Mijaljevic eller Sandberg – Vem ska ersätta Anklev?

Två dagar efter 3-0-segern mot Hammarby och med fem dagar kvar till mötet med Jönköpings Södra har ÖIS vissa skadeproblem. Christofer Bengtsson har fortfarande problem med sina ljumskar och genomförde dagens träningspass tillsammans med rehabbande Markus Anderberg och Niclas Elving.

Det ska dock sägas att det var stor skillnad i belastning och tempo mellan Anderbergs och Elvings träning och Bengtssons träning. Anderberg och Elving körde stundtals fulltempo och vad som såg ut att vara en relativt hård träning, medan Bengtsson mestadels joggade sig igenom övningarna och såg ut att ha relativt ont. Mot slutet av passet fick Bengtsson dessutom en specialsejour med Fredrik Larsson. En tid framöver kommer ÖIS dess värre att få klara sig utan Christofer Bengtsson.

Även Tommy von Brömsen tog det lugnt under dagens pass. När de andra spelarna körde för fullt på gräsplanen gav sig von Brömsen ut på en kortare joggingrunda i Delsjöområdet. Om det är någon ny skada eller om det fortfarande rör sig om de vanliga problemen med yrsel är i nuläget oklart. Vi får helt enkelt avvakta till helgen innan vi har besked om den saken.

Det ser med andra ord ut som att Danny Ervik och Adam Eriksson får fortsätta som höger- respektive vänsterback i nästa veckas match mot J-Södra. Absolut inget fel med det. Adam Eriksson var nästintill felfri mot Bajen och Danny spelade upp sig rejält efter en något svajig inledning på matchen. Klart som tusan att ungtupparna ska få chansen igen! Och vem vet, kanske har Danny Ervik potential att utvecklas till vår nya högerkorridorsfantom!

Utifrån dagens träning såg det även ut som att Markus Gustafsson får börja på bänken på måndag och att Sebastian Johansson går in i startelvan i Gustafssons ställe. Det råder förvisso vissa oklarheter här, eftersom Gustafsson saknades på dagens träning, men om vi förstått saken rätt anser Janne Andersson att Sebastian just nu är ett bättre, starkare och mer tillförlitligt alternativ på det centrala mittfältet. Sebastian är villig att göra skitjobbet på ett helt annat sätt än MarGus.

Och varför skulle egentligen Janne Andersson tycka något annat? Det var helt klar Sebastians förtjänst att ÖIS mäktade med att vända matchen mot Hammarby i måndags. Sådant måste givetvis premieras, och vad är då bättre än en plats i startelvan. Glöm inte bort att Sebastian också har sett stark ut i de senaste reservlagsmatcherna. Han har helt klart tagit sin petning på rätt sätt och är nu tillbaka bättre och elakare än någonsin tidigare.

Den stora frågan inför måndagens match är så klart vem som ska ersätta den hysteriskt formtoppade Björn Anklev* i startelvan. I dagsläget tycks det vara mer eller mindre klart att Álvaro Santos är redo för comeback, även om han inte är redo att spela 90 minuter.

Vem tar då plats bredvid Santos: Luka Mijaljevic eller Nicolas Sandberg?

För de flesta är nog valet ganska enkelt. Min gissning är att tolv av tio Öisare skulle välja Mijaljevic. Det tycks dock vara så att Janne Andersson inte delar denna åsikt utan att det i nuläget faktiskt lutar åt att Nico Sandberg får en ny chans i startelvan i matchen mot J-Södra.

Det är framförallt djupledsspelet som sägs tala till Sandbergs fördel. Som de flest som har följt ÖIS under de senaste åren är Janne Andersson förälskad i Björn Anklevs djupledsspel, och som det verkar vill Andersson därför ersätta Anklev med en snabb och kvick spelare. På så vis antas ÖIS kunna fortsätta att hota ytan bakom motståndarnas backlinje. Därmed är det fördel Sandberg.

