Ketchupeffekt när ÖIS tog första hemmasegern

Nio minuter. Mer än så krävdes inte för att ÖIS skulle göra tre mål på Hammarby IF. 1-0 i den 51:a, 2-0 i den 53:e och 3-0 i den 61:a minuten. Efter det hade ÖIS full kontroll på både match och motståndare.

Matchen inleddes annars på sämsta tänkbara sett. Inte nog med att man hade fått Christofer Bengtsson skadad under helgen (ersatt av Danny Ervik), under uppvärmningen tvingades även Tommy von Brömsen lämna återbud. Långt före övriga spelare beträdde planen var Von Brömsen ute för att värma upp. Efter en stunds löpning och tänjning gick dock von Brömsen bort till Janne Andersson. Ett långt snack senare tog Adam Eriksson plats i startelvan.

Inte helt oväntat var det Hammarby som förde spelet under den första halvleken. ÖIS låg mest och kände på sin motståndare, medan Hammarby tilläts ha mycket boll. Och man spelade med ett högt tempo på boll och löpningar. Det var knappt så att ÖIS hängde med. Det ska dock sägas att Bajen inte skapade några egentliga chanser under matchinledningen.

ÖIS fick emellertid smaka på Hammarbys vassa djupledsspel tämligen omgående:

I höjd med mittlinjen och med David Leinar i ryggen skarvar Linus Hallenius vidare bollen till Sebastian Castro-Tello som direkt sätter in en boll i ytan bakom Danny Ervik. I den ytan kommer givetvis Simon Helg farande med en rasande fart. Helg skär in framför Ervik – som hela tiden ligger och pressar Helg i ryggen – och tar sig i in i ÖIS straffområde. Helgs sista bolltouch innan avslut är dock riktigt usel och Peter Abrahamsson kan komma ut och knipa bollen framför fötterna på Helg.

I den 22:a minuten bränner det sedan till rejält när Linus Hallenius sätter fart på Hammarbys vänsterkant. Hallenius tar sig förbi både Danny Ervik och David Leinar innan han spelar snett inåt bakåt mot Maic Sema, som tagit en löpning in från sin högerkant. Sema är helt utan markering och har mer eller mindre öppet mål och tar därför det säkra före det osäkra och klämmer till med en rejäl bredsida. Den kan bara gå in, men på en millisekund hinner Peter Abrahamsson få in en hand i bollbanan och rädda ett givet mål. En helt makalös reflexräddning, en sådan där räddning som man bara drömmer om. Himmelskt!

ÖIS skapar inte mycket under den första halvleken. Dessutom måste man klara av att träffa mål om man ska göra mål. Take note! Samtliga skott som ÖIS sköt under den första halvleken bommade målet med god marginal. Och nej, jag räknar inte Björn Anklevs ”fösnick” utan styrfart i den 44:e minuten som ett skott på mål, även om Svenska Fotbollsförbundet gör det.

ÖIS vassaste målchans under den första halvleken kommer i den 27:e minuten när Peter Abrahamsson gör en rensning utanför eget straffområdet. Rensningen blir till en riktigt farlig djupledsboll. Över mittfältet. Över backlinjen. In i Bajens straffområde. Bortalagets lagkapten, Filip Bergman, försöker nicka hem bollen till egen målvakt, men Luka Mijaljevic är på hugget och fortsätter sin löpning in i offensivt straffområde. Precis när Johannes Hopf ska plocka upp bollen sträcker Mijaljevic fram en fot och lyfter bollen över Hopf. Dess värre lyfter Mijaljevic även bollen över ribban.

Oavgjort i halvtid, om än med ett lite övertag för Hammarby.

Det ska dock bli ändring på det. Sanna mina ord!

Med fem minuter spelade av den andra halvleken sätter Robin Jonsson in en välavvägd boll bakom Hammarbys backlinje. Sin vana trogen tajmar Anklev sin djupledslöpning perfekt och får fri lejd hela vägen in i Bajens straffområde. Anklev tar god tid på sig – kanske lite för god tid – siktar in sig och försöker placera in bollen bakom Hopf i bajenmålet. Hopf är på alerten och styr ut Anklevs avslut till hörna.

ÖIS får dock utdelning på den efterföljande hörnan, när Sebastian Johansson når högst på Pavel Zavadils överlånga vänsterhörna. Johansson nickar ner bollen framför mål där Adam Eriksson får en tå på bollen och helt plötsligt har Björn Anklev öppet mål vid den vänstra stolpen. Anklev gör givetvis inget misstag utan sätter upp bollen i nättaket. Hur säkert som helst!

