U21 föll i regnet och blåsten på Borås Arena

Regn, regn, regn och åter regn. Jag tror aldrig att jag har sett så mycket regn i hela mitt liv. Inte heller har jag blivit så genomsur som jag blev denna fredagseftermiddag på Borås Arena. Trots att varken spel eller väder värmde blev det en rätt trevlig eftermiddag. Till stor del på grund av att ÖIS är ÖIS, fotboll är fotboll och sällskapet var trevligt. Och så var det ju dags för comeback för Valter Tomaz Jr.

Matchen mellan IF Elfsborg och ÖIS slutade med seger för hemmalaget. 2-1 efter att ÖIS haft ledningen i paus. Under den första halvleken höll ÖIS jämna steg med Elfsborg, vilket är helt OK sett till hur många poäng som skiljer de två lagen åt i tabellen. ÖIS ställde också upp med ett antal välkända ”a-ansikten” – som Valter Tomaz Jr, Danny Ervik, Jakob Olsson, Nicolas Sandberg och Luka Mijaljevic – medan Elfsborg ställde upp med idel okända ansikten.

Elfsborg inledde matchen piggast och redan efter fem minuter bröt man igenom på ÖIS vänsterkant och Elfsborgs högerytter slängde i väg ett överraskande skott som verkligen tog Victor Skoglund på sängen. Skottet tilläts träffa ribban innan Skoglund hann få upp händerna. Returen rann dock ut till ett inkast för ÖIS.

För ÖIS del dröjde det ända till den 18:e minuten innan man mäktade med ett skott mot Elfsborgs mål. Mikael Odin spelade ut bollen till Pontus Otterstedt, som för dagen agerade vänsterytter. Otterstedt fick med en gång en meter på sin försvarare och skar in mot straffområdet. Och någon meter från straffområdesgränsen lät Otterstedt högerfoten tala. Dess värre brast precisionen och skottet gick rakt på Elfsborgs målvakt.

I och med den 23:e matchminuten inleddes en synnerligen händelserik treminutersperiod av matchen. Först gjorde Danny Ervik ner en spelare inne i ÖIS straffområde och matchens rättskipare blåste i sin pipa och pekade i riktning mot straffpunkten.

Billigt!

Ervik nuddade knappt Elfsborgsspelaren. Å andra sidan får man säga att det är lite orutinerat och oslipat av Ervik att vara på benen på en spelare som är på väg ut ur straffområdet.

Straff lika fullt.

Ingen fara på taket dock, eftersom Elfsborgs straffskytt tog i för kung och fosterland, men utan den ack så viktiga skärpan. Skottet tog i ribbans överkant och ÖIS fick inspark.

En inspark som Victor Skoglund tog snabbt och spelade upp till Pontus Otterstedt som spelade vidare till Jakob Olsson som tagit en löpning in i Elfsborgs straffområde. I samma stund som Olsson tog emot passningen och vände bort en motståndare fälldes han bakifrån av en hemmaförsvarare.

Straff!

Och den här gången var det inget snack om saken.

Från elva meter gjorde inte Nicolas Sandberg något misstag. Elfsborgs målvakt gick åt höger och Sandberg rullade kyligt in bollen till vänster.

Hur enkelt som helst.

Elfsborg repade dock mod med en gång. Direkt på avspark spelade man sig fram på ÖIS högerkant och efter en tilltrasslad situation fick en hemmaspelare ett bra läge mitt framför Victor Skoglund. Skoglund stod dock för ett kaxigt ingripande när han slängde sig in i situationen och fick bort bollen i precis samma stund som Elfsborgs högerytter gick all in: stenhårt på kropp på Skoglund. Ett tag såg det riktigt allvarligt ut med efter en kortare stunds vila var Skoglund åter på benen.

I slutet av den första halvleken fick Nicolas Sandberg ett skarpt läge att göra 0-2 till ÖIS, när Luka mijaljevic tog emot en passning och sökte sig ut mot högerkanten. Mijaljevic drog med en gång på sig två Elfsborgsspelares uppmärksamhet och spelade en fin genomskärare in till Sandberg som tagit en löpning in mot Elfsborgs straffområde. Sandberg lyckades dess värre inte få till avslutet utan skottet gick mitt på hemmalagets målvakt.

I halvtid gjorde ÖIS tre byten: Danny Ervik, Jakob Olsson och Luka Mijaljevic klev av och Ludvig Evensson, Ludvig Brissby-Jeppsson och Jakob Lindström kom in. A-lagsspelare mot juniorer. Bytet medförde också att Elfsborg tog över nästan allt spel. Under den andra halvleken var ÖIS inte över på offensiv plahalva mer än fem gånger.

Istället tilläts Elfsborg rada upp chanser framför Victor Skoglund. I den 51:a minuten hade Elfsborg en riktigt farlig nick från nära håll som gick någon halvmeter över. Två minuter senare finlirade hemmalaget sig fram på ÖIS högerkant, men även denna gång missade avslutet målet.

Kvitteringen hängde dock i luften.

Det dröjde emellertid ända fram til den 68:e minuten innan Elfsborg fick in en boll bakom Victor Skoglund. I efterspelet av en hörna lyfte Elfsborg in en lång boll bakom Pontus Otterstedt där en hemmaspelare forsade fram i bästa Cafu-stil. Passningen snett-inåt-bakåt satt perfekt på foten på Elfsborgs högerytter som tagit en löpning in bakom ÖIS mittback. Trots att avslutet satt mitt i målet var Skoglund helt chanslös.

ÖIS första och enda skott på mål i den andra halvleken kom efter 77 minuter, när Ludvig Brissby-Jeppsson drev över nästan hela Elfsborg planhalva innan han frispelade Nicolas Sandberg inne i Elfsborgs straffområde. Olyckligtvis fick inte Sandberg ordning på fötterna och avslutet blev inte mycket mer än en fösning som inte vållade Elfsborgs målvakt några som helst problem.

Med knappt tio minuter kvar av matchen fick Elfsborg en hörna från höger. Hörnan rensades bort från ÖIS straffområde, men inte med mer än att en Elfsborgare fick kontroll på läget. Från cirka 30 meter lyftes bollen sedan över hela ÖIS försvar och över Victor Skoglund.

Och in i mål.

2-1.

Kanske något snopet, men sett till Elfsborgs kraftiga spelövertag under den andra halvleken var det helt rättvist.

I slutminuterna hade Elfsborg även ett riktigt bra läge att göra 3-1. Victor Skoglund stod emellertid för en fin tv-räddning och slutresultatet skrevs till 2-1.

Anledningen till att jag tog mig till Borås denna regniga fredag var dock för att titta på Valter Tomaz Jr. Dess värre måste jag rapportera att Valter har en bra bit kvar till matchform. I dag var han sig inte alls lik. Han såg seg och trög ut, både i steg och i tanke. Kom flera gånger på efterkälken och hade svårt att läsa situationer på rätt sätt vilket gjorde honom till ett relativt lätt byte för Elfsborgs pigga anfallsspel. Bara en sådan sak som att det dröjde ända till den 80:e matchminuten innan vi fick se en av de patenterade Valter-tacklingarna: ni vet de där skoningslösa tacklingarna där han först träffar boll lite lätt och sedan träffar spelare riktigt tungt. Pa-dong! Och motståndaren blir förstås liggande. Skönt att se att han fortfarande har det i sig, men man måste också konstatera att det kommer att krävas ytterligare ett par veckor och U21-matcher innan Valter är redo för spel i Superettan.