Rent kvalitetsmässigt borde väl annars Luka Mijaljevic gå före Nicolas Sandberg. Under den här säsongen har Mijaljevic visat att han klarar av att leka med de stora grabbarna. Han står upp bra i närkampsspelet och tar för sig bra ute på planen. Den enda kritik man egentligen kan rikta mot Luka är väl att han inte kommer till tillräckligt många farliga lägen. Han skapar helt enkelt för lite och har ännu inte riktigt lärt sig vilka löpningar han ska ta och vilka ytor han ska söka sig till. Se det som att det finns en utvecklingspotential: kan ni tänka er hur bra Luka kan bli när han lär sig springa och placera sig rätt. Dessutom så ligger det en hel del i att Luka inte har samma snabbhet och löpstryka som Sandberg och att han därmed inte utgör samma djupledshot. Samtidigt undrar man om inte kvalitet bör ha företräde i detta fall.

Avslutningsvis har vi då Álvaro Santos som äntligen tycks vara redo att återvända till startelvan och Superettan. Santos var redo för ett kortare inhopp redan i måndags, men vid ledning med 3-0 valde Andersson och [Janne] Carlsson att vila Santos ytterligare en match. Helt rätt.

Under de senaste veckorna har Santos tränat på förhållandevis bra och även om han ser ut att ha en bra bit till matchform så visar han gång på gång vilken klasspelare han är. I samband med dagens träning satte Santos ett par riktigt vackra strutar. Mest minnesvärt var de två volleyskotten där Santos tajmade sin löpning in i straffområdet perfekt, sökte upp en obevakad yta och mötte först Ludvig Evenssons och sedan Pontus Otterstedts inlägg med sträckt vrist. Klockren träff! Biff! Bang! Pow! Rakt upp i nättaket. Hårt och resolut. Helt otagbart för Peter Abrahamsson. Så ska det se ut! Och Santos, det räcker nog om du sätter två sådana på måndag för att du ska bli hjälte!

*Kuriosa: det tjafsas mycket om Linud Hallenius och hur djävla bra den killen är. Enligt stockholmsmedia är han allt det där som vi alla vill vara och en påse chips. Konstigt nog snackar ingen om Björn Anklev. Mycket lustigt om man beaktar att Linus Hallenius har spelat tolv matcher som anfallare och gjort elva mål (0,92 mål per match), medan Björn Anklev har spelat 5 matcher som anfallare och gjort sex mål (1,2 mål per match).


'Mijaljevic eller Sandberg – Vem ska ersätta Anklev?' have 14 comments

  1. 8 juli, 2010 @ 14:10 Bob Dobalina

    Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Nicolas Sandberg är inte redo för spel i Öis a-trupp ännu. Han må var ett löfte, en talang, men än så länge är han alldeles valpig och väger för lätt. Jag vet inte heller om jag tycker hans djupledslöpningar är så imponerande.

    Svara

    • 8 juli, 2010 @ 15:36 Martin Johansson

      Jag kan ju inte göra annat än att hålla med. Försöker bara återge snacket uppe på ”Gården”. Är personligen övertygad om att Luka kommer att starta på måndag. Nico är, precis som du säger, alldeles för kaotisk och oplanerad för att hålla i Superettan än. Han behöver något år till innan han är redo.

    • 8 juli, 2010 @ 21:32 Hox

      U21-Nico är redo. Låt han spela från start! Låt inte den andra bedragaren starta. Förutom att U21-Nico nästa snittar ett mål per match så springer han offside 5-6 gånger per match. Hur ofta har SE-Nico gjort det? Jag anar fortfarande ugglor i mossen, vem är bedragaren som springer på GUs gräsmatta?

  2. 8 juli, 2010 @ 18:14 Johan S

    Varför peta Gustafsson? Mellqvist var värdelös mot bajen sist , Marcus pavel sebb alex, de skötte sig bra sist !

    Svara

  3. 9 juli, 2010 @ 12:17 tml

    Nej, Nej, Nej,

    Hoppas på rökridåer från ÖIS-gården. Vill inte se denne ständigt sönderstressade Nico från start. Inte ens i ett inhopp om jag ska vara ärlig…

    Spelar liksom ingen roll om man är snabb i djupled om man har absolut noll känsla för när man ska gå i djupet.

    Svara

  4. 9 juli, 2010 @ 16:45 Samba-rödblått

    Nico är helt klart redo för att få chansen. Är det inte bättre att låta nico spela de första 45 och kolla hur det går för honom brevid Àlvaro? Àlvaro är som ni vet ingen djupledsspelare och Luka’s djupledsspel är inte heller det bästa. Men vill ni heller satsa på ett kryss som i de andra matcherna. Låt Luka spela och låt honom ta emot bollar vid mittplan för att sen inte skapa ett dugg. Vill ni satsa på vinst, låt Nico spela och låt hans speed och starka målsinne få en chans

    Svara

    • 9 juli, 2010 @ 17:07 Danny E

      Dagens! Nicos starka målsinne! Mycket ska man höra, men det här tar nog priset. Finns väl ingen spelare som bränt så många bra lägen i a-laget som Nico har gjort. Försäsong ain’t shit som Geto Boys skulle sagt.