Målet ger ÖIS vind i seglen. Bara någon minut efter 1-0-målet gör nämligen David Leinar 2-0. Från ungefär 20 meter slår Pavel Zavadil en hårt inåtskruvad frispark. Flera spelare tar löpningar in mot mål och något turligt får Leinar bollen i magen, vilket helt ställer Johannes Hopf i hammarbymålet. 2-0! Oväntat, men oerhört härligt!

Ketchupeffekt?

Ketchupeffekt!

Framgång föder framgång eller hur är det man säger? Av bara farten gör ÖIS 3-0, när Danny Ervik tar en löpning på 65 meter på sin högerkant, får en underbar passning från Sebastian Johansson, vänder upp och smeker in ett inlägg framför mål. Återigen visar Anklev sin fina spelförståelse när han får gå upp helt ohotad framför Hopf och nicka in 3-0.

Hur. Snyggt. Som. Helst.

Och livet ler förstås sitt allra vackraste leende och det är helt plötsligt hur skönt som helst att leva igen.

Det ska dock sägas att Hammarby inte var helt ofarliga under den andra halvleken. I den 57:e minuten visade t.ex. Linus Hallenius hur farlig han kan vara (på läktaren satt dessutom en av Ajaxs scouter för att kolla in Hallenius, frågan är hur länge Hammarby får behålla sin anfallare). Hallenius tar emot en boll på ÖIS högerkant, snurrar upp Danny Ervik och bryter inåt i planen och serverar Andreas Dahl ett riktigt fint skottläge. Dahl tar i för kung och fosterland och det sjunger i Peter Abrahamssons högra stolpe. Ett riktigt praktfullt skott som Abrahamsson bara kan titta på medan det flyger förbi och träffar klockrent i stolpen.

Efter de tre målen kontrollerar ÖIS matchen och man gör inte mer än vad man behöver för att försvara sin ledning. Man har fullständig koll på Bajens anfallsförsök och man ger inte Linus Hallenius en tum. Med ett kassaskåpssäkert försvarsspel och tre mål i ryggen kan Janne Andersson vila Álvaro Santos ytterligaren match, vilket kan behövas nu när Björn Anklev är avstängd mot Jönköpings Södra. Och visst tusan är det något man kan kosta på sig när ÖIS tar årets första hemmaseger.

'Ketchupeffekt när ÖIS tog första hemmasegern' have 8 comments

1. 5 juli, 2010 @ 20:29 Jimmy

”Reflexen” Abrahamsson, Kung Björn och Mäster Pavel!
    Tack för detta! TvB får svårt att ta tillbaka sin plats och
    så skönt att få se Seb Som han ska vara. Detta är bara Början!

2. 5 juli, 2010 @ 21:15 Linus

Tycker att både Danny och Adam skötte sig utmärkt idag!
    Första halvlek kanske var lite trög för Dannys del, men i andra visade han verkligen klass, och inlägget till 3-0 var inte dåligt heller ;)

3. 5 juli, 2010 @ 21:20 Kuba

Självklart vinner ÖIS när jag inte är på plats. Funderar för lagets skull på att aldrig se ÖIS på plats igen…

4. 5 juli, 2010 @ 21:30 DJ Krüddan

Robin är helt avgörande för försvarsspelet! Jisses va bra han var idag!

5. 5 juli, 2010 @ 21:49 Magnus

Låt aldrig mellqvist beträda planen i en rödblå dress igen. När Seb kom in höjdes kvalitén markant. Även Jakob ska gå före 10 gånger av 10. Pavel är kung och aldeles för bra för sällskapet. Skriv livstids kontrakt! Älskar hur han skäller ut leinar det första som händer i andra:) Kul med Peter med. Nollan betyder nog mycket för självförtroendet. Ett Tack till till brevskribenten är nog på sin plats:)

Behagligt att va’ ÖISare idag!

6. 5 juli, 2010 @ 21:59 Mikael Carlsson

Där satt den! Lättnaden är enorm. Skönt med en seger och trevligt att den var på hemmaplan så vi fick tillfälle att visa spelarna att det är värt mödan att våga vinna. Bra jobb från läktarna och ett fint tack till vår f d duracellkanin Källa.

7. 5 juli, 2010 @ 23:02 Kuba

Förresten, kan ju peta in informationen att Hammarby inte gjort mål mot ÖIS i seriesammanhang sedan 3 augusti 2006.

8. 6 juli, 2010 @ 01:25 Felix

En riktigt go seger för sällskapet. Gött om det stämmer kuba med tanke på att vi har Hammarby i säsongens sista match då ett eventuellt avgörande kan äga rum.

Riktigt kul med att flera yngre killar går in och gör det riktigt bra, tänker främst på Danny och Adam men även Jakob gör det bra den tiden han lirar och Nico gör inte heller bort sig. Luka spelar också riktigt stabilt fast det börjar man ta för givet nu. Grymt för Peter att få hålla nollan också efter tabben i borlänge.