Jönköping spräckte förlustnollan

Förutsättningarna var goda inför matchen mot Jönköping. Två raka vinster, obesegrade på hemmaplan, härföraren Anklev tillbaka och med 2-0 på bortaplan att spinna vidare på, så fanns fina förutsättning för att ytterligare knappa in på lagen framför.

Det såg också klart lovande ut från start. Lirarnas Lag hade bra fart mot ett Jönköping som spelade hårdare och tänkte mer på försvaret än sist. Man lät bl a Mattias Etèus jobba betydligt mer bakåt. ÖIS kom till några bra inlägg och försökte sig också på en del genomskärare som ofta var nära att lyckas. Redan efter 12 minuter hade ÖIS haft 4 hörnor, det blev 8 innan första halvlek var slut – mot Jönköpings fyra.

Alvaro Santos deltog mer i spelet och fungerade bra som bollplank, men i de avgörande lägena hittade han inte nätmaskorna. Det var just Alvaro som hade den första stora chansen när han slet sig loss i 8:e minuten, men skottet täcktes till hörna.

Jönköping var långt ifrån ofarliga i första halvlek och med Kristoffer Fagercrantz som spelmotor skapade man en hel del. Det var Fagercrantz som spelade fram Patrik Redo på högerkanten efter 21 minuter. Peter Abrahamsson styrde ut inlägget och David Leinar kunde sedan rensa undan returen.

Bästa ÖIS-chansen kom när Pavel Zavadil drev fram i mitten spelade ut till vänster där Markus Gustafsson fick på ett mellanting mellan skott och inlägg som for diagonalt i straffområdet. Björn Anklev störtade fram vid bortre stolpen och fläkte sig fram för att nå bollen, men vinkeln var då för dåligt och avslutet hamnade i gavelns utsida.

En riktigt fin kombination av Pavel Zavadil, Sebastian Johansson och Alvaro Santos gav Markus Gustafsson skottläge från vänster. Skottet blev hårt, men inte så välplacerat och Alexander Nadj kunde boxa bollen rakt ut. I anfallet efteråt lyfte Markus Gustafsson känsligt fram bollen till Alexander Mellqvist som hade farten uppe. Målvakten kom ut bra och Alexanders petning gick utanför stolpen. Strax efteråt fick Jönköping ännu en bra möjlighet då Tommy Thelin sköt strax utanför efter en hörna, där bollen först åkte runt som den berömda flipperkulan.

Matchens finess kom när Björn Anklev med en klackspark (hälen) på volley lyckades nå Alvaro Santos, men Nadj räddade till hörna. Sista chansen före paus fick Alexander Mellqvist. En snygg mottagning i boxen, en skön vändning och ett helt ok avslut kunde gett Örgryte ledningen, men bollen gick rakt på Jönköpingsmålvakten.

Andra halvlek fick en allt annat än trevlig inledning. Jönköping kom på en snabb omställning efter att Sebastian Johansson tappat bollen. Christer Persson nådde Tommy Thelin till vänster och inspelet hade rätt fart och precision för att Pär Cederqvist skulle kunna vidarebefordra bollen in i öppet mål. 0-1, inte speciellt rättvist just då och tillräckligt för att Jönköping skulle få extra energi medan ÖIS fick ännu större problem.

Lirarnas Lag fick trots allt in bollen i nät tre minuter senare. Ett bra inlägg av Markus Gustafsson stöttes i nät av Björn Anklev, men då hade redan domarens signal kommit för ruff av Alexander Mellqvist på Daniel Karlsson.

Det kunde också varit 0-2 strax efteråt. En ny snabb omställning efter ett målvaktsutkast gav Tommy Thelin fritt fram och det vara bara en enhandsräddning av Peter Abrahamsson som stoppade Pär Cederqvist från att göra sitt och Jönköpings andra mål. Nästan lika farligt var det när Patrik Redo sköt i gaveln efter förspel av Mattias Etèus och Tommy Thelin.

Örgryte blev väldigt stressade och hade otroligt svårt att skapa några heta chanser i andra halvlek. Tiden gick fort och matchuret ännu snabbare. Det blev stundtals riktigt Hawaiispel utan mittfält och med anfall på båda sidor. Absolut hetaste kvitteringschansen fick Markus Gustafsson. Efter finurliga kortpassningar i straffområdet av Björn Anklev och Sebastian Johansson fick Markus läge från sju meter, men träffen blev inte den bästa och bollen rullade utanför mål.

När Danny Ervik skadades och byttes ut mot Luka Mijaljevic efter 82 minuter, så gick ÖIS över till 3-4-3. Mot slutet gick även David Leinar på offensiven och uppställning kunde då liknas vid 2-4-4. Det gav bortalaget en perfekt möjlighet att punktera matchen, när f d ÖISaren Johan Karlefjärd tråcklade sig fram efter kortlinjen och gav Kristoffer Fagercrantz drömläge, men skottet hamnade en bra bit över ribban.

En sån där dag när inget lyckas, första målet avgjorde, otur och oflyt, man ska inte låta Kristoffer Fagercrantz dominera. Förklaringarna kan vara många, men nu är det tre poäng, seger och vinst mot Väsby som gäller. Annars kan hösten bli betydligt längre än vad vi hoppats på.