in och lyfter det här laget det vet jag inte i dag. Det får vi värdera framöver. Han åker hem på onsdag och så får vi värdera det. Vi tittar även på några andra alternativ. Utifrån hur det har sett ut vill vi ha in lite mer kvalitet.

Sedan kan man säga som så att om Álvaro skulle vara helt frisk och fräsch så skulle det vara som ett nyförvärv. Det är ju så det är. Jag hoppas verkligen att det ska vara slut nu, och att han [Álvaro] kommer att vara hel och spela för oss. Det är den kvalitetsspelare som vi behöver. Det betyder så oerhört mycket att få in en sådan spelare.

Vi jobbar hyfsat i matcherna och generellt sett släpper vi inte till mycket, men just att avgöra de här matcherna klarar vi inte av. Det är just i de här avgörande kvaliteterna som jag känner att vi har brustit lite. Matchen mot Brage ska till exempel vara slut, även om Peter gör ett misstag i slutet av matchen så ska den matchen vara slut. Det ska inte kosta oss två poäng för den ska vara slut innan. Det ska vara gjort minst ett mål till innan.

Det är de egenskaperna som vi behöver få in i truppen. Matt Harrold ser ut att vara ungefär den typen vi söker. Sedan om han har tillräckligt mycket kvaliteter det får vi se.

Provspelande Matt Harrold (foto: Joakim Geigert, ÖIS.se)

* * * *

Om jag avslutningsvis ska fundera lite och spekulera lite kring ÖIS startelva till matchen mot Hammarby IF så kan jag konstatera att Janne Andersson har en rätt svår uppgift framför sig om Christofer Bengtsson inte kan spela. Det naturliga valet är givetvis att flytta ner Björn Anklev som högerback. Ett tämligen enkelt val om det inte vore så att Anklev under de senaste veckorna visat att han är ett ruskigt nyttig anfallare i Superettan. I Allsvenskan räcker han kanske inte till, men i Superettan tillhör han definitivt toppskiktet. Med sitt riv och slit och sina ständiga löpningar gör han oerhört stor nytta för ÖIS. Dessutom är han lagets bäste målskytt nu när Álvaro Santos envisas med att inte spela.

Alternativ två till Christofer Bengtsson måste väl vara att låta Dennis Jonsson få chansen som högerback. Under någon av sina säsonger i Blåvitt lirade Jonsson högerback med viss framgång. Problemet är bara att Jonsson precis är tillbaka från skada och att han inte har gjort mer än en halvlek i U21 på de senaste tre veckorna. Är Jonsson verkligen redo för en hel match i Superettan? Jag är lite tveksam, men inser att Janne Andersson kanske måste kosta på sig att chansa med Jonsson från start i morgon.

Förutom Anklev och Jonsson kan även Jakob Olsson och Danny Ervik fungera som ersättare för Christofer Bengtsson. Frågan är bara om Olsson är färdiga för att axla det ansvaret. Det är banne mig ingen lätt uppgift att blott 18 år komma in och spela högerback i en av årets viktigaste matcher (för vi ska inte lura oss själv, förlust mot Bajen och uppförsbacken blir mycket, mycket brant). Personligen har jag svårt att se att Olsson i nuläget mäktar med att möta spelare som Simon Helg, Sebastian Castro-Tello och Linus Hallenius. Är han inte lite för valpig och orutinerad för att verkligen klara av den uppgiften? Jag tror i alla fall det. Olssons tid lär dock komma för det var länge sedan man såg en spelare med samma inställning och brinnande glöd som den som finns hos Jakob Olsson. Han kan bli bra, riktigt bra, det är bara det att han inte är där ännu (tyvärr).

Förra året spelade Danny Ervik två matcher som högerback, är det dags igen nu?

Kvar har vi då Danny Ervik. ÖIS-gårdens slasktratt och universalgeni. Sedan debuten har Danny fått spela på en rad platser och fan vet om han inte också gjort en och annan match som högerback. Var det inte så att Danny spelade högerback i matcherna mot Kalmar FF och Helsingborgs IF förra säsongen. Jo, jag tror faktiskt att så var fallet. Ervik har med andra ord spelat högerback tidigare och i senaste U21-matchen mot FC Trollhättan gjorde Ervik också en och en halv halvlek som högerback. Om jag ska vara helt ärlig så tror jag nog att Ervik i dagsläget är det enda alternativ till Christofer Bengtsson och Björn Anklev som Andersson och Carlsson har. Vilja, spelförståelse, rivighet och kämpaglöd finns där. Det enda frågetecknet är väl om Ervik har den snabbhet som krävs för att mäkta med löpdueller med Simon Helg och Linus Hallenius. Mja, lite osäker blir man allt, är Ervik rätt man för högerbacksplatsen i morgon?

Trots att det finns en del alternativ på högerbacken så tror jag att vi nog får konstatera att det blir Björn Anklev som spelar högerback i morgon. Allt som allt är det den mest stabila lösningen. ÖIS tappar förvisso en hel del i anfallsspelet, men när man möter ett så pass offensivt skickligt lag som Hammarby är det kanske en smäll man får ta. Och gilla. Om vi dessutom tar i beaktande att Álvaro Santos kanske kan spela från start i morgon så inser man att ÖIS faktiskt har råd att offra Anklevs riviga offensiva löpningar för ökad stabilitet på högerbacksplatsen.

Ett anfallspar med Álvaro Santos och Luka Mijaljevic känns ändå rätt bra. Man tappar förvisso en hel del i djupledsspelet, men man får också in en spelare som mäktar med att sätta två av tre inlägg i mål. Nu gäller det bara att Alex Perreira, Pavel Zavadil, Alexander Mellqvist och Markus Gustafsson (eller Sebastian Johansson om Mellqvist inte återhämtar sig från sin allergichock) klarar av att leverera bra bollar in i straffområdet till Santos. Om de bara gör det så har ÖIS den där spelaren med kvaliteter att avgöra matcher på egen hand.

ÖIS förmodade startelva till matchen mot Hammarby IF

När det gäller målvakt, mittbackar, vänsterback, defensiv mittfältare och vänsterbreddare utgår jag från att allt kommer att se ut som vanligt. Det vill säga; vi kommer återigen att få se David Leinar och Robin Jonsson som mittbackar tillsammans med Tommy von Brömsen som vänsterback. Den defensiva mittfältsrollen kommer givetvis att rollbesättas med Pavel Zavadil. Alex Perreira kommer att fortsätta att slicka vänsterkanten och sätt vartannat inlägg perfekt i ytan mellan fallande backlinje och målvakt och vartannat inlägg tolv meter upp på läktaren. Det enda lilla frågetecknet är väl Peter Abrahamsson som fick sin högerhand omsedd under inledningen av gårdagens träningspass. Om man dessutom lägger till Peters olyckliga misstag mot Brage och att Bengt Andersson tränade med truppen i går så finns det ändå vissa indikationer om att Janne Andersson funderar över ett målvaktsbyte till matchen mot Hammarby.


'Skador och värme stör ÖIS inför matchen mot Hammarby' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se