      Öppet mål mot Örebro – miss! Friläge mt Brage – miss! I can go on and on and on and on. Tyvärr tror jag inte att han redo för Superettan än. Ser i sådana fall hellre Markus Gustafsson bredvid Santos. Tror dock att Luka med rätt instruktioner från Janne A fattar att han måste löpa mer än vad han någonsin gjort tidigare. Djupledslöpningen vid 1-3 mot Trollhättan visar att han har det i sig. Tror du verkligen att Nico hade varit så kylig att han fintat ner och rundat målvakten där? Nej, snarare ett panikskott utanför eller mitt på.

    • 9 juli, 2010 @ 17:45 Samba-rödblått

      Visst det var ett bra och kyligt avslut av Luka och det är uppenbart att endast en spelare med självförtroende vågar göra sådana avslut. Nico har gjort riktigt många kyliga avslut i u-21 och i tipselit just för att han har haft självförtroendet. Klart att man inte kan spela med självförtroende om man endast får komma in sista 5 och får instruktionerna att bara springa. Om du är en riktig öisare så borde du veta att Nico om någon har ett starkt målsinne och har haft i alla år i ÖIS. Ge därför en av ÖIS egna produkter, som har spelat enda sedan han var 6 år gammal, chansen! Låt honom vara en förebild för de andra knattarna i ÖIS. Ger vi honom stöd garanterar jag att han kommer att leverera!

    • 9 juli, 2010 @ 18:34 Johan Gellerman

      Han har haft typ tio gyllene lägen på två säsonger men knappt ens varit nära. Luka bör starta åtta av sju dagar i veckan.

    • 9 juli, 2010 @ 19:28 Danny E

      Haha, sluta nu, jag dör, du menar inte att du spelar ”om du är en riktig öisare så tycker du som mig-kortet”. Jag kan ha förståelse för om man fortfarande tror på Nico, men man behöver inte framställa det som att det är helt clear-cut. Nico har fått hur många chanser som helst, men ändå inte levererat. Dessutom, i och med att Luka nu tillhör ÖIS gör man väl rätt i att matcha den spelare som har störst potential. Av vad jag har sett av Nico och Luka så råder det inga som helst tvivel.

  5. 9 juli, 2010 @ 20:45 Men för Helvete!

    Ge oss en sommarbomb! Allbäck tillbaka!

    Svara

  6. 10 juli, 2010 @ 21:35 Linus

    Varför envisa sig med att testa Sandberg? Han håller inte. Det har han visat nu vid ett antal tillfällen, tycker hellre att vi ska ta in Jakob Olsson lite oftare istället för Nico, har också hört ganska mycket gott om Linus Högberg i Tipselit, kanske något för A-laget snart?

    Svara

    • 11 juli, 2010 @ 00:11 Anonym

      Jacok är ingen anfallare och Linus är långt ifrån a-lags nivå. Nej det står mellan Luka och Nico.

  7. 12 juli, 2010 @ 02:28 Ron Pawlus

    Håller med flertalet skribenter. Vad gör Nico för bra saker på en fotbollsplan, mer än att han kan springa på djupet? Får han en målchans bränner han den. Kommer en motståndare axel mot axel faller han.
    I mit tycke borde det fnnas ett par bättre alterinativ än Nico. Det går NÄSTAN så långt som att jag tom hellre ser Leinar på topp, än Nico.

    Det samma gäller för övrigt M.Gustafsson. På tok för lätt och alldeles för osynlig. Känns ju nästan som Gustafsson repelerar bollen när den kommer.

    Jag hade valt Luca på topp alla dgr i veckan. Sedan hade man ev kunnat sätta in Nico på topp under de sista 20 minuterna när backar och mittfältare sprungit sig trötta. Då kanske de inte råkar nudda Nico…

    Hoppas verligen att jag har fel imorgon mot Jönköping och att Nico gör sin livs match för sällkapet :)

    RP

